bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۲۶۶۹۹

دلایل سنگ‌اندازی‌های فرانسه در مذاکرات

تاریخ انتشار: ۰۹:۳۵ - ۲۳ اسفند ۱۳۹۳
 در شرایطی که مذاکرات هسته‌ای به روزهای حساس خود نزدیک می‌‌‌‌شود و احتمال توافق میان ایران و 1+5 شدت گرفته است، تندروها و مخالفان توافق در آمریکا، رژیم صهیونیستی، برخی کشورهای عربی و حتی فرانسه تمام تلاش خود را برای جلوگیری از یک توافق به کار گرفته‌اند.

سیروس ناصری از مذاکره‌کنندگان پیشین هسته‌ای در گفت‌وگو با «تابناک» گفت که تمام علائم و شواهد حاکی از این است که طرفین به یک توافق نزدیک می‌‌شوند.

ناصری با بیان اینکه این پیشرفت باعث می‌شود زنگ خطر در مناطق و در عرصه‌‌هایی که مخالفان جدی توافق هسته‌ای حضور دارند به صدا دربیاید، افزود: «بنابراین مخالفان توافق هسته‌ای از تمام ابزارها از حرکات مختلف سیاسی، رسانه‌ای، تبلیغاتی، شانتاژ و حتی حرکت‌های غیرمعمول و متعارف استفاده می‌کنند تا به هر طریقی سعی کنند جلوی یک توافق را بگیرند.»

این مذاکره‌کننده پیشین هسته‌ای معتقد است سخنرانی نتانیاهو در کنگره به هیچ وجه نمی‌تواند تاثیر مهمی در جریان مذاکرات داشته باشد و این حرکات نتانیاهو تبدیل به یک نمایش تکراری و یک تلاش مذبوحانه شده است.

او در رابطه با نقش فرانسه و مخالفت‌های اخیر این کشور نیز چند دلیل را برشمرد: «1- دلیل اول شخصی است. لوران فابیوس وزیرخارجه فرانسه اصولا نسبت به ایران و نظام جمهوری اسلامی نظر شخصی منفی دارد. 2- فرانسه هنوز این شائبه را دارد که جزو قدرت‌‌های عمده دنیا است و با مذاکرات و توافق‌هایی همراهی می‌کند که خودش نقش اصلی را داشته باشد. برای فرانسه از حیث غرور ملی هنوز سنگین است که بپذیرد در یک بحث مهم بین‌المللی نقش ثانویه را داشته باشد. 3- فرانسه از دوران بحران بین ایران و غرب استفاده عمده‌‌ای برده است. قراردادهای سنگین را به کشورهای عربی به خصوص در زمینه تسلیحاتی تحمیل کرده است. بنابراین بخشی از منافعش را در حفظ این فضای تند می‌بیند. 4- فرانسه در این منطقه چند پایگاه داشت. مهم‌ترین پایگاه عراق در زمان صدام بود. لبنان یک پایگاه دائمی و سوریه تا حد زیادی به فرانسه گرایش داشت. بعد از آن یک رده پایین‌تر مثل تونس و مراکش سبقه‌ای با فرانسه داشتند. در طول سه دهه گذشته فرانسه درست برخلاف آنچه تصور می‌کرد همه این پایگاه‌ها را تک‌تک از دست داده است و برخی از آنها را در یک رقابت با ایران واگذار کرده است. 5- فرانسه در غنی‌سازی و سوخت هسته‌‌ای بسیار انحصارطلب در سطح بین‌المللی است و به همین خاطر مخالف تولید سوخت هسته‌ای کشورهایی مثل ایران است.

در ادامه ناصری با تاکید بر این موضوع که فرانسه به هیچ وجه توان، ظرفیت سیاسی و اعتباری که بتواند جلوی یک توافق معقول را بگیرد ندارد، افزود: «در نهایت امر بیشتر صحنه‌سازی‌ها برای این است که تا حدی خودش را مطرح کند و تا حدی جایگاهش را در بین کشورهای عرب منطقه حفظ کند. همان طوری که در توافق موقت شاهد بودیم و در توافق دائم این حرکت فرانسه چیزی جز یک بازی کودکانه و لجبازی نیست و هیچ تاثیر عمده‌ای در روند مذاکرات ندارد.»

bato-adv
bato-adv