bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۹۵۹۰۸
دکتر رضا اسلامی: در پیاده‌رو بگویید "آقای دکتر!" هفت-هشت نفر سر بر می‌گردانند

"دانشگاه" چرا "تخریب" شد؟

"اگر شما در پیاده‌رو بگویید "آقای دکتر!" هفت-هشت نفر سر بر می‌گردانند؛ این یعنی هرکسی به‌راحتی می‌تواند سر کلاس‌های دانشگاهی بنشیند و مدرک بگیرد."

تاریخ انتشار: ۱۲:۲۳ - ۰۱ آذر ۱۳۹۵
فرارو- "اگر شما در پیاده‌رو بگویید "آقای دکتر!" هفت-هشت نفر سر بر می‌گردانند؛ این یعنی هرکسی به‌راحتی می‌تواند سر کلاس‌های دانشگاهی بنشیند و مدرک بگیرد."

"این روزها همه دکترند!" این جمله را حتما زیاد شنیده‌اید. کسانی‌که این حرف را می‌زنند درواقع قصد دارند بگویند هرکسی، حتی نالایق، به‌راحتی می‌تواند وارد تحصیلات تکمیلی دانشگاه‌ها شود و به‌خاطر همین دیگر مدرک گرفتن ارزشی ندارد.

همین جمله یا جمله‌های مشابه این است که در دو سه‌سال اخیر دهان به دهان چرخیده‌اند تا نتیجه بگیرند دانشگاه دیگر جایِ رفتن نیست.

چه شده؟ در چندسال گذشته چه اتفاقی افتاده که دانشگاه پر رمز و راز، فضایی که قرار بود خیلی‌ها را پای حرف‌هایی از جنس دانستن بنشاند، به این روز افتاده‌ است؟

خیلی‌ها می‌گویند "آن روزها که ما دانشجو بودیم همه‌چیز بهتر بود! از کلاس‌های درس گرفته تا انجمن‌های دانشجویی و جلسات پرشورش".

آیا دانشگاه رو به افول رفته‌است؟ تا کجا؟

دکتر اسلامی در گفتگو با فرارو به برنامه‌ای تعمدانه برای تخریب دانشگاه اشاره کرد. به گفته این استاد حقوق دانشگاه شهید بهشتی تعمدی در کم‌کردن منزلت اجتماعی و مرجعیت دانشگاه در سال‌های اخیر وجود داشته‌است.

این استاد دانشگاه می‌گوید: در ایران در چندسال قبل و بعد از انقلاب دانشگاه مرجعیتی ویژه داشت. گسترش غیرهوشمندانه دانشگاه‌ها و تجاری‌سازی تحصیلات تکمیلات موجب تضعیف دانشگاه در سال‌های اخیر شده است.

دکتر اسلامی در ادامه اظهار کرد: در گفتگوی قبلی‌ام با فرارو با عنوان "حراج مدرک" به گسترش بی‌رویه تحصیلات تکمیلی و ضربه دانشگاه پیام‌نور و دانشگاه آزاد در پذیرش دانشجوی دکتری، قبول همه افراد در دانشگاه بدون توانایی علمی، اصرار بر چاپ مقالات و اصرار بر چاپ مقاله توسط دانشجوی دکتری که منجر به کپی‌کردن و بی‌ارزش‌کردن پایان‌نامه‌ها شده و رفتنِ محیط علمی به راسته خیابان انقلاب اشاره کردم.

این کارشناس معتقد است: در حال‌حاضر در دانشگاه‌ها در بسیاری از واحدها تعداد دانشجوها بسیار زیاد است؛ آن‌گونه که نه نیاز جامعه، نه بازار، نه اقتصاد، نه سیاست و... نیست.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به نظارت کم وزارت علوم بر رخدادهای علمی گفت: همه افراد امروز از دانشگاه فارغ‌التحصیل می‌شوند آن‌هم با مدارکی بدون کیفیت؛ در عین‌حال این افراد توقع اشتغالی مرتبط با رشته‌شان را نیز دارند. بسیاری از آن‌ها دست به نوشتن کتاب‌های بی‌محتوا می‌زنند که نشان‌دهنده پایان‌نامه‌ای بدون کیفیت است. باعث تاسف است که بر این امر وزارت علوم نظارت لازم را ندارد.

