bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۵۱۶۶۶
کارشناسان در گفت و گو با فرارو بررسی کردند

نقد سخنان جهانگیری از منظر اصولگرایانه و اصلاح‌طلبانه

«دولت نباید درباره آقای احمدی نژاد و اقداماتش حرف بزند، حامیان دولت باید حرف بزنند. اگر هم دولت می‌خواهد وارد شود، در سطح آقای جهانگیری نباید موضع گیری کند. ایشان اصلا نباید درگیر احمدی نژاد شود. برادران لاریجانی باید جواب احمدی نژاد را بدهند، آقای واعظی که سنگ راست را به سینه اش می‌زند جواب بدهد، چرا آقای جهانگیری جواب احمدی نژاد را بدهد، که بعدا به حساب اصلاح طلبان گذاشته شود.»

تاریخ انتشار: ۱۰:۵۹ - ۱۹ اسفند ۱۳۹۶
فرارو- اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور ضمن انتقاد از محمود احمدی نژاد و دفاع از کارنامه دولت روحانی گفته که از مقطعی به او "توصیه" شده تا "سکوت" کند، اما اگر لازم باشد مجددا لب به انتقاد خواهد گشود.
جهانگیری خلاف می‌گوید/ چرا دولت گزارش تخلفات را به قوه قضائیه ارائه نکرد؟

به گزارش فرارو، معاون اول رییس جمهور گفت: «من راجع به دوره بد کشور خیلی صحبت کرده‌ام، از مقطعی به من توصیه به سکوت کردند و من هم گفتم چشم، ولی الان سر تا ذیل حکومت را به بحث گرفته و می‌گویند انتخابات زودهنگام و بدون مهندسی برگزار شود. وقتی نگذاشتید اقدامات او (محمود احمدی نژاد) گفته شود الان باید به این حرف‌ها جواب بدهید البته اگر لازم باشد من موتور را مجدد روشن می‌کنم.»

جهانگیری توضیح نداده است که چه کسی این توصیه را کرده است. این سخنان جهانگیری در جمع استانداران و فرمانداران کشور مطرح شد.

اخیرا محمود احمدی نژاد رییس جمهور پیشین کشور در نامه‌ای به رهبر انقلاب خواستار برکناری رییس قوه قضائیه، برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری و مجلس به صورت آزاد و بدون دخالت و مهندسی شورای نگهبان شده است.

سخنان احمدی نژاد با واکنش‌های تندی از جانب برخی فعالان سیاسی اصولگرا روبه رو شده است. عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان نیز در یادداشتی احمدی نژاد را متهم به تلاش برای "مهندسی انتخابات" در سال ۸۸ کرد.

محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضائیه نیز چندی پیش به نامه احمدی نژاد واکنش نشان داد و آن را خلاف شرع و قانون دانست.

اژه‌ای گفت: «ان‌شاءالله این مسائل در فرصت مناسب خود رسیدگی می‌شود.» مسئولان قوه قضائیه پیشتر نیز بار‌ها از برخورد با احمدی نژاد در زمان مناسب سخن گفته بودند. به نظر می‌رسد قوه قضائیه نیز به خاطر مصالحی که هنوز مشخص نیست واکنش عملی ویژه‌ای به اقدامات واظهارات تند و ساختار شکنانه احمدی نژاد پس از انتخابات ریاست جمهوری نخواهد داشت.

با این حال پرونده‌های قضایی برخی نزدیکان احمدی نژاد از جمله حمید بقایی و اسفندیار رحیم مشایی و علی اکبر جوانفکر توسط قوه قضائیه در دست بررسی است.

در فضای رسانه‌ای نیز با وجود این که رسانه‌های اصلاح طلب به اقدامات احمدی نژاد توجه ویژه‌ای دارند، اما رسانه‌های اصولگرا سعی می‌کنند او را بایکوت خبری کنند. فعالان اصولگرا هم کمتر درباره او کارهایش در دوران ریاست جمهوری سخن می‌گویند. برخی ناظران معتقدند که اصولگرا تمایل زیادی به باز شدن پرونده احمدی نژاد و اقدامات او در دوران ریاست جمهوری اش ندارند.

