bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۹۶۲۴۰

خطرناکترین و امن‌ترین نقاط تهران هنگام زلزله کدامند؟

تاریخ انتشار: ۱۲:۰۹ - ۰۸ تير ۱۳۹۳
زلزله تهدیدی قدیمی و هميشگي برای پایتخت محسوب می شود؛ در این میان مکان یابی حاصل از تجربه چند صد ساله مردم ساکن تهران که منجر به تشکیل محدوده ارگ قدیم شهر شده بسیار قابل اعتمادتر از مکان‌یابی سال‌های کنونی در گسترش و احداث شهرک‌های حاشیه‌ای شهر است اما در اين محدوده ها نيز اكثر ساختمانها قديمي است و جز بافت فرسوده محسوب مي‌شوند.
 
حتي تصورش هم ترسناك است... نفس هايي كه به سختي كشيده مي شود، دست و پايي كه زير سنگيني آوار قادر به تكان دادنش نيستي، فكر آنكه كدام يك از عزيزانت هنوز نفس مي كشد و زمان، زماني كه انگار خشكش زده و سنگيني اش وزن آوارها را بيشتر مي كند. حتي تصورش هم ترسناك است كه زلزله اي پايتخت را بلرزاند و زنده زير آوار بماني چون با وسعت و جمعيت شهر تهران شايد آوار برداري ماه ها زمان ببرد. در حاليكه پس از وقوع زلزله احتمال حوادث ديگر مانند نشست زمين، تركيدگي لوله هاي گاز، آب و... نيز وجود دارد و اين بدان معناست كه بحران گسترده خواهد شد و مديريت چنين بحراني به سختي امكان پذير  است.  
 
زلزله كابوس بسياري از شهروندان تهراني است. كابوسي كه اگر به واقعيت بدل شود حداقل 14 هزار هكتار از بافت شهري را كه ناپايدار است به خاك مي كشد.
 
کدام محله های پایتخت در برابر زلزله مقاومند؟
با وجود سه گسل اصلی شمال، شرق و گسل ری در جنوب کمتر قسمتی از پایتخت را مي‌توان یافت که در فاصله‌ای مناسب از این سه گسل باشد. گسل شمال تهران از لشکرک و سوهانک شروع می شود و تا فرحزاد و حصارک و از آنجا به سوی غرب امتداد مي‌یابد. این گسل در مسیر خود، نیاوران، تجریش، زعفرانیه، الهیه و فرمانیه را در بر مي‌گیرد.
 
گسل ری در جنوب تهران نیز که در صورت فعالیت پرتلفات‌ترین گسل کشور است از جاده خاوران شروع و با گذر از دولت آباد و حرکت روی جاده کمربندی تهران در حد نصاب کوره‌هاي آجرپزی چهار دانگه پایان مي‌یابد. گسل شرق نیز که توانایی قوی ترین زلزله را داراست از شرق به تهران وارد شده و با گذر از اراضی سرخه حصار و حرکت روی بزرگراه شهید بابایی تا مجیدیه و سید خندان امتداد مي‌یابد. جالب اینجاست که اکثر حریم‌های انتقال نیروی شهر تهران نیز روی همین گسل‌هاي زلزله واقع شده است.
 
در این میان تک گسل ملاصدرا هم که از خیابان شریعتی تا شهرک غرب انتقال یافته، محلات ونک، میرداماد، سعادت آباد و شهرک غرب را نا ایمن ساخته است.
 
از محلات به نسبت امن تر شهر تهران مي‌توان به راه آهن، محور نواب، محور خیابان انقلاب و آزادی، هفت چنار به علاوه ارگ قدیم تهران اشاره کرد. ارگ قدیم تهران حد فاصل خیابان شوش، هفده شهریور، انقلاب و کارگر جنوبی را شامل مي‌شود که بازار تهران، خیابان مولوی، میدان بهارستان، میدان امام خمینی، محله امیریه و خیابان جمهوری اسلامی را شامل مي‌شود.
 
