bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۹۳۱۹۲

آیا روحانی باید دعوت مصر را بپذیرد؟

«ایران نباید به عنوان تایید نظام السیسی در بالاترین سطح در این مراسم شرکت کند. چراکه هم اکثریت داخل مصر چنین انتظاری از ایران ندارند و هم اینکه ما نباید در این موضوع همسو با عربستان حرکت کنیم؛ چراکه آنچه اکنون در مصر در حال اتفاق است همسو با مرتجع ترین جریانات منطقه است.»

تاریخ انتشار: ۱۲:۵۵ - ۱۷ خرداد ۱۳۹۳
فرارو- یک کارشناس مسائل افریقا با اشاره به دعوت مصر از حسن روحانی برای شرکت در مراسم تحلیف السیسی گفت: «ایران نباید به عنوان تایید نظام السیسی در بالاترین سطح در این مراسم شرکت کند. چراکه هم اکثریت داخل مصر چنین انتظاری از ایران ندارند و هم اینکه ما نباید در این موضوع همسو با عربستان حرکت کنیم؛ چراکه آنچه اکنون در مصر در حال اتفاق است همسو با مرتجع ترین جریانات منطقه است.»

عدلی منصور، رییس جمهوری مصر از حسن روحانی همتای ایرانی خود برای حضور در مراسم تحلیف «عبدالفتاح السیسی» رییس جمهور منتخب این کشور دعوت به عمل آورد.

نامه دعوت ریاست جمهوری موقت مصر برای حضور همتای ایرانی خود در مراسم تحلیف «عبدالفتاح السیسی» از سوی «خالد عماره» رییس دفتر حافظ منافع مصر در تهران به رییس دفتر ریاست جمهوری کشورمان ارائه شده است.

همچنین وزیر امور خارجه پیشین مصر خواهان حضور روحانی در مراسم سوگند السیسی شد.

محمد العرابی این اقدام را گامی در جهت بازگشت روابط دو کشور توصیف کرد و افزود: این درخواست بیانگر نیت‌های خوب است و باید باب گفتمان استراتژیک تهران - قاهره باز شود.

پیش از این سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره انتخابات ریاست جمهوری مصر گفته بود: جمهوری اسلامی ایران همواره و بطور اصولی برگزاری انتخابات را حق مشروع مردم برای تعیین سرنوشت و گامی در جهت تقویت مردمسالاری می داند.

السیسی سال گذشته با کودتا علیه محمد مرسی رئیس جمهور مصر وی را از قدرت برکنار و بسیاری از سران اخوان المسلمین را به همراه وی بازداشت کرده بود. ایران و مصر در زمان محمد مرسی خیلی روابط گرمی نداشتند و به خصوص در قبال بحران سوریه مواضع متفاوتی اتخاذ کرده بودند.

حال آیا حسن روحانی باید درخواست السیسی را قبول کند و به مراسم تحلیف وی برود؟

جعفر قنادباشی کارشناس مسائل افریقا در گفتگو با فرارو گفت: «اساسا هدف از برگزاری انتخابات در مصر کسب مشروعیت برای نظامیان بود. نظامیان پس از آنکه قدرت را در دست گرفتند نگران فقدان مشروعیت در داخل بودند و لذا آنچه در قالب دعوت از ایران و بسیاری از کشورها صورت گرفته در واقع در جهت کسب مشروعیت است.»

وی ادامه داد: «السیسی از بسیاری از کشورهای دنیا به غیر از ترکیه، قطر و رژیم صهیونیستی دعوت کرده چرا که احساس می کند حضور کشورهای دیگر در مراسم تحلیف می تواند تکمیل کننده اقدامات وی در انتخابات باشد.»

وی افزود: «این در حالی است که اکثریت مردم مصر (53 درصد) در انتخابات شرکت نکردند و لذا السیسی احساس می کند نیاز بیشتری به حضور کشورهای خارجی وجود دارد تا لااقل مقبولیت خارجی خود را به رخ مخالفان داخلی بکشد.»

قنادباشی در پاسخ به این سوال که با توجه به مناسبات نه چندان خوب ایران و اخوان در زمانی که بر سر قدرت بودند و اتفاقاتی که برای آنها و شخص آقای مرسی روی داد، اکنون آیا آقای روحانی باید دعوت السیسی برای حضور در مراسم تحلیف را قبول کند یا خیر؟، گفت: «در این باره می توان دو نگاه متفاوت داشت.»

وی ادامه داد: «از بعد نگاه بین المللی اکثریت کشورهای دنیا و حتی متحدین غربی السیسی سعی کردند مقامات عالی و درجه اول خود را به مصر نفرستند؛ چراکه انتقادات زیادی متوجه این انتخابات و آقای السیسی است و اقدام السیسی در واقع نوعی قدرت شویی بود.»

