bato-adv
bato-adv
کارشناسان در گفت و گو با فرارو بررسی کردند

آیا حضور اقتصاددان در کابینه مهم است؟

«تفکری می تواند اوضاع را جمع و جور کند که اعتقاد به انضباط مالی و کوچک شدن دولت داشته باشد، این کار نیازمند حضور افراد مستقل در دولت است که متاسفانه این افراد در ایران از مدیرکلی بالاتر نمی روند.»

تاریخ انتشار: ۱۵:۵۴ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۶
فرارو- بسیاری از کارشناسان معتقدند بزرگترین چالش دولت دوازدهم مسائل اقتصادی و معیشتی مردم خواهد بود. حسن روحانی برای دفاع از وزرای پیشنهادی اش به مجلس رفت. شواهد نشان می‌دهد وزرای پیشنهادی رییس جمهور در حوزه اقتصادی مورد تائید مجلس قرار می گیرند، با این حال همچنان نگرانی هایی درباره تیم اقتصادی دولت وجود دارد.
 
به گزارش فرارو، ترکیب اقتصادی وزرای پیشنهادی نشان می دهد که حسن روحانی به تجربه بیش از تخصص توجه نشان داده است. معرفی مسعود کرباسیان با دکترای مدیریت برای وزارت اقتصاد، محمد شریعتمداری برای وزرات صنعت و بازرگانی، عباس اخوندی برای وزارت مسکن، حبیب الله بیطرف برای وزارت نیرو  و بیژن زنگنه برای وزارت نفت به خوبی این موضوع را نشان می دهد.
 
این تیم بازوی اجرایی اقتصاد در کشور به حساب می آیند. اما هنوز بخشی از کابینه اقتصادی معرفی نشده اند.
 
شواهد نشان می دهد محمد باقر نوبخت برای سازمان مدیریت، ولی الله سیف برای بانک مرکزی معرفی خواهند شد. اگر این اتفاق بیافتد تیم اقتصادی کامل می شود. اما برخی کارشناسان در این باره نگرانی های از بابت عدم وجود تخصص کافی اقتصادی در کابینه دارند.
 
آنها می گویند هیچ کدام از اعضای تیم اقتصادی، اقتصاددانان بزرگی نیستند. و این موضوع می تواند در تصمیمات بزرگ و مهم چالش آفرین باشد. از سوی دیگر برخی می گویند برای مدیریت کلان ضرورتی ندارد که حتما اقتصاددان بزرگی در کابینه حضور داشته باشد. دولت می تواند در پست های مهم وزارتی و مشاوران خود از اقتصاددانان و متخصصین استفاده کند.
تبعات کابینه بدون اقتصاددان
علی دینی ترکمانی استاد و کارشناس مسائل اقتصادی در این باره معتقد است نیازی نیست که مدیران اقتصادی خود اقتصاددانان برجسته ای باشند، او به فرارو گفت: «اگر وزیری توانمندی مدیریتی بالایی داشته باشد و اقتصاددانان برجسته ای باشد خیلی خوب است. اما اگر مدیری با این خصوصیات وجود نداشته باشد و قرار باشد از میان یک اقتصاددان برجسته و یک مدیر برجسته یکی انتخاب شود، اولویت با انتخاب مدیری با توانمندی مدیریتی بالاست.»

دینی تاکید کرد: «یک مدیر قوی با داشتن گوش شنوا، انتخاب مشاوران متخصص  و ایجاد هماهنگی میان بخش های مختلف یک وزارتخانه و چینش مناسب مدیران در بخش های مختلف می تواند موفق تر از یک متخصص در حوزه کاری خود که توانایی مدیریتی ندارد عمل کند.»
 
دینی ترکمانی اضافه کرد "البته کسی که به ریاست سازمان مدیریت منصوب می شود باید آشنایی و تخصص مناسبی داشته باشد."
 
این کارشناس مسائل اقتصادی مثالی زد و گفت: «در وزارت بهداشت و درمان نیازی نیست حتما یک پزشک متخصص حاذق وزیر باشد. این وزارتخانه با مسائل عدیده ای روبه روست یک پزشک گمنام که تجربه و توانایی مدیریتی بالایی دارد می تواند گزینه بهتری از یک پزشک متخصص با شهرت بالا باشد. در این موارد ممکن است یک متخصص مشهور آنقدر مغرور باشد که حرف هیچ کسی را نشنود. این اصل در همه پست های مدیریتی ارشد صادق است.»
 
دینی ترکمانی  خصوصیات یک وزیر خوب را اینگونه تشریح کرد: «توانایی فعالیت جمعی داشته باشد. گوش شنوا برای شنیدن سخنان کارشاسان و متخصصان حوزه خود داشته باشد. اشراف کامل به همه امور مدیریتی داشته باشد. هماهنگ کننده خوبی باشد که بتواند زیر مجموعه های خود را کنترل کند.»
 
