کارشناس مسائل سیاسی، عملی شدن ایده ظریف را مبنی بر ایجاد «مجمع گفتوگوی منطقهای خلیج فارس» نیازمند گامهای عملی از سوی ایران در برخی کشورهای منطقه دانست و گفت: البته عربستان در چنین شرایطی به دلیل ایجاد یک کانون ضد ایرانی در قالب همکاری با اسرائیل و آمریکا با هزینههای بسیار سنگین و بستن قراردادهای سخاوتمندانه با برخی کشورهای عربی منطقه جواب مثبتی به این پیشنهاد نخواهد داد.
ایکنا نوشت:
علی بیگدلی، کارشناس مسائل سیاسی و استاد سابق دانشگاه شهید بهشتی، درباره شرایط پیچیده منطقه، به ویژه تشدید رویکرد خصومتآمیز عربستان با ایران و امکان عملیاتیشدن ایده وزیر امور خارجه کشورمان پیرامون ایجاد یک «مجمع گفتوگوی منطقهای در خلیج فارس» گفت: بیان این ایده یا پیشنهاد در شرایط فعلی بیشتر جنبه تاکتیکی دارد زیرا فضای منطقه آنقدر علیه ما تشدید شده است که با ایجاد چنین مجمعی امکان رفع اختلافات ما با کشورهای عربی وجود ندارد.
«مجمع گفتوگوی منطقهای خلیج فارس» چگونه رنگ واقعیت به خود میگیرد
وی ادامه داد: تنها در صورتی میتوان به تشکیل چنین مجمعی امیدوار بود که جمهوری اسلامی ایران به یک سری اقدامات عملی برای نشان دادن حسن نیت خود برای تشکیل این مجمع دست بزند. با اینگونه اظهارنظرها و سخنان هیچ تغییری در وضعیت پیچیده منطقه به وجود نخواهد آمد. امروز مشکلات خاورمیانه تبدیل به گره کوری شده که به این سادگی باز نخواهد شد و هر چقدر این گره کورتر شود بیشتر به گردن ایران میاندازند و ما بیشتر آلوده التهابات و اغتشاشات خاورمیانه خواهیم شد.
بیگدلی با بیان اینکه یک طرف قضایا در سوریه، یمن، عراق و لبنان به هر حال ایران است، گفت: لذا برای اینکه چنین مجمعی شکل عملیاتی به خود بگیرد باید دست به یک اقدام عملی بزنیم، در آن صورت میتوانیم برای حل مشکلات و اختلافات با برخی کشورهای منطقه در خصوص عراق و سوریه و ... در آن مجمع به گفتوگو و مذاکره بنشینیم و پیشنهادات خود را مطرح کنیم و امتیازات لازم را بگیریم. در غیر این صورت بیان این ایده صرفا جنبه تبلیغاتی و تاکتیکی خواهد داشت.
عربستان در شرایط فعلی وارد گفتوگوهای منطقهای با ایران نخواهد شد/ اتفاقات داخلی عربستان و امکان تغییر رویکرد
بیگدلی درباره وجود چنین تمایلی در عربستان به ویژه در دوره بن سلمان برای شکل دادن به این مجمع و وارد شدن به یک سری گفتوگوها با ایران گفت: عربستان یک کانون ضد ایرانی با هزینه بسیار سنگین ایجاد کرده و به مثلث ضد ایرانی عربستان، اسرائیل و امریکا با دادن هزینههای این اقدامات شکل جدیتری داده است و هر روز با امضای قراردادهای سخاوتمندانه با کشورهای عربی مانند مصر در حال افزایش فشار به ایران است، لذا بعید به نظر میرسد در چنین شرایطی عربستان تن به چنین پیشنهادی بدهد و با ایران وارد گفتوگوهای منطقهای شود.
این کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: تصور عربستان این است که میتواند این موجی را که علیه ایران ایجاد کرده به ساحل موفقیت برساند. البته با اتفاقی که دو شب پیش در کاخ سلطنتی عربستان افتاد ممکن است سعودیها تجدید نظری در رفتار منطقهای خود صورت دهند.
وی تأکید کرد: محمد بن سلمان به راحتی نمیتواند از زیر بار سنگین این همه تغییرات که با عجله و قلدری انجام میدهد، خارج شود. عربستان از نظر داخلی بسیار آسیبپذیر است اما محمد بن سلمان به دلیل فقدان تجربه سیاسی لازم و آرزوهایی که در سر دارد، اینگونه تصور میکند که نیازی نیست که هیچ قدمی به سوی ایران بردارد.
بیگدلی در پایان با بیان اینکه اتفاقات اخیر در عرصه داخلی عربستان کاملا به نفع ایران است، گفت: ایران باید از این موقعیت کاملا استفاده کرده و فضای منطقه را به نفع خود بازتر کند.