سازمان عفو بینالملل با انتشار گزارشی از کشورهای غنی خواست که شمار بیشتری از پناهجویان را در کشورهای خود بپذیرند. بنا به این گزارش ۱۰ کشور که اغلب کشورهای محروم به شمار میآیند میزبان بیش از ۵۶ درصد پناهجویان جهان هستند.
به گزارش دویچه وله، در گزارشی به نام "غلبه بر بحران پناهجویی در جهان" که از سوی سازمان عفو بینالملل در روز سهشنبه (۴ اکتبر/ ۲۲ مهر) منتشر شده، آمده است که هم اکنون ۱۰ کشور میزبان بیش از ۵۶ درصد پناهجویان جهان هستند.
تولید ناخالص ملی این ۱۰ کشور تنها ۵/ ۲ درصد از کل تولید ناخالص جهان است.
نام هیچیک از کشورهای عضو اتحادیه اروپا و گروه جیهفت در فهرست ۱۰ کشور فوق مشاهده نمیشود. هم اکنون اغلب پناهجویان در کشورهایی نظیر اردن ، ترکیه و پاکستان به سر میبرند.
در گزارش عفو بینالملل با استناد به آمار سازمان ملل متحد آمده است که در حال حاضر ۲۱ میلیون پناهجو و آواره به کشورهای خارجی گریختهاند.
اردن با پذیرش بیش از ۷/ ۲ میلیون پناهجو بیش از هر کشور دیگری آوارگان را در سرزمین خود جای داده است. پس از آن به ترتیب کشورهای ترکیه (با بیش از ۵/ ۲ میلیون نفر)، پاکستان (با بیش از ۶/ ۱ میلیون نفر)، لبنان (با بیش از ۵/ ۱ میلیون نفر)، ایران، اتیوپی، کنیا، اوگاندا، جمهوری دمکراتیک کنگو و چاد قرار دارند.
تقسیم عادلانه پناهجویانبه گفته عفو بینالملل این ۱۰ کشور به خاطر نزدیکی و همسایگی با کشورهای جنگزده و مناطق بحرانی مجبور به پذیرش آوارگان شدهاند.
سالیل شتلی، دبیرکل عفو بینالملل ضمن انتقاد از کشورهای غنی تصریح کرده که این ده کشور تحت فشارهای زیادی قرار دارند و وضعیت پذیرش پناهجویان در این کشورها غیرقابل تحمل شده است. وی افزود که پناهجویان در این کشورها در "رنج و فقر" تحملناپذیری به سر میبرند.
سازمان عفو بینالملل کشورهای ثروتمند را متهم کرده که از زیر بار مسئولیت شانه خالی میکنند. بنا به ارزیابی این سازمان حقوق بشری "مشکل اساسی، شمار زیاد پناهجویان نیست، بلکه عدم آمادگی کشورهای غنی در پذیرش آوارگان است."
عفو بینالملل کشورهای جهان را فراخوانده تا به "تقسیم عادلانه" پناهجویان تن دهند. بنا به گزارش عفو بینالملل مبنای این تقسیم عادلانه میتواند شرایط و امکانات عینی کشورهای میزبان باشد.
لبنان بیش از تواناییهای خود پناهجو از سوریه پذیرفته استعفو بینالملل برای شفافسازی این شرایط دست به مقایسهای میان لبنان و زلاندنو زده است. این دو کشور حدوداً دارای جمعیت یکسانی هستند، اما زلاندنو که به لحاظ مساحت بزرگتر و به لحاظ توانایی اقتصادی بسیار نیرومندتر از لبنان است تنها ۲۵۰ پناهجوی سوری را پذیرفته است، در حالیکه لبنان تنها میزبان بیش از ۱/ ۱ میلیون پناهجوی سوری است. بیش از یک و نیم میلیون پناهجوی فلسطینی نیز در لبنان زندگی میکنند.
در صورتی که امکانات عینی مبنای تقسیم پناهجویان در جهان قرار گیرد، سهم زلاندنو حدود ۳۴۶۶ پناهجو خواهد بود که به گفته عفو بینالملل نگهداری این تعداد پناهجو امری ساده برای کشوری نظیر زلاندنو است.
در گزارش عفو بینالملل به شدت به استرالیا و برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا نظیر مجارستان انتقاد شده است. به گفته عفو بینالملل این کشورها ناقض حقوق بشر هستند و سیاست آنها مبتنی بر "ارعاب" است. بسیاری از پناهجویان در این کشورها مورد تهدید و تجاوز قرار میگیرند و بازداشت و کشته میشوند.
عفو بینالملل همچنین از توافقات میان اتحادیه اروپا با ترکیه، لیبی و سودان درباره رسیدگی به مشکل پناهجویان و کاهش شمار آنان به شدت انتقاد کرده است.
این پناهجویان جوان سوری که در تصویر بالا دیده میشوند، مرحلهای خطرناک از سفر خود را طی کردهاند. آنان قدم به خاک یونان و به این ترتیب به مرزهای اتحادیه اروپا گذاشتهاند و البته هنوز به هدف نهایی خود نرسیدهاند.
آنان در تلاشاند که در مسیر شمال به سفر خود ادامه داده و خود را به کشورهای دیگر برسانند. اکثر آوارگان در سال ۲۰۱۵ به آلمان و سوئد پناه بردند.