bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۵۶۶۲۵
حسن بهشتی پور در گفتگو با فرارو بررسی کرد

ایران باید چه واکنشی به قانون جدید آمریکا نشان دهد؟

«باید از اقدامات احساسی و دفعی و تصمیم گیری های واکنشی پرهیز کرد و کار را به شورای عالی امنیت ملی سپرد و اقدامی پخته با مشورت حقوق دان ها انجام داد که هم قاطعیت و هم اثر بخشی داشته باشد؛ چراکه صرف قاطعیت کفایت نمی کند.»

تاریخ انتشار: ۱۱:۵۷ - ۰۳ دی ۱۳۹۴
فرارو- یک کارشناس مسائل هسته ای ضمن تاکید بر لرزم واکنش دولت به اقدام اخیر کنگره و دولت آمریکا گفت: «باید از اقدامات احساسی و دفعی و تصمیم گیری های واکنشی پرهیز کرد و کار را به شورای عالی امنیت ملی سپرد و اقدامی پخته با مشورت حقوق دان ها انجام داد که هم قاطعیت و هم اثر بخشی داشته باشد؛ چراکه صرف قاطعیت کفایت نمی کند.»

با امضای مصوبه اخیر کنگره توسط اوباما، موجی از واکنش ها در ایران شکل گرفته است. برخی از نمایندگان مجلس در نامه ای به رئیس جمهور روحانی اقدام اخیر آمریکا را نقض برجام دانسته و خواستار واکنش متقابل ایران شده اند. برخی دیگر به دنبال طرحی دو فوریتی برای مقابله به مثل با کنگره آمریکا هستند که در صورت تصویب، محدودیت هایی در روابط سیاسی، اقتصادی، علمی و دانشگاهی ایران با آمریکا ایجاد خواهد شد. با این حال عباس عراقچی با اشاره به نامه وزیر خارجه آمریکا به محمد جواد ظریف که در آن بر پایبندی آمریکا بر تعهدات خود در برجام تاکید شده است عنوان کرده برای ما ملاک پایبندی دولت آمریکا در اجرای برجام است. البته ظریف اجرای کامل قانون جدید آمریکا درباره سفر به ایران را نقض برجام دانسته است.

اکنون این سوال مهم مطرح است که ایران باید چه واکنشی به اقدام آمریکا نشان دهد؟

حسن بهشتی پور کارشناس مسائل هسته ای در گفتگو با فرارو گفت: «آنچه در ابتدا مهم است این است که ما موضوع را خوب درک کنیم. به نظر من اقدامی که کنگره آمریکا انجام داد کار لابی صهیونیست ها است که نتوانستند مانع توافق برجام شوند و  اکنون سعی می کنند جلو اجرای آن را بگیرند.»

وی ادامه داد: «دولت آمریکا می توانست جلو این مصوبه را بگیرد اما به یک دلیل این کار را نکرد و آن اینکه لابی صهیونیست این مصوبه را جزئی از لایحه بودجه قرار داد و اگر اوباما می خواست آن را وتو کند باید بودجه کل کشور را عقب می انداخت.»

وی افزود: «اما به هر حال انتظار این بود که اگر اوباما مخالف این مصوبه بود رسما مخالفت خود را اعلام می کرد، نه اینکه آقای کری نامه بنویسد و بگوید اجرا نمی کنیم که البته این بیان، نوعی تعارف است.»

این کارشناس مسائل هسته ای تصریح کرد: «همچنین باید توجه داشت آقای کری در نامه به آقای ظریف نمی گوید این مصوبه را متوقف می کنیم، بلکه می گوید اجرا نمی کنیم؛ چرا که این مصوبه اکنون با امضای رئیس جمهور آمریکا تبدیل به قانون شده است و این فرق دارد با اینکه دولت مصوبه کنگره را متوقف کند.»

وی ادامه داد: «به عبارتی جان کری فقط می گوید بعضی از مواردی را که تشخیص می دهند می توانند اجرا نکنند.»

بهشتی پور اظهار کرد: «این اتفاق، رویداد بسیار مهمی است؛ به این دلیل که نقض صریح بند 26 برجام است که می گوید نباید به بهانه های دیگری تحریم های جدیدی علیه ایران وضع شود. در حالی که این قانون هم نقض برجام و هم نقض اعلامیه جهانی حقوق بشر است که می گوید نباید افراد به دلیل محل تولد یا رنگ پوست، از حقوق سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خود محروم شوند.»