سخنان اسحاق جهانگیری سوال‌های تازه‌ای را ایجاد کرده است. آیا اساسا می‌توانیم بگوییم دولت کنونی درباره دولت احمدی نژاد و عملکردش سکوت کرده است؟ چه ناگفته‌های دیگری از احمدی نژاد و دولتش باقی مانده است؟ توصیه به سکوت توسط چه کسی و از چه چیزی ناشی می‌شود؟
 
محمد عطریانفر عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران درباره سخنان جهانگیری به روزنامه اعتماد گفت: «از آنجا که دولت آقای احمدی‌نژاد در طول ٨ سال زیرساخت‌های اقتصادی کشور را از بین برده و مصیبت‌های زیادی برای دولت به وجود آورده است؛ طبیعی است که دولت آقای روحانی در هربخشی که می‌خواست ورود کند، می‌فهمید با چه وانفسایی مواجه است و با چه مشکلاتی باید دست و پنجه نرم کند. از این رو بود که سمت و سوی نقدآمیز همچنان به سمت دولت احمدی‌نژاد مطرح می‌شد.»
 
او افزود: «در این بین آقای جهانگیری در مقطعی تلاش کرد تا از سطح سخنان نقدآمیز بکاهد. به هر صورت به عنوان یک اقدام سیاسی و هوشمندانه این امر پذیرفته شده است. لیکن سکوت دولت و معاون اول یا رییس‌جمهور مبنای این نمی‌شود که چهره‌هایی که در گذشته پرونده تباهی داشته‌اند، جرات کرده و دوباره به صحنه شانتاژ‌های تبلیغاتی بازگردند. در چنین موقعیتی دولت مجددا به پاسخ به فضا‌سازی‌ها و رفتار‌های شانتاژآمیز برخواهد آمد. به طور طبیعی دولت حق دارد که در چنین شرایطی موضع‌گیری کند.»
 
او معتقد است: «اینکه آقای جهانگیری دوباره موتور را روشن خواهد کرد در شرایطی مطرح شده که دولت روحانی زبان نقدآمیز خود را کنترل کرده، اما طرف مقابل شانتاژ‌هایش را ادامه می‌دهد. منطق این سکوت یا به سکوت واداشتن حداقل حکم می‌کند که آنان نیز، در شانتاژ سیاسی و فضاسازی، خود را کنترل کنند. وقتی که عوامل دولت آقای احمدی‌نژاد بخواهند فضا را به هم بریزند، این حق مسلم دولت است که از حقوق خویش دفاع کند و به جامعه نشان دهد که به چه دلیل این نقد‌ها مطرح می‌شود و باید در برابر به هم خوردن این تعادل سیاسی و اقتصادی در دولت قبل لب به سخن بگشاید.»
 
چرا دولت گزارش تخلفات را به قوه قضائیه ارائه نکرد؟
اما اصولگرایان جهانگیری و دولت روحانی را متهم کرده اند که کم کاری و ناتوانی اش را با فضاسازی رسانه‌های درباره احمدی نژاد و دولت نهم و دهم پوشش می‌دهد.
 
 
جهانگیری خلاف می‌گوید/ چرا دولت گزارش تخلفات را به قوه قضائیه ارائه نکرد؟
ناصر ایمانی تحلیلگر مسائل سیاسی و روزنامه نگار اصولگرا درباره سخنان امروز اسحاق جهانگیری به فرارو گفت: «دولت آقای روحانی درباره عملکرد دولت پیش از خود سکوت نکرده است؟ کجا سکوت کرده اند؟ دولت در طول ۵ سال گذشته هر چه خواسته راجع به دولت گذشته گفته است؟ چیزی باقی نماینده است که بگوید؟ بروید بررسی کنید آقای روحانی از وقتی که سر کار آمدند چقدر علیه دولت پیشین صحبت کرده است.»

