bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۷۶۷۱۸
آخرین اخبار و گمانه‌زنی‌ها از ترمیم تیم اقتصادی دولت

در بر همان پاشنه می‌چرخد!

در تابستان بسیاری از تحلیلگران از ضرورت تغییر تفکر اقتصادی حاکم بر دولت سخن می گفتند، پس از آنکه اعلام شد دولت ترمیم می شود این امیدواری پیش آمد که قرار است اندیشه و روح تازه ای در دولت دمیده شود اما با توجه به این اسامی به نظر می رسد دَر بر همان پاشنه می چرخد.

تاریخ انتشار: ۱۰:۰۸ - ۱۹ مهر ۱۳۹۷
فرارو- با وجود اینکه قرار بود تا آخر هفته جاری حسن روحانی حداقل اسامی گزینه‌های پیشنهادی خود را برای دو وزارتخانه اقتصاد و کار و رفاه اجتماعی به مجلس اعلام کند، اما به دلیل اینکه مجلس هفته آینده به تعطیلات می‌رود این موضوع به تعویق افتاد. حالا قرار است دولت پس از پایان تعطیلات مجلس اسامی وزرای پیشنهادی را اعلام کند. در کنار این زمزمه‌های تغییرات دیگری در کابینه نیز شنیده می‌شود. احتمالا دو وزیر صنعت و مسکن و شهرسازی نیز کنار گذاشته شوند.
 
رویای پوچ اصلاح کابینه

به گزارش فرارو، بالاخره پس از مدت‌ها تعلل ظاهرا رییس جمهور تصمیم گرفته است که کابینه را کامل کند و به روند بلاتکلیفی کنونی در تیم اقتصادی دولت پایان دهد.

تابستان امسال تیم اقتصادی دولت شرایط بسیاری سختی را سپری کرد. این شرایط سخت ضرورت تغییرات در کابینه اقتصادی را به وجود آورد.
 
اواخر تیر ماه در کوران تلاطم ارزی رهبر انقلاب در دیدار با اعضای کابینه بر ضرورت تحرک و نوسازی تیم اقتصادی دولت تأکید کردند.
 
رئیس دفتر رئیس جمهوری نیز چندی بعد از جلسه با رهبری اعلام کرد که تغییر کابینه بویژه در تیم اقتصادی در پیش است. محمود واعظی با اشاره به جلسه هیأت دولت با رهبر انقلاب، با بیان اینکه امروز با شرایط جدیدی مواجه هستیم که بعد از خروج آمریکا از برجام و برخی تحریم‌ها‌ی به وجود آمده و مهم‌تر از آن جنگ روانی که به ملت ایران تحمیل می‌شود، گفت: «رئیس جمهوری در حال بررسی اسامی مختلف هستند تا در فرصت مناسب برخی تغییرات انجام شود. نیازمند آن هستیم اعضای کابینه با شرایط جدید وضعیت را تنظیم کنند؛ رئیس‌ جمهوری برخی از اعضای کابینه را که در شرایط عادی انتخاب کردند بررسی می‌کنند تا برخی از تغییرات انجام شود. اسامی و تعداد تغییرات در دولت را شخص آقای رئیس جمهوری اعلام خواهد کرد.»
 
200 نماینده مجلس هم در نامه‌ای به روحانی خواستار تغییراتی در دولت شدند. البته نمایندگان منتظر اقدام رییس جمهور نشدند و  دو وزیر مهم اقتصادی کابینه را برکنار کردند. مسعود کرباسیان با رای مجلس وزارت اقتصاد را ترک کرد و نمایندگان به حضور ۵ ساله علی ربیعی در وزارت کار و رفاه پایان دادند.

اما از سوی دیگر فشار افکار عمومی بر دولت باعث شد که حسن روحانی ولی الله سیف را پس از ۵ سال حضور در مسند ریاست بانک مرکزی برکنار کند. او عبدالناصر همتی را از سفارت ایران در چین فراخواند و کلید بانک مرکزی را به او سپارد.

در کنار این تغییر محمد باقر نوبخت نیز از سمت خود به عنوان سخنگویی دولت استعفا کرد. نوبخت از دید بسیاری از ناظران و تحلیلگران فرمانده اقتصاد دولت به حساب می‌آید. البته او در سمت خود به عنوان رییس سازمان برنامه و بودجه کشور باقی ماند.

پس از استعفای نوبخت از سخنگویی تصور می‌شد که نقش او در دولت کاهش یافته و حتی ممکن است از سمت معاونت رییس جمهور نیز کنار رود، اما حالا اخبار دیگری به گوش می‌رسد. ظاهرا نوبخت همچنان با قدرت در سمت خود باقی می‌ماند. حتی اخبار موجود از تغییرات احتمالی در دولت نشان می‌دهد مهره چینی تازه در تیم اقتصادی دولت نیز با نظر نوبخت صورت گرفته است.

همه این اتفاقات در شرایطی رخ می‌دهد که از نقش مسعود نیلی دستیار ویژه اقتصادی رییس جمهور کاسته شده و حتی گفته می‌شود او استعفا داده و در محل کارش حاضر نمی‌شود. همچنین شواهد نشان می‌دهد تاثیرگذاری اسحاق جهانگیری در دولت نیز به نسبت ۴ سال اول ریاست جمهوری روحانی کمتر شده است.

این وضعیت اصلا خوشایند بخشی از حامیان حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری نیست. اصلاح طلبان نشان داده اند که هیچ دل خوشی از تاثیرگذاری نوبخت در تغییرات و تصمیمات اقتصادی کابینه ندارند.

این حالت درباره تصمیمات سیاسی نیز صادق است با کاسته شدن از اثرگذاری جهانگیری محمود واعظی رییس دفتر روحانی به نوعی بیشترین اثرگذاری را در حوزه سیاسی دولت دارد.در نبود سخنگو در دولت واعظی به نوعی نقش سخنگوی سیاسی دولت را نیز بر عهده گرفته است.

حالا با وجود این فضا به نظر می‌رسد رییس دولت همچنان به توصیه هواداران و حتی کارشناسان توجهی ندارد و رویه خود را ادامه می‌دهد. گمان زنی‌ها درباره ترمیم کابینه شاهد مهمی برای این مسئله است.

چه کسانی از دولت می‌روند و چه کسانی می‌آیند؟
جدا از اینکه حسن روحانی به زودی دو گزینه وزارت اقتصاد و کار را به دولت معرفی می‌کند، گفته می‌شود وزرای صنعت و معدن و راه و شهرسازی نیز تغییر خواهند کرد.
رویای پوچ اصلاح کابینه
فرهاد دژپسند

براساس خبر‌هایی که تاکنون منتشر شده است معرفی فرهاد دژپسند به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد قطعی شده است. دژپسند مدیر باسابقه اقتصادی است که از تیم محمدباقر نوبخت به حساب می‌آید. او نیز همچون نوبخت اهل شمال کشور و شهر بهشهر است. فارغ‌التحصیل رشته اقتصاد در مقطع دکترا از دانشگاه آزاد اسلامی و دانشیار دانشکده علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه شهید بهشتی است.

او درحالی حاضر معاون هماهنگی برنامه و بودجه سازمان برنامه و بودجه است.

دژپسند در دولت هشتم معاون برنامه‌ریزی اقتصادی وزارت بازرگانی بود و در دوره یکساله (۱۳۸۴_۱۳۸۵) حضور فرهاد رهبر در ریاست سازمان مدیریت برنامه‌ریزی، معاونت تولیدی این سازمان بر عهدهٔ او بود. او در اعتراض به انحلال سازمان مدیریت در دولت احمدی نژاد استعفا کرد.

با وجود اینکه دژپسند از اقتصاددانان با تجربه کشور است، اما ناظران همچنان او را گزینه‌ای تکنوکرات و  خنثی همچون مسعود کرباسیان برای وزارت اقتصاد می‌دانند.

اصلاح طلبان نیز از این انتخاب خوشحال نیستند. طیفی از اصلاح طلبان خواستار بازگشت طیب نیا به وزارت اقتصادند.
 
رویای پوچ اصلاح کابینه
گفته می شود محمد شریعتمداری به عنوان وزیر پیشنهادی کار و رفاه معرفی می شود

اما برای وزارت کار و رفاه اجتماعی نیز گزینه چالش برانگیزی مطرح است. گفته می‌شود، محمد شریعتمداری وزیر کنونی صنعت، معدن و تجارت قرار است برای این وزارتخانه به مجلس معرفی شود. این درحالی است که طرح استیضاح شریعتمداری هم اکنون روی میز مجلس است.

معرفی کسی که طرح استیضاحش در مجلس مطرح است قطعا نمی‌تواند خوش آیند نمایندگان باشد. از سوی دیگر وزارتخانه تحت مدیریت شریعتمداری در جریان تلاطم ارزی اخیر بسیار ضعیف عمل کرد و در برخی موارد به گلوگاه فساد تبدیل شده بود. سوال این است که آیا انتقال او از وزارت صنعت به وزارت کار و رفاه می‌تواند موثر و مفید باشد؟
 
رویای پوچ اصلاح کابینه
ویسه از چهره های نزدیک به جهانگیری گزینه وزارت صمت است
 
اما برای وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت نام رضا ویسه مطرح شده است. او نیز از مدیران با تجربه صنعت کشور به حساب می‌آید و همیشه نامش به عنوان یک گزینه برای تصدی وزارت صنعت مطرح بوده است. او گزینه اسحاق جهانگیری است و در حال حاضر نیز معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رییس جمهور است.

ویسه اهل کرج است و ۶۳ سال سن دارد. احتمالا اصلاح طلبان از معرفی او رضایت داشته باشند. او ریاست هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) را بین سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ برعهده داشته است.

چهارمین تغییر مهم به وزارت مسکن و شهرسازی باز می‌گردد. ظاهرا عباس آخوندی از دولت جدا خواهد شد. هر چند طرح استیضاح او روزی میز مجلس است، اما او در جلسات کمیسیون مربوطه درباره استیضاح حاضر نشده است. ناظران این موضوع را در راستای کناره گیری احتمالی او از دولت تفسیر کرده اند.

آخوندی در هفته‌های اخیر به خاطر جنجال سازمان نظام مهندسی در صدر اخبار قرار گرفته بود. همچنین شایعاتی درباره اختلاف آخوندی و نوبخت نیز وجود دارد که البته تائید نشده است با این حال ظاهرا آخوندی از سمت خود استعفا کرده که این موضوع هم با تکذیب روبه روشده است.

حالا مهمترین چالش این است که چه کسی جایگزین او می‌شود.

گفته می‌شود یک چهره جوان برای این وزارتخانه مهم معرفی خواهد شد. شاید تجربه روحانی در معرفی آذری جهرمی برای وزارت ارتباطات او را متقاعد کرده باشد که برای وزارت مسکن و شهرسازی نیز یک نیرو جوان را معرفی کند.
رویای پوچ اصلاح کابینه
حاج‌محمدی گزینه جوان برای وزارت مسکن
 
اما او کیست؟ براساس گزارش‌ها علی اکبر حاج محمدی گزینه روحانی برای وزارت مسکن است. اطلاعات چندانی از او در دست نیست. او مشاور عالی سازمان برنامه و بودجه در امور عمرانی و زیربنایی بوده است. این رزومه نشان می‌دهد که او نیز از تیم نوبخت به حساب می‌آید. حاج‌محمدی آذر ماه سال گذشته از سوی نوبخت به عنوان رییس امور پایش، ارزیابی و اطلاعات مدیریت سازمان برنامه و بودجه منصوب شده بود.

به نظر نمی‌رسد اصلاح طلبان و حامیان دولت به این چهره جوان ناشناخته نیز اعتماد زیادی داشته باشند.

این گزینه‌ها هر یک می‌تواند برای گرفتن رای اعتماد از مجلس با چالش روبه رو شوند. محمد شریعتمداری و حاج محمدی قطعا بیشترین سختی را خواهند داشت.

فرهاد دژپسند نیز ممکن است به همان دلایلی که مسعود کرباسیان در مجلس استیضاح شد نتواند رای اعتماد بگیرد. شاید رضا ویسه با کمترین مشکل روبه رو شود.
 
در تابستان بسیاری از تحلیلگران از ضرورت تغییر تفکر اقتصادی حاکم بر دولت سخن می گفتند، پس از آنکه اعلام شد دولت ترمیم می شود این امیدواری پیش آمد که قرار است اندیشه و روح تازه ای در دولت دمیده شود اما با توجه به این اسامی به نظر می رسد دَر بر همان پاشنه می چرخد.
 
با این اخبار به نظر می رسد رویای اصلاح کابینه بدون نقش آفرینی نوبخت نیز پایان یافته است و همچنان تیم اقتصادی دولت روند گذشته را پیگیری خواهد کرد. تغییر حداقل در اندیشه حاکم بر تیم اقتصادی دولت منتفی است و فقط مهره‌ها عوض شده اند.
 
خودم
Finland
۰۹:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۱
قرار نبود این دولت کار خاص انجام بده قرار بود که از کدخدا کمک بگیره پس ما باید ببنیم کد خدا چکار می کنه! پس همه چشم به دست کد خدا داشته باشید.
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۱
در این چند سال آنچه من مشاهده کردم شعارهای دولت های مستقر بر ضد خود عمل کرد در دولت خاتمی آزادی قربانی شد در دولت احمدی نژاد عدالت و در این دولت متاسفانه تدبیر
بهلول
Canada
۲۲:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
عجب مردمى داريم،،،،ميرن توى صف براى انتخاب همينا بعد از انتخاب ميزنن ميرقصن توى خيابونا.بعد برجام ظريف رو ميكنن امير كبير،بعد ميگن اشتباه كرديم ...بعضى از اشتباهات جبران ناپذيرند.حالا دوباره ١٤٠٠ بريد توى صف راى بديد بعدش توى خيابون برقصيد
سجاد
Germany
۱۹:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
برید دعا کنین رئیسی نیومد وگرنه وضع از این بدتر می بود!
:-)
ناشناس
France
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
آموزش و پرورش از همه جا بدتراست
انتشار یافته: ۳۴
یکی از ۲۴میلیون گول خورده
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
جواب ۵۶میلیون بقیه مردم را بخاطر رای به شما چه بدهیم؟ فقط عذرخواهی؟
ناشناس
United States of America
۰۹:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
ومثلا اون یکی میومد می خواست چیکار کنه اینا که باز زرنگ نیستن دست خودشونو با بقیه رو می کنن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
چیزی که جالبه بازهم پای نوبخت در میان است.
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۱
ناشناس اول ول کن این بهونه رو تو رو بخدا
دلواپس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
فقط خدا نگذرد از باعث و بانی این اقتصاد نابود و اسیری و بیچارگی مردم که هر روز وضعشان از دیروز بدتر می شود
هر کاری برای عبور از این وضع را باید، سریع انجام دهید و مردم را از فلاکت و فقر و بدبختی نجات دهید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
روحانی را فقط باید عزل کرد والا فساد نزدیکان او مانع تغییر خواهد است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
فکر می کنی مشکل با حذف روحانی حل شود؟
ناشناس
United States of America
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
پاشنه در خیلی وقته کار نمیکنه و کلید هم داخلش شکسته باید کل در تعویض بشه
سینا
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
استعفا و برکناری در دولت مفهومی‌ندارد بلکه پرش وجود‌دارد پرش از شاخساری به شاخشاری دیگد
ناشناس
Iraq
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
دژ پسند بیش از یکسال هست که دیگه معاون هماهنگی برنامه و بودجه سازمان برنامه و بودجه نیست بلکه رئیس موسسه آموزش عالی و پژوهشهای آینده نگری هست
معلمی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
حق این دولت اعتدالی و بی برنامه استیصاح نیمی از وزراسست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
دلار داشت ارزون میشد ولی دولت اعلام کرد بانک با فلان نرخ میخره و جلوی ارزون شدنش رو گرفت
ناشناس
France
۰۲:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
حاجی چیزی رو که نمی فهمی چرا نظر می دی
ناشناس
Finland
۰۳:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۱
نکته خوبی اشاره کردی قبلا هم سیف جلوی ارزون شدن دلار بازار گرفت گفت زیر 3 هزار تومن معنا نداره با عدم عرضه قیمت کاذب دروغین ایجاد کردند و نمیگذارند بیاد پایین دولت تدبیر و نا امیدی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
آقای روحانی شما نوبخت برکنار کنید قول میدم رفاقتتون بهم نخوره
این وضعیت شرایط بحرانی اقتصادی کشور به خاطر مدیریت نوبخت که به اینجا رسیدیم شما توسط مجلس استیضاح شدید ناپلئونی برگشتید بسه دیگه بسه دیگه با چه زبونی بگیم نوبخت نهاوندیان برکنار کن
ناشناس
United States of America
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
نرود میخ آهنین بر سنگ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
۹۶ هم همینجوری بودن خر شدیم بهشون رای دادیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
99هم رای خواهید داد
ناشناس
Finland
۱۵:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
آقاي روحاني اصلاح پذير نيست ،نمايندگان بايد ايشان را استيضاح كنند ، ملت در مونده شدند با اين سياستهاي غلط و دوست بازي آقاي روحاني ، اصلن فكر مردم نيست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
از مسعود نیلی سواستفاده کردن و بدنامش کردن. همین.
ناشناس
United States of America
۱۵:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
ای کاش نوبخت هم برود و ای کاش به جای کالا امسال حقوق کارمندان هم ترمیم می شد؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
دولت روحانی تمام زورش را در 4 سال اول زد.حالا دیگه اگه زور بزنه خرابکاری میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
این دولت فقط و فقط با ترسوندن مردم از جنگ رای اورد. البته همین تشخیص رو هنرمندانه اجرا کرد. اساس دموکراسی همینه. افکار عمومی رو تو دستت بگیر قدرت برای شماست.
ناشناس
France
۰۲:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
عجب
ناشناس
France
۰۲:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
دموکراسی رو بلعیدی با این تفسیرت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
متاسفانه ایراد کار در دولتها خلاصه نمیشه و تبدیل به مشکل ساختاری شده هر کس بعنوان دولت انتخاب بشه وضع همینه باید دولتها مخفی و پنهان که اثرگذاری واقعی دارند از صحنه کنار بروند وگرنه فرقی نداره محمود یا حسن باشه این شعارها از جمله اقتصاد مقاومتی و غیره تو اصلاح این ساختار پیچیده پنهان تاثیری نداره و دولت پنهان کار خودش را میکنه
ناشناس
United Arab Emirates
۰۲:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
با دروغگوئی وزبون بازی 24 میلیون رای اورد وسر 70 میلیون راشیر ه مالید خودش نرخ خریدارز را 10500تومن اعلام میکند تو تلویزیون میادمیگه قیمت ارزاز 4200 تومن فراتر نخواهد رفت وثابت میماند درصورتیکه نرخ ارزواقعی الان7000 تومن دردوره احمدی نژاد 5-3هزار تومن بود بیچاره احمدی نژاد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
سلام
آیا آقای عباس آخوندی پست شهرداری تهران را پس از اجرای قانون بازنشستگی برای شهردار فعلی هدف گرفته است؟؟؟
عجب تغییراتی؟
ناشناس
France
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
یعنی هنوز تدبیر؟ دولت بنفش به سرانجام نرسیده است !
bato-adv
bato-adv
bato-adv