bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۸۱۳۸۴
علی دینی ترکمانی در گفتگو با فرارو

با بازی "شوک درمانی" نه تنها تورم بالا می‌رود بلکه تولید هم کاهش می‌یابد

«با اجرای این سیاست باید انتظار داشته باشیم نرخ تورم در سال آینده بیش از 40 درصد شود و شاهد تاثیر رکودی قابل توجه ای نیز باشیم.»

تاریخ انتشار: ۱۳:۳۱ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۲
فرارو- یک استاد دانشگاه با اشاره به افزایش قیمت حامل های انرژی در راستای اجرای مرحله دوم طرح هدفمندی یارانه ها گفت: «با اجرای این سیاست باید انتظار داشته باشیم نرخ تورم در سال آینده بیش از 40 درصد شود و شاهد تاثیر رکودی قابل توجه ای نیز باشیم.»

قرار است از ابتدای سال آینده مرحله دوم طرح هدفمند کردن یارانه ها توسط دولت اجرا شود. در فاز دوم و طبق مصوبه مجلس درآمد دولت از محل افزایش قیمت حامل های انرژی 48 هزار میلیارد تومان تعیین شده است.

این موضوع موجب نگرانی برخی کارشناسان شده و معتقدند با افزایش قیمت حامل های انرژی باید منتظر تورم شدیدی در اقتصاد باشیم. حسین راغفر در این باره می گوید: «افزایش قیمت حامل های انرژی حتی اگر به بهترین شیوه هم مدیریت شود، افزایش شدید قیمت ها را به دنبال خواهد داشت.» (متن کامل صحبت های راغفر را اینجا بخوانید.)

همچنین محمد خوش چهره معتقد است: «لذا این دولت هم قصد دارد مانند دیگر دولت ها ضعف مدیریت تولید حامل های انرژی و مدیریت توزیع آن را با افزایش قیمت جبران کند، در حالی که اگر به رفع ضعف های خود بپردازد و جلوی قاچاق انرژی را بگیرد به منابع گسترده ای دست پیدا می کند که دیگر نیازی به شوک قیمتی نخواهد داشت.» (متن کامل صحبت های خوش چهره را اینجا بخوانید.)

در این میان برخی دیگر از کارشناسان از افزایش قیمت حامل های انرژی دفاع می کنند. در این ارتباط سعید لیلاز معتقد است: «قیمت حامل های انرژی برای سال 93 تا 80 هزار میلیارد تومان قابل افزایش است و اگر این موضوع درست مدیریت شود هیچ فشاری به مردم وارد نخواهد شد.» (متن کامل صحبت های لیلاز را اینجا بخوانید.)

جمشید پژویان نیز معتقد است: اصولا دلیلی ندارد که با اصلاح قیمت ها، تورمی شدید در اقتصاد ایجاد شود. قطعا وقتی قیمت حامل های انرژی افزایش پیدا کند قیمت های نسبی تغییر می کند و یکسری قیمت ها افزایش پیدا می کند؛ اما برخی قیمت ها ممکن است کاهش پیدا کند. (متن کامل صحبت های پژویان را اینجا بخوانید.)

دکتر علی دینی ترکمانی استاديار دانشگاه و عضو هئيت علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی در گفتگو با فرارو گفت: «قبل از اجرای طرح هدفمندی یارانه ها در سال 89، اکثر مطالعات حاکی از آن بود که شوک ناشی از اجرای این طرح حدود 8 تا 11 درصد تورم را افزایش می دهد.»

وی ادامه داد: «لذا در اینکه چنین شوکی تاثیر تورمی دارد هیچ شکی نیست و درباره آن اختلاف نظر هم وجود ندارد. اختلاف نظر از اینجا شروع می شود که برخی معتقدند وقتی این شوک وارد می شود کارایی اقتصادی افزایش پیدا می کند و در طول چند سال بعد با بهبود عملکرد اقتصادی و رشد بهتر طرف عرضه اقتصاد، کم کم شرایط برای کاهش تورم فراهم می شود.»

وی افزود: «اما ما بر این باور هستیم که از یکسو به دلیل چسبندگی قیمت ها تورم خیلی راحت کاهش پیدا نمی کند و از سوی دیگر این نوع سیاست اثر رکودی هم دارد. یعنی فارغ از بحث تورم، این سیاست طرف عرضه اقتصاد را دچار محدودیت می کند و موجب کاهش رشد اقتصادی شده که این موضوع در عرضه کالا و خدمات تاثیر می گذارد.»