وی افزود: «لذا از دیدگاه جهانی حضور در مراسم تحلیف السیسی مقبولیت عامه پیدا نکرده است و آمریکا و اروپایی ها و حتی برخی کشورهای عربی علاقه مند نیستند در سطح سران در این مراسم شرکت کنند چراکه قصد دارند در درازمدت با مصر همکاری داشته باشند و نمی خواهند همه شانس و ظرفیت خود را در قبال تحکیم بخشیدن به نظام فعلی هزینه کنند.»

این کارشناس مسائل افریقا اظهار کرد: «اما از بعد نگاه ایران باید اذعان کرد که ایران برای تصمیم گیری در این باره بر سر دوراهی دشواری قرار دارد. ایران انتقادات شدیدی نسبت به اخوان داشت و خروج اخوان از قدرت را بیشتر ناشی از اشتباهات آنها می داند تا اقدامات نظامیان.»

وی ادامه داد: «درباره انتخابات اخیر مصر هم نظر ایران این بود که همه جریان ها و احزاب و گروهها بتوانند در انتخابات شرکت کنند و در واقع مردم سالاری واقعی مقبول ایران است، نه اینکه صرفا یک جناح حق انتخاب شدن داشته باشد و انتخابات به صورت بسته باشد.»

وی افزود: «طبیعتا ایران خواستار تداوم نظام سابق (نظام حسنی مبارک) در مصر نیست؛ در حالی که آنچه اکنون وجود دارد در واقع ادامه و امتداد نظام حسنی مبارک است و با تصویب قانون اساسی نظامیان و انتخاباتی که صورت گرفت نوعی پوست اندازی در قالب بالابردن تداوم رژیم حسنی مبارک صورت گرفت.»

قنادباشی گفت: «از سوی دیگر یکی از مسائلی که ایران را برای تصمیم گیری در این باره بر سر دوراهی قرار می دهد مواضع روسیه و سوریه در قبال انتخابات مصر است. روسیه و سوریه به نوعی سعی کردند آقای السیسی را بپذیرند و حتی شاید مقامات سوری در حد وزیر خارجه در مراسم تحلیف السیسی شرکت کند.»

وی ادامه داد: «لذا ایران با توجه به ارزش هایی که دنبال می کند و تضادی که با نظام حسنی مبارک داشت می تواند در پایین ترین سطح در این مراسم شرکت کند؛ چرا که عدم شرکت ایران می تواند معنای خصومت پیدا کند.»

وی افزود: «اما مسلما ایران نباید به عنوان تایید نظام السیسی در بالاترین سطح شرکت کند. چراکه هم اکثریت داخل مصر چنین انتظاری از ایران ندارند و هم اینکه ما نباید در این موضوع همسو با عربستان حرکت کنیم؛ چراکه آنچه اکنون در مصر در حال اتفاق است همسو با مرتجع ترین جریانات منطقه است.»

