bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۹۱۳۲۳
با مدل جدید قرارداد و برای اولین بار در «پسابرجام» به امضا رسید

قرارداد 2/2 میلیارد دلاری نفتی با شرکت داخلی

شرکت ملی نفت و شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا وابسته به ستاد اجرای فرمان امام(ره) طرفین قرارداد بودند

تاریخ انتشار: ۲۳:۲۱ - ۱۳ مهر ۱۳۹۵
نخستین قرارداد جدید نفتی با یک شرکت ایرانی به امضا رسید.

بیژن زنگنه، وزیر نفت و غلامحسین نوذری، رئیس هیأت مدیره گروه توسعه انرژی تدبیر و محمد مخبر، رئیس ستاد اجرای فرمان امام (ره) پس از برگزاری جلسات فشرده و جدی موفق شدند که نخستین سرمایه‌گذاری نفتی در پساتحریم را کلید بزنند.

این قرارداد روز گذشته میان غلامرضا منوچهری، معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران و ناجی سعدونی، مدیر عامل شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا امضا شد. توسعه میدان مشترک یاران و افزایش ضریب بازیافت در مخازن آسماری و بنگستان میدان مارون محورهای این قرارداد بود که قرار است بر اساس مدل جدید قراردادهای نفتی موسوم به «بیع متقابل پیشرفته» توسعه یابد.

شرکت ملی نفت ایران انتظار دارد با اجرای فعالیت‌های توسعه‌ای «گروه توسعه انرژی تدبیر» در میدان‌های یاران، کوپال و مارون تولید روزانه نفت خام این میدان‌ها از رقم ١٨٥ هزار بشکه کنونی به حداقل ٢٦٠ هزار بشکه برسد.

علی کاردر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مراسم امضای HOA میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت و گاز پرشیا با بیان این مطلب افزود: این پنج مخزن نفتی، 5/14 میلیارد بشکه نفت ذخیره درجا دارد که با اتکا به ضریب بازیافت کنونی، ذخیره نفت قابل برداشت این میدان‌ها حدود 5/2 میلیارد بشکه است.

HOA نوعی قرارداد اولیه است که در آن برخی از موارد و مفاهیم پایه نظیر مبلغ قرارداد، سود پیمانکار و زمان اجرای طرح ذکر می‌شود. از این توافق اولیه (Heads of Agreement) برای تسریع روند کار استفاده می‌شود.

کاردر در بخشی از سخنرانی خود بر ضرورت بهره‌مندی از فناوری‌های روزآمد برای اجرای روش‌های ازدیاد برداشت در این چهار میدان تأکید کرد و گفت: هم اکنون ضریب بازیافت از میدان یاران حدود ١٠ درصد، مخزن بنگستان میدان مارون حدود 3/9 درصد، مخزن بنگستان میدان کوپال حدود ١٣ درصد و مخزن آسماری میدان کوپال بیش از ١٨ درصد است.

کاردر با بیان این که سند HOA چهار میدان و پنج مخزن امضا می‌شود، ادامه داد: به این ترتیب اصول و چارچوب‌های قراردادی توسعه این مخازن مشخص و کار به سرعت وارد مرحله اجرایی می‌شود.

سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای توسعه این میدان‌ها ٢/٢ میلیارد دلار است که برای تأمین این مبلغ شرکت نفت و گاز پرشیا علاوه بر منابع خود، از توانمندی‌های شرکت‌های خارجی و بانک‌ها بهره خواهد برد.

کاردر با بیان این که در حوزه ازدیاد برداشت نیازمند فناوری‌های نو هستیم، ادامه داد: درآمدهای حاصل از توسعه میدان‌های یاران، کوپال و مارون در قالب قراردادهای پیش رو حدود ٢٧ میلیارد دلار برآورد می‌شود.

امیدوارم ازدیاد برداشت به خواست ملی بدل شود
در این مراسم وزیر نفت محور و هدف اصلی صنعت نفت در اجرای قراردادهای جدید نفتی را ازدیاد برداشت از مخازن عنوان کرد و گفت: امیدوارم این هدف به یک خواست ملی بدل شود.