به نظر مي‌رسد که مکان یابی حاصل از تجربه چند صد ساله مردم ساکن تهران که منجر به تشکیل محدوده ارگ قدیم شهر شده، بسیار قابل اعتمادتر از مکان‌یابی سال‌های کنونی در گسترش و احداث شهرک‌های حاشیه‌ای شهر تهران است اما مشكل اصلي اين است كه در اين محدوده ها نيز اكثر ساختمان ها قديمي است و جز بافت هاي فرسوده محسوب مي شوند.
 
70 درصد بافتهاي فرسوده در نيمه جنوبي شهر
وجود 14 هزار هكتار بافت هاي فرسوده از يكسو و گسل هاي متعدد در شهر از سوي ديگر سبب شده كه پايتخت كشورمان به شهري ناايمن در برابر زلزله تبديل شود. شهري كه مانند گويي شيشه اي با كوچكترين لغزشي مي تواند بشكند و نتيجه اش مرگ ميليون ها انسان باشد. با وجود آنكه زلزله بم موجي از ترس و اضطراب براي مسئولان و شهروندان تهراني ايجاد كرد و آنها را مدتي به فكر فرو برد كه چاره اي براي اين معضل بيانديشند اما كم كم از يادها رفت و حداقل اقداماتي كه مي توان براي مقابله با زلزله انجام داد نيز آن طور كه بايد و شايد دنبال نشد.
 
نوسازي بافت هاي فرسوده و مقاوم سازي ساختمان ها و سازه هاي شهري از ابتدايي ترين اقداماتي است كه مي توان در شهر تهران براي جلوگيري از خسارات و تلفات سنگين هنگام وقوع زلزله انجام داد اما روند نوسازي اين بافت ها آن طور كه انتظار مي رود از سرعت مناسب برخوردار نبوده و حتي بسياري از ساختمان هاي جديد نيز از استقامت و استانداردهاي پايداري در برابر زلزله برخوردار نيستند.
 
به گفته مدير عامل سازمان نوسازي شهر تهران تنها 30 درصد از بافتهاي فرسوده شهر طي حدود 10 سال اخير نوسازي شده است، اين درحاليست كه  3 هزار و 268 هكتار بافت فرسوده با 3 شاخص نفوذ ناپذيری(بلوكهايي كه بيش از 50 درصد معابر آن عرض كمتر از 6 متر دارند) ، ناپايداري(بلوك‌هايي كه بيش از 50 درصد بناهاي آن ناپايدار و فاقد سيستم سازه است)  و ريزدانه بودن (بلوك‌هايي كه بيش از 50 درصد پلاك‌هاي آنها مساحت كمتر از 200 متر مربع دارند) در شهر وجود دارد و چنانچه تنها شاخص ناپايداري را براي بافتهاي فرسوده مد نظر قرار دهيم حدود 14 هزار هكتار از بافتهاي شهر تهران فرسوده محسوب مي شوند .
 
متاسفانه در حالي كه يكي از خطرناكترين گسل هاي شهر گسل ري است، 70 درصد بافتهاي فرسوده نيز در نيمه جنوبي شهر واقع شده است چنانچه منطقه 15 از نظر ميزان بافتهاي فرسوده چالش دار ترين منطقه تهران محسوب مي شود و پس از اين منطقه به ترتيب مناطق 12،17،10 قرار دارند. اين در حاليست كه در بافت هاي فرسوده شهر، اكثر مدارس و مراكز درماني هم  فرسوده اند و در برابر زلزله مقاوم نیستند.
 
پیش‌بینی وضعيت پايتخت پس از زلزله
به طور حتم در صورت وقوع زلزله در تهران بسياري از ساختمان ها به طور كامل تخريب و يا خسارت اساسي خواهند ديد، اين در حاليست كه خسارات ناشي از زلزله تنها به تخريب ساختمانها منتهي نمي شود چرا كه متاسفانه شهر تهران با مشكلاتي مانند مقاوم نبودن تاسيسات آب، برق، گاز ، تلفن و شبكه فاضلاب در مقابل زلزله مواجه است و حوادث پس از وقوع زلزله مي تواند وضعيت را بحراني تر كند.
 