قنادباشی درباره سطح سیاسی نماینده ایران در این مراسم گفت: «به نظر من در سطح معاون وزیر خارجه و یا حتی در سطح معاون معاون وزیر خارجه می تواند مناسب باشد؛ چراکه اگر نماینده ما هم سطح نماینده عربستان باشد به معنای تایید جریانی خواهد بود که سعی کرد جریان بیداری اسلامی را متوقف کند و این نوعی عقب نشینی برای ایران محسوب خواهد شد.»
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
ماجرای اوکراین زمین تا آسمون فرق داره اخوی! مردم اوکراین از سیطره روسیه بر کشورشون خشمگین بودند و دولت رو سرنگون کردن اسم این کار کودتای نظامی نیست اونجا ارتش هیچ دخالتی نداشت و آخر سر هم یه نظامی کاندید نشد انتخاباتشم کاملا دموکراتیکه با وجود اینکه همه فکر میکردند تیموشنکو بنده میشه اما نتیجه دیگه ای رقم خورد. مشکلات بعدیشم که کاملا دست روسیه تو کاره. اما تو مصر یه ژنرال اومده از احساسات یه عده سو استفاده کرده کودتای نظامی راه انداخته بعد زمینه سازی کرده تا خودش به قدرت برسه اونوقت شما میای این دو تا رو با هم یکی فرض میکنی؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
اوضاع پیچیده تر از این حرف هاست که بدون یک تحلیل گسترده بگیم بله یا خیر.
ناشناس
United States of America
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
نه اینکه مرسی و دار و دستش خیلی مدرن بودن و در جهت ما حرکت میکردن!! خوبه خودتون مطلب کار کردید که از وقتی مرسی رفته شرایط منطقه و سوریه به نفع جمهوری اسلامی شده!!
ناشناس
United States of America
۱۷:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
یک نفر نماینده بفرستد خودش شرکت نکند با این وضعیتی که این 35 سال داشته ایم فعلا صلاح نیست برود اقای روحانی!!
علی
United States of America
۱۷:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
با تمام این تفاصیل خیر الامور اوسطها ؛ شرکت وزیر خارجه کفایت می کند. ولی چه خوب بود و شرایط ایجاب می کرد که آقای روحانی شرکت می کردند. بنظر می رسد که دو سه دهه باید این مرد کودتاچی را تحمل کنیم. لذا برغم میل باطنی و بخاطر منافع ملی باید حداقل در سطح وزیر خارجه شرکت کرد.
انتشار یافته: ۵۳
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
مسائل داخلی مصر به خودشون مربوطه.
سیامک
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
اگر اعتقاد داریم که با رای اکثریت مردم انتخاب شده پس دلیلی برای عدم حضور نیست...سیاست عرصه عشق و نفرت نیست
سوادکوه
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
خصومت های قدیمی باید برطرف شود
حتما" رییس جمهور ما خواهد رفت
دوست رسواگر فتنه
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
البته همچینم اکثریت نبوده به نظر من. چون گروههای مخالف ظاهرا شرکت نکردن. البته اینم مطرح هست که اون گروهها میبایست شرکت میکردن. و اینم مطرح هست که مرسی هم از همین صندوقها انتخاب شده بود. در هر صورت ایشون رییس جمهور هستند و من نظرم اینه که شاید بهتره روحانی بره مصر.
ناشناس
Malaysia
۱۰:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
اینکه چه کسی از کشور ما در اون مراسم شرکت کنه، ربطی به مسائل داخلی مصر نداره.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
بله
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
باید در عالیترین سطح شرکت کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
چه جالب موقع نوشتن من 41 به 41 شده من رای نمیدم تا توازن برقرار باشه (:
ناشناس
Kazakhstan
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
نباید یرود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
سیسی با انتخابات آزاد انتخاب شده دلیلی برای نرفتن نیست.
ناشناس
United States of America
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
دلیلت واسه نرفتنش چیه؟
اگر روحانی به منافع ملی ایران واقعا فکر میکنه باید بره
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
مگه مرسی با انتخابات آزاد انتخاب نشده بود؟؟
با کودتا و شرکت نکردن عده کثیری از مردم این انتخابات انجام شد
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
اکثریت مردم مصر به ایشون رای دادن چرا نباید شرکت کرداین بی احترامیه به اکثریت مردم مصر
دوستدار خاتمی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
96درصد از 47درصد اکثریت مردمه؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
خودشون بهتر می دونن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
مصر با اسرائیل هیچ فرقی ندارد اگر مصر را به رسمیت بشناسید باید اسرائیل را هم به رسمیت بشناسید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
فرمایش شما هیچ ربطی به موضوع ندارد
ناشناس
Germany
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
این که گفتی یعنی چه؟
ناشناس
Poland
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
دولت ایران موظفه منافع ملی رو در نظر داشته باشه و لاغیر!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
من معتقدم بايد اقاي روحاني شركت كند ما بايد به منافع ملي و در اين مورد كوتاه مدت فكر كنيم و به قول معروف نقد را بجسبيم نه نسيه را
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
ایران باید این دعوت را قبول کند . به هر حال دولت السیسی دولت حاکم بر مصر است. و ما باید به فکر ترمیم روابط ایران با سایر دول قدرتمند باشیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
آقا هماهنگ کنید من برم !!!!
یه چایی میخورم سریع بلند میشم که کسی شک نکنه!
کارشناس حقوق
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
حمایت ازدولت کودتاچی سیسی مذموم هست وتایید کشتاربیگناهان بالغ برهزارنفردرمیدان رابعه می باشد..ایران بایدشرکت نکند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
ایران باید شرکت نکند، نه! ایران نباید شرکت کند.
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
ژنرال السیسی کسی هست که محمد مرسی رو از قدرت برکنار کرد. مرسی کسی هست که با پررویی تمام چند ساعت اومد تهران تو اجلاس سران غیرمتعهد حرفای جسورانه اش رو بزنه و برگرده مصر.
مشفق
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
مرسی همان کسی است که ایرانیان را مجوس خطاب کرد وانهارا (شیعیان)خارج دین حساب کرد
فرج پور
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
با نظر استاد قناد باشي موافقم ، نبايد ترديد داشت كه اقدام نظاميان در بركناري حكومت قانوني محمد مرسي نوعي كودتا عليه حاكميت مشروع بوده فلذا شركت در مراسمي كه در جهت مشروعيت بخشيدن به دولت كودتا هست اساساَ به معني قبول و تائيد كودتاست ، اختلاف ما با اخوان نوعي اختلاف عقيدتي بود و يقيناَ پاشنه آشيل دولت مرسي نيز تسري عقايد فكري و ديني در اداره مسائل داخلي و روابط خارجي بود اما در رابطه با نوع حكومت و قانوني بودن حاكميت اخوان المسلمين كه در فرايند دمكراسي شكل گرفته بود هيچ اختلافي با حاكميت مشروع وقت نداشتيم .
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
هر چي جناب آقاي خاتمي گفتند همان كار را انجام بدين ضرر نميكنين
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
آره چرا نپذیریم اگه هم مشکلی هست با تدبیر انشاله حل میشه دوران دشمنی های بیخود به سر اومده.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
من طرفدار اخوان نیستم اما رهبر آنها در یک فرایند دموکراتیک رئیس جمهور شده بود و حرکت ژنرال السیسی چیزی جز کودتا و زمینه سازی برای به قدرت رسیدن مجدد نظامیان(احتمالا مادام العمر) نبود. شرکت در این مراسم مشروعیت بخشیدن به کودتاست . به هر حال شاید حضور در پایین ترین سطح صرفا به دلیل حرکت در جهت تنش زدایی در منطقه توجیه داشته باشد.
ناشناس
United States of America
۱۶:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
خب پس چرا شما همین نظر رو در مورد اوکراین ندارین؟
سیسی با انتخابات مردم اومد قراره اصلاحات انجام بده
به ما هم ارتباطی این نداره چی کار میکنه با مردمش بلکه به ما مربوطه که با همه رابطه داشته باشیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
بزرگوار اگر به اخبار توجه می کردین، مردم خودشون دیگه مرسی رو نخواستند.. قیام مردم ارتش رو مجبور به دخالت کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
اگر مردمسالاری دینی رعایت شده بروند بهتر است.
احمدی نژآدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
خیر نباید بپذیرد.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
مرسی خاصیتی نداشت و بلکه بما توهین هم کرد لذا در سطح مدیرکل آفریقا بروند
رفیق
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
تمام دنیا می خوان با ما رابطه داشته باشن ....این یعنی حضور قدرتمند

