فرارو- "رکس تیلرسون" وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه به نیویورک میرود تا شورای امنیت سازمان ملل را برای افزایش فشار اقتصادی بر کره شمالی راضی کند؛ بدین ترتیب شاید کره شمالی برنامه هستهای خود را متوقف کند.
به گزارش فرارو به نقل از یواساِی تودی، دونالد ترامپ روز پنجشنبه به خبرگزاری رویترز گفت کاخ سفید در تلاش است یک راهحل دیپلماتیک پیدا کند.
احتمال ارائه این پیشنهادها از سوی کاخ سفید وجود دارد:
اجرای کامل تحریمهای فعلی
یکی از راهها، پافشاری بر اجرای تحریمهای موجود در شورای امنیت سازمان ملل است. گفته میشود آخرین تحریمهایی که در ماه نوامبر توسط قدرتهای جهان تصویب شد، شدیدترین و سختترین تحریمهایی است که تاکنون علیه کره شمالی وضعشده است. اما تحلیلگران و مقامات وزارت امور خارجه میگویند این تحریمها هنوز بهطور کامل اجرایی نشدهاند.
این تحریمها فروش سلاح، زغالسنگ و سنگآهن توسط کره شمالی را محدود میکند و درآمد حاصل برای برنامه موشکهای هستهای و بالستیک را کاهش میدهد.
"آنتونی روگیرو" عضو ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی گفت: "چین و برخی کشورهای آفریقا و جنوب شرق آسیا بهطور کامل این تحریمها را اجرا نمیکنند."
برخی از این کشورها برای طراحی ترتیبات مالیِ پیچیده به کمک غرب نیاز دارند و برخی دیگر علاقهای به اجرای تحریمها ندارند زیرا از کاهش نرخ و قیمتهای پایین کره شمالی سود میبرند.
جلوگیری از حاملهای موشکی چین
آمریکا میتواند بهطور علنی و مستقیم دست بر روی شرکتهایی بگذارد که در برنامهی هستهای کره شمالی دخیل هستند؛ مانند دو شرکت تولید خودروی نظامی در چین که به کره شمالی در ساخت یا فراهم کردن وسایل نقلیه مناسب برای حمل و راهاندازی موشکها کمک میکنند.
"ریچارد فیشر" کارشناس مسائل چین و کره در مرکز ارزیابیهای بینالمللی میگوید شرکت "صنعتی و علوم فضایی چین" و شرکت "سینوتراک" کامیونها و حاملهایی در اختیار کره شمالی قراردادند که میتواند از آنها برای هدف قرار دادن نیروهای آمریکا در آسیا استفاده کند.
این کامیونها در رژه نظامی روز 15 آوریل به نمایش درآمدند و کیم جونگ اون و نیروهایش توانایی خود در ساخت و توسعه موشکهای بالستیک قارهپیما را به رخ کشیدند.
فیشر گفت: "کره شمالی برای جابهجایی موشکهایش به این حاملهای عظیم نیازمند است. باید از چین بخواهیم فروش این تجهیزات به کره شمالی را متوقف کند."
افشای حمایتهای پکن
مقامات اطلاعاتی آمریکا میتوانند دست شرکتهایی که در تولید لیتیوم6 (مادهای حیاتی برای تولید بمب هیدروژنی) به کره شمالی یاری میدهند را رو کنند. این نوع بمب در مقایسه با بمب اتمی قدرتِ انفجار بهمراتب قویتری دارد.
با توجه به گزارشِ سازمان علوم و امنیت بینالمللی و به نقل از منابع دولتی، کره شمالی در سال 2012 برای خرید تجهیزات و مواد صنعتی (مانند جیوه و هیدروکسید لیتیم) با چین معامله کرد. این مواد هم کاربرد نظامی و هم کاربرد غیرنظامی دارند. اما خرید این دو ماده با هم، نشاندهنده تلاش در تولید لیتیم 6 برای مصارف نظامی است.
فیشر گفت: "دولت چین با انتقال مواد و تکنولوژی به کره شمالی برای تولید بمبهای هیدروژنی موافقت کرده است. قابلباور نیست که دولت چین اجازه انتقال چنین تکنولوژیهایی را داده است. تا زمانی که این رهبران شناسایی نشده و مورد رسوایی بینالمللی قرار نگیرند، سیاستهای خود را تغییر نخواهند داد."
تحریمهای شدیدتر از جانب سازمان ملل
تیلرسون قصد دارد اعضای شورای امنیت را متقاعد به تشدید تحریمها کند. کمیته امنیت ملی در ماه نوامبر از جوامع بینالمللی درخواست کرد نسبت به فعالیتهایی که سبب درآمدزایی برای کره شمالی میشود "هشیار" باشند. طبق اطلاعات شورای امنیت، کره شمالی به دیگر کشورهای خارجی کارگر میفرستد تا "ارزهای حیاطی" به دست آورد و این درآمد را در برنامه موشکهای هستهای و بالستیک خود خرج کند.
روگیرو میگفت از این افراد بیگاری میکشند تا در قطر و روسیه تأسیسات جام جهانی بسازند و در صنعت درختبُری کویت کار کنند و بدین ترتیب سالانه 500 میلیون دلار برای کره شمالی درآمد ایجاد شود.
روگیرو معتقد است تیلرسون باید بیان غیرمنسجم و مبهمِ قطعنامه درباره ممنوعیت مبادله با کره شمالی را تغییر دهد. باید به دنبال قطعنامهی جدیدی باشد که درآمدهای فعلیِ کره شمالی را منحل کرده و به فعالیتهای غیرقانونی مانند سرقت اینترنتی بانکها و قاچاق مواد مخدر خاتمه دهد.
اعمال تحریمها از سوی ائتلاف آمریکا
آمریکا میتواند شورای امنیت را دور بزند و تحریمهای خودش را اعمال کند. دولت ترامپ میتواند ائتلافی با حضور چندین کشور تشکیل دهد و درآمد دولت کره شمالی را قطع کند.
آمریکا و متحدانش باید برای مقامات ارشد شرکتهای چینی و دیگر کشورهایی که در برنامه نظامی کره شمالی دست دارند، حکم بازداشت صادر کرده و اموالشان را مصادره کند.
میتوانند کار خود را با هدف قرار دادن افراد، شرکتها و مؤسساتی آغاز کنند که با شرکت "توسعه صنعت داندونگ" در چین همکاری کردهاند. روگیرو گفت: "شرکت داندونگ (و چهار نفر از مقاماتش) تحریم است، اما 22 شرکت دیگر که نقش مهمی دارند هنوز تحریم نیستند و در اقدامات اخیر هیچ بانکی در چین تحریم نشده است."
منع دسترسی به بانکهای آمریکا
وزارت خزانهداری آمریکا میتواند تمام بانکها، شرکتها و افرادی که با کره شمالی همکاری میکنند را تحریم کرده و دسترسیِ آنها به سیستمهای مالی را قطع کند. "بروس بکتول" استاد علوم سیاسی در دانشگاه ایالتی آنجلو در تگزاس و کارشناس امور کره شمالی عقیده دارد این اقدام فروش سلاح و برنامه موشکی این کشور را متوقف میکند.
بکتول گفت: "پهن کردن یک دام مالی برای تمام وابستههای خارجیِ کره شمالی این کشور را به زانو درمیآورد."
منبع: USA Today