bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۹۴۹۰۰
حسن بهشتی پور در گفتگو با فرارو بررسی کرد

نگارش متن توافق در عین وجود اختلافات اساسی

«بنده نگارش متن در عین وجود اختلافات اساسی را مثبت می دانم و خواهش دارم افرادی که نگران هستند اجازه بدهند این نوزاد ابتدا متولد شود و سپس متناسب با هویت آن می توان برایش نام انتخاب کرد. ضمن آنکه نباید نگران باشند که چون نامش "توافق" نیست نیازی به تصویب مجلس ندارد؛ بلکه مسلما به تصویب مجلس نیاز دارد.»

تاریخ انتشار: ۱۴:۴۵ - ۲۹ خرداد ۱۳۹۳
فرارو- یک کارشناس مسائل هسته ای گفت: «بنده نگارش متن در عین وجود اختلافات اساسی را مثبت می دانم و خواهش دارم افرادی که نگران هستند اجازه بدهند این نوزاد ابتدا متولد شود و سپس متناسب با هویت آن می توان برایش نام انتخاب کرد. ضمن آنکه نباید نگران باشند که چون نامش "توافق" نیست نیازی به تصویب مجلس ندارد؛ بلکه مسلما به تصویب مجلس نیاز دارد.»

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه با بیان اینکه مذاکرات به سختی پیش می رود، اعلام کرد: کار نگارش متن برنامه اقدام مشترک جامع آغاز شده است.

ظریف با بیان اینکه «از امروز کار نگارش متن آغاز شده است البته با کندی»، تاکید کرد: هنوز اختلافات اساسی وجود دارد اما همچنان امیدواریم که کارها پیش رود.

ظریف در عین حال گفت: آغاز نگارش متن، معنی اش این نیست که به تفاهم رسیده ایم. هنوز اختلافات اساسی داریم.

رییس هیات مذاکره کننده هسته ای ایران همچنین در مورد نام متن توافق مشترک اظهار داشت: اسم آن برنامه اقدام مشترک جامع است.

حسن بهشتی پور کارشناس مسائل هسته ای در گفتگو با فرارو گفت: «باید توجه داشت که اختلافات در موضوع هسته ای در طول ده سال ایجاد شده و در یک سال اخیر ایجاد نشده است. لذا طبیعی است موضوعی که ده سال طول کشیده حداقل یک سال زمان می خواهد تا اعتمادسازی شود؛ چرا که طولانی شدن این موضوع به دلیل بی اعتمادی طرفین به یکدیگر است.»

وی ادامه داد: «به همین دلیل به نظر من مهم ترین دستاورد توافق ژنو اعتمادسازی در روند مذاکرات بود.»

وی افزود: «اگرچه هنوز طرفین نسبت به یکدیگر بی اعتماد هستند؛ چنانکه یکی از دلایل اصرار آنها بر محدود شدن تعداد سانتریفیوژهای ایران (علی رغم نیاز ایران) بحث بی اعتمادی است. از سوی دیگر ایران هم مجموع اقدامات خود را منوط به لغو تحریم ها کرده است؛ چراکه نمی شود در شرایط تحریم صحبت از همکاری کرد.»

بهشتی پور گفت: «بنابراین از مجموعه صحبت هایی که تاکنون شده اینطور می توان برداشت کرد که نگارش متن را به این دلیل آغاز کردند که حداقل چیزی برای نوشتن داشتند و توافقات اولیه انجام شده است. یعنی اینطور نیست که حتما باید تمام مسائل را حل کنند و سپس کار نگارش را آغاز کنند؛ بلکه می توانند نگارش را از موارد مورد توافق آغاز کنند و همزمان موارد مورد اختلاف را هم یک به یک حل کنند.»

بهشتی پور در پاسخ به این سوال که آیا طرفین برای آنکه بار دیگر دست خالی از مذاکرات بازنگردند و امیدها برای حل موضوع کمرنگ نشود، اقدام به نگارش متن (در عین وجود اختلافات اساسی) کرده اند؟، گفت: «خیر؛ به نظر من طرفین راه خوبی را انتخاب کردند و نگارش متن را از نقاط مشترک شروع و سپس به نقاط مورد اختلاف می رسند.»

وی افزود: «یعنی همانطور که عرض کردم نیازی نیست که اول همه مسائل را حل کنند و سپس نگارش متن را آغاز کنند. البته طبیعی است که این روند طولانی می شود اما اگر غرب زیاده خواهی خود را کنار بگذارد سرعت کار خیلی بالا خواهد رفت.»

بهشتی پور در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است توافق نهایی تا قبل از 29 تیر ماه بدست بیاید؟، گفت: «من معتقدم ده درصد احتمال دارد که طرفین تا 29 تیر به توافق برسند؛ اما باید توجه داشت که اراده جدی برای حل موضوع وجود دارد و اگر آمریکا از زیاده خواهی های خود دست بردارد این احتمال افزایش خواهد یافت.»

بهشتی پور در پاسخ به این سوال که چرا نام متن مورد توافق را "برنامه اقدام مشترک جامع" قرار دادند و از کلمه "توافق"  استفاده نکردند؟، گفت: «این واژه ها بار معنایی حقوقی دارد. وقتی عنوان شود "توافق نامه جامع" بار حقوقی و تبعات خاص خود را دارد و لذا متناسب با این موضوع این واژه ها تعیین می شود.»

وی افزود: «اگرچه من معتقدم ابتدا متن باید نگارش شود و توافق حاصل شود آنگاه روی آن نام بگذاریم.»

بهشتی پور در پاسخ به این سوال که آیا برنامه اقدام مشترک جامع نیز همچون برنامه اقدام مشترک ژنو خواهد بود و امضایی از سوی طرفین ثبت نخواهد شد؟، گفت: «توافق جامع حتما باید به تصویب مجلس برسد چون یکی از بندهای آن به اجرای پروتکل الحاقی اشاره دارد و این موضوع منوط به تصویب و اجازه مجلس است.»

وی ادامه داد: «لذا نام این توافق هر چه باشد در نهایت مجلس باید آن را تایید کند و اگر تایید نکند قابل اجرا نخواهد بود.»

این کارشناس مسائل هسته ای اظهار کرد: «لذا در مجموع بنده نگارش متن در عین وجود اختلافات اساسی را مثبت می دانم و خواهش دارم افرادی که نگران هستند اجازه بدهند این نوزاد ابتدا متولد شود و سپس متناسب با هویت آن می توان برایش نام انتخاب کرد. ضمن آنکه نباید نگران باشند که چون نامش "توافق" نیست نیازی به تصویب مجلس ندارد؛ بلکه مسلما به تصویب مجلس نیاز دارد.»
hitler
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۹
be omide sarbolandy teame hasteiy va mardom
انتشار یافته: ۱