این کارشناس مسائل هسته ای درباره نوع واکنش ایران به این اتفاق گفت: «اولا ما باید یک پویش بین المللی با کمک ایرانیان داخل و خارج از کشور ایجاد کنیم تا آمریکایی ها و ایرانی های مقیم آمریکا را همراه کرده تا به کنگره آمریکا فشار آورند تا در تصمیم خود تجدیدنظر کند.»

وی ادامه داد: «دوم اینکه باید این خواسته عمومی شکل گیرد که از دولت و وزیر خارجه خواسته شود این موضوع را پیگیری کنند. یعنی به جای اینکه این موضوع بهانه ای برای فشار علیه دولت باشد که خواسته اسرائیل است تا بین ملت و دولت فاصله بیافتد، باید این موضوع را به یک عامل برای پشتیبانی از دولت تبدیل کنیم و از دولت بخواهیم که واکنش مناسبی به این اقدام آمریکا نشان دهد.»

بهشتی پور با بیان اینکه دولت نباید در واکنش به این اقدام تعلل کند تصریح کرد: «این قانون نقض آشکار برجام است و ممکن است باز هم تکرار شود و لذا باید اقدامات مناسب را انجام داد و البته از دو اقدام پرهیز کرد. اول بهره برداری سیاسی و جناحی از این موضوع است که سمّی مهلک برای منافع ملی محسوب می شود و لذا نباید این موضوع مستمسکی برای بهره برداری های سیاسی و انتخاباتی شود.»

وی ادامه داد: «دوم اینکه باید از اقدامات احساسی و دفعی و تصمیم گیری های واکنشی پرهیز کرد و کار را به شورای عالی امنیت ملی سپرد و اقدامی پخته با مشورت حقوق دان ها انجام داد که هم قاطعیت و هم اثر بخشی داشته باشد؛ چراکه صرف قاطعیت کفایت نمی کند.»

بهشتی پور در پاسخ به این سوال که آیا ارجاع این موضوع به کمیسیون حل اختلاف میان ایران و 1+5 می تواند یکی از اقدامات مناسب محسوب شود؟، گفت: «بله؛ منتهی هنوز برجام اجرایی نشده است و این کمیسیون هم هنوز تشکیل نشده است؛ چون بعد از اجرای برجام تشکیل می شود. اما ایران می تواند کارهای مقدماتی آن را انجام دهد تا در زمان اجرای برجام تحویل کمیسیون مربوطه دهد.»

بهشتی پور در پاسخ به این سوال که آیا نامه جان کری می تواند ضمانت اجرای تعهدات آمریکا در موضوع برجام تلقی گردد؟، گفت: «خیر؛ نباید دل خودمان را به این نامه خوش کنیم؛ چراکه اساسا کری در این نامه نگفته اجرای آن را متوقف می کنیم؛ بلکه می گوید نادیده می گیریم؛ یعنی می توانند اجرا کنند، می توانند اجرا نکنند.»

وی افزود: «نکته مهم تر اینکه اساسا نفس این اقدام از نظر روانی مشکل ساز است. طبق برجام قرار بود از هرگونه اقدامی که منجر به بی اعتمادی و اختلال در روابط طرفین شود جلوگیری شود. لذا صرف تصویب این قانون این نکته منفی را از نظر روانی برای ایران در بر خواهد داشت که برخی تجّار و بازرگانان به ایران نخواهند آمد.»
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۳
همان سياست شعار دادن پوچ مرگ بر امريكا رو ادامه بدين شايد يه فرجي بشه .. بهترين واكنش، فقط پر هزينه براي مردم عادي . و سوداور براي دلال ها و دلواپس ها
ناشناس
United States of America
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۰۳
"وزیر نفت در ادامه افزود: یکی از فازهای پارس جنوبی را با قرارداد یک میلیارد دلاری به خارجی‌ها واگذار کردیم که تحویل داده شد. در همان پروژه با وجود آنکه 7/ 3 میلیارد دلار به پیمانکار ایرانی داده‌ایم، ولی هنوز آن پروژه تمام نشده است."

حالا اگر کسی‌ بگه پرتغال فروش را پیدا کنید، همه میگن مخالف تولید ملی‌ و در خدمت شرتکتهی چند ملیتی است!..... اگر بگه این جریان در تمام صنائع خودروسازی یا پتروشیمی یا غذای یا ...کم و بیش ادامه داره، همه میگن مخالف اشتغال مردم ایران است و در خدمت اجنبی!!!!!...البته همه نمیگن، ولی‌ همون مدیران جهانی‌ که مسول این صنایع هستند ، خواهند گفت و بیشتر و عوض اینکه اینها پاسخگو باشند،
انتشار یافته: ۲