«منابع بانكها قفل شد»، «صندوقهاي بازنشستگي در مرز ورشكستگي هستند»، «ابعاد اجرايي برنامه ششم در اجلاس سهشنبه آينده تدوين ميشود» و «فشار مالياتي بر بنگاهها براي تحقق بودجه ١٣٩٥ كم ميشود»؛ همه اينها را رييس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور در نهمين جلسه هيات نمايندگان اتاق بازرگاني ايران گفته است.
با لحني طنز آلود نيز اضافه كرد بايد صد سال دنبال اجراي تعهداتي كه دولتهاي قبل ايجاد كردند بدويم. اين نكته را وي نقل قول كرد. محمدرضا نوبخت با بيان اينكه دولت بدهي خود را با انتشار اوراق خزانه اسلامي پرداخت ميكند، گفت: دولت براي افزايش سهم ماليات از بودجه، نميخواهد فشاري به بنگاهها وارد شود. او ميان فعالان بخش خصوصي كشور گفت: اجراي بهتر مهمتر از تهيه برنامه توسعه است؛ چرا كه در سالهاي گذشته بسياري از برنامههاي خوب درست اجرا نشده است.
نوبخت با اشاره به اينكه سند اصلي برنامه ششم و ابعاد اجرايي آن، آنطور كه بايد هنوز تشريح نشده، عنوان كرد: سهشنبه هفته آينده در اجلاس يكروزه، ابعاد اجرايي برنامه ششم را بهمثابه اقتصاد مقاومتي تدوين ميكنيم. او تصريح كرد: قرار است در برنامه ششم به رشد اقتصادي سالانه هشت درصد برسيم و از آنجا كه در فروش نفت و صادرات محدوديتي نداريم، بايد نوع تعامل خود را با كشورها شناسايي كنيم و براي همين كشورهايي كه امكان رقابتپذيري را دارند به سه دسته تقسيم كرديم.
يكي كشورهايي كه رقابتپذيري آنها مبتني بر عوامل توليد است، يك گروه بر مبناي بهرهوري و يك گروه بر مبناي نوآوري. رييس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور تاكيد كرد: قرارمان بر اين است كه در اين سالها با شركتهايي كه از هر كشور مشخص كردهايم، سرمايهگذاري مشتركي داشته باشيم كه آنها تكنولوژي نو خود را بياورند، نه صنعت دست چندم را، ديگر امروز كشورهايي مانند چين كه ما به عنوان دوست به آنها نگاه ميكنيم اينطور نيست كه هرچه بگويند، قبول كنيم، بلكه به آنها گفتهايم با آنها كار ميكنيم، اما رقابت وجود دارد و منافع ملي براي ما مهم است.
نوبخت در مورد قرارداد پژو گفت: حتي با پژو كه نخستين قرارداد را بستيم شرطمان اين است كه از بازارهاي آنها استفاده كنيم؛ چراكه هر كشوري از بازارهاي صادراتي سهم خود را دارد. رييس سازمان برنامه به سه معضل آب، محيطزيست و صندوقهاي بازنشستگي به عنوان اولويت برنامه ششم توسعه اشاره كرد كه كشور در اين سه زمينه واقعا به سمت بحران رفته است و افزود: بايد در برنامه ششم فكر جدي به حال اين معضلات بكنيم.
دولت حقوق بازنشستگي را از جيب خود ميدهداو در مورد صندوقهاي بازنشستگي گفت: در زمان فعاليت كارمندان دولت كسوراتي از حقوق آنها انجام ميشود كه پس از بازنشستگي مشكلي پيش نيايد، ولي اكنون به هر دليلي دولت حقوق بازنشستگي لشكري و كشوري را از جيب خود ميپردازد و اكنون ما از يك نفر بازنشستگي كم ميكنيم و به هفت نفر حقوق بازنشستگي ميدهيم كه صندوقهاي بازنشستگي در حال ورشكستگي است، ولي در برنامه ششم فكري به حال آن كردهايم.
رييس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور اين را هم گفت كه دولت مصمم است تا در برنامه ششم مشكلات حوزه معدن، صنايع معدني، ميادين مشترك، حملونقل ريلي و گردشگري را هم حل كند. نوبخت به پيشبيني دولت از كاهش نرخ تورم و بيكاري در برنامه ششم خبر داد و گفت: كاهش ضريب جيني ٣٤/٠ درصد و تكنرخي كردن تورم و بيكاري از اهداف ما است تا جايي كه در سال ١٣٩٩ نرخ تورم بايد به ٩/٨ درصد برسد و نرخ بيكاري هم از ٧/١٠ تا پايان برنامه ششم بايد به هفت درصد برسد.
