bato-adv
کد خبر: ۳۸۷۴۴۹
حسین راغفر در گفتگو با فرارو تحلیل کرد

قیمت‌های جدید خودرو؛ مصرف کننده زیر فشار

حسین راغفر، با انتقاد از عملکرد وزارت صنعت معدن تجارت در حوزه مسائل مربوط به افزایش قیمت خودرو، اعطای کمک ۱۵ هزار میلیارد تومانی این وزارتخانه به خودروسازان را مهمترین عامل فساد در صنعت کنونی خودروسازی کشور معرفی کرد و بهترین راه برای بیرون رفتن از شرایط فعلی را آزادسازی واردات خودرو دانست..
تاریخ انتشار: ۱۳:۳۹ - ۰۱ بهمن ۱۳۹۷
مجلس و دولت در برابر شبکه مافیایی خودروسازان سکوت می‌کنند/ حمایت 15 هزار میلیاردی وزارت صنعت از خودروسازان نباید صورت می‌گرفت
 
فرارو- یک کارشناس اقتصادی گفت:ذهنیت مردم نسبت به خودروسازان داخلی منفی شده است و به نظر نمی‌رسد که روند خرید، به قوت قبل ادامه پیدا کند و به زودی ما شاهد روند نزولی خرید خودرو با سرعت بیشتری خواهیم بود.
 
دکتر حسین راغفر، استاد اقتصاد، در گفتگو با فرارو، نفوذ گسترده خودروسازان در نظام تصمیم‌گیری را به عنوان مهمترین عامل افزایش قیمت‌های خودرو داخلی دانست و در این باره گفت: روی کارآمدن وزیر جدید صنعت نه تنها فایده‌ای برای ارتقای بازار خودروسازی نداشت بلکه وزارتخانه صنعت معدن تجارت را به لابی بزرگی برای خودروسازان داخلی تبدیل کرد. به همین خاطر است که ما می‌بینیم، علیرغم ده‌ها هزار میلیارد سودی که در اثر افزایش قیمت ارز، حاصل این دو خودروساز شد و با وجود نقض عهد‌هایی که در اجرای تعهدات خود به حقوق مالکیت مردم روا داشتند و سود‌های ناموجه‌ای که به دست آوردند، باز هم مورد حمایت 15 هزار میلیارد تومانی دولت و این وزارتخانه قرار گرفته‌اند.

راغفر در ارتباط با وضعیت کنونی صنعت خودروسازی داخلی گفت: باوجود رانت‌هایی که از دهه‌های گذشته تاکنون، هر دو خودرو‌ساز دریافت کرده‌اند، اما کماکان خودرو‌های تولیدی آن‌ها بسیار ناکارآمد و با کیفیت نازل و آلوده‌کننده است و متاسفانه قیمتی که برای خودرو‌هایی با این درجه از کیفیت در نظر گرفته می‌شود، بسیار بالاتر از ارزش واقعی خودرو است.

راغفر با انتقاد از وضعیت شکل گرفته در صنعت خودروسازی کشور، از حضور یک مافیای خودروسازی بزرگ در کشور خبر داد و گفت: این مافیا، تاکنون بسیاری از مسئولین کشور را تطمیع کرده است. به نحوی که در تمام مراکز تصمیم‌گیری مهم مثل مجلس و دولت حضور دارد و هزینه ناکارآمدی خود را به صورت افزایش قیمت خودرو‌ها و یا اشکال دیگری مانند رانت‌ها و اسراف و تبذیر‌های بسیار از جیب مردم و خزانه کشور جبران می‌کنند.
 
افزایش قیمت خودرو به ضرر تمام اقشار جامعه است
این کارشناس اقتصادی، در ارتباط با وضعیت فعلی ثبت‌نام‌کنندگان خودرو‌های داخلی گفت: در شرایط فعلی کشور که بسیار اسفبار است، افزایش قیمت خودرو نه فقط به ضرر ثبت‌نام‌کنندگان بلکه همه مردم خواهد بود، به این خاطر که جدا از بحث افزایش قیمت خودرو، این موضوع بر روی سایر اقلام زندگی مردم هم اثر می‌گذارد و علاوه بر مصرف‌کنندگان و خریداران خودرو‌های داخلی، افراد فقیر جامعه هم قربانی اقدامات نادرست خودروساز‌ها و فساد‌های اقتصادی که در این حوزه  در حال اتفاق است، هستند. بنابراین هزینه این ناکارآمدی را تمام جامعه پرداخت می‌کند و مردم در این شرایط هیچ حامی و پناهگاهی ندارند که از حق آن‌ها دفاع کند.

