bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۲۳۸۰۴
دویچه وله ادعا می کند

یمن در آستانه فروپاشی؟!

یمن که سال ها است فقیرترین کشور شبه جزیره عربستان محسوب می شود، حال بحرانی عمیق را تجربه می کند. سقوط دولت که فضای رشد گروه های تروریستی مانند القاعده را فراهم کرده را دیگر نمی توان نادیده گرفت.

تاریخ انتشار: ۱۷:۲۱ - ۲۶ بهمن ۱۳۹۳
فرارو- یمن که سال ها است فقیرترین کشور شبه جزیره عربستان محسوب می شود، حال بحرانی عمیق را تجربه می کند. سقوط هدفمند و خودخواسته ی دولت که با دخالت های طرف های غربی - عربی ، فضای رشد گروه های تروریستی مانند القاعده را فراهم کرده را دیگر نمی توان نادیده گرفت.

به گزارش سرویس بین الملل فرارو، دویچه وله در ارزیابی خود از شرایط فعلی حاکم بر یمن، شیعیان حوثی را کودتاچی نامیده و ابتکارات سیاسی آن ها را که در تضاد با منافع غرب و ارتجاع عربی است، زمینه ساز فروپاشی این کشور فقیر دانسته است.

دویچه وله نوشته است: پس از آمریکا، انگلیس، فرانسه و ایتالیا، روز جمعه آلمان با تاکید بر اینکه شرایط در یمن به شدت بی ثبات است، سفارتخانه خود در صنعا، پایتخت یمن را تعطیل کرد. وزارت خارجه این کشور نیز «تمام آلمانی هایی که ممکن است هنوز در یمن حضور داشته باشد» را به خروج از این کشور ترغیب کرد. 

حکمرانان نه چندان دوست داشتنی

نیروهای شیعی حوثی هفته گذشته از شمال غربی یمن، قدرت در صنعا را به دست گرفتند. آنها اعلام کردند که عبدربه منصور هادی، رئیس جمهور موقت این کشور را از قدرت عزل کرده اند و پارلمان منحل شده است. اما کودتای آنها فاقد حمایت گسترده یمنی ها است. بسیاری از سنی ها با صدای بلند علیه اقدامات حوثی ها دست به اعتراض زده اند و پس از مسلح شدن به نیروهای شبکه تروریستی القاعده می پیوندند.

بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل هشدار داد که یمن در مقابل دیدگان جهان رو به متلاشی شدن است. تلاش های چندماهه سازمان ملل نهایتا با شکست روبرو شده است. 

یمن که یکی از توسعه نیافته ترین کشورهای جهان محسوب می شود، با مشکلات بسیاری به طور همزمان مواجه است. جمعیت این کشور رشد سریعی دارد اما اکثریت 25 میلیون نفر آن به شدت فقیر هستند. آمار بی سوادی و بیکاری بالا است و کمبود آب بیداد می کند.

از زمان برکناری علی عبدالله صالح از قدرت طی سال 2012، خشونت و ناآرامی های جدی سیاسی، یمن را به لرزه انداخته است. دولت هادی مورد حمایت عربستان بود اما کنترل کشور به طور تدریجی از دستان وی خارج شد. اوایل سال 2014 نیروهای حوثی با حمله به صنعا، پایتخت این کشور را اغال کردند و نظارت خود را تا جنوب گسترش دادند.

نبرد برای کسب برتری

حوثی ها برای کسب سهمی از قدرت مرکزی می جنگند. از زمان جنگ داخلی در دهه 1960 شیعیان حس می کنند که به واسطه حکومت اکثریت سنی ها، به حاشیه رانده شده اند. طی سال های 2004 تا 2010، حوثی ها با نیروهای دولتی علی عبدالله صالح در جنگ بودند و این درگیری ها بارها و بارها آتش بس اعلام می کردند.

اما در جریان بهار عربی، بسیاری از قبایل به همراه بخش هایی از ارتش با حوثی ها متحد شدند. صالح جایگاه ریاست جمهوری را از دست داد اما در یمن ماند و توانست برخی حامیان خود در ارتش و در میان قبایل را حفظ کند.

در مذاکرات قانون اساسی که در ادامه انجام شد، منافع حوثی ها و قبایل جنوبی که پیشتر مستقل بودند، چندان مورد توجه قرار نگرفت. در عوض حزب اسلامی اصلاح توانست غالب باشد اما در ادامه حمایت سعودی ها را از دست داد. عربستان مقابل اخوان المسلیمن که هسته شکل گیری اصلاح محسوب می شود، ایستاده بود. از سوی دیگر اینطور ادعا می شود که حوثی های شیعه از حمیات ایران برخوردار هستند که در صورت صحت آن، کشورهای سنی حوزه خلیج فارس با مشکل جدید روبرو خواهند بود.

اشتیاق برای بازگشت به گذشته

در حال حاضر حوثی ها از ضعف مخالفان خود بهره می برند و پیشروی های خود را به سمت جنوب گسترش داده اند. آنها حال از حمایت صالح برخوردار هستند که با روی کار آمدن هادی از قدرت خلع شد.

صالح امیدوار است که به قدرت بازگردد- یا دست کم نفوذ خود را حفظ کند. وی برای 33 سال رئیس دولت یمن بوده است، نخست در یمن شمالی و پس از اتحاد، کل یمن. در آن دوره، شرایط در یمن هر روز خراب تر می شد. اما با توجه به پیشینه آشوبی که امروز گریبان این کشور را گرفته، برخی یمنی ها حال خواهان بازگشت علی عبدالله صالح به قدرت هستند. 

صفرعلی
United States of America
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
جمع کنید با این گزارش های مغرضانه!!! اصلا معلوم هست چه کاره ای فرارو!!؟؟
Hendi
India
۰۴:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
این جنگ چه فایده ای برای مردم عادی و قشر تحصیل کرده داره که قدرت از دست یک گروه مذهبی بیفته دست گروه دیگر
هما
United Arab Emirates
۰۰:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
من چون اطلاع دقیق از یمن ندارم، بهتر است بگویم نمی دانم
ali
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۶
ما غرب را سر جایش خوایم نشاند.این غربیها حتی فرهنگ استفاده از حمام را نداشتند
ناشناس
Finland
۲۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۶
عربستان دشمن درجه یک ایران و شیعیان است
انتشار یافته: ۷
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۶
واقعا براتون متاسفم که گزارش جهت دار یک شبکه غربی رو چاپ کردین.اینا از از قدرت گرفتن انصارالله دارن میسوزن چون تو کابوسشون هم نمیدیدن که یمن از دستشون دربره
ناشناس
United Arab Emirates
۲۰:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۶
براتون متاسفم که خودتون یک تحلیلگر نداشتید و نوشته های دیگران را بلغور کردید.
برای خودم هم متاسفم که این متن کاملاً یک طرفه را خواندم.
bato-adv
bato-adv