bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۷۰۳۴۲

"ممانعت از تبعیض برنامه دولت در سیستان است"

انتصاب مردي كه زماني فرماندار پايتخت بوده به عنوان استاندار سيستان و بلوچستان را مي‌توان پاسخ رييس‌جمهور به مردماني دانست كه بيشترين راي در انتخابات 24 خرداد را به «حسن روحاني» دادند. «علي اوسط هاشمي» در حالي اينك بايد سكان اداره پهناورترين استان ايران زمين را بر عهده بگيرد كه دولت گزارش 100 روزه خود را براي ارائه به مردم آماده كرده است ولي سيستان و بلوچستان تا سپري شدن صد و هفتمين روز از زمان تنفيذ حكم رياست‌جمهوري دكتر «حسن روحاني» استاندار نداشته است.

تاریخ انتشار: ۰۸:۴۵ - ۰۶ آذر ۱۳۹۲
انتصاب مردي كه زماني فرماندار پايتخت بوده به عنوان استاندار سيستان و بلوچستان را مي‌توان پاسخ رييس‌جمهور به مردماني دانست كه بيشترين راي در انتخابات 24 خرداد را به «حسن روحاني» دادند. «علي اوسط هاشمي» در حالي اينك بايد سكان اداره پهناورترين استان ايران زمين را بر عهده بگيرد كه دولت گزارش 100 روزه خود را براي ارائه به مردم آماده كرده است ولي سيستان و بلوچستان تا سپري شدن صد و هفتمين روز از زمان تنفيذ حكم رياست‌جمهوري دكتر «حسن روحاني» استاندار نداشته است.

 اهميت انتخاب يك تحصيلكرده 54 ساله علوم سياسي كه خود اهل استان «كرمانشاه» است براي استان سيستان و بلوچستان از آن رو است كه نگاه مردم به چگونگي عملكرد روحاني و برنامه «تدبير و اميد» را براي قوميت‌ها و اقليت‌هاي مذهبي ترسيم مي‌كند. سيستان و بلوچستان كه با 73/3 درصد آرا، «حسن روحاني» را در انتخابات برگزيده بود جايگاه اول راي به رييس‌جمهور را به خود اختصاص داده است، جايي كه مدت‌هاست از نگاه تبعيض‌آميز به دليل مسائل قوميتي و مذهبي در رنج است.

گرچه هنوز استاندار كردستان به‌عنوان دومين استاني كه بالاترين راي را به روحاني داده تعيين نشده تا بتوان تحليلي از شيوه برخورد رييس‌جمهور با استان‌هاي داراي ويژگي قوميتي ارائه كرد اما به نظر مي‌ر‌سد انتخاب اين مرد بلندقد اهل غرب ايران براي اداره سرزمين‌هاي شرقي فصلي جديد رقم بزند. فرماندار پايتخت در دوره رياست‌جمهوري «سيدمحمدخاتمي» در آستانه مراسم معارفه خود مي‌گويد: طوري عمل خواهم كرد كه بنده را هم سيستاني و بلوچستاني‌ها فرزند خود بدانند. اوسط هاشمي قرار است چهارشنبه ششم آذرماه رسما كار خود را در زاهدان آغاز كند. او تاكيد مي‌كند: مهم‌ترين دغدغه من اين است كه فرصت اندكي براي تدوين بودجه 93 پيش‌رو است و من بايد بتوانم به سرعت يارگيري كرده و چشم‌انداز خوبي براي اين خطه طراحي و ارائه كنم.

دولت آقاي روحاني از شما براي سپردن مسووليت استاني كه مسائل پيچيده‌يي دارد چه خواسته و چه انتظاري داشته است. مسائلي از جمله دردسرهاي امنيتي، مشكلات مرزي، اختلاف‌هاي قوميتي و همين طور اختلاف‌هايي درباره عقايد مذهبي.

اهميت استان سيستان و بلوچستان به عنوان پهناورترين استان ايران با 11 درصد مساحت كل كشور كه مرزهاي آبي و خاكي با سه كشور منطقه را دارد بركسي پوشيده نيست. براي منطقه‌يي كه بالاترين راي را به رييس‌جمهور داده است آن هم با فقر، محروميت، وجود نگاه‌هاي ناحق، چون به هر حال عده‌يي بسيار اندك و جرياني تازه متولد شده را نمي‌توان به كل منطقه تسري داد آن هم درباره مردماني كه خود را از اصيل‌ترين اقوام ايراني مي‌دانند. با اين نگاه اگر بخواهم بگويم دولت يازدهم چه انتظاري دارد اين است كه دولت مي‌خواهد حفظ حضور مسوولانه و اثربخش مردم در منطقه خودشان را شاهد باشد. در واقع چنان كند كه هرشهروندي با هر امكاني و از هرطريقي و با هر برنامه‌يي موجبات دلگرمي و نقش‌آفريني بيشتر در اين خطه را فراهم كند. دولت، سيستان و بلوچستان را مهم‌ترين بندرگاه آينده ايران مي‌داند. اين در حالي است كه الان بسياري از مردم صاحب فكر، داراي ايده و كارآفرين به همراه بخش عمده‌يي از نيروي كار استان به ترك ديار مي‌انديشند.