تجاری‌شدن علم

به گفته رضا اسلامی رشته‌های دانشگاهی در دانشگاه آزاد و دولتی تجاری شده‌اند، همانگونه که آموزش تجاری شده و همان‌طور که بر مسئله کنکور نگاهی تجاری حاکم است.

این استاد دانشگاه معتقد است بی‌کفایتی مسئولان و مسئولان بی‌کفایت و گروه‌های فشار برنامه‌ریزی کرده‌اند تا مرجعیت دانشگاه را از میان ببرند و ما می‌بینیم که امروز دانشگاه دیگر مرجعیت سابق را ندارد.

اما دلیل این اتفاق چیست؟ این استاد دانشگاه پاسخ می‌دهد که به‌این‌دلیل که خواسته‌اند دانشگاه محل مراجعه عموم نباشد و مردم از آنچه در دانشگاه گفته می‌شود حمایت نکنند.

اسلامی با اشاره به تعداد زیاد افرادی که مدارک بالای تحصلی دارند گفت: در حال حاضر ما می‌بینیم که بسیاری افراد تحصیلات تکمیلی می‌خوانند. اگر شما در پیاده‌رو بگویید "آقای دکتر!" 7،8 نفر سر بر می‌گردانند؛ این یعنی هرکسی به‌راحتی می‌تواند سر کلاس دانشگاهی بنشیند و مدرک بگیرد.

وی همچنین اظهار کرد: این در حالی است که دانشگاه برای آن نیست که هرکس به هردلیل خواست به آن وارد شود، بلکه باید افرادی وارد آن شوند که به اندازه نیاز جامعه باشند.

استاد و دانشجو به هم بی‌اعتماد نیستند

این استاد دانشگاه همچنین معتقد نیست که میان استاد و دانشجو بی‌اعتمادی شکل گرفته‌است. نظام دانشگاهی به اعتقاد من همگی متاثر از این تخریب هست. ما اساتیدی در دانشگاه‌ها داریم که بدون تامین نیاز معیشتی چندجا تدریس می‌کنند؛ بنابراین آن‌ها قربانی این تخریب هستند.

وی همچنین با اشاره به تزریق اجباری برخی استادها به نظام دانشگاهی ادامه داد: ما اساتیدی تزریقی هم داریم که به دانشگاه‌ها تزریق شده‌اند درحالی‌که صلاحیت آن را ندارند.

وی با ابراز تاسف درباره تقلب‌های علمی تاکید کرد: متاسفانه سیاست‌های دانشگاهی دانشجویان را به‌سمت تقلب‌نویسی و میدان انقلاب کشانده است.

دکتر اسلامی با انتقاد به اجبار بر چاپ مقاله‌های ISI برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی گفت: تاکید بر مقاله ISI در دولت‌های قبل یکی از اشتباهاتی است که ضربه زیادی به دانشگاه زده‌است. این در حالی است که بسیاری از مجلات معتبر جهان در لیست ISI قرار ندارند. با این‌حال تاکید بر این است که دانشجویان این مقالات را در هر کشوری چاپ کنند.

