bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۱۰۹۸۹
چالش‌های احتمالی جریان‌های سیاسی در انتخابات شوراها

نبرد لیست‌ها برای ورود به بهشت

قطعا این دوره انتخابات شورای شهر تهران نسبت به دوره‌های قبل از حساسیت بسیاری برخوردار است و همین مسئله موجب شده از گروه های مختلف از جمله ورزشکاران، سیاستمداران، مدیران شهری، هنرمندان و... برای حضور در این دوره ابراز تمایل و نام‌نویسی کنند.

تاریخ انتشار: ۱۱:۳۲ - ۱۵ فروردين ۱۳۹۶
فرارو- قطعا این دوره انتخابات شورای شهر تهران نسبت به دوره‌های قبل از حساسیت بسیاری برخوردار است و همین مسئله موجب شده از گروه های مختلف از جمله ورزشکاران، سیاستمداران، مدیران شهری، هنرمندان و... برای حضور در این دوره ابراز تمایل و نام‌نویسی کنند.

به گزارش فرارو، بعد از اتفاقات سال گذشته یعنی حادثه پلاسکو و حواشی شهرداری تهران که باعث شد شورای شهر و شهرداری در صدر اخبار قرار بگیرند، توجه های بسیاری به سمت انتخابات شورای شهر معطوف شد. به‌طوری که بسیاری از تحلیلگران و فعالان سیاسی تاکید کردند که جریان‌های سیاسی اجازه ندهند که این انتخابات تحت تاثیر انتخابات ریاست جمهوری قرار بگیرد و به صورت جدی برای آن برنامه ریزی کنند.

همانطور هم شد و هر دوجریان به دنبال چهره‌های کارآمد رفتند تا بتوانند لیست های قوی و کارآمدی برای انتخابات ارائه کنند. البته در این میان تلاش اصلاح طلبان به واسطه اینکه بتوانند پیروزی اسفند 94 را تکرار کنند و بار دیگر بهشت را اختیار بگیرند، بسیار گسترده تر بود.

همین مسائل موجب شد که در تهران 3 هزار نفر برای ورود به ساختمان شورای شهر، در انتخابات نام نویسی کنند. به عبارت ساده‌تر امروز برای هر کرسی این شورا، 143 نفر با یکدیگر رقابت می کنند. البته این تعدادی است که هنوز از فیلتر مجلس نگذشته‌اند اما مشخصا نشان دهنده آن است که این دوره به مراتب بیشتر از دوره‌های قبل مورد توجه قرار گرفته است.

با این وجود نکته دیگری که بسیار جالب توجه است، حضور اقشار مختلف در این انتخابات است که می تواند خبر از آن دهد که در این دوره لیست ‌های مختلفی معرفی خواهند شد و رقابت بین چند گروه خواهد بود. گروه‌هایی که شاید برخی از آنان با بی توجهی محض از سوی رای دهندگان مواجه شوند.

ورزشکاران شورا دوست

یکی از گروه‌هایی که در دوره‌های اخیر پایشان به شورای شهر باز شده است، ورزشکاران هستند که به واسطه مدال‌های رنگارنگشان و علاقه مردم به آنها توانستند وارد بهشت شوند. اما این علاقه در دوره فعلی به دلیل حواشی و گرایش‌های سیاسی برخی از آنها آرام آرام کم رنگ و کمرنگ تر شد. زیرا بعضی از آنها مانند رضا زاده و ساعی طی دوره اخیر حضور پررنگی در جلسات شورا نداشتند و عباس جدیدی هم به واسطه اظهار نظرها و بحث و ادبیات خاصش مورد انتقاد قرار گرفته است.

البته در این میان علیرضا دبیر نسبت به آنها عملکرد مناسب‌تری داشته و فارغ از مثبت یا منفی بودند آن، نشان داده است که با تجربه هشت ساله، یکی از اعضای فعال در شورا است. اما با اینحال  به عقیده برخی از تحلیلگران این احتمال وجود دارد که این گروه دیگر نتوانند حمایت مردمی را با خود همراه کنند. 