خب يكي از مهم‌ترين وعده‌هايي كه آقاي روحاني به مردم داده است ترميم و احياي سرمايه‌هاي اجتماعي است. چيزي به‌نام «اعتماد». در سيستان و بلوچستان مي‌توانيم به وضوح ببينيم كه سرمايه اجتماعي «اعتماد» نيازمند ترميم است. شما چگونه مي‌خواهيد «اعتماد» را به مردم برگردانيد؟

«تامين حقوق همه اقوام» و «ممانعت از هرگونه رفتار تبعيض‌آميز» مي‌تواند ضامن حضور مردم در صحنه باشد. ما نمي‌توانيم مردم را و شهروندان هر منطقه‌يي را تقسيم كنيم و امتياز بدهيم. تاريخ گواه است كه ايران زمين جايي كثيرالاقوام بوده در حالي كه از زيست مسالمت‌آميز برخوردار بوده است. صيانت از اين سابقه تاريخي وظيفه ما است. ما همچنين نبايد در حوزه تصميم‌گيري‌هاي مردم دخالت كنيم. در كنار اين موارد بايد مسائل اجتماعي را جدي‌تر بگيريم. من آنچه خودم در اين مدت يافته‌ام اين است كه با رويكردي اجتماعي مي‌توانيم به امنيت پايدارتر برسيم. مردم وقتي احساس كنند انسانيت‌شان و شخصيت‌شان مورد پذيرش است ديگر به سراغ انشقاق نمي‌روند. هركس هم دنيال اين باشد كه از مباحث قومي و مباحث مذهبي در سطح منطقه سوئ استفاده كند و در راستاي منافع خود براي آنكه چندصباحي بيشتر در قدرت بماند از ديد ما موقعيتي در بين مردم ندارد و مديران نيز چنين نگاهي بايد داشته باشند. با اين توضيح مهم‌ترين وظيفه ما در اداره مسائل استان سيستان و بلوچستان پالايش در اين زمينه است.

يكي از مهم‌ترين مسائل مناطق مرزي به ويژه در سيستان و بلوچستان محروميت‌ها و توسعه‌نيافتگي‌هاست. گويا شما تاكيد كرده‌ايد كه توسعه اقتصادي برنامه محوري‌تان براي بهبود شرايط در سيستان و بلوچستان است. توسعه اقتصادي مفهوم بسيار مهم و مثبتي است. اما در عمل چگونه در اين استان محقق مي‌شود ؟

بگذاريد اول توضيحي بدهم كه من صرفا توسعه اقتصادي سيستان و بلوچستان مد نظرم نيست بلكه توسعه همه‌جانبه اين خطه مدنظرم هست. توسعه انساني بسيار اهميت دارد چرا كه تا توسعه انساني نداشته باشيم و تا قبول نكنيم كه كار جمعي مي‌تواند پايه‌گذار بهترين تحولات و بهترين تغييرات باشد به واقع به كجا سوق پيدا خواهيم كرد؟ هنوز نمي‌خواهيم باور كنيم كه شرط كار جمعي مدارا و تحمل است. بدون انعطاف كار جمعي پيش نمي‌رود. همين دسته‌بندي‌ها خرده بهانه‌ها را پيش رو قرار مي‌دهد و همين نوع نگاه سبب مي‌شود كه ما با منافع‌مان فاصله بگيريم. بايد به يك مرحله از رفتارهاي انساني صحيح خود را برسانيم تا بتوانيم پيش برويم. لذا توسعه انساني و فرهنگي و همچنين توسعه اجتماعي مد نظر من است. اين مولفه‌ها كمك مي‌كنند تا نقش آفريني افزايش يابد. بدون توسعه انساني و توسعه اجتماعي نمي‌توان انتظار داشت مديران ساكن نداشته باشيم. البته اين مردم هستند كه بايد از مدير خود بخواهند حركت كند و اين مردم هستند كه مديران را به حركت و تكاپو وامي دارند. با اين حال توسعه همه‌جانبه مدنظر من هست ولي توسعه اقتصادي هم شرط زيست مناسب و برخوردار از رفاه و تسهيلات زندگي است. وجود يك هزار كيلومتر بين شمال و جنوب استان نبايد عامل گسست بين مردم شود.

شما عملا بيش از 100 روز از برنامه دولت عقب هستيد. چگونه مي‌خواهيد اين عقب افتادگي را جبران كنيد؟

بايد اين خلأ را با افزايش زمينه‌هاي توسعه اقتصادي و كارآفريني پر كنيم. يك هزار و 500 كيلومتر فاصله تا مركز كشور و يك هزاركيلومتر فاصله بين شمال تا جنوب اين استان دو خطر عمده محسوب مي‌شود و خطرآفرين است. ما نبايد بگذاريم بين مردم فاصله بيفتد. بايد كاري كنيم كه مردم منافع‌شان با جغرافيايشان گره بخورد و اين مهم‌ترين گام نرم براي برقراري امنيت است.

شما بعد از گذشت 107 روز از زمان تنفيذ حكم رييس‌جمهور منصوب شديد. الان براي جبران اين روزها چه برنامه‌يي داريد و براي اجرايي كردن 100 روز دولت در استان سيستان و بلوچستان چه خواهيد كرد؟

كمتر از يكماه به تدوين بودجه 93 در مجلس زمان داريم. بايد به درستي يارگيري كنم و بتوانم با جلب حمايت وزراي دولت يازدهم و شركت‌هاي دولتي چنان كنيم كه رابطه‌يي موثر ايجاد شود. به اين معنا كه براي توسعه سيستان و بلوچستان هر وزارتخانه و هر شركت دولتي يك پروژه را تعريف كرده و مسووليت اجرايش را بر عهده بگيرد.