استاد حقوق دانشگاه شهید بهشتی در انتها با ذکر این نکته که این اجبار بیش از هرچیز جنبه‌ای سیاسی دارد اظهار کرد: این کار بیش‌ از همه جنبه‌ای سیاسی دارد. اصرار بر این کار بیش از هرچیز به‌درد اخبار رادیو و تلویزیون می‌خورد که نشان دهد ما در منطقه در رتبه‌ اول علمی قرار داریم. حال آن‌که این‌کار بی‌محتواست و تاثیری در بهبود زندگی ما ندارد.
نام میثم غمبار
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۹
متاسفانه قبل از آن نیز و مدت ها قبل از آن نیز دانشگاه ها خراب بود، ورود در مقطع دکتری تقریباً غیر ممکن بود. دلیل آن نیز انواع رانت ها بود. و رابطه بازیها بود افراد با انواع مختلف روابط دانشگاه ها را در تصرف خود داشتند و اجازه نمی دادند که کسی دیگر غیر از خودی ها یا ... وارد دانشگاه شود. همین امروز نیز خیلی از رانت های کشور از جمله نشریات علمی پژوهشی در اختیار آنها است. من در همین رشته حقوق عرض می کنم. منصفانه نگاه کنید ببینید مقالاتی که در نشریات بدون رتبه چاپ می شود، گاهی به مراتب بالاتر از مقالات در نشریات علمی پژوهشی در نشریات با سطح بالا هستند، این نشان دهنده فساد است. امروزه خیلی از افرادی که عناوین علمی را با خود یدک می کشند در یک رقابت سالم به آن درجه نرسیده اند ضمن اینکه مقالات مذکور در اکثر مواقع برای دانشجویان آنها است. چرا باید در مقاطع ارشد و دکتری مقالات با نام کسی چاپ شود که هیچ زحمتی نکشیده اند. اینها فساد است و عناوین علمی که با این وضعیت کسب شده فساد است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
تا زماني كه افراد سهميه دار وارد دانشگاه مي شوند همين آش و همين كاسه است
ناشناس
United States of America
۱۵:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
تخصص را به جای خودش برگردانید نیمی از گرفتاری ها حل میشود
جلیل
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
جانا سخن از زبان ما می گویی. دقیقا این اتفاق حساب شده است که دانشگاه مرجعیت خود را از دست بدهد. دانشگاه آزاد و پیام نور بنگاه های معامله ی مدرک به پا کردند تا در غیاب نظارت وزارت خانه، وضعیت ما چنین شود که الان می بینیم. جایگاه و مدرک علمی که باید احراز می شد،خریده می شود.
ناشناس
Saudi Arabia
۱۴:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
به نظر من تا زمانیکه مثل تمام دانشگاهها 95 درصد اساتید کارآفرین و در بخش خصوصی کار کنند و در کنار کار تدریس داشته باشند مشکل حل نمیشه.من مطمئنم اگر بسیاری از این اساتید بخصوص در علوم پایه و مهندسی از دانشگاه خارج شوند به نان شب محتاج می شوند چون واقعا علمی که دارند منسوخ شده و کاربردی برای جامعه ندارد و خواهانی برای آن نیست.مثل بیشتر این پایانامه های ارشد و دکتری که هیچ مشکلی از جامعه حل نمیکنه.
پیشنهاد من اینه که مدتی رشته های بی مصرف برای جامعه را تعطیل کنند تا هم صرفه جویی در هزینه بیت المال باشه و هم متوجه این حرف ها بشیم....
محمد رضا عباسی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۹
فرمایش شما خیلی درسته ولی هیچ رشته بی مصرف نداریم. اگر شما رشته ای را بی مصرف می دانید آن را شما کنار بگذار. ولی در رابطه با اینکه اگر از دانشگاه اخرج کنند ب نان شب محتاج می شوند صحیح است. من معتقد هستم که در این زمینه باید به افرادی که در حین کار موفقیتی کسب می کنند البته موفقیت قابل توجه مثلاً ارائه 30 اختراع و یا انجام 30 پژوهش در حد علمی و پژوهشی در حین کار و خارج از فضای تئوری پردازی محض دانشگاهی باید به آنها نیز مدارکی هم سطح دانشگاهیان با عنوان کاربردی اعطا شود.
انتشار یافته: ۱۵
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
قبول اما درست نیست بگیم
"باید افرادی وارد آن شوند که به اندازه نیاز جامعه باشند"
مشکل اصلی اساتید دانشگاه ها هستند. وقتی هر کسی رو صرف داشتن مدرک فوق و دکتری مدرس دانشگاه می کنند خروجیشم همین میشه.
وقتی صنعت ما پیشرفت نکرده مشکل جوان مملکته؟ نباید تو رشته مورد علاقش تحصیل کنه؟
خروجی دانشگاه رو درست کنید شغل ایجاد کنید همه چیز حل میشه
دانشجو
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
همش هم تقصیر اساتید نیست. من خود شاهدم که وقتی که تعداد زیادی دانشجوی بی کیفیت وارد می شوند یک استاد تا چه حد می تواند مقاومت کند؟ چند نفر را بیاندازد؟ اگر از یک حدی بیشتر بیفتند به تدریج خود استاد و وضعیت تدریس و شغلش زیر سوال می رود. بنابراین مجبور است یک آمار مشخصی را پاس کند که حقشان نیست. در واقع دانشگاه برای سود خودش این مصیبت را به بار آورده است.
فارق التحصیل
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
وجداناً کلی از هم کلاسی هام تا آخرش هم نتونستند مبانی درس های مقدماتی رو هم یاد بگیرن و آخرش به ضرب و زور دانشگاه و گریه و ... مدرک گرفتند و بلافاصله شروع کردند به ناله که چرا برای ما متخصصین کار مناسب نیست!! آخه خداییش من مطمئنم در هیچ مصاحبه جدی علمی و تخصصی نمی تونن یه سوال درست جواب بدن. مهارت که بماند پیشکش.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
گسترش بی رویه ظرفیت دانشگاههای دولتی و غیردولتی فاتحه آموزش عالی را خواند. آیا دلسوزی هست که ما را یاری کند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
برای اینکه ما تو گزینش افراد مشکل داریم. تو کشوری که افراد کم مایه دکترا بگیرن و از اون بدتر، کم مایه ترینشون هم برای کسب شهرت برای هیات علمی شدن گزینش شوند، آیا به نتیجه بهتر از این میشه رسید؟ استاد قبل از هر چیز باید شخصیت بالایی داشته باشه و طالب علم. نه اینکه به خاطر ارتقا و کسب القاب کذایی، گدایی مقاله از اینور و اونور بکنه!!!!!!!!!!!!!
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
خاک ایران یکسر از دکتر پر است
هر که دکتر نیست، نانش آجر است
ملک ایران سرزمین دکتران
این قدر دکتر نباشد در جهان

