bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۳۳۲۸۷

(تصاویر) تپه چغامیش را شخم زدند!

هنوز یک ماه از استرداد ۱۰۸ شی تاریخی کشف شده از تپه چغامیش که در آمریکا بود، به ایران نگذشته است که محلی در نزدیکی کاوش این اشیای تاریخی در استان خوزستان توسط کشاورزان شخم زده شد.

تاریخ انتشار: ۱۷:۳۱ - ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۴
هنوز یک ماه از استرداد ۱۰۸ شی تاریخی کشف شده از تپه چغامیش که در آمریکا بود، به ایران نگذشته است که محلی در نزدیکی کاوش این اشیای تاریخی در استان خوزستان توسط کشاورزان شخم زده شد.
 
به گزارش مهر، همین چند روز پیش یعنی روز دوم اردیبهشت ماه رئیس موسسه شرق شناسی شیکاگو بعد از ۴۹ سال ۱۰۸ شی تاریخی تپه های تاریخی چغامیش را که مدتها در اختیار آمریکا بوده، به ایران آورد. آمدن این اشیای تاریخی با برگزاری دادگاه و انجام مراحل قانونی طولانی مدت انجام شد.
 
تحویل کتیبه های تاریخی منطقه چغامیش به موزه ملی ایران
پس از آن چند روز پیش مجتبی گهستونی، دبیر و سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی استان خوزستان به معاونت میراث فرهنگی استان پیشنهاد کرد که بازدید از محل کشف آثار تاریخی چغامیش انجام شود.

او با یک باستان شناس راهی محوطه تاریخی چغامیش شده و متوجه شدند که این تپه ها توسط کشاورزان شخم زده شده است. مجتبی گهستونی به خبرنگار مهر گفت: چغامیش دارای تپه های تاریخی متعددی است که بلدوزر در یکی از آنها را با نام تپه قفیلی می شناسند، در حال کار است. از کشاورز آن منطقه پرسیدیم که با چه مجوزی روی این محوطه تاریخی کار می کنید که او گفت مجوز از اداره میراث فرهنگی دارد. این درحالی بود که دور تا دور تپه، سفال دیده می شد.

(تصاویر) تپه چغامیش را شخم زدند! 

وی گفت: چغامیش دارای خاک حاصلخیر است و در این محدوده زمین های کشاورزی زیادی وجود دارد. تپه باستانی قفیلی نیز داخل زمین کشاورزی قرار گرفته است اما کشاورزان حق ورود به عرصه آن را ندارند منتها کشاورزان آن را صاف کرده و گفتند که مجوز یکی از مدیران میراثی را گرفته اند. با یگان حفاظت میراث فرهنگی تماس گرفته و آنها یک نیرو به محل اعزام کردند. این نیرو هم گفت که مجوز را یکی از مدیران داده است. موضوع را با مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان مطرح کرده و او هم قول پیگیری داد.
 
گهستونی بیان کرد: در تپه چغامیش کشاورزان دو خندق برای آبیاری زده اند که بخشی از آن هم صاف شده است. برای دیدن تپه های دیگر خندق را رد کردیم و متوجه شیارهای متعدد شدیم. این شیارها ترانشه هایی بود که باستان شناسان خارجی سالها قبل روی آن کار کرده بودند. به طور طبیعی باید این شیارها پر می شد، اما آن روز باز شده بود و از آن سفال و ابزارهای سنگی بیرون زده بود و زمین های کشاورزی نیز در عرصه آن قرار داشت.

(تصاویر) تپه چغامیش را شخم زدند! 