او افزود: «مهمترین کاری که دولت آقای روحانی از سال ۹۲ باید انجام می‌داد و متاسفانه انجام نداد، آماده کردن پرونده تخلفات دولت پیشین و ارائه به قوه قضائیه بود. سوال مهم این است چند پرونده از سوی دولت آقای روحانی درباره تخلفات دولت احمدی نژاد به دادگاه ارائه شد؟»

او اظهار کرد: «بنده قبول دارم دولت قبلی تخلفاتی داشته است، پرونده این تخلفات باید به دادگاه ارائه می‌شد و در دادگاه مورد بررسی قرار می‌گرفت. چرا نرفت؟ به نظر می‌رسد دولت فقط به دنبال بهره برداری سیاسی از این مسائل است. پاسخ من به آقای جهانگیری این است، سکوت می‌کردید، ولی پرونده‌ها را به دادگاه می‌فرستادید. اگر قوه قضائیه رسیدگی نمی‌کرد اعلام می‌کردید که مردم! ما اینقدر پرونده فرستادیم قوه قضائیه رسیدگی نکرد. این آقایان پرونده‌ای به قوه قضائیه نفرستادند و در عوض آن برخلاف گفته آقای جهانگیری سکوت هم نکردند و در فضای سیاسی تا آنجا که توانستند علیه دولت قبل حرف زدند. این بدترین روش ممکن است.»
 
به گفته این کارشناس مسائل سیاسی "این انتقاد در مورد رویکرد آقای نجفی شهردار تهران به عملکرد آقای قالیباف هم وارد است. هیچ ایرادی ندارد که آقای نجفی تخلفات دوازده سال مدیریت آقای قالیباف را مطرح کند. این کار خیلی هم خوب است. من به این نقد دارم که ایشان سیاسی کاری می‌کند. اگر منظورش رسیدگی به تخلفات باشد باید به مرجع رسیدگی کننده گزارش دهد."

این فعال سیاسی اصولگرا تاکید کرد: «من در تخلفات دولت آقای احمدی نژاد شکی ندارم و در طول دوران ریاست جمهوری او در مصاحبه‌ها و سخنرانی‌های مختلف به این تخلفات اعتراض کرده بودم. همه اصولگرایان هم در دولت دوم ایشان از این تخلفات می‌گفتند. مجلس قبل مملو از گزارشات درباره این تخلفات بود.»

این تحلیلگر مسائل سیاسی درباره اقدامات اخیر احمدی نژاد و چرایی سکوت اصولگرایان و قوه قضائیه درباره آن گفت: «اقدامات آقای احمدی نژاد در شرایط کنونی برای جلب توجه سیاسی است. نباید میدان به او داد. احمدی نژاد می‌خواهد در صحنه سیاسی مطرح باشد و نباید این امکان را به او داد. این سکوت درباره اقدامات کنونی احمدی نژاد به این مفهوم نیست که ما درباره تخلفات دولت پیشین هم سکوت کنیم.»

این فعال سیاسی اصولگرا در پاسخ به این سوال که احمدی نژاد در دوران ریاست جمهوری اش هم پرونده داشت و حالا هم بنا به گفته مقامات قضایی چند پرونده باز دارد، ولی هیچ جزییاتی از آن‌ها و نحوه رسیدگی به آن‌ها منتشر نمی‌شود، سوال این است که چرا تکلیف این پرونده‌ها معلوم نمی‌شود، گفت: «اینگونه نیست پرونده‌های موجود درباره دولت قبل مورد بررسی قرار نگیرد، پرونده‌های نزدیکان آقای احمدی نژآد در دست بررسی است. پرونده آقای بقایی الان در حال رسیدگی است. آقای رحیمی معاون اول احمدی نژاد الان چند سال است که در زندان است. برای آقای مرتضوی حکم صادر شده است و پرونده‌های دیگرش در حال رسیدگی است. نباید بی انصافی کرد.»

او افزود: «حالا شما می‌گوید چرا پرونده احمدی نژاد بررسی نمی‌شود، بسیار خب خبرنگاران باید این را از آقای اژه‌ای بپرسند. اگر رسانه‌ها به قوه قضائیه فشار بیاورند مجبور به رسیدگی می‌شوند.»

