bato-adv
bato-adv
تاثیر غذا بر خلق‌و‌خو

نکات کلیدی درباره کیفیت رژیم غذایی

غذایی که می‌خوریم علاوه بر جسم، بر روح و روانمان نیز موثر است. آگاهی از خوراکی‌های مفید و مضر واقعا گیج‎کننده است؛ به‌ویژه به این خاطر که مرتب یافته‌های علمی و توصیه‌های کارشناسان تغییر می‌کند.

فرارو- آیا شما هم خمودی بعد از غذا را تجربه کرده‌اید؟ قبول دارید که تغذیه صرفاً غذای جسم نیست و تاثیرات بیشتری هم دارد؟ کیفیت رژیم غذایی می‌تواند در این موارد مؤثر باشد: خلق و خوی، افزایش انرژی، تمرکز و آرامش ذهن.
 
چطور رژیم غذایی بگیریم

قند خون متعادل عامل خوشحالی
حتما تجربه این را دارید که بی‌حال باشید و به شما آب قند یا چیز شیرینی بدهند و سعی کنند قند خونتان را بالا ببرند. جالب است بدانید قند خون فقط در افزایش انرژی موثر نیست و پایین آمدن آن موجب خستگی، تحریک روحی و افسردگی نیز می‌شود. حتی گاهی چون قند خونمان کاهش داشته بدخلقی می‌کنیم. قند خون را جدی بگیرید. کم‌کم غذا خوردن و البته داشتن برنامه مرتب غذایی در تنظیم قند موثر است.

بعضی از مواد غذایی قادرند به صورت آهسته انژی خود را آزاد کنند. مواردی چون: ماکارونی، برنج، جو، نان سبوس‌دار و غلات، آجیل و دانه. برای داشتن سطح مناسبی از قند در خونتان به این توصیه‌ها توجه کنید:

- روزتان را با  خوب صبحانه خوردن شروع کنید.
- به جای صرف ناهار و شام حجیم، سعی کنید مقدار غذایی که در وعده‌های غذا می خورید کم ولی مرتب کنید. به عبارتی برای وعده‌های غذایی ساعت صرف غذا داشته باشید تا زیاد گرسنه نشوید که نیازمند حجم زیادی از مواد غذایی شوید.
- از خوردن مواد غذایی که به سرعت قند را بالا می‌برند ـ مانند شیرینی، بیسکویت، نوشیدنی‌های شیرین و الکل ـ اجتناب کنید.
 
چطور رژیم غذایی بگیریم
آب را جدی بگیرید
اگر ذهنتان آشفته است، تمرکز کمی دارید، احساس ضعف می‌کنید، یکی از متهمان این وضعیت را آب بدانید. کاهش آب بر خلق‌و‌خو موثر است. سلول‌های مغز را به تقلا می‌اندازد، ضعف عمومی ایجاد می‌کند و همان طور که گفتیم، پراکندگی ذهنی ایجاد می‌کند.

راه حل ساده است. ارزان‌ترین مایعات آب است. روزی 6-8 لیوان آب بنوشید. البته چای، قهوه، آب‌میوه‌ها و سبزیجات نیز بی‌تاثیر نیستند. اما باید به کافئین و و قند نیز توجه کرد. قند موجود در میوه و آب‌میوه‌ها سریع قند را در خون بالا می‌برند و ماندگار هم نیستند. پس بهترین گزینه همان آب است.

روده‌ها و تاثیر آنها بر خوش‌اخلاقی
گاهی اوقات روده شما می‎تواند منعکس‌کننده احساس خستگی شما باشد. اگر دلواپس و مضطربید ممکن است کم‌کاری و کم شدن سرعت روده‌هایتان بی‌تاثیر نباشند. شما برای هضم سالم نیاز به مقدار زیادی فیبر، مایعات و ورزش دارید.