او با بیان اینکه "تجربه مدیریتی را نباید نادیده گرفت" اظهار کرد: «تجربه یک دارایی فکری است و حتی در حد مدرک تحصیلی اهمیت دارد. ما بی سوادانی داریم که فعالان اقتصادی بسیار موفقی هستند و از طرف دیگر اقتصاددانانی داریم که فعالان اقتصادی موفقی نبوده اند.»
 
به اعتقاد این اقتصاددان "الزامات کار مدیریتی در یک وزارتخانه عبارتند: برنامه ریزی، سازمندهی، فرماندهی و کنترل."
 
او با اشاره به گزینه پیشنهادی معرفی شده برای وزارت اقتصادی گفت: «آقای کرباسیان سالهاست که مسئولیت اقتصادی دارد. او تجربه بالا در امور گمرکی و امور بازرگانی دارد. او با این تجربه شایدبیش از هر متخصص تحصیلکرده ای درباره گمرک و برخی مسائل اقتصادی دیگر آشنایی داشته باشد.»
تبعات کابینه بدون اقتصاددان
با وجود این که دینی ترکانی متخصص بودن گزینه های پیشنهادی برای وزارت را در اولویت اهمیت قرار نمی دهد، اما مهدی پازوکی کارشناس مسائل اقتصادی در این باره نظر دیگری دارد. او معتقد است که اقتصاد ایران با مسائلی دست و پنجه نرم می کند که برای حل آنها باید مدیران از تخصص کافی در آن زمینه برخوردار باشند.

پازوکی به فرارو گفت: «اقتصاد ایران اکنون دارای مشکلات فراوانی است، تعدد نرخ ارز، پایین بودن بهره وری، بحران کم آبی، بحران محیط زیست، بی انضباطی پولی و مالی در سند بودجه، بی انظباطی اداری و... این معضلات نشان می دهد که برای حل آنها نیازمند راه حل های علمی و کارشناسی هستیم.»

او با بیان اینکه "ما نیاز به نظام تصمیم ساز اقتصادی داریم" افزود: «این نظام تصمیم ساز باید بتواند با مشکلات برخورد علمی داشته باشد. از طرف دیگر نیاز به نظام تصمیم گیری داریم که بتواند براساس نظر کارشناسی تصمیم گیرد و عمل کند.»

این اقتصاددان تاکید کرد: «در ایران هرکس به فکر ماندن در قدرت است و بلند نظری وجود ندارد، غافل از اینکه اقتصاد بی رحم است، اگر برخورد علمی با مسائل نکنیم مشکلات به شکل روزافزون افزایش می یابد.»

پازوکی با بیان مثالی گفت: «دولت امسال 24 هزار میلیارد تومان بابت اوراق مشارکت و سود آن بدهی دارد. در کنار آن امسال هم دولت اوراق مشارکت منتشر می کند که بازهم بدهی جدید بر بدهی پیشین افزوده می شود. این وضعیت نشان دهنده بی انضباطی مالی است. رفع این بی انضباطی نیاز به اتاق فکری قوی اقتصادی دارد که بتواند راهبری کند.»

به گفته این اقتصاددان "انضباط اقتصادی سه بخش مهم دارد، پولی که مربوط به بانک مرکزی است، اداری که مربوط به سازمان امور استخدامی کشور است و مالی که مربوط به سند بودجه کشور و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور است."

او تاکید کرد: «هر روز در ایران هزینه های دولت بالا می رود. اگر انضباط مالی و پولی ایجاد نشود مشکلات بزرگ تری ایجاد می گردد. آقای روحانی بداند مشکلات اقتصادی با سلام و صلوات حل نمی شود، برای حل مسائل نیازمند افراد دانشمند، فهیم و مستقل است.»

پازوکی افزود: «تفکری می تواند اوضاع را جمع و جور کند که اعتقاد به انضباط مالی و کوچک شدن دولت داشته باشد، این کار نیازمند حضور افراد مستقل در دولت است که متاسفانه این افراد در ایران از مدیرکلی بالاتر نمی روند.»

او گفت: «معدل اندیشمندان ایرانی آنچیزی نیست که در جامعه مدیریتی ایران می بینیم. متاسفانه افراد درجه 5 و 6 از دانشگاه های درجه 8 و9 سیستم اداری کشور را گرفته اند. اینها راهبر نیستند بله قربان گو هستند.»

این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به تجربه دولت احمدی نژاد گفت: «اقتصاد بی رحم است، اگر با مشکلات اقتصادی علمی برخورد نکنیم شکست می خوریم، مانند احمدی‌نژاد. آیا فکر می کنید او نمی خواست وضع فقرا بهبود یابد؟ او می خواست اما دانش آن را نداشت، تیم اقتصادی مناسبی نداشت. پول داشت، حمایت داشت، همه چیز داشت. علم نداشت. آقای روحانی باید به تجربه احمدی نژاد توجه کند. در برابر فشارها و رانتخواران بایستد.»