با اینحال نه تنها همه آنها برای انتخابات شورا ثبت نام کردند بلکه تعداد قابل توجهی از داوران فوتبال هم به جمع آنها اضافه شدند و  علیرضا فغانی، مسعود مرادی،‌ هدایت الله ممبینی، خداداد افشاریان، فریدون اصفهانیان و محسن ترکی برای حضور در انتخابات نام نویسی کردند. 

بنابراین هرچند طی یک سال گذشته این طیف بسیار مورد انتقاد بودند و بارها از گوشه و کنار شنیده شد که جای ورزشکاران در شورای شهر نیست اما احتمال اینکه آنها یک لیست مستقل ارائه کنند بسیار زیاد است. هرچند  پرویز سروری، عضو کنونی شورای شهر تهران بعد از ثبت نام در پنجمین دوره انتخابات شورای شهر تهران اعلام کرد که امروز ورزش یک نیاز شهر است و از کسانی که توانایی در این زمینه دارند در لیست خدمت(اصولگرا)حضور خواهند داشت.

فعالان رسانه لیست مستقل می دهند؟

بعد از ورزشکاران، فعالان رسانه ای هم پا به عرصه مدیریت شهری گذاشتند و با حضور در فرمانداری برای انتخابات پنجمین دوره شورای شهر اقدام کردند و هرچند هنوز مشخص نیست که چه تعداد از این افراد تائید صلاحیت می شوند، اما تعدادشان تقریبا به اندازه تمامی کرسی‌های شورا بود. 

این افراد عبارتند از:  ولي الله شجاع پوريان (مدير روزنامه همدلي)، حسين عبداللهي(مدير روزنامه آرمان)، زهره آشتباني (خبرنگار سابق روزنامه هاي اصلاح طلب)، حسن چشمي (سردبير روزنامه اسرار)، ياشار سلطاني (مدير سايت معماري نيوز)، مرجان توحيدي (خبرنگار روزنامه شرق)، نسرين وزيري (دبير سياسي خبرآنلاين)، مهران كرمي (سردبير روزنامه ابتكار)، آزاده تاج علي (خبرنگار سابق روزنامه اطلاعات)، محمد جواد حق شناس(مدير مسئول روزنامه توقيف شده اعتماد ملي)، فريدون رضوي (دبير اقتصادي روزنامه جوان)،علي صالح آبادي (مدير روزنامه ستاره صبح) علي اصغرشفيعيان(عضو تحريريه روزنامه آرمان و مدير سايت انصاف نيوز)، عباس عليپور( مدير سايت شورا آنلاين)، ثمانه محمود ابادي (خبرنگار)، علي اعطا(خبرنگار) ميثم فتحي پور (مدير سايت ايران خبر)، آمنه شيرافكن( خبرنگار روزنامه شرق)، کیومرث بشیریه (قائم مقام خبرگزاري برنا) و محمد حسن بلاغی‌مبین (مدیرعامل خبرگزاری برنا) 

اما در این میان شاید این گروه اقدام به انتشار لیست مجزا کنند اما با توجه به برخی مناسبات سیاسی و روابطشان با احزاب و گروه‌های اصلاح ‌طلب، بعضی از آنها اگر تائید صلاحیت شوند در لیست این جریان سیاسی قرار خواهند گرفت.

اختلاف داخلی اصلاح طلبان قربانی می گیرد؟
با همه این تفاسیر واضح است که این دوره نیز مانند دوره‌های قبل عرصه جدال لیست‌های اصلاح طلبان و اصولگرایان است. چراکه از یک سو اصولگرایان به دنبال جبران شکست در انتخابات اسفند 94 هستند و تمایل ندارند کرسی‌های شورا را هم از دست بدهند و از سوی دیگر اصلاح‌طلبان تلاش دارند که طعم شیرین پیروزی را دوباره بچشند و مانع از تکرار رویدادهای شهری که طی یک سال گذشته رخ داد شوند.

بنابراین بنا بر گفته اعضای احزاب این دو جریان، آنها به دنبال این هستند که بتوانند از میان تائید صلاحیت شدگان انتخاب های مناسبی انجام دهند. البته عوامل دیگری هم در این میان وجود دارد. به عنوان مثال بنا بر گفته ولی الله شجاع‌پوریان یکی از فاکتورهای مهم در تعیین لیست اصلاح‌طلبان، تائید رئس دولت اصلاحات است.

اما در این جریان سیاسی اختلافاتی هم به چشم می خورد. اولین اختلاف به ثبت نام اعضای شورای سیاست‌گذاری برمی گردد که البته با انصراف این کاندیداها از این شورا، تا حدود زیادی برطرف شد. اما این تنها اختلاف میان اصلاح ‌طلبان نیست. تمایل برخی تشکل‌های سیاسی برای حضور جوانان در این عرصه و علاقه برخی افراد با تجربه و مسن برای ادامه حضور در شورا باعث شده است که تا حدودی میان اصلاح‌طلبان اختلاف نظر ایجاد شود.

به طوری که در زمان نام نویسی نامزدها دبیر کل حزب ندا در مطلبی نوشت : «ژنرالها دست بردار نیستند! جوانان چهل سال پیش که وضعیت فعلی ما محصول فعالیت مستمر آنهاست اندکی مجال ظهور و فعالیت به جوانان برای نوسازی شهرها را بدهند.» برخی معتقدند ندا دوباره جنجالی میان اصلاح طلبان ایجاد خواهد کرد. می گویند باید منتظر ارائه لیست جدا گانه از سوی آنها بود.

البته شنیده‌های دیگری هم مبنی بر اختلاف میان اصلاح‌طلبان و حامیان دولت شنیده می‌شود که حامیان دولت ریاست شورا و شهرداری را می خواهند. این مساله موجب شده رسیدن به ائتلاف در میان آنها سخت شود. به‌طوری که مهر علیزاده که یکی از گزینه های سرلیستی اصلاح طلبان به شمار می آید  فعلا تا اینجای کار ائتلاف با آنها را رد کرده است. او گفته: «آن‌چه که تاکنون پیش آمده این است که حزب اعتدال و توسعه همراه شورای‌عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان است و نمی‌توان نام این مساله را ائتلاف گذاشت. بلکه همراهی جریان‌های سیاسی است.»

با اینحال بروز و ادامه این اختلافات می تواند باعث شود که اصلاح‌طلبان در وهله نخست دچار سردرگمی در تشکیل لیست شود در مرحله بعدی اشتباهاتشان شکست آنها را رقم بزند.

اصولگرایان بی برنامه و سردرگم
البته مشکلات داخلی صرفا مختص جریان اصلاح طلب نیست و اصولگرایان هم از نوعی سردرگمی رنج می برند. زیرا آنها آنقدر برای موفقیت در انتخابات ریاست جمهوری در تلاش هستند که زمان کافی برای شوراها پیدا نمی کنند و تا امروز هیچ یک از فعالان این جریان تصویر واضحی از برنامه آنها برای انتخابات ترسیم نکرده است.
 
به‌طوری که واعظ آشتیانی در تشریح نحوه تشکیل لیست این گونه مطرح کرده است که نحوه انتخاب نامزدهای لیست اصلی مانند لیست تهران دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی است که باعث شد اکثریت پایگاه اجتماعی اصولگرایان به آن لیست اعتقادی نداشته باشند. بنابراین می توان گفت اصولگراها از تجربه سال 94 درس نگرفتند و همان مسیر را می پیمایند.
 
بعید نیست که در ایام انتخابات شاهد دو لیست متفاوت باشیم که یکی از سوی حامیان قالیباف منتشر شده است و دیگری متشکل از منتقدان او باشد.

البته افراد دیگری هم در انتخابات پیش‌رو حضور خواهند داشت که احتمالا در قالب لیست‌هایی تحت عنوان مستقلان شرکت خواهند کرد که البته لزوما به معنی نزدیکی به دیدگاه‌های اصلاح‌طلبانه یا اصولگرایانه نیست.  

بنابراین به احتمال زیاد پنجمین دوره انتخابات شوراهای شهر و روستا در تهران همانند انتخابات مجلس دهم عرصه رقابت میان سه لیست خواهد بود و اصلاح‌طلبان، اصولگرایان و مستقلان با یکدیگر به رقابت می پردازند و چهره‌های ورزشی، رسانه‌ای و... در این سه لیست حضور خواهند داشت.




bato-adv
bato-adv
bato-adv