غذاهای سالم برای بهتر کردن عملکرد روده‌ها عبارت‌اند از: میوه‌ها، سبزیجات، حبوباتی مانند لوبیا، ماست و سایر پروبیوتیک‌ها. اگر پروبیوتیوک را نمی‌شناسید، باید بگویم توصیه مصرف باکتری را برایتان دارم! منظور مواد غذایی است که در تهیه آنها مثلا تخمیر و آماده‌سازیشان باکتری‌ها موثرند‎. پروبیوتیک‌ها نوعی باکتری مفید برای بدن ما خصوصا برای دستگاه گوارش هستند. این باکتری‌ها از رشد باکتری‌های مضر جلوگیری می‌کنند و محیط روده را متعادل نگه می‌دارند.

راه‌های دیگری که باعت بهبود کارایی روده‌ها می‌شود ورزش، تکنیک‌های آرام کردن شخصی و تنفس شکمی است.
 
چطور رژیم غذایی بگیریم

یبوست و افسردگی همبسته یکدیگرند. مانند یک دور یکدیگر را ایجاد و تقویت می‌کنند. هر دو عامل ایجاد دیگری است. بر اساس یکی از پژوهش‌های انجام شده، 33 درصد بیمارانی كه از یبوست شكایت می‌كردند، به افسردگی هم دچار بودند. یکی از عوارض جانبی بعضی از داروهای ضدافسردگی یبوست است و باید به این هم توجه کرد که انباشت سموم در روده نیز موجب خمودی و افسردگی می‌شود. بعضی از پژوهش‌ها که به این موضوع پرداختند، کم شدن افسردگی و افزایش شادی در افراد را راهی برای کم شدن یبوست یافته‌اند.

مدیریت کافئین
اگر جزء کسانی هستید که وقتی عصبی می‌شوید، قهوه می‌نوشید یا دست به جیب شده و سیگار روشن می‌کنید، باید این را هم بدانید که کافئین با سروصدای زیاد در بدنتان انرژی ایجاد می‌کند و به سرعت صدایش خاموش می‌شود و روند برعکسی را ایجاد می‌کند. در کمال ناباوری انرژیتان را کم کرده و حالت اضطراب و افسردگی ایجاد می‌کند.

حتما برایتان روشن است که کافئین در چه چیزهایی موجود است: چای، قهوه، شکلات، نوشابه‌ها و نوشیدنی‌های انرژی‌زا.
 
چطور رژیم غذایی بگیریم

پروتئین کافی
پروتئین حاوی اسید آمینه است که مواد اولیه تولیدات شیمیایی است که مغز برای تنظیم افکار و احساسات شما نیاز دارد. پروتئین کمک می‌کند تا احساس بهتری داشته باشید.

پروتئین موجود در گوشت بدون چربی، ماهی، تخم مرغ، پنیر، حبوبات (نخود فرنگی، لوبیا و عدس)، محصولات سویا، آجیل و دانه‌ها برای تنظیم تعادل پروتئین بدن یاری‌رسان‌اند.

خوردن چربی‌های مناسب
مغز شما به اسیدهای چرب (مانند امگا 3 و -6) نیاز دارد تا بتواند کارایی خوبی داشته باشد. بنابراین، به جای اجتناب از تمام چربی‌ها، بر مصرف چربیتان نظارت کنید.

چربی‎های سالم عبارت‌اند از: ماهی‌های روغنی، مرغ، آجیل (به خصوص گردو و بادام)، روغن زیتون و روغن آفتابگردان، دانه‌ها (مانند آفتابگردان و کدو تنبل)، آوکادو، شیر، ماست، پنیر و تخم مرغ.

سعی کنید از هر چیزی (مانند کیک و بیسکویت‌های در فروشگاه‌ها) که در برچسب انرژی روی بسته‌بندیش نام چربی‌های ترانس یا روغن‌های هیدروژنه شده ذکر شده اجتناب کنید.

پژوهش‌های اخیر با اطمینان به تاثیر امگا 3 در کاهش افسردگی اشاره کرده‌اند. بسیاری از داروهایی که روان‌پزشکان برای درمان افسردگی تجویز می‌کنند سطح سروتونین مغز را افزایش می‌دهند. در حال حاضر مشخص شده که کمبود اسید چرب امگا 3 در رژیم غذایی ممکن است میزان سروتونین مغز را کاهش دهد که می تواند منجر به افسردگی شود.

منبع: mind

bato-adv
bato-adv
bato-adv