این استاد دانشگاه اظهار کرد: «در این شرایط یا با افزایش قیمت ها روبرو می شویم و یا باید از طریق واردات به تنظیم بازار اقدام کرد. لذا این تحلیل که تورم ناشی از این شوک بعد از چند سال و به دلیل بهبود عملکرد اقتصادی کاهش پیدا می کند درست نیست؛ کما اینکه ما شاهد بودیم در دو سال اخیر هم تورم و هم رکود وجود داشت.»

وی ادامه داد: «البته من قبول دارم که بخشی از شرایط ایجاد شده ناشی از تحریم ها است، اما اگر سهم تحریم ها را کنار بگذاریم باز هم نرخ تورم و رشد منفی اقتصادی کنونی قابل توجه است.»

دینی گفت: «در سال 89 درآمد دولت از محل هدفمندی 80 هزار میلیارد تومان هدف گذاری شد و متناسب با این رقم قیمت ها افزایش یافت. اکنون درآمد دولت از محل هدفمندی در سال آینده 59 هزار میلیارد تومان تعیین شده است. لذا انتظار می رود حدود 70 درصد شوکی که در مرحله اول به قیمت ها وارد شد را در مرحله دوم شاهد باشیم.»

وی ادامه داد: «یعنی اگر قیمت ها در مرحله اول هدفمندی به طور متوسط سه برابر افزایش داشته است، در مرحله دوم بیش از 2 برابر افزایش خواهد یافت. بنابراین این سیاست موجب افزایش فشارهای تورمی می شود و در شرایطی که تمام تلاش دولت رساندن نرخ تورم به زیر 30 درصد است، اجرای این سیاست مانع تحقق این هدف دولت می شود.»

وی افزود: «با اجرای این سیاست باید انتظار داشته باشیم نرخ تورم در سال آینده بیش از 40 درصد شود و شاهد تاثیر رکودی قابل توجه ای نیز باشیم.»

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: «به نظر من دولت می تواند به جای اجرای این سیاست اشتباه، دو کار انجام دهد. یکی اینکه در پرداخت یارانه نقدی، از بالا 30 میلیون نفر را غربال کند تا 10 تا 12 هزار میلیارد تومان صرفه جویی شود.»

وی ادامه داد: «اگر دولت نمی تواند کار اول را انجام دهد کار دوم را انجام دهد و به غیر از افرادی که تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی هستند و حدود 10 میلیون نفر می شوند، از یارانه باقی مانده ها که حدود 60 تا 65 میلیون نفر می شوند 10 هزار تومان کم کند.»

وی افزود: «اگر دولت یکی دو راهکار دیگر برای صرفه جویی انجام دهد دیگر نیازی به ورود به بازی شوک درمانی نخواهد بود. آنچه مهم است این است که با اجرای سیاست کنونی تنها تورم ایجاد نمی شود؛ بلکه رکود هم به دنبال خواهد داشت و تولید کاهش پیدا می کند.»

دینی در پاسخ به این سوال که آیا کاهش 10 هزار تومانی یارانه مشکلات برخی افراد نیازمند را بیشتر نمی کند؟، گفت: «قبول دارم اما مسئله این است که اکنون و با توجه به تورم دو سال اخیر ارزش واقعی 45 هزار تومان پرداختی نصف شده است.»

وی ادامه داد: «اگر به افراد تحت کمیته امداد و بهزیستی همان 45 هزار تومان پرداخت شود، می توان از سایرین 10 هزار تومان کسر کرد. به نظر من مردم با کاهش 10 هزار تومانی یارانه و افزایش بیست درصدی قیمت ها بیشتر موافقند تا اینکه یارانه آنها همین 45 هزار تومان باشد اما قیمت ها 70 درصد افزایش پیدا کند.»

دینی در پاسخ به این سوال که آیا به لحاظ عواقب سیاسی این طرح، دولت راضی به انجام آن خواهد شد؟، گفت: «بالاخره در تحلیل نهایی باید دید تابع رفاه اجتماعی چه تغییری می کند. مسئله این است که اگر قیمت ها به طور متوسط 70 درصد افزایش پیدا کند و قدرت خرید واقعی مردم شدیدا کاهش پیدا کند احساس نارضایتی بیشتری ایجاد خواهد شد.»

وی افزود: «به نظر من تاثیر منفی کاهش 10 هزار تومان از یارانه و افزایش بیست درصدی قیمت ها بر روی رفاه خانوارها کمتر از ثابت ماندن یارانه و افزایش 70 درصدی قیمت ها است و این به نفع مردم است و به لحاظ سیاسی بازتاب کمتری خواهد داشت.»

دینی در پاسخ به این سوال که اما با اجرای این طرح این فرصت برای مردم مهیا نمی شود که بتوانند با زمانی که قیمت ها 70 درصد افزایش پیدا می کند اما یارانه همان 45 هزار تومان می ماند مقایسه کنند؟، گفت: «به هر حال مردم تجربه سال 89 به بعد را دیده اند و برخی نظرسنجی ها هم نشان داده که مردم حاضرند یارانه آنها قطع شود اما قیمت ها به قبل از سال 89 بازگردد.»