شهر دکتر، کوچه دکتر، باغ دک!
کبک دکتر، فنچ دکتر، زاغ دک!
عابران هر خیابان دکترند
دانه‌های برف و باران دکترند
هم وزیران، هم مدیران دکترند
بیشتر از نصف ایران دکترند

هر که پستی دارد اینجا دکتر است
دیپلم ردّی است، اما دکتر است
هر که شد محبوب از ما بهتران
هر که شد منسوب بالا دکتر است
هر که رد شد از در دانشکده
یا گرفته دکتری، یا دکتر است

شعر نو مدیون دکترها بود
تو ندانستی که نیما دکتر است؟
شاعر تیتراژهامان دکتر است
مجری اخبار سیما دکتر است
آن که مثل آفتاب نیمه شب
سر زد از صندوق آرا دکتر است

این همه آدم که در عالم نبود
آدمی کم بود و دکتر کم نبود
من نگویم، شاعران فرموده‌اند
رخش و رستم هر دو دکتر بوده‌اند
گرچه باشد قصه‌ها پشت سرش
دکتری دارند ملا و خرش

شاعران از رودکی تا عنصری
بی‌گمان دارند هر یک دکتری
عارف شوریده دکتر مولوی
نام پایان‌نامه او مثنوی
حافظ و سعدی و خواجو دکترند
سروقدان لب جو دکترند

وحشی و اهلی و صائب دکترند
تاجر و دهقان و کاسب دکترند
بحث‌های جعل مدرک نان‌بری است
بهترین سرگرمی ما دکتری است
عده‌ای مشغول دکتر سازی‌اند
عده‌ای سرگرم دکتر بازی‌اند!!
دانشجو
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
کاملاً موافقم که تعمد در کار بوده تا آنقدر مدرک به دست تولید کنند که دیگر دانشگاهیان و مدارک لوث شوند وگرنه چرا همین رویه را برای علوم دینی انجام ندادند؟! آیا دوست ندارند که آنها هم زیاد شوند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
دانشگاهها را احمدی نژاد و کامران دانشجو خراب کردند. آنها دانشگاه آزاد را پر رو کردند که بدون ملاحظه دانشجوی دکترا بگیرن و الا قبلا دانشگاه آزاد جز در یکی دو واحد جرات بحث از حتی فوق لیسانس را هم نداشت.
ناشناس
United States of America
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
هر وقت خواستی اسکناسی را بی اعتبار کنی قلابی ان رو تو جامعه پخش کن
دقیقا همین کار رو با مدارک دانشگاهی بچه های درسخون خصوصا رشته مهندسی انجام دادند
bato-adv
bato-adv
bato-adv