راغفر در ارتباط با دیگر عوامل زمینه‌ساز مشکلات عدیده کنونی برای خریداران و ثبت‌نام‌کنندگان خودرو‌های داخلی، از ضعف وجود نهاد حامی مصرف کننده می‌گوید و می افزاید: در حال حاضر هیچ نهاد حامی مصرف‌کنندگان وجود ندارد که بتواند در برابر مشکلات به وجود آمده از حقوق افراد ثبت‌نامی حمایت کند. تنها نهادی که در این زمینه وجود دارد، وابسته به وزارت صنعت معدن تجارت بوده و چون در شرایط کنونی بازار خودرو، بیشترین انتقادات به این وزارتخانه وارد است، طبیعتا نمی‌توان انتظار هیچ نوع حمایتی از این نهاد دولتی داشت.
 
وی افزود: در چنین شرایطی مردم نمی‌توانند واکنش قاطعی در اعتراض به افزایش قیمت‌ها نشان دهند چرا که متاسفانه قرار‌داد‌هایی که دو خودروساز با مردم در جریان ثبت‌نام خودرو‌ها می‌بندند، همگی یک طرفه بوده و با وجودی که برای مصرف‌کننده هیچ حق و حقوقی در نظر گرفته نشده است، اما امکان لغو یک طرفه قرارداد از سوی این دو خودروساز وجود دارد.
 
راغفر در بیان مشکلات موجود برای ثبت‌نام‌کنندگان و خریداران خودرو‌های داخلی اینطور ادامه داد: در سایر کشور‌های دنیا، تولیدکنندگان تعهداتی به مصرف‌کنندگان و خریداران دارند و هر چند وقت یکبار، شرکت‌های خودرو‌سازی جمع می‌شوند تا حتی کوچکترین مشکلی که در حوزه خودرو، برای مصرف‌کنندگان به وجود بیاید را به سرعت برطرف کنند. در مقابل در ایران خودروسازان بیشتر از تعهد کاری، به دریافت پول بیشتر از مردم طمع دارند و به همین خاطر است که در شرایط فعلی از تحویل خودرو‌ها طفره می‌روند و مردم هیچ راهی ندارند که در مقابل اقدامات آن‌ها از حقوق خود دفاع کنند.
 
دستگاه قضایی برای اصلاح قیمت ها وارد عمل شود
راغفر وارد شدن دستگاه قضایی برای بررسی وضعیت قیمت‌ها در بازار خودرو را به عنوان مهم‌ترین راه‌حل در شرایط فعلی معرفی کرد و گفت: اگرچه لازم است مجلس در مقابل اقدامات نادرست خودروسازان بایستد، اما در شرایطی که متاسفانه مجلس خودش در کنار این چپاول‌ها قرار گرفته و با سکوتش، بسیاری از این اقدامات را تایید و حتی حمایت می‌کند. بهترین کار این است که دستگاه قضایی به عنوان تنها حامی مردم وارد عمل شود.

وی بحث خود در مورد نقش و عملکرد نهاد قضایی را اینطور ادامه داد: با اعمال نفوذ خودروسازان در مراکز تصمصم گیری، فساد‌های بزرگی شکل گرفته است که اخیرا دادستان یکی از آن‌ها را نزدیک به ۷۰۰ هزار میلیارد اعلام کرد. ارزیابی‌های ما نیز نشان می‌دهد، در یک دوره زمانی دیگر این‌ها نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار از منابع کشور سوء استفاده کرده‌اند. اما تاکنون، ما شاهد هیچ برخورد جدی از در این باره نبوده‌ایم و این موضوع می‌تواند شائبه‌هایی را در ذهن مردم ایجاد کند که باید جلوی آنها را گرفت.
 
سکوت معنادار مجلس در تغییر قیمت خودرو
راغفر مهم‌ترین اقدام مجلس در شرایط فعلی را استیضاح وزیر دانست و گفت: متاسفانه تاکنون استیضاح وزیر نه تنها مطرح نشد،  بلکه خود وزیر به عنوان بزرگ‌ترین حامی اقدامات خودروسازان کشور در بحث افزایش قیمت‌ها، محسوب می‌شود، چرا که در زمانی که کشور با محدودیت‌های مالی بسیاری مواجه شده و وضعیت بودجه سال آینده نیز بسیار اسفبار است و ما با کسری بودجه بی‌سابقه‌ای مواجه هستیم، بی‌هیچ دلیلی امتیازات ۱۵ هزار میلیاردی به این دو خودروساز اعطا کرده است.

این کارشناس اقتصادی در ارتباط با وضعیت آینده خریداران خودرو‌های داخلی نیز اینطور بیان کرد: متاسفانه دولت و مجلس در شرایط فعلی، مردم را به تصمیمات غلط وادار می‌کنند و مردم هیچ راهنمای قابل اعتمادی در حوزه  اقتصادی ندارند. به همین خاطر در شرایط کنونی که تورم هر روز بیشتر می‌شود و ارزش پول مردم بی پناه کاهش می‌یابد، اکثریت برای حفظ ارزش پول خود سعی می‌کنند، هر میزان پولی که دارند را تبدیل به کالا کنند و در بیشتر موارد در حوزه خرید خودرو نیز مردم به سمت تصمیمات غلط‌تر هدایت می‌شوند.

