فرارو- رسانههای منطقهای و بین المللی به طور گسترده به حوادث اخیر ایران توجه کردند.
به گزارش فرارو، در روزهای گذشته تعدادی از کسبه بازار بزرگ تهران در اعتراض گرانیهای اخیر تجمع کرده و خواستار بهبودی وضع اقتصادی شدند. این اتفاق، بازتاب گستردهای در رسانههای بین المللی داشت و هرکدام از این رسانهها تفسیر خاص خودش را ارائه کرد.
روزنامه آمریکایی نیویورکپست در گزارشی در این باره نوشت: " اعتراضات در ایران ثابت میکند که ترامپ در مسیر درست گام برمیدارد".
بنا به ادعای این روزنامه در حالی که در تیم ترامپ درباره سیاست آمریکا در قبال ایران شکاف وجود دارد - شکاف میان طرفداران مذاکره با ایران و اعمال فشار بر این کشور به منظور تغییر رژیم -، کسانی که در خیابانهای تهران تجمع میکنند، این نزاع را قاطعانه به نفع گروه طرفداران تغییر رژیم حل میکند.
این روزنامه ضمن مرتبط ساختن بحران ارزی ایران به تحریمهای آینده آمریکا، که در آگوست آینده اجرا خواهند شد، مدعی شد که ناآرامیها در ایران نشان میدهد که آمریکا در مسیر درست حرکت میکند.
مرتبط ساختن اعتراضات به تحریمهای آمریکایی تقریبا خط مشترک اکثر رسانههای غربی و عربی است. در همین رابطه، شبکه انبیسی نیوز نوشت: "همزمان با آسیب زدن تحریمهای آمریکا به اقتصاد، اعتراضات ایران گسترده میشوند. ناآرامی نشان داد که پس از تصمیم آمریکا برای خروج از توافق هستهای تهران و بازگرداندن تحریمها علیه کشور، نارضایتی گستردهای وجود دارد ".
این شبکه، برخورد معترضان در برابر مجلس با نیروهای امنیتی را نخستین تقابل از زمان ناآرامیهای دیماه سال گذشته دانست.
شعارهایی که در ناآرامی سر داده شد، نیز مورد توجه این رسانهها قرار گرفت. مجله کامنتریمگزین، در تحلیلی به شعارهایی که علیه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در منطقه، بخصوص در قبال فلسطین، مطرح شده ابراز تعجب کرد، زیرا به گفته این مجله، ایران "مترداف مسابقات کاریکاتوری انکار هلوکاست و تهدیدات حذف اسرائیل از نقشه" بوده است. این مجله در ادامه نوشت: "البته ایرانیان مشکلی با فلسطینیها ندارند".
روزنامه والستریت ژورنال با اشاره به ناآرامیهای دیماه، تجمع کسبه را "چالش تازهای برای دولت حسن روحانی" توصیف کرد.
علاوه بر این، روزنامه نیویورکتایمز، در گزارشی که خبرنگار آن از تهران مخابره کرده، مدعی شد که ایران در حال تغییر است، اما نه به آن شکلی که ترامپ فکر میکند.
ترامپ اخیرا اعلام کرده که پس از خروج او از توافق هستهای، ایران سیاست خارجیاش را تغییر داده است. اما نیویورکتایمز تصریح کرد سیاست خارجی ایران تغییر نکرده بلکه در داخل ایران تحولاتی ایجاد شده است.
نیویورکتایمز مدعی شد: "بدور از مناطق نزاع در خاورمیانه، در کوچههای کوچک بازارهای تهران و نمایندگیهای خودروهای لاکچری در مناطق اعیاننشین شمال شهر، خروج ترامپ از توافق هستهای قطعا به محنتهای اقتصادی افزوده است. محنتهایی که به تنشهای سیاسی کمک میکنند".
این روزنامه به تجمع در مقابل مجلس شورای اسلامی و بسته شدن بازار بزرگ تهران اشاره کرد.
روزنامه انگلیسی گاردین نیز در گزارشی به بررسی ناآرامیها و محدود شدن برخی واردات پرداخت و نوشت: " در بحبوحه درگیریها در یک راهپیمایی به دلیل ارز، کشور خودش را در مقابل تهدید تحریمهای آمریکا آماده میکند".
گاردین افزود: "در میانه نگرانیها درباره تاثیر تحریمهای آمریکا، ایران قرار است وارادت بیش از ۱۳۰۰ محصول را منع کند. این اعلامیه در حالی اعلام شد که تاجران در تهران، در اعتراض به افزایش قیمتها و سقوط ارز به یک رکورد پایین، اعتراضات نادری به راه انداختهاند".
سایر رسانههای غربی، همچون خبرگزاری آسوشیتدپرس، بیبیسی انگلیسی، ایبیسی، فاکس نیوز، فرانس ۲۴، میدلایستآی، بلومبرگ و... گزارشها و تحلیلهای مشابهی منتشر کردهاند.
در منطقه، رسانههای عربی، بخصوص رسانههای نزدیک به عربستان، به طور گسترده اخبار تجمعات در ایران را پوشش و آن را در صدر اخبارشان قرار دادند.
روزنامه الحیات ضمن ادعای وقوع درگیری در مقابل مجلس، در این باره مدعی شد که نارضایتی از کاهش قیمت ریال در برابر دلار به "اعتصاب" بازار تهران و دیگر شهرها تبدیل شد.
بر خلاف رسانههای نزدیک به عربستان، سایر رسانههای عربی، مانند الجزیره، العربی الجدید، المیادین و... که با این کشور همسو نیستند، یا هیچ خبری درباره تحولات ایران منتشر نکردهاند یا بسیار گذرا به آن اشاره کردهاند.
روزنامه فرامنطقهای الشرقالاوسط به طور گسترده به اخبار اخیر ایران پرداخت و تیتر اول خود را وقایع به بازار تهران اختصاص داد.
این روزنامه در چند گزارش مفصل از "عمیق شدن بحران اقتصادی ایران" خبر داد.
بنا به ادعای این روزنامه، در پی ناآرامیهای دیماه سال گذشته، مقامات ایرانی به مردم درباره برگزاری تظاهرات هشدار دادهاند تا کشور به یک "سوریه جدید" تبدیل نشود، اما تحولات چند هفته گذشته نشان داد که خطر دیگری در کمین است و آن احتمال تبدیل شدن ایران به یک "ونزوئلای جدید" است.
این روزنامه علاوه بر این، به شعارهای مخالف سیاست خارجی هم توجه کرد.
سایر رسانهها مانند العربیه، روزنامه العرب، و... نیز گزارشهای مشابهی منتشر کردهاند.
به طور کلی، نحوه پوشش تجمعات در ایران در رسانههای خارجی، بویژه رسانههای آمریکایی، به گونهای است که رویکرد ترامپ در قبال ایران یک رویکرد درست معرفی میشود. این رسانهها این نکته را القا میکنند که کارزار فشار حداکثری اقتصادی ترامپ علیه ایران نتیجهبخش است و مردم را به خیابان میکشاند. با توجه به رویکرد تهاجمی ترامپ، به نظر میرسد که برگزاری تجمع در ایران، او را در پیگیری سیاستهای اعلامشدهاش علیه این کشور مصممتر کند.