bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۸۸۲۶۰
پروند هسته ای ایران در مسیر عادی شدن

نشانه‌شناسی یک سفر بی سر و صدا به تهران

پرونده هسته ای ایران در مسیر "عادی" شدن است. نشانه هم برای اثبات این واقعیت کم نیست؛ تازه ترین آن همین سفر بی سرو صدای معاون امور پادمان‌های آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران.

تاریخ انتشار: ۱۴:۴۵ - ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۳

فرارو- پرونده هسته ای ایران در مسیر "عادی" شدن است. نشانه هم برای اثبات این واقعیت کم نیست؛ تازه ترین آن همین سفر بی سرو صدای معاون امور پادمان‌های آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران.

به گزارش فرارو، تِرو واریورانتا٬ معاون امور پادمان‌های آژانس هفته گذشته به ایران آمد، با مقامات فنی و حقوقی سازمان انرژی اتمی دیدار و گفتگو کرد و رفت. اما خبر انجام این سفر بدون ذکر جزییات تازه دیروز منتشر شد.

سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، دیروز خبر داد که تِرو واریورانتا٬ معاون امور پادمان‌های آژانس «روزهای پایانی هفته گذشته» برای «گفت‌و‌گوهای غیر رسمی» در قالب «تماس‌های منظم میان ایران و آژانس»٬ به تهران سفر کرده است.

بر این اساس به استناد سخنان سخنگوی سازمان انرژی اتمی حداقل از سفر معاون آژانس به ایران حدود یک هفته می گذرد اما در طول این یک هفته هیچ فضاسازی رسانه ای و مانور تبلیغاتی حول محور این سفر انجام نگرفته است.

پیش از این حتی سفر بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران برای بازرسی های عادی و نوبه ای شان از تاسیسات هسته ای کشورمان با سرو صدا و تبلیغات بسیاری روبرو می شد چه برسد به اینکه یکی از مقامات بلند پایه آژانس همچون معاون امور پادمان های آژانس تصمیم بگیرد به ایران سفر کند.

ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی از دوسال پایانی دولت محمود احمدی نژاد، توافق کردند که زمینه مختومه شدن پرونده ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران موسوم به مطالعات ادعایی را مختومه کنند.

در طول این سال ها ایران و آژانس چندین دور مذاکره انجام دادند و مقامات آژانس بین المللی از جمله مدیر کل آژانس سفرهای متعددی به تهران داشتند. هر چند در نهایت این سفرها منتج به نتیجه ملموس و عملی هم نشد.

این سفرها همواره زیر ذره بین رسانه ها بوده است و با وجود آنکه رفت و آمدهای مقامات آژانس به ایران، ذیل وظایف فنی و حقوقی آژانس بوده است عمدتا بازتاب آن سیاسی و رسانه ای بوده است.

رویکرد آژانس هم در سیاسی شدن این مذاکرات و بازرسی ها بی تاثیر نبوده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی اگر چه در اهداف و وظایف یک نهاد فنی و حقوقی تعریف می شود اما در عمل در سال های اخیر به خصوص در قبال پرونده هسته ای ایران تحت سلطه اراده سیاسی قدرت‌های غربی و بالاخص ایالات متحده آمریکا بوده است.

با تغییر دولت در ایران و بالطبع تغییر رویکردها و تاکید جمهوری اسلامی ایران بر وجود اراده کافی برای حل و فصل پرونده مطالعات ادعایی و پاسخ به همه سوالات و ابهامات حول محور ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران، این ضرورت مورد توجه قرار گرفت که تنها اراده ایران کافی نیست و شرط دستیابی به توافق نهایی، پرهیز آژانس از سیاسی کاری و تمرکز بر اهداف و وظایف خود است.

به نظر می رسد با رسیدن به این درک مشترک هم ایران و هم آژانس در تلاشند تا نگاه سیاسی را از پرونده فنی و حقوقی هسته ای ایران دور کنند که پیش نیاز آن دور شدن جنجال آفرینی ها و فضا سازی ها رسانه ای است. در صورتی که دو طرف چنین رویکردی را پیش از این در دستور کار قرار می دادند شاید اصلا نیازی نبود که تا این اندازه پرونده هسته ای ایران در عرصه بین الملل برجسته شود و این پرونده به یک موضوع لاینحل تبدیل شود.

