آخرین اجرای کسایی در رادیو تهران با جلیل شهناز مربوط می شود به سال 58 که محمدرضا شجریان و جهانگیر ملک (نوازنده تنبک)این دو را همراهی کردند. آنچه در ادامه می شنوید بخشی از گلهای تازه شماره 100 است که حاصل همکاری این چهار نفر است.
فرارو- دو ساز تار و نی در موسیقی معاصر ایران با نام دو تن از اساتید گره خورده است: جلیل شهناز و حسن کسایی. این دو به خاطر نو آوری ها و ابداعاتی که در نواختن داشتند در خاطره تاریخی مخاطبان موسیقی ایرانی تثبیت شده اند. 25 و 27 خردادماه سالگرد این دو استاد برجسته است.
به گزارش فرارو، شهرت حسن کسایی بیش و پیش از قدرت بداهه پردازی اش در ارتقا کیفیت صدای ساز نی نهفته است. چرا که تا پیش از او صدای ساز نی از کیفیت مطلوبی بر خردار نبود و او بود که برای اولین بار با گذاشتن سر نی میان دو دندان پیشین صدای این ساز را به طور شفاف ارائه کرد. این شیوه پس از او مورد استفاده نوازندگان قرار گرفت.
جلیل شهناز به دلیل بداهه نوازی هایش در رادیو یکی از شناخته شده ترین نوازندگان موسیقی ایرانی است. جملات ساز او بدیع و غیر قابل پیش بینی بود تا جایی که شیوه منحصر به فرد او در نواختن به دلیل سهل و ممتنع بودن آن کمتر قابل تقلید بوده است.
بخش مهمی از اجرای موسیقی ایرانی بداهه نوازی است و تعاریف مختلفی از این مفهوم در میان بداهه نوازان وجود دارد. گستره این تعاریف از شیوه بداهه نوازی به معنی انتخاب در لحظه (بداهه) گوشه های یک دستگاه موسیقی و اجرای بدون کم و کاست آن بر اساس ردیف قدما شروع می شود و تا اجرای آزاد و بداهه پردازی نغمات گسترش می یابد. حسن کسایی و جلیل شهناز بداهه نوازنی هستند که نواخته هایشان در سوی آزادتر این طیف قرار می گیرد.
یاران زنده رودی موسیقی ایرانی حاصل تجربیات خود در مکتب اصفهان را به رادیو تهران کشاندند و حاصل این همنوازی ها آثار متعددی در برنامه های مختلف گلها و آثار ضبط شده خصوصی است. خوانندگان متعددی با این دو آواز خوانده اند که از آن میان می توان به ادیب خانساری، تاج، قوامی و محمدرضا شجریان اشاره کرد.
آخرین اجرای کسایی در رادیو تهران با جلیل شهناز مربوط می شود به سال 58 که محمدرضا شجریان و جهانگیر ملک (نوازنده تنبک)این دو را همراهی کردند. آنچه در ادامه می شنوید بخشی از گلهای تازه شماره 100 است که حاصل همکاری این چهار نفر است.
چون اینه نورخیز گشتی احسنت چون اره به خلق تیز گشتی احسنت در کفش بزرگان جهان کردی پای غوره نشده مویز گشتی احسنت
عجیب است که ما مثل حاج محمد رضا عادت کرده ایم به جای مردم حذف بزنیم. ظاهرا اگر این کار را نکنیم میمیریم!
هروقت توانستیم برای خودمان چیزی به یادگار بگذاریم حرف بزنیم.
بنده شخصا" باتمام وجود و از صمیم قلب به ایشان و هنرشان علاقه مند هستم.
صدای تورا دوست دارم
صدای تو از آن و از جاودان می سراید
ژست روشنفکری را کنار بگذارید و به این سئوال پاسخ دهید که شجریان بالاخره هنرمند است یا سیاستمدار؟
هر طرف که منافعش ایجاب کند سریع جا عوض میکند
ضمنا
اکثرا سنتان قد نمیدهد
اگر آثار بزرگانی چون بنان-محمودی خوانساری-ایرج-گلپایگانی-قوامی و بدیع زاده را گوش میکردید به شجریان دل نمی بستید