وي همچنين كاهش سهم نفت در اقتصاد كشور را يكي ديگر از موارد اصلاح شاخصها برشمرد و افزود: اكنون سهم منابع نفتي در بودجه ٣٢ درصد است كه قرار است به ٢٢ درصد كاهش يابد. رييس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور همچنين در مورد افزايش سهم ماليات در بودجه كشور هم گفت: اگر بخواهيم از آنهايي كه اكنون ماليات ميدهند، ماليات بيشتري بگيريم، كارها قفل ميشود و ريشه سرمايهگذاري آتي را ميخشكانيم، بلكه بايد شيوه ديگري را پيش رو بگيريم.
منابع بانكي قفل استوي ادامه داد: در عينحال اكنون بنگاههاي ما نياز به تسهيلات دارند، اما منابع بانكي قفل است؛ چراكه يا آنهايي كه تسهيلات گرفتهاند آن را پس نميدهند كه بعضي از آنها معلول از شرايط اقتصادي است و به استانها ابلاغ شده كه نه تنها براي اين دسته از افراد سختگيري نشود بلكه بايد بتوانيم وامهايي بدهيم كه اين معوقات را تسويه كنند و بخش ديگر هم مربوط به بدهيهاي خود دولت است.
نوبخت در مورد ارايه راهكاري براي تسويه بدهي دولت، گفت: براي اين كار زمانبندي كردهايم تا از طريق فروش اوراق كل تعهدات را بدهيم كه تا سه سال سالانه سود آن را ميدهيم و پساز آن اصل آن را ابتياع (خريداري) ميكنيم و بدهي دولت را تسويه مينماييم. او همچنين به پيشبيني رشد براي بخشهاي مختلف كشور اشاره كرد و گفت: براي بخش كشاورزي رشد پنج درصدي، براي معدن ٣/٨، براي صنعت ٣/٩، براي بخش ساختمان ٤/٦، براي بخش خدمات رشد ٨/٥ درصدي، براي نفت ٨/٨ و ارتباطات ٤/١٩ درصدي را پيشبيني كردهايم كه به طور متوسط سالانه ٧٢٤ هزار ميليارد تومان سرمايهگذاري براي تحقق رشد هشت درصدي نياز داريم.
رييس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور گفت: دولت قرار است ١٠٥ هزار ميليارد تومان روي طرحهاي عمراني سرمايهگذاري كند و در همين راستا تعداد طرحهاي عمراني كه از گذشته مانده را با كار كارشناسي از دو هزار و ٩٠٠ طرح به دو هزار و ٥٠٠ طرح كاهش دادهايم و حتي بنا داريم كه برخي طرحها را واگذار كنيم كه دستورالعمل آن آماده شده است.
نوبخت همچنين به اين نكته اشاره كرد كه در برنامه ششم توسعه سالانه نياز به جذب ١٢ ميليارد دلار منابع ارزي داريم و در برنامه ششم پيشبيني شده كه سالانه ١٨ ميليارد دلار سرمايهگذاري خارجي و ٢٠ ميليارد دلار منابع بهصورت فاينانس جذب كنيم. نوبخت همچنين از اختصاص يك هزار ميليارد تومان مشوق صادراتي براي تسهيل و ورود صادركنندگان به بازارهاي صادراتي خبر داد.
كسري ٢٠ هزار ميليارد توماني منابع درآمدي بودجه ٩٤رييس سازمان برنامه همچنين در جمع خبرنگاران و در مورد تحقق منابع درآمدي بودجه سال ١٣٩٤ كل كشور گفت: از ۲۲۰ هزار ميليارد تومان منابع درآمدي در نظر گرفته شده در بودجه امسال كل كشور، بيش از ۲۰۰ هزار ميليارد تومان امسال محقق ميشود.
رييس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور افزود: با توجه به منابع ديگر درآمدي دولت كه در بخشهايي همچون ماليات، استحصال نفت و واگذاري داراييهاي مالي متمركز است، مابقي منابع درآمدي پيشبيني شده محقق خواهد شد. او از ادامه پاسخ به پرسش خبرنگاران خودداري كرد و گفت: مابقي پرسشها را سهشنبه اين هفته پاسخ خواهم داد، اكنون نوبت فعالان اقتصادي است.