ایمانی معتقد است: «ما قانون مدار نیستیم. ادعای قانونمداری می‌کنیم، حرفش را می‌زنیم. قانون کشور می‌گوید رسیدگی به تخلفات بر عهده قوه قضائیه است. اگر واقعا قانونمدار هستید پرونده را به قوه قضائیه بفرستید اگر رسیدگی نکرد، ماجرا را رسانه‌ای کنید تا رسانه‌ها به قوه قضائیه فشار بیاورند که چرا رسیدگی نکرده است. اگر باز هم توجهی نشد آن وقت برای افکار عمومی واقعیت ماجرا مشخص می‌شود. روشن می‌شود که دولت وظیفه اش را انجام داده است، حالا دستگاه دیگری رسیدگی نکرده است به دولت ربطی ندارد.»
 
جهانگیری نباید به احمدی‌نژاد پاسخ دهد
نقد سخنان جهانگیری از منظر اصولگرایانه و اصلاح‌طلبانه
محمد صادق جوادی حصار فعال سیاسی اصلاح طلب نیز در گفت و گو با فرارو سخنان جهانگیری را نقد کرد و گفت: «هیچ آدم منصفی در این شکی ندارد اینکه احمدی نژاد منشا اتفاقاتی در کشور بوده که همچنان آسیب هایش پا برجاست. اما این روش که آقای جهانگیری در پیش گرفته اند با سابقه تاریخی بگم بگم‌ها در ایران، روش درستی نیست.»

او افزود: «اگر چیزی هست که باید گفته شود، باید در این ۵ سال گفته می‌شد. اگر مصلحت بوده که برخی مسائل گفته نشود حتما آن مصلحت همچنان به قوت خودش باقی است. باید کشور از این مرحله بگذرد. ماندن در این مرحله که آقای احمدی نژاد این کار را کرد و آقای روحانی آن کار را نکرد جز ضرر و زیان برای کشور چیزی ندارد.»

این فعال سیاسی اصلاح طلب ادامه داد: «ممکن است اقدامات احمدی نژاد آسیب‌های زیادی برجا گذاشته باشد، حالا دولت یا می‌تواند این آسیب‌ها را جبران کند و یا نه، اگر نمی‌تواند بیاید بگوید این سیلابی که به راه افتاد با دیوار و سد خاکی کنترل نمی‌شود بلکه باید سد بزرگی جلو آن گذاشت. اطلاع رسانی و شفاف سازی حق مردم و وظیفه دولت مردان است.»

او افزود: «از آقای جهانگیری پذیرفته شده نیست که بگوید اگر به مصلحت باشد می‌گویم و یا اگر جایی به من اجازه دهند می‌گویم. فدا کردن حقیقت برای مصلحت توجیه پذیر نیست؛ لذا به کسانی که اظهارات آقای جهانگیری را سیاسی می‌دانند خرده نمی‌گیرم.»

جوادی حصار با بیان این که دولت آقای روحانی هم باید پاسخگوی عملکردش باشد، گفت: «الان ۵ سال از عمر این دولت می‌گذرد، سه سال دیگر مانده است اگر بخواهد در این سه سال هم در گذشته سیر کند نتیجه نخواهد گرفت. بهترین روش شفافیت است، دولت باید بگوید چه مشکلاتی سر راحش است.»

این فعال سیاسی اصولگرا معتقد است: «دولت نباید درباره آقای احمدی نژاد و اقداماتش حرف بزند، حامیان دولت باید حرف بزنند. اگر هم دولت می‌خواهد وارد شود، در سطح آقای جهانگیری نباید موضع گیری کند. ایشان اصلا نباید درگیر احمدی نژاد شود. آقای واعظی که سنگ راست را به سینه اش می‌زند جواب بدهد، چرا آقای جهانگیری جواب احمدی نژاد را بدهد، که بعدا به حساب اصلاح طلبان گذاشته شود.»

bato-adv
bato-adv