همچنين يكي از نگراني هايي كه در خصوص زلزله تهران وجود دارد مدت زمان آوار برداري است. چون در پايتخت با چنين وسعت و جمعيتي و به وي‍ژه با وجود برخي بافت هاي نفوذ ناپذير آواربرداري بسيار زمان بر است و در چنين شرايطي مشكلات عديده ديگري به وجود مي آيد.
 
در این میان در موضوع نوسازي بافتهاي فرسوده مهمترين اصل مشاركت و همكاري شهروندان باشد اما در موضوع مديريت بحران پس از وقوع زلزله بيش از هر چيز آمادگي و هماهنگي دستگاههاي ذي ربط اهميت دارد تا بتوان خسارات ناشي از زلزله را به حداقل رساند.
 
احمد صادقي رئيس سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران در اين باره مي گويد: آمادگي در برابر زلزله احتمالي تهران بسيار كم است و ميانگين آمادگي دستگاه هاي ذي ربط براي  مديریت بحران پس از زلزله قابل قبول نيست و نيازمند توجه و هماهنگي بيشتر در اين خصوص هستيم.
مديريت بحران در صورت بروز زلزله در تهران موضوعي نيست كه توسط يك سازمان انجام و پيگيري شود و وسعت حادثه احتمالي به حدي است كه مديريت آن از توان و امكانات يك شهر و استان خارج است و نياز به مديريتي در سطح ملي دارد.
 
به گفته وي، با برنامه ريزي درست مي توان براي مديريت تمامي اثرات زلزله برنامه ريزي كرد و با توجه به اينكه در كشور ما مشاركت هاي مردمي حرف اول را مي زند با آگاه سازي و آماده كردن افكار عمومي مي توان به مديريت بهتر چنين بحراني كمك كرد.
 
اگرچه طي سال هاي اخير اقداماتي كه براي مديريت بحران پس از زلزله در كشور صورت گرفته خوب بوده و قابل مقايسه با قبل نيست اما هنوز هماهنگي ها و اقدامات انجام شده در حد قابل قبول نيست.
اين تصور كه با وقوع زلزله تمام تهران با خاك يكسان مي شود تصور درستي نيست چون ممكن است تمامي گسل ها با هم فعال نشوند اما در هر حال وقوع زلزله در تهران در هر مقياسي تبعات سنگين به دنبال خواهد داشت.
 
به گفته رئيس سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران، اين سازمان زلزله را به صورت يك بسته كامل بررسي کرده و مطالعات كاملی در اين باره انجام شده است و تمام مخاطرات پس از آن به طور دقيق مشخص شده است. در اين ميان دستگاه هاي مختلف نيز دستورالعمل هايي را در خصوص زلزله در دستور كار دارند اما متاسفانه حساسيت و توجه به موضوع زلزله آن طور كه بايد و شايد ميان مسئولان و شهروندان وجود ندارد و پيش از هر چيز بايد عزم ملي براي مقابله به زلزله در كشور ايجاد شود.
 