پازوکی با اشاره به گزینه پیشنهادی رییس جمهور برای وزارت اقتصاد گفت: «من امیدوارم اما نگران هم هستم. اگر گزینه قوی تری از آقای طیب نیا معرفی می شد قابل تحسین بود.»

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
نه ما اقتصاد دان و باسواد نمیخواهیم تور را خدا مردم را رها کنید اگر یک مشت با سواد بی وجدان بیایند سرکار فقط راه های خوب کلاه گذاشتن سر مردم را یاد سیاستمداران میدهند و گرنه هیچ دردی از مردم را دوا نخواهند کرد ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
نیاز به وزرا با سواد نیست این مملکت امام زمانی سالهاست خود به خود اداره میشود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
تو این کشور هرچی بله قربان گوتر باشی بالاتر میروی هرچه بتونی درخواست های غیرقانونی بالاتری ها را انجام بدی و مسئولیتش را بردوش خودت بکشی بالاتر میری و یا در پست خودت سالهای سال باقی میمانی
ناشناس
United States of America
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
سیف باید جوابگوی بدبختی مردم سپرده گذار که ماههاست آواره خیابان ها هستند بشود ، باید محاکمه شود .انتخاب مجددش ضربه ی روحی وروانی دیگری بر مردم است که این دفعه روحانی مسئول است وبا انبوهی از مالباختگان از جان گذشته طرف است ..
کارشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
نظر من به عنوان یک کارشناس مانند نظر آقای پازوکی است در هر پستی نیاز است یک متخصص که بالاترین مدارج علمی را همراه با تجربه عملی موفق داراست در آن زمینه بکار گرفت کشور قحط الرجال نیست در واقع نباید دوران احمدی نژاد تکرار شود که افراد بدون دانش روز بکار گمارده شوند. کشور با جمعیت ۸۰ میلیونی افرادنخبه زیادی دارد. ضعف کشور این است که چهره دولتی همیشه همان چهره های ۴۰ سال گذشته است یا نمی خواهند به حرفه ای های دیگر میدان دهند یا فقر شناخت دارند که فکر می کنم دومی درست است.
انتشار یافته: ۱۴
ناشناس
France
۱۶:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
بانک مرکزی ارگان بسیار مهمی است و باید حتماً یک اقتصاد دادن شجاع و مستقل در رأس آن باشد.
آقای سیف تخصصش حسابداری است و نه اقتصاد. دیگر اینکه مدیرتش بصورت قبیله ای است و از همه مهمتر اینکه روی حرفش نمی شود حساب کرد! (4 سال است که سالی 4 بار می گوید بزودی ارز را تک نرخی می کنم!) بنابراین اعتبار و مشروعیتش را در بین مردم و فعالان اقتصادی از دست داده.
حقگو
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
دولت جناب دکتر روحانی در حوزه بانکی و مالی با فسادهای مالی و پولی که بانک مرکزیش به بار آورد ؛ و با درگیر کردن حدود دو میلیون خانوار میتوان به جرات گفت " نکبت "به بار آورده است و در این زمینه در بین دولتهای پس از انقلاب سیاه ترین کارنامه را دارد .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
طمع ات را برای سود بالاتر کم میکردی تو موسسه غیر مجاز سرمایه گزاری نمیکردی که امروز از زمین و زمان شاکی باشی
سعید
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
الان مشکل خود اقای روحانی هست که نه اقتصاددان هست و نه حقوق دان به معنای واقعی . واقعیت این است که اقای روحانی یک خطیب زبردست است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۸
درسته منفی چرا؟
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
چهل ساله که دولتها در ایران تخصص نداشتند. اقای خاتمی و رفسنجانی و روحانی تجربه در دولت نداشتند و تخصص در اقتصاد و ریاضی و مهندسی اصلا نداشتند و احمدی نژاد هم هر چند یک مهندس بود اما تجربه او در حد استانداری اردبیل بود نه ریاست جمهوری.
افراد دیگر نیز بازرگان و بنی صدر هم تجربه مدیریتی در دولت نداشتند . بازرگان تنها در زمان مصدق در شهرداری کار می کرده و بنی صدر که هیچ فقط به صورت تئوری اقتصاد خوانده بود
شهرام
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
از کاندیدهای ریاست جمهوری تنها میرسلیم و هاشمی طبا تخصص لازم و تجربه داشتند بقیه واقعا در حد و اندازه های ریاست جمهوری نبودن به خصوص اقای روحانی و رئیسی
علی
Turkiye
۲۳:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
سیف باید برود
یاری
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۸
اونوقت حسین فریدون و دوستان!؟ چه کنند؟؟؟؟