وی افزود: «لذا اگر اکنون به مردم گفته شود قرار است شوکی تقریبا همچون شوک مرحله اول به اقتصاد وارد شد و به میزان یارانه نقدی هم اضافه نخواهد شد، مسلما خواهند گفت حاضرند 10 هزار تومان از یارانه آنها کم شود اما قیمت ها بیست درصد افزایش پیدا کند.»

دینی در پاسخ به این سوال که آیا جنابعالی اساسا مخالف اصلاح قیمت حامل های انرژی هستید یا معتقدید باید با لحاظ شرایطی دیگر این کار انجام شود؟، گفت: «در این باره دو بحث وجود دارد. یکی اینکه دولت کسری دارد و از این طریق قصد دارد درآمد کسب کند که همانطور که پیش تر عنوان شد دولت می تواند از طرق دیگر این کسری خود را جبران کند.»

وی ادامه داد: «بحث دیگر این است که آیا این سیاست اهداف مدنظر دولت را جامه عمل می پوشاند که به نظر من این اتفاق نمی افتد؛ چون آن شرایط زیرساختی لازم برای کاهش مصرف یا پیشبرد تحولات فناورانه وجود ندارد و با این شرایط بازی قیمت ها راه به جایی نخواهد برد.»

این استاد دانشگاه تصریح کرد: «تامین این عوامل زیرساختی نیازمند یک مدیریت قوی و کارآمد و برنامه ریزی استراتژیک و بلندمدت دارد.»
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
اصلا توی مملکتی که معدن انرژی هست زشته حرف از افزایش قیمت زدن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
اي بسوزه اين هدفمندي كه ما روسوزند.هدفمندي فقط ارزش پول ملي پايين مياورد.تورم رابالاميبرد .قاچاق سوخت راافزايش ميدهد ومهمتر از همه عرصه زندگي رابرمردم علي الخصوص حقوق بگيران تنگ وتنگتر ميكند.
ناشناس
Finland
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
هنوز چيز ى اضافه نشده بًرويد ببينيد در بازار چه خبر است هر كسي هر كارى مى خواهد مى كند كم فروشى روش اول همه توليد كنندگان شده و شركتهاى ديگر هم شب عيد به جان ملت افتاده اند مثلا همين شركتهاى هواپيماىى كه به دليل شلوغى قيمتهاى خود را تا ٤٠-٥٠ درصد بالا بٍرده اند مثل شركت اتا حالا بقيه هم مستثنى نيستند خدا به خير كندكه چه برنامه اى براى اىن ملت داريد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
مردم روز اول فروردین وقتی بنزین 1100 تومتنی زدند و یارانشونم قطع شد اونوقت تازه میفهمند .. .... .... ...
ناشناس
Romania
۲۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
کاملا واضحه که دولت دچار مشکلات شدید مالی است آنهم با وجود درامدهای میلیارد دلاری سال های پیش این یعنی که صندوق ذخیره ارزی هم دیگه وجود نداره. همه این کارها برای سرپا نگه داشتن دولته نه بهبود وضع مردم. بهتره که دولت ابتدا بودجه موسسات بی فایده فرهنگی رو قطع بکنه بعدش پول های دزدیده شده رو برگردونه بعدش بیاد دست بکنه تو جیب مردم
انتشار یافته: ۲۹
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
با تورم 70 درصدی چه کار باید کرد؟
ما که دیگه نفسی برامون نمونده و صدامون هم به جایی نمی رسه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
اینم از تدبیر و امید.
سورنا
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
10هزارتومن که هیچ !!!بیایند 45 هزار تومن را قطع کنند و خیر این اجرای این هدفمندی را برای همیشه بزنند!!!! حداقل اجرا یا عدم اجرای این قانون فلاکت با را به همه پرسی بگذارند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
تحلیل خیلی درستی بود.
اما افسوس که نظرات اقتصاد دانهایی مثل دکتر راغفر و دکتر دینی در برنامه ریزیهای دولت جایگاهی ندارد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
اینها این چند سال کجا بودن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
پاسخ به ناشناس 13:46
اینها بودند جانم ولی به لطف آن مردی که رفت، اجازه نمی دادند نظراتوشون جایی منعکس بشه!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
با افزایش میزان فروش نفت و کنار رفتن تحریم ها تولید ناخالص ملی بیشتر می شود ولی با افزایش قیمت حامل های انرژی قطعاً افزایش میزان تورم را خواهیم داشت ولی به نظر می رسد اثر آن خیلی به چشم نیایید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
اگر روزی 20میلیون یشکه نفت هم به فروش برسه مطمین باش وضع مملکت هیچچچچچچچچچ تغییری نمیکنه..........تازه بدترم میشه منتظر معجزه نباشید..........