در حاليكه همه مي دانند زلزله در تهران مي تواند تبديل به يك فاجعه شود و جان ميليون ها نفر را بگيرد اما آن طور كه بايد و شايد شهر براي مقابله با اين حادثه آماده نشده است و نه تنها بافت هاي مسكوني كه بسياري از مدارس و مراكز درماني نيز در مقابله زلزله به زانو در خواهند آمد.
منبع: فرادید
ناشناس
United States of America
۱۵:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
تشویش اذهان عمومی کردی باید بری زندان.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
کاش راجع به کرج که نزدیکترین استان به تهران هست می نوشت که مشخص میشد وضعیت کرج از لحاظ گسل و زلزله چطوره ؟
تهامی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
آقا خب اینهمه چند ساله دارین این حرفا رو میزنید که چی ؟! الان دیگه توربستا هم فهمیدن چه خبره.....خب صورت مسئله رو همه میدونن ؟ چه باید کرد ؟ توقع دارین مردم همیشه در صحنه باز چه حماسه ایی بیافرینند ؟؛ لابد حداقل زون بندی کنید به ملت هم بگید بیل و کلنگ آماده داشته باشن بعد زلزله اگه زنده موندن هر کسی طبق برنامه کارایی که برنامه ریزی شده رو انجام بده....ا ببخشید گفتم برنامه ؟! آغا هیچی اشتبا کردم شکر خوردم...یه آیه بود که اون امام جمعه محترم تهران فرمودن....لطف کنید بیلبوردش کنید لااقل مردم هر شب بخونن بلکه زیر آوار نمونن والا....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
اسم تهران را عوض کنین بذارین گسل آباد یا گسل شهر یا...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
خدا به خیر بگذرونه
انتشار یافته: ۱۸
ناشناس
United States of America
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
خطرناک ترین، آلوده‌ترین و پر ترافیک‌ترین مناطق تهران و شعرهای ایران معمولان گرانقیمت‌ترین مناطق آنها هستند، واقعاً ما در دنیا پدیده هستیم، هیچ جای دنیا مانند ایران نیست، پس عجیب نیست که تیم ایران که در کّل بازی ۱۶۰ پاس داده که پایین‌ترین در جامهای جهانی‌ است، نتیجه را واگذار کرده، به عنوان قهرمان و بهترین تیم تاریخ می‌نامیم، و حتی برای این پیروزی!!! به خیابانها میاییم
عوام
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
امن ترین منطقه بهشت زهراست که متاسفانه به اموات اختصاص داده شده است . چرا باید ما ایرانیان تا این حد مرده پرست باشیم ! ؟
ناشناس
United Arab Emirates
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
گسل ری در جنوب تهران از بهشت زهرا نیز میگذرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
خدا بزرگه! دیگه حالا که کاری نمیشه کرد!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
خونه ما دقیقا روی گسله.
یعنی من الان یه پام اینور گسله یه پام اونور گسل.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
گسل خیلی خوبه، فقط مسئولین یک مقدار وقتشو بیشتر کنند.
ناشناس
Finland
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
خیلی باحال بود!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
زلزله تهران یک فاجعه خواهد بود.
من بیشتر نگران چاههای فاضلاب هستم که در اثر فشار زمین منفجر خواهند شد !!! اوه اوه اوه !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
بهشت زهرا قبر متری 100 میلیون . حالا شما ببین خونه چند در میاد !!!
مدرس زلزله
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
به عنوان یک متخصص در این زمینه عرض می کنم:
کار شما به لحاظ هشدار و آگاهی رسانی بسیار پسندیده است ولی با توجه به فواصل اندک نقاط مختلف شهر از گسل ها، کیفیت زیرساختهای شهری و تفاوت در کیفیت اجرای ساختمانها و تاسیسات شهری نمی توان به راحتی در مورد ایمنی یا ناامن بودن مناطق بحث کرد. تقریباً هیچ جای تهران امن نیست.
ناشناس
United States of America
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
این تحلیل غلط انداز و اشتباهه.
وقتی زلزله شدید توسط یک گسل ایجاد میشه:
1- لزوما تمام استحکاماتی که در روی گسل ساخته شدن در معرض خطر نیستن و کاملا به نحوه قرار گرفتن پی سازه روی زمین بستگی داره
2-خانه هایی که در روی خود گسل نیستن لزوما امن نیستن. واقعا بین این 3 گسلی که نام بدید چقدر فضای خالی هست؟ وقتی زلزله شدیدی رخ بده اونقدر قدرت داره که نقاطی که بین این 3 ضلع مثلث گیر افتادن هم بشدت بلرزند و باز هم بحث مقاومت سازه مهم هست و بس.
3-گویا نگارنده فقط 3 گسل بزرگ تهران رو شنیده ولی نمیدونه در تهران هم مثل خیلی جاهای دیگه، ده ها گسل کوچکتر هستن که تحت لرزش گسل اصلی بزرگتر، اینها هم جابجایی صورت میدن.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
اینا حرفای یه سری آدم غرب زده است.
هیچ جا مثل ایران امن نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
اینطوری که تهران همه بخشاش گسله.