روحانی مچکریم ....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
بنظرم این یک فرصت تاریخی است که سه کشور بزرگ منطقه یعنی مصر و عربستان و ایران را بسوی همگرایی پیش میبرد در غیر اینصورت بطور خودکار منافع خود را با ترکیه ای پیوند می زنیم که به قولهایش چندان اعتمادی نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
به نظر من باید برای ایجاد روابط حسنه در این مراسم شرکت کرد مسائل داخلی هر کشور به خود آن کشور ربط دارد
نازنین
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
وقتی که دعوت رسمی از رئیس جمهور شده ایشون باید برن مسائل داخلی مصر به ما ارتباطی نداره
دوستدار خاتمی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
اگه مسایل داخلیشون به ما ربطی نداره از اونجا که تحلیف یه مسیله داخلیه به ما ربطی نداره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
چر ا از این فرصت استفاده نکنیم.نباید که دائم منتظر تهدید باشیم وبعد به فرصت تبدیلش کنیم؟
ناشناس
New Zealand
۱۵:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
چطور متوجه شدید که اکثریت داخل مصر چنین انتظاری از ایران ندارند؟
ناشناس
United States of America
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
منم برام سواله این قضیه!!!!
بهروز
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
- تنها 47درصد از واجدین در انتخابات نظامیان شرکت کرده اند.
- عربستان که در نزد مردم مصر منفور است هزینه این انتخابات را تامین کرده
- از همه مهمتر،تحلیلگران مستقل این نتایج انتخابات را معتبر نمی دانند و ازمشارکت 16درصدی واجدین شرایط سخن می گویند.
ناشناس
United States of America
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
بايد به استقبال اكثريتي دنيا توجه كرد . اگر اكثريت دنيا آنرا بپذيرند ؛ ما چرا بايد كاسه داغ تر از آش شويم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
مطمئنم السیسی هم مثل حسنی مبارک مدت طولانی در راس قدرت خواهد بود. مصر فعلا چیزی جز دیکتاتوری نظامی برای کنترل اوضاع برنمی تابه. بنابراین داشتن روابط گرمتر با مصر برای حفظ برتری قدرت ایران در منطقه و چربش بر عربستان لازمه.
من فکر میکنم در سطح وزیر امور خارجه خیلی مناسب باشد.
ناصر
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
منافع ملی تعیین کننده است بقیه احساسات است.
حمیده
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
واژه و اصطلاح قدرت شویی را تحیلگران فیگارو و به دنبال آن ، مطبوعات معتبر انگلیسی درباره انتخابات مصر بکار برده اند-تایید این نوع انتخابات شایسته مردمسالاری ایران نیست . سیسی در سخنان قبلی اش صراحتا تاکید کرده که ارتش مصر برای حفاظت از عربستان با خطر ایران مقابله می کند