ورود رویکردهای و نگاه های سیاسی هم پرونده هسته ای ایران را به صدر اخبار رسانه های جهان کشاند و هم آژانس را از وظایف خود دور کرد. احساس نیاز به تغییر در رویکردها تنها در آژانس نبوده است. نیاز بود که ایران همچنین تغییری را داشته باشد که به نظر می رسد هر دو طرف به چنین تغییری دست زده اند.

سفر معاون پادمان های آژانس تا وقتی از سوی آژانس رسانه ای نشد، مقامات ایرانی هم درباره آن اطلاع رسانی نکردند. که البته اصلا واقعا نیازی نبوده است که اطلاع رسانی شود.

گره اصلی پرونده هسته ای ایران در حال حاضر در بخش مباحث فنی و حقوقی است، مباحثی که تخصصی است و ورود به آن نیازمند داشتن اطلاع کافی است. این اطلاع هم عموما نزد همه مخاطبان رسانه ها وجود ندارد و شاید اطلاع رسانی در این باره تنها به حاشیه سازی دامن بزند و منجر دور شدن طرفین از اهداف اصلی شود.

نظارت بر برنامه هسته ای کشورهای که دارای پرونده عادی در آژانس بین المللی انرژی اتمی هستند هم همین روند را طی می کند. کمتر خبری در آرشیو رسانه های جهان یافت می شود که دال بر سفر مقام عالی رتبه و یا بازرسان به کشورهایی همچون فرانسه، اتریش، برزیل و یا ونزوئلا باشد. چرا که این دست بازرسی ها و سفرهای مقامات آژانس به کشورهای عضو، امر عادی است.

