bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۸۹۰۱۰
رویترز بررسی کرد

اختلاف آمریکا و عربستان برسر عرضه سلاح در سوریه

علیرغم تلاش های آمریکا و عربستان برای تقویت اتحاد قدیمی شان، تفاوت های موجود میان آنها بر سر سیاست خاورمیانه همچنان ادامه دارد و این برای شورشیان سوری فاجعه خواهد بود.

تاریخ انتشار: ۱۷:۵۸ - ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۳
فرارو- علیرغم تلاش های آمریکا و عربستان برای تقویت اتحاد قدیمی شان، تفاوت های موجود میان آنها بر سر سیاست خاورمیانه همچنان ادامه دارد و این برای شورشیان سوری فاجعه خواهد بود.

به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از رویترز، با وجود آنکه مدارکی دال بر آغاز روند انتقال تسلیحات آمریکایی به گروه های اعتدالی تر مخالف بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، اختلاف در مورد اینکه چه سلاح هایی و به چه کسی عرضه شود، مانع از مبارزه شده است.

مخالفان از اینکه فاقد موشک های ضدهوایی برای مقابله با نیروی هوایی اسد هستند، گلایه می کنند.

عربستان و قطر با این استدلال که جنگ در سوریه، جنگ برای آینده خاورمیانه است، چند سال است که بودجه مخالفان را تامین می کنند و نیروهای طرفدار غرب را به رقابت با ایران و شبه نظامیان اسلام گرا وامی دارند.

با وجود آنکه دولت اوباما نیز اسد را به دلیل خشونت های چند سال اخیر متهم می کند و خواستار کنار رفتن وی از قدرت است، این درگیری را از دیدی کاملا متفاوت می بیند.

مقامات آمریکایی از مشارکت در یک جنگ داخلی پرآشوب هراس دارند چراکه هیچ راه حل نظامی مشخصی برای آن نمی بینند و چنین جنگی می تواند افراطی شدن نسل جدیدی از اسلام گرایان متنفر از غرب را به دنبال داشته باشد.

به نظر می رسد گفتگوی دو ساعته میان باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا و شاه عبدالله عربستان در ماه مارس تغییر چندانی در اختلاف نظر دو کشور در این زمینه ایجاد نکرد. یکی از فرماندهان نیروهای مخالف در حلب از طریق اسکایپ به رویترز گفتند: «اگر آمریکایی ها از دادن (موشک های) ضدهوایی به ما امتناع کنند، چرا مثلا عربستان این سلاح را به ما ندهد؟»

واگرایی بنیادی
مقامات آمریکایی و سعودی از رابطه ای دفاع می کنند که از بسیاری جهات، محکم و گسترده است. اما دو طرف از واگرایی بنیادی موجود در چگونگی رویارویی با درگیری های سیاسی بزرگ در خاورمیانه که با بهار عربی تشدید شد، به خصوص آنچه از نظر ریاض توسعه طلبی ایران در منطقه بوده، آگاه هستند.

زمانیکه واشنگتن طی ماه نوامبر با توافق موقت با تهران بر سر برنامه هسته ای به اتفاق نظر رسید، ترس از کاهش فشارهای سیاسی بر ایران، ریاض را فراگرفت چراکه در این صورت ایران امکان بیشتری برای پیشبرد منافع خود در منطقه به دست خواهد آورد.

سعودی ها از یک مسئله دیگر نیز به خشم آمده بودند؛ اینکه اوباما تلاش بیشتری برای حمایت از حسنی مبارک، رئیس جمهور مخلوع مصر که در سال 2011 از قدرت برکنار شد، صورت نداد و زمانیکه واشنگتن ارتش مصر را به دلیل کنار گذاشتن جانشین وی، محمد مرسی از اخوان المسلمین، مورد انتقاد قرار داد.

ضمن اینکه به نظر می رسد محبوبیت اسد در سوریه رو به افزایش است. وی به یکی از مقامات روسی گفته که درگیری های سنگین طی یک سال پایان خواهد یافت.

عبدالله العسکر، رئیس کمیته امور خارجه شورا در عربستان که مشاور دولت است می گوید: «متاسفم که بقایای دولت سوریه از بین خواهند رفت و در این صورت باید بگویم آمریکا شکست بزرگی در این زمینه را تجربه خواهند کرد.»

اما اگر سعودی ها حس می کنند که مانعی وجود دارد، آمریکایی هم همینطور هستند.

یکی از دیپلمات های ارشد سابق آمریکا که در منطقه فعالیت می کند به رویترز گفت: «مشکل با سعودی ها این بود که آنها هرگز برنامه ای به ما ندادند.» وی در ادامه افزود که باید یک استراتژی برای گردهم آوردن اپوزیسیون در یک اتحادیه سیاسی و نظامی توسط اعتدالیون وجود می داشت و در عین حال باید نظر حامیان اصلی اسد در شورای امنیت یعنی روسیه و چین جلب می شد.

سرخوردگی

این دیپلمات سابق در ادامه گفت: «باید اقدامی بیش از انتقال تسلیحات و چمدان های پول صورت می گرفت.» استراتژی اصلی ریاض در قبال سوریه بر پایه ترغیب واشنگتن به لزوم نفوذ دیپلماتیک و سیاسی بیشتر در کمک به مخالفان بنا شده بود.

جمال خاشقجي رئیس شبکه تلویزیونی خبری «ام بی سی» که تحت مالکیت ولید بن طلال اداره می شود، می گوید: «ما از آمریکایی ها می خواهیم که از جنگنده های اف 16 و توماهاک خود استفاده کننده و بشار اسد را نابود کنند. اما می توانم تصور کنم که آمریکایی ها در پاسخ به سعودی ها خواهند گفت «شما خودتان هم جنگنده اف 15 دارید.»»

آمریکا نگران است که تسلیحات سنگین یا آموزش نیروهای مخالف به شبه نظامیانی سرایت کند که در نهایت علیه غرب شوند و آنچه آمریکا در دهه 1980 میلادی افغانستان تجربه کرد، تکرار شود.

با این حال مقامات آمریکا معتقدند که همکاری ها طی ماه های اخیر افزایش یافته و موشک های ساخت آمریکا را می توان به تازگی در میدان نبرد دید.