سامانه خبری ˈسودان تریبیونˈ روز چهارشنبه از اعلام آمادگی رئیس جمهور سودان جنوبی برای گفت و گو با ˈریاک ماشارˈ معاون و رقیب خود و رهبر کودتای نافرجام روز یک شنبه این کشور خبر داد.
براساس این گزارش، ˈسالوا کی یر میاردیتˈ که ماشار برکنار شده را به صورت رسمی فراری می داند و تلاش می کند او را دستگیر کند، گفت که آماده است با او حتی گفت وگو کند.
ماشار نیز صبح امروز در مصاحبه با همین سامانه خبری، ضمن رد اتهامات رییس جمهوری مبنی بر رهبری کودتا در این کشور گفت که نه تنها کودتایی در این کشور رخ نداده است، بلکه میاردیت نیز از این پس رییس جمهوری قانونی کشور نیست.
وی تحولات چند روز اخیر در جوبا پایتخت را یک سوءتفاهم میان اعضای گارد ریاست جمهوری دانست و گفت که ارتباط خود با افرادی را که قصد کودتا داشتند، رد کرد.
معاون رییس جمهوری سودان جنوبی که طبق اعلام روز دوشنبه وزیر امور خارجه از پست خود برکنار شده است، ضمن تاکید بر این که هیچ یک از اعضای حزبش در کودتای فرضی نقشی نداشتند، رییس جمهوری را متهم کرد به این که با استفاده از فرضیه کودتا، قصد دارد جلوی تغییرات دمکراتیک را در کشور بگیرد.
وی که همراه چهارتن از سیاستمداران برجسته کشور فعلا فراری است، میاردیت را به نقض مکرر قانون اساسی متهم کرده و افزود: ما دیگر نمی خواهیم او رییس جمهوری سودان جنوبی باشد.
این کودتا که از ساعت 22 یکشنبه شب(24 آذر) آغاز شد به گونه ای شکل گرفت که ابتدا صدای تیراندازی هایی دراطراف پایگاه ارتش سودان جنوبی موسوم بهˈارتش مردمی برای آزادسازی سودان ˈبه گوش ساکنان جوبا رسید و پس از آن یک واحدگارد ریاست جمهوری تیراندازی هایی انجام داد و درگیری های شدیدی با نیروهای دیگر واحدهای گارد ریاست جمهوری آغاز شد.
پس از آن تعدادی از نیروهای نظامی از ارتش جدا شدند و درگیری های مسلحانه گسترش یافت، به گونه ای که برخی افرادمسلح تلاش کردند وزارت دفاع این کشور را به اشغال خود در آورند که البته موفق نشدند.
سودان جنوبی که از 19 خرداد 1390 در یک همه پرسی عمومی از سودان شمالی به مرکزیت خارطوم جدا شده بود، اولین کودتای نظامی را سحرگاه دیروز دوشنبه تجربه کرد.
گزارش های منتشر شده، نقطه شروع اعتراض نظامیان و اقدام به کودتای آنها را در انتقاد شدید شب قبل میاردیت از مشار و درخواست از وی برای کناره گیری ازحزب حاکم ˈجنبش آزادیبخش خلق سودانˈ جستجو می کنند.
براساس گزارش ها، دولت سودان جنوبی تاکنون شماری از مقام های بلندپایه کشور از جمله وزیر کشور را به سبب تحریک ارتش به جنگ و درگیری دستگیر و حتی هنوز بسیاری از آنها ازجمله ˈماژاک آگوتˈ معاون سابق وزیر دفاع و اغلب نظامیان و سربازان را زیر نظر دارد.
رییس جمهوری سودان جنوبی روز سه شنبه در جمع خبرنگاران اعلام کرد که تا اطلاع ثانوی مقررات منع آمد و شد از ساعت 16 عصر تا شش بامداد هر روز در پایتخت برقرار خواهد بود.
سازمان ملل نیز امروز در گزارشی اعلام کرد که طی درگیری های چند روز اخیر در سودان جنوبی که می رود به منازعات قومی در آن کشور نیز بیانجامد، 500 تن کشته 800 نفر زخمی و هزاران شهروند آن کشور خانه و کاشانه خود را ترک کرده و 20 هزار نفر از آنها به دفترسازمان ملل در جوبا پناهنده شدند.