این شرایط برای ایران هم باید حاکم شود. برای عادی شدن پرونده هسته ای ایران باید نگاه ها به این دست سفرها و بازرسی ها عادی شود و ایران و آژانس هم نسبت به آن عادی برخورد کنند، همچون برخوردی که هم اکنون دارند.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
عادی شدن یعنی چی؟؟؟؟ منظور همون تعلیقه دیگه؟؟؟// چه به خود هم می بالید؛ افسوس از مردمان بنده دنیا و شکم پرست
رسوای دو عالم
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
من استاد رسواگر فتنه هستم
من فرمایشات رسواگر را این طوری تکمیل می کنم که ما امریکا را به زانو در آوردیم و الان خودش اومده منت کشی!!!!
سیس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
من کامنت های رسواگر عزیز رو خوندم ، مطمئن نیستم عقیده واقعیش چیه!!!
ولی مطمئنم بیشتر خودش رو فدا می کنه واسه رشد بحث تا بیان اونچه می خواد.
دمش گرم
محمود
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
واقعا برام قابل درك نيست. در مورد اين شخص به اصطلاح "رسواگر فتنه" ، اين كه در مورد تمامي خبرها موضع مخالف ديگران بگيريم چه معني خاصي دارد غير از ابراز وجود كردن كسي كه كمبودي را در وجود خودش احساس مي كند؟
رسواگر فتنه
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
بی خود موفقیت پرونده اتمی را بنام جناح خودتان ثبت نکنید! آقای جلیلی زحمت بسیار کشیده اند. ایشان بودند که اجازه دادند مذاکرات ادامه پیدا بکند! 75% راه را ایشان پیموده بودند! این را به ضرس قاطع عرض می کنم! دستاوردهای آقای جلیلی عزت و سربلندی ملت ایران بود! امتیاز ندادن بود! دوستی با کشورهای جدید ضد امپریالیزم بود!همبستگی و تایید کامل مردم بر ادامه غنی سازی بود! تو تمام خبر خبرگزاریهای دنیا صحبت ایران بود .
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
انشالا که همینطور باشد و این مساله هر چه زودتر ختم به خیر شود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
به امید یزدان
رسواگر فتنه
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
چقدر این 8 سال گذشته برای ملت از لحاظ هسته پر برکت بود و تجربه های مهمی را در اختیار کشور گذاشت از جمله اینکه ما از تحاریم هیچ ترسی نداریم الانم چون خودشون ضرر کردن میخوان رفع تحریم کنن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
مطمئنی خودشون ضرر کردن؟
همفکرای جنابالی که میگفتن عمرن نفت ایران رو تحریم کنن چون به نفت ایران نیازمندن! در حالی که دیدیم نفت ایران رو مثل آب خوردن تحریم کردن
گفتن بانک مرکزیو که دیگه اصلا نمیتونن فرداش اوباما امضا کرد!
گفتن سوئیفت چه به درد میخوره تحریم بشه به حال ما که فرقی نمیکنه! بعدش مشخص شد هر چی روش ترانسفر پول به ایران بوده مسدود شده پول خودمون پیش خودمون نیست با پول ما تو اقتصاد خودشون دارن استفاده میکنن!!
گفتن نیازی به اروپا نداریم همین چین و هند و کره و... کافیه برامون ، بعد متوجه شدیم از خبرها که هند برنج سمی رو میده و با روپیه که ارزش پول کشور خودشو حفظ کنه!! چین هم که ال سی هاش معروفه یه سرچ ساده تو نت!
خلاصه گفتن ما میتونیم ما فلان و بهمانیم دیدیم که فشار فقط رو طبقه متوسط و ضعیف جامعه شدیدا وارد شد اجناس 300 برابر قیمتشون رفته بالا!
بله خیلی برکت داشت باید تو گینس این افتخارات ثبت بشه!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
رسواگر جان
لطفا قبول زحمت کنید و چندتا از ضررهایی که خودشون کردن رو بگو!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
درست می گی رسوا جان،
برکت داشت ولی برای امثال شما نه مردم بینوا
مجتبی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
چی میزنی تو؟
ناشناس
United Arab Emirates
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
شما ترسی نداری رسوا جان چون با رانتهایی که نصیب تو و همقطارات شد بار خودتون و هفت نسل بعدتونو بستید. ما ملت بی پناهیم که دستمون جایی بند نبوده و نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
معلومه که جنابعالی هم جزء نو کیسه گان هستی و از تحریم کشور سود کلانی بردی...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۰
تحاریم ات خیلی به حال بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
به عادی شدن پرونده هسته ای ایران و توافق نهایی با 5+1امیدوارم
ظریف و روحانی راه درستی را پیش میبرندراه نادرستی که احمدی نژاد و سعید جلیلی در طول6سال گذشته رفتند را دارند هموار میکنند دوره خطابه خوندن گذشته است
باید با همه سازمانها وعلی الخصوص آژانس بین المللی انرژی اتمی گفتگو کرد تا هر شک و شبهه ای دارند بر طرف شود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
این ختم بشه بقیه مشکلات مدیریتی ایران که ساختاری توش ضعف و فساد وجود داره همچنان باقی میمونه اونا چی؟
تحریم ها کلش برداشته بشه بخواد ایران به سال مثلا 89 برگرده یعنی قبل از تحریم های گسترده مالی و سیاسی 10 12 سال در خوشبینانه ترین حالت ممکن اتفاق می افته
خب تکلیف بقیه چیه؟
یکی دو تا مشکل نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
خدایا هر چه زودتر این داستان را حل کن و کمک کن ما هم مثل تمام مردم دنیا مثل کشورهای همسایه مان نظیر ترکیه با تمام ملت های دنیا خوب و دوست باشیم

به خدا خسته شده ام مگه من چند سال عمر می کنم تمام جوانیم تو تفکر دشمن ستیزی بود ولی حالا می خواهم با استفاده از دولت تدبیر و امید به دنیا بگویم ما با همه شماها دوستیم و ایران نو را به آنها نشان دهیم

دوستان رسواگر فتنه ما هر چی تو این 8 ساله نشان دادند بس و برای خودشان بود

ما با هیچ کسی دعوا نداریم ولی از حقمان هم دفاع می کنیم
ژاله
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۹
تحاریم دیگه چه صیغه ایه آقای رسوا؟؟؟؟؟؟؟ اگر تحاریم!!! بر شما موثر نبود به جاش بیشتر مردم له شدن
bato-adv
bato-adv