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
بیچاره مردم! اینها میخوان تا ابد این برنامه رو ادامه بدن! هی دلار گرون بشه هی اینها همه چیزو گرون کنند!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
تنها راه دولت برای حبران کسری بودجه اش همان راههایی است که دکتر راغفر پیشنهاد کردند.
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
ترو خدا چاپ کن..واقعن گل گفتی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
این گرون کردن های متوالی یک پروسه و دور تسلسل بی انتهاست باید ابتدا تورم را کنترل و یک رقمی کرد و دستمزدها را استاندارد نمود بعد بفکر واقعی کردن اقلامی مثل حامل های انرژی افتاد وگرنه این بازی من بدو قیمت بدو همچنان ادامه خواهد داشت و شاید بجایی برسد که شکاف بین درآمد و هزینه آنقدر زیاد شود که ....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
تحلیلش جالب نبود!!
هابيل ايران فر
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
كلا افزايش حامل هاي سوخت هيچ دليل منطقي ندارد ! يعني چي تو كشوري كه سرشار از منابع نفت هست ما بنزين 1000 توماني داشته باشيم ؟ چرا كسي دنبال جذب سرمايه گذاري خارجي و افزايش صادرات براي رونق اقتصادي نيست ؟ چرا همه دنبال راحت ترين راه مي روند ؟ چرا يك لحظه فكر نمي كنند من نمي توانم زندگي خودم رو براي نسل بعدي خراب كنم ؟ آقايان مگه من گناه كردم تو ايران بدنيا اومدم ؟؟؟؟
ناصر
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
باید دکتر ترکمانی تئوریسین اقتصاد ایران شود . یاشاسین ترکمانی با تحلیلهای درستش
ناصر
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
باید دکتر ترکمانی تئوریسین اقتصاد ایران شود . یاشاسین ترکمانی با تحلیلهای درستش
نازنین
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
موندم با اینهمه گرفتاری که مردم دارند و دولت به قول خودش بودجه نداره چطور یک بودجه اختصاصی برای افزایش جمعیت قرار دادند!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
برای افزایش جمعیت هم بایداول ازخودشون شروع کنندچون هم امکانات دارند وهم حقوق بیشتر میگیرند.خودشان یکی یا دو تا بچه دارندبه ملت میگویند بچه بیارین
فرهاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
آنچه مسلم است دولت و مجلس از یافتن راه حل پایدار و مناسب درمانده اند. موانع پیشرفت آنقدر گسترده و وسیع است که نظرات بهترین اقتصاد دان ها هم بجائی نمی رسد . مردم باید با واقعیات ها روبرو شوند و بحران را درک کنند .
ناشناس
United Arab Emirates
۲۰:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
اين طرح هدفمندي را به رفراندوم بگذاريد تا پاسخ قاطع مردم را بشنويد. اين طرح سراپا اشتباه است و بايد متوقف شود. من يكي حاضرم دولت تا حالا هرچي به من 45 هزار تومان داده با سود بانكيش برگردونم در عوض دولت قيمتها رو به سال 89 برگردونه ولي مي دونم كه دولت توان اين كار رو نداره. لاقل از اجراي فاز دوم اين طرح شكست خورده صرف نظر كنيد.
فرارو جان لطفا منتشر كن
حجت
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
دکتر دینی ترکمانی تحلیل های بسیار واقع بینانه ای به مسائل دارند. متاسفانه در دولت کنونی هم رگه هایی از بی تدبیری دیده می شود.
بهادر
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۶
دولت ها به دنبال اين هستند که بگويند کار آمد بوده و ميتوانند کشور را اداره کنند ولي اداره کردن کشور به هر قيمت آيا صحيح است آيا بايد تاوان سياست ها و برنامه ريزي هاي خطا را مردم پس بدهند مردم ديگر تحمل ندارند
به همين خاطر به روحاني راي داده اند که تغيير سياست ايجاد بشود تغيير برنامه ها ايجاد بشود نه دولت همان دولت راه همان راه قبلي باشد !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
شوک درمانی در تمام دنیا با کاهش مصرف مردم و صف تولانی بوده
بایذ با
لیلا
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
یارانه نمیخوایم.بخدا نمیخوایم.نمیخوایم بردارید.فقط گرونی نه.شما رو به خدا.گرونی نه.چقدر سگ دو بزنیم؟خواهش میکنم روحانی.مگه نگفتید دست تو جیب مردم نمیکنید؟این چه کاریه؟
bato-adv
bato-adv