وی با اشاره به میدان‌های یاران، مارون و کوپال که موضوع امضای HOA میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا است، ادامه داد: هدف اصلی ما در هر سه میدان، افزایش ضریب بازیافت نفت است و شرکت نفت و گاز پرشیا از هم اکنون می‌تواند مطالعات و کار خود را آغاز کند و پیش رود.

به عقیده وزیر نفت همه شرکت‌های صاحب صلاحیت اکتشاف و تولید ایرانی می‌توانند به شرط تأمین منابع مالی و در صورت نیاز استفاده از توانمندی‌های شرکت‌های خارجی با صنعت نفت همکاری کنند و همکاری با شرکت‌های خارجی در انتقال فناوری و روش‌های مدیریت پروژه اثربخش است.

زنگنه اظهار کرد: آنچه ما دنبالش بودیم، اول به ما انتقاد کردند و بعد فهمیدند انتقاد بردار نیست، ایجاد شرکت‌های اکتشاف و توسعه یا E&P بود و گفتند این کار خلاف است و شرکت نفت را تضعیف می‌کنند و ما هم نفهمیدیم چطور شرکت نفت تضعیف می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه خیلی بد است که بعد از 100 سال شرکت E&P نداشته باشیم، گفت: خیلی از کشورها پیش از ما از نفت ما درآمد داشتند چون شرکت E&P داشتند و ما هم داریم شرکت E&P درست می‌کنیم که این مهم است.

وزیر نفت با بیان اینکه الان شرکت‌های پیمانکار عمومی یا GC در قراردادهای نفتی درست شده است، گفت: با اغماض 8 شرکت را که ممکن است تعداد آنها به 10 برسد تأیید کردیم که بتوانند E&P شوند و اینها صنعت نفت را تقویت می‌کند.

وی با بیان اینکه شرکت‌های E&P دانش‌بنیان بوده و دارایی آنها توان مهندسی و فنی است، گفت: اگر E&P داشته باشیم و بالغ بشود، قطعاً می‌توانیم در آینده از این طریق از خارج از کشور درآمد داشته باشیم.

وی تأکید کرد: امروز این برای من مهم است که تمرکز ما در افزایش ضریب بازیافت قرار دارد و بخشی هم به میادین مشترک متمرکز است، اما باید همه رسانه‌ها و دوستان نفت به ما کمک کنند تا طرح‌های افزایش بازیافت در اولویت قرار بگیرد و تبدیل به یک مطالبه ملی شود.

زنگنه در ادامه گفت: بعضی وقت‌ها کسی می‌گوید چرا فلان کار را به فلان شرکت دادید در حالی که کسی جای کسی را تنگ نکرده است، چنان که ما فقط در مناطق نفت‌خیز جنوب بیش از 60 مخزن داریم که همه آنها به طرح جدید نیاز دارند و میادین فلات قاره و میادین گازی ما در مناطق مرکزی هم نیاز به اجرای پروژه دارد. در عین حال میادین جدیدی هم کشف کردیم و برای آنها کاری نکردیم و به طورکلی 100 میلیارد دلار نیاز به سرمایه‌گذاری در این بخش داریم.

زنگنه در ادامه با بیان اینکه ما بعد از اجرای قرارداد مشروط به تولید به شرکت پیمانکار بازپرداخت می‌کنیم، گفت: شرکت پرشیا باید در این پروژه‌ها درآمد ایجاد کند و ما از محل بخشی از درآمد، هزینه‌ها، اصل و فرع و پاداش و دستمزد را به آنها می‌دهیم. اگر پرشیا نتوانست تولید کند، به او پول نمی‌دهیم و اگر 2 میلیارد دلار خرج کرد و به رقم تعهد داده شده نرسید، چیزی دریافت نمی‌کنیم.

وی تأکید کرد: در کل قراردادها بیش از 70 درصد کار به ایرانی‌ها ارجاع خواهد شد و در قراردادهایی که شرکت ایرانی رهبر کنسرسیوم است احتمالاً این عدد به 80 درصد خواهد رسید.

زنگنه در پایان اظهار کرد: من در بین شرکت‌های ایرانی تأیید صلاحیت‌شده فرقی قائل نیستم به شرطی که منابع را جور کنند و اگر بتوانند شریک خارجی را هم خوب است بیاورند.

زنگنه در حاشیه این مراسم گفت: امیدواریم تا پایان امسال، چند قرارداد در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی امضا شود.
bato-adv
bato-adv