در تپه دوم چغامیش حجم زیادی از سفالهای دوره پیش از تاریخ، هخامنشی، اشکانی، ساسانی و ... را دیدیم. حتی سنگ هایی که کاربرد مختلف داشته و روی آنها حجاری انجام گرفته بود. تپه عظیم چغامیش را خندق زده بودند بخشی از آن برداشت شده بود و حفاری های غیر مجاز در آن انجام داده بودند و کشاورزان نیز همچنان در حال کار بودند. یکی از آنها گفت که من۶ هکتار زمین کشاورزی در اینجا دارم که در مدت ۴۵ روز چهار و نیم هکتار زمین آن را تسطیح کرده ام و می خواهم مجوز کار در یک و نیم هکتار دیگر را نیز از میراث فرهنگی بگیرم. چون به من شفاهی گفته اند که می توانم کشاورزی انجام دهم.

(تصاویر) تپه چغامیش را شخم زدند! 

گهستونی گفت: بررسی این تپه ها نشان می دهد که همه تپه های چغامیش از شرایط یکسانی برخوردارند و کشاورزان آن در عین حال که می گویند مجوز گرفته اند ولی حاضر نشدند مجوز کتبی خود را به ما نشان دهند. ولی همگی می گفتند که مجوزشان را یکی از مدیران داده است.
 
چغامیش شهری از دوران پیش از اختراع خط است و قدمت آن به حدود ۳۴ قرن پیش از میلاد می‌رسد. چغامیش را باید نخستین مرکز در ایران دانست که خط و کتاب، اول بار در آنجا ظاهر شده است. وجود چنین تپه‌های باستانی در شهرستان دزفول سبب شده که دزفول را شهری از سپیده دم تاریخ بنامند.

(تصاویر) تپه چغامیش را شخم زدند! 

توضیحات میراث فرهنگی

در همین راستا مدیر مرکز اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی طی تماس با رد این ادعا گفت: محدوده ای که در خبر به آن اشاره شده ۵۰۰ متر با تپه چغامیش فاصله دارد و متعلق به یک کشاورز است.
 
حمید ضیایی پرور افزود: طبق نظر کارشناسان میراث فرهنگی، تپه قفیلی دارای ارزش میراث فرهنگی نیست و ملک شخصی کشاورز مورد نظر است و مشکلی برای تخریب آن وجود ندارد.
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۳
اون کوزه شکسته هم مال کشاورزه بوده!!! حساس نشو..
ناشناس
Canada
۰۷:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۳
چشمتون روشن. هر چی بگیم هم تاثیر نداره
ناشناس
United Arab Emirates
۰۷:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۳
کاش میشد تپه رو هم بدیم آمریکایی ها ببرند ... اینطوی جاش امن تره ..
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۳
میراث فرهنگی کمر به نابودیه تاریخه این کشور بسته
اگه یه چنین جایی تو کشور هایه دیگه بود تا وزیرشو دستگیر میکردن ولی اینجا بهش تشویقی هم میدن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
افسوس و صد افسوس بر این مملکت و مردمش..!!!واقعا متاسفم؛متاسفم...
انتشار یافته: ۱۲
صنوبر
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
تپه صاحب داره؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
-
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
ما خيلى خوبيم :))))))
ناشناس
United Arab Emirates
۲۰:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
وقتي كه آثار باستاني منطقه به موزه هاي تهران منتقل مي شوند و مردم محلي هيچ نفعي از آن نبرند و هيچ رونقي برايشان ايجاد نكند خوب معلوم است استفاده ديگري از آن مي كنند
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۲۰:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
سازمان میراث فرهنگی فهرست بلندبالایی از این دست در کارنامه اش دارد. همیشه اجازه می دهد و بعد که کار از کار گذشت انکار می کند. ظاهرا برای آنها کشاورزی در یک زمین کوچک مهمتر از میراث ارزشمند موجود در آن محل است.
ناشناس
Finland
۲۱:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
تازگی ها کشاورزان بجای تراکتور از بولدوزر استفاده میکنند ..چه اتفاق نامربوطیه نه؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
کلا! ایران شخم زده شده است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
بار اول نیست که محوطه های باستانی خوزستان با خاک یکسان میشوند اما باز هم هزار توجیه وجود خواهد داشت . متاسفم
bato-adv
bato-adv