bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۷۵۳۱۷

اما و اگرهای حذف صفر از پول ملی

یک اقتصاددان با تاکید بر اینکه انتظار نا‌به جایی از حذف صفر پول ملی نباید داشت گفت: این برداشت نادرست متاسفانه در کشور شکل گرفته است که چون کشورهای دیگر از جمله ترکیه طرح حذف صفر پول ملی را با موفقیت پشت سر گذاشته‌اند و توانسته‌اند به تغییر عملکرد‌های اقتصادی دست پیدا کنند پس ما هم می‌توانیم.

تاریخ انتشار: ۱۳:۴۸ - ۱۷ دی ۱۳۹۲
فرارو- یک اقتصاددان با تاکید بر اینکه انتظار نا‌به جایی از حذف صفر پول ملی نباید داشت گفت: این برداشت نادرست متاسفانه در کشور شکل گرفته است که چون کشورهای دیگر از جمله ترکیه طرح حذف صفر پول ملی را با موفقیت پشت سر گذاشته‌اند و توانسته‌اند به تغییر عملکرد‌های اقتصادی دست پیدا کنند پس ما هم می‌توانیم. 

دکتر علی دینی ترکمانی در گفتگو با فرارو، ضمن بیان این مطلب، درباره سخنان محمود احمدی، دبیر کل بانک مرکزی مبنی بر تصمیم دولت برای اجرای سیاست حذف صفرهای پول ملی در نیمه دوم سال ۹۳ گقت: اگر قرار است این سیاست اجرایی شود باید پیش از آن با اطلاع رسانی سطح مطالبات از حذف صفرهای پول ملی را متناسب کرد. 

وی با تاکید بر اینکه این تصور نادرستی است که تغییر در پول ملی و حذف صفر‌ها می‌تواند به تغییر در عملکردهای اقتصادی منجر شود گفت: رابطه میانی سیاست حذف پول ملی با اصلاح عملکرد‌ها اقتصادی وجود ندارد. 

ترکمانی افزود: تنها کارکرد حذف پول ملی این است که در آمار و ارقام‌های مالی به جای رقم‌های درشت سابق با رقم‌های کوچک‌تر سر و کار پیدا می‌کنیم. 

این اقتصاددان ادامه داد: برای مردم هم حذف صفر پول ملی این حسن را دارد که برای مبادلات مالی دچار دردسر کمتری می‌شوند و اسکناس‌ها را در حجم کمتری حمل می‌کنند چرا که اگر در گذشته قرار بود برای یک میلیون تومان معادل ۱۰ میلیون ریال، ۵ بسته اسکناس دوهزار تومانی حمل شود با حذف ۴ صفر کافی است تنها یک اسکناس ۱۰۰ تومانی حمل شود. 

دینی ترکمانی با بیان اینکه با حذف صفرهای پول ملی، واحد پول هم باید تغییر کند گفت: وقتی صفرهای پول ملی حذف شد همانطور که در کوچه بازار هم اکنون مصطح است، پول ملی از ریال باید به تومان تغییر پیدا کند. 

وی با تاکید بر اینکه حذف صفر‌ها نمی‌تواند کمکی به قدرت خرید مردم کند گفت: به فرض فردی هم اکنون یک میلیون تومان حقوق می‌گیرد که این حقوق تبدیل می‌شود به یک اسکناس ۱۰۰ تومانی به فرض قیمت یک یخچال هم یک میلیون تومان است که به حذف صفرهای پول ملی‌‌ همان یخچال قیمتش کمتر که نمی‌شود آن هم می‌شود ۱۰۰ تومان بنابراین تغییر در قدرت خرید مردم ایجاد نمی‌شود. 
 
این اقتصاددان افزود: در مهار تورم هم این سیاست تاثیری ندارد چرا که اگر به فرض تورمی که در سال ۹۱، معادل ۴۰ درصد بوده است در نیمه دوم سال بعد هم ۴۰ درصد باقی بماند حذف صفر پول ملی تنها تغییری که در این تورم ایجاد می‌کند این است که قیمت یخچال با پول جدید ۱۰۰ تومان می‌شود ۱۴۰ تومان وگرنه قرار نیست که حذف صفر تورم را کنترل کند. 

دینی ترکمانی با تاکید بر اینکه در ترکیه هم حذف صفر پول ملی منجر به کنترل تورم نشد گفت: اگر ترکیه پس از حذف صفر پول ملی توانست تورم را کنترل کند به این دلیل بود توانست مجموعه عوامل تاثیرگذار بر اقتصاد را ارتقا ببخشد. 

وی افزود: رشد گردشگری، گسترش عوامل جذب سرمایه، رونق سرمایه گذاری‌های خارجی، افزایش تولید کالا و خدمات از جمله عوامل تاثیر گذار در کنترل تورم بود که در ‌‌نهایت توانست تعادلی را میان عرضه و تقاضا ایجاد کند. 

این اقتصاددان ادامه داد: بنابراین تا وقتی که محرک‌های رشد اقتصادی به کار گرفته نشود تا تعادلی میان عرضه و تقاضا برای کنترل تورم و رکورد ایجاد نشود انتظار اینکه تورم به کمک حذف صفر پول ملی کنترل شود بی‌جاست و ممکن است همین سیاست هم خود به عاملی در رشد تورم منجر شود. 

دینی ترکمانی گفت: بنابراین حذف صفر از پول ملی هیچ‌گونه تاثیری نه بر شاخص‌های اقتصادی دارد، نه بر عرضه و تقاضا دارد و نه بر تورم، تنها خاصیت آن بیشتر اثر روانی است که بر جامعه می‌گذارد و جمع و تفریق آمار و ارقام مالی را سهل‌تر می‌کند. 

وی در خاتمه افزود: بر این اساس در مجموع حذف صفر از پول ملی می‌بایست همراه دیگر اقدامات انقباضی در عرصه سیاست‌های پولی و انضباط مالی دولت‌ باشد تا در کنار کنترل تورم، حذف صفرهای اسکناس کارکرد خود را داشته باشد. در غیر این صورت خداحافظی صفر‌ها به زودی اثر روانی خود را از دست داده و صفر‌ها قدرتمند‌تر از گذشته بازمی‌گردند.
bato-adv
bato-adv