bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۹۱۹۱۲
داریوش قنبری در گفتگو با فرارو تحلیل کرد

دلایل ریزش آرای لاریجانی در مجلس

یک تحلیگر مسائل سیاسی درباره نتایج انتخاب هیات رییسه مجلس و کاهش آرایی رییس و نواب رییس در مقایسه با سال گذشته گفت: کاهش تعداد آرای لاریجانی در انتخابات هیات رییسه مجلس ناشی از فعل و انفعالات و تحرکات تندروها بود.

تاریخ انتشار: ۱۰:۴۰ - ۰۷ خرداد ۱۳۹۳

فرارو- یک تحلیلگر مسائل سیاسی درباره نتایج انتخاب هیات رییسه مجلس و کاهش آرای رییس و نواب رییس در مقایسه با سال گذشته گفت: کاهش تعداد آرای لاریجانی در انتخابات هیات رییسه مجلس ناشی از فعل و انفعالات و تحرکات تندروها بود.

در هفته گذشته انتخابات هیات رییس مجلس برگزار شد. هیات رییسه مجلس شورای اسلامی از رئیس، ۲ نایب رئیس، ۶ دبیر هیات رئیسه و ۳ ناظر هیات رئیسه – مجموعا ۱۲ نفر- تشکیل شده است.

بر اساس نتایج به دست آمده از این انتخابات هیات رییسه جدید بدون تغییر چندان نسبت به گذشته انتخاب شد. با این حال تفاوتی که این انتخابات نسبت به گذشته داشت آرای کسب شده از سوی منتخبین بود.

در انتخابات هیات رییسه، علی لاریجانی با ۱۷۸ رای از ۲۶۴ رای داده شده، به ریاست مجلس رسید. لاریجانی سال پیش، با ۲۱۳ رای از ۲۵۲ رای اخذ شده، انتخاب شده بود.

محمدرضا باهنر نایب رئیس دوم مجلس هم که از اعضای ارشد فراکسیون رهروان ولایت محسوب می شود با ۱۴۴ رای از مجموع ۲۷۰ رای نایب رئیس دوم مجلس شد. باهنر نیز در انتخابات سال گذشته هیات رئیسه، ۱۶۷ رای از مجموع ۲۵۷ رای، کسب کرده بود.

داریوش قنبری نماینده پیشین مجلس در تحلیل حصول چنین نتیجه ای در انتخابات هیات رییسه مجلس در گفتگو با فرارو گفت: انتخاب علی لاریجانی با آرایی کمتر نسبت به سال گذشته به عنوان رییس مجلس نشان می دهد که عملکرد اعتدالی او در مقام رییس مجلس در قبال دولت روحانی به مذاق تندروها خوش نیامده است.

وی افزود: تندروها از ابتدای تشکیل دولت حسن روحانی مرزبندی خود با فراکسیون رهروان ولایت یا همان فراکسیون اکثریت را پررنگ تر کردند.

قنبری ادامه داد: درخواست تندروها از مجلس و هیات رییسه مجلس این بود که مواجه و ایستادگی بیشتر و قاطع تری را در برابر دولت حسن روحاتی داشته باشند.

این نماینده پیشین مجلس صریح کرد: با این حال فراکسیون رهروان و رییس مجلس بارها در مقابل خواسته های تندروها ایستادگی کردند و همین امر موجبات دلخوری آنها را فراهم کرده است.

وی افزود: از این رو تندروها، امسال در انتخابات هیات رییسه مجلس تحرک بیشتری از خود نشان دادند تا به واسطه آن در شرایطی که شانسی برای کسب اکثریت آرا برای تصرف کرسی های هیات رییسه نداشتند، از آرای هیات رییسه بکاهند.

قنبری درباره چگونگی جذب آرای بیشتر توسط تندروهای مجلس گفت: دلایل متفاوتی در مورد موفقیت نسبی تندروها برای یارگیری در انتخابات هیات رییسه وجود دارد. یکی از آن دلایل این است که به هر حال در میان نمایندگان فعلی مجلس، نمایندگانی وجود دارند که به دلیل حاکم شدن فضای اعتدالی در جامعه شانسی برای خود در انتخابات مجلس آینده قائل نیستند.

این نماینده پیشین مجلس افزود: این افراد اگر چه رسما عضو فراکسیون اکثریت که به نوعی فراکسیون معتدلی محسوب می شود هستند، اما در میان افکار عمومی و حوزه های انتخابی جایگاه اعتدالی ندارند از این رو آنها چون شانسی برای خود در انتخابات آینده قائل نیستند با یک چرخش اساسی به سمت پایگاه اصلی خود سوق پیدا کردند.

وی تصریح کرد: دلیل دیگری که باعث شد تندروها در یارگیری از فراکسیون رهروان ولایت موفقیت نسبی را داشته باشند پیدا شدن دشمن مشترک یعنی دولت اعتدال گرا و اصلاح طلب حسن روحانی است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی ادامه داد: برای تندروهای اصولگرا، پیدا شدن یک دشمن مشترک یعنی دولتی اعتدال گرا و اصلاح طلب یک نعمت محسوب می شود چرا که به واسطه این دشمن مشترک، امکان چانه زنی با اصولگرایان سایر فراکسیون های مجلس آسان تر خواهد شد.

قنبری تصریح کرد: با این حال تلاش های آنها تلاش های بی نتیجه ای است و تندروها که پایگاه خود در جامعه را از دست داده اند نتایج انتخابات هیات رییسه مجلس نشان داد که پایگاه آنها در مجلس هم پایگاه محکم و استواری نیست و وزن سیاسی آنها آنقدر قابل اعتنا نیست که بتواند جریان ساز شود.

این نماینده پیشین مجلس در خاتمه گفت: انتخابات هیات رییسه مجلس نشان داد جریان اعتدالی در مجلس اکثریت را برعهده دارد و این اکثریت تمایلش به جریانی است که بیشتری همراهی را با آرای مردم که در انتخابات ریاست جمهوری 24 خرداد سال 92 نمود پیدا کرد داشته باشد.