راغفر در ادامه افزود: به خاطر سیاست‌های فعلی دولت است که مردم فقیرتر شده‌اند و ذهنیت آن‌ها نسبت به خودروسازان داخلی منفی شده است و به نظر نمی‌رسد که روند خرید، به قوت قبل ادامه پیدا کند و به زودی ما شاهد روند نزولی خرید خودرو با سرعت بیشتری خواهیم بود.

راغفر در پایان به عنوان پیشنهاد برای اصلاح شرایط حاکم بر بازار خودرو، بهترین راه را آزادسازی واردات خودرو دانست و در این رابطه بیان کرد: در مقابل آزادسازی واردات، دولت قیمت بنزین را افزایش دهد. خودروسازان داخلی نیز باید به سمتی حرکت کنند که در مقابل حمایت ۴۰ ساله‌ای که از اقدامات آن‌ها صورت گرفته، توان بازنگری در افزایش کارایی خود را پیدا کنند و در صورتی که قادر به ارتقای عملکرد خود نباشند، بهترین کار این است که فعالیت خود را به کلی متوقف سازند. در غیر این صورت، می‌بایست منتظر رکود عظیم‌تری در این حوزه باشیم که در اثر مشکلات سو‌مدیریتی در صنعت خودروسازی به وجود می‌آید.
bato-adv
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۳۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
واردات خودرو بايد آزاد بشه و اون موقع هست كه عدالت برپا ميشه و اون موقع قيمت بنزين بايد واقعي بشه و صنعت خورو به خودش بياد ولي متاسفانه كو گوش شنوا؟؟؟؟
بزرگترين فساد رو همه مي بينند و همه سكوت كرده اند و همه دم از عدالت مي زنند ولي موقع درخواست اجراي آن همه گنگ مي شوند
خودرو شده نوندوني و رانت
دولت يك درآمد كلان از واردات به جيب مي زنه و يك درآمد كلان از خودروهاي داخلي و اين يعني معامله دوسرسود براي دولت و واردكنندگان انحصاري
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
آذر ماه 96 بنا به آگهی پیش فروش پارس خودرو یک دستگاه ساندروی استپ وی اتوماتیک تحویل در شهریور 97 پیش خرید کردم الان که دی ماه 97 است نه فقط خودرو را تحویل نداده اند بلکه جابگو هم نیستند. بر فرض اگر من به جای پیش خرید و حمایت از تولید داخلی ارز خریده بودم الان همان ۲۷ میلیون تومان سه برابر یعنی معادل ۸۰ میلیون تومان بود. آیا پارس خودرو ضرر زیان من وامثال مرا جبران میکند؟ قطعن پاسخ منفی است. انحصار پاشنه آشیل اقتصاد خودروسازی ماست. تاما حرف های استاد راغفر در مورد آن ها و مجلس و وزارت صمت درست است. تیشه بزنید بر اعتماد مردم آقایان خودرو ساز رانت بگیر مسئولیت ناپذیر!
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۸:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
ما براى اين انقلاب نكرديم كه فلان مدل خودرو را ارزانتر بخريم.
ما براى اين انقلاب كرديم كه آقاى خود باشيم.
ما براى احياى ارزش‌هاى متعالى و والاى اخلاقى و انسانى انقلاب كرديم و همچنان بر سر پيمانمان هستيم.
به دشمنان، بدخواهان، نااهلان و نامحرمان از ما اينگونه خطاب است:
دلخوش به اين نباشيد كه ما تحت فشار هستيم.
زيرا هر اندازه هم كه ما تحت فشار باشيم، همچنان با تمام جان و توانمان فرياد بر مى‌آوريم:
مرگ بر آمريكا
ننگ بر آمريكا
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۷:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
این نظریه درسته
ناشناس
Netherlands
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
با چهار ماه حقوق کارگری در آمریکا میشود بک فورد یا یک شورلت صفر خرید تازه از دم قسط
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۸
یک هموطن
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
700 هزار میلیارد تومان فساد آنهم فقط در حوزه خودروسازی؟؟؟؟؟؟
یعنی بیش از 40 درصد از کل نقدینگی کشور؟؟؟؟؟؟
خیلی غیر واقعی به نظر میاد.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
دولت از بهار ۹۶ بصورت مهندسی شده واردات خوردو را ممنوع وبعد از چند مها وقفه با افزایش تعرفه باز نموده و بعد از خروج امریکا از برجامم کلا واردات رو ممنوع کرد.هدف گران کردن لگنهای داخلی و ایجاد انحصار مطلق بود که به هدف خود رسیدند.تاوان این مظالم رو مردم میدهند.کشته های بالا در جاده ها.و خالی کردن جیب مردم.و الودگی هوا گویای همه چیز است.خدا از سر تقصیراتشون نگذرد.
ناشناس
United States
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
احسنت به ناله و نفرين ادامه بده ايشالا به يه جايى ميرسه :)
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین