bato-adv
bato-adv
آب رفتن هر چه بیشتر سفره ایرانیان

حالا جگر مرغ هم به ما فخر می‌فروشد!

مهدی یوسف خانی، رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ و ماهی می‌گوید: «قیمت جگر مرغ ‏در بازار ایران معادل نصف قیمت مرغ است. به‌عنوان مثال اگر مرغ کیلویی ١٠‌هزار تومان باشد، ‏جگر آن کیلویی٥‌هزار تومان است. در صورتی که قیمت صادراتی آن بالاتر است و احتمال دارد با ‏قیمت مرغ در کشور برابری کند. این درحالی است که به دلیل کاهش هزینه‌های رسمی، قاچاق جگر ‏مرغ برای قاچاقچیان حتی باصرفه‌تر از صادرات رسمی است.» ‏

تاریخ انتشار: ۱۶:۲۳ - ۱۳ بهمن ۱۳۹۷

حالا جگر مرغ هم به ما فخر می‌فروشد!

«مشتری‌های جگر مرغ و آشغال گوشت زیاد شده است، اما قاچاقچی‌ها به ‏همین هم رحم نمی‌کنند و حالا سود و صرفه دلار گران کار را به قاچاق جگر مرغ هم کشانده است.» این ‏موضوعی است که قصابی‌های تهران می‌گویند. آن‌ها می‌گویند گوشت ١٠٠‌هزار تومانی و مرغ ١٤ ‏هزار تومانی باعث شده است که مردم برای تأمین نیازشان به پروتیین به خرید دل و جگر و سنگدان ‏مرغ روی بیاورند. جالب است که چند روزی است عکسی در فضای مجازی دست به دست می‌شود با ‏این عنوان که «آشغال گوشت بسته‌بندی شده در یکی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای ارومیه به فروش می‌‏رسد.»

به گزارش شهروند، محتوای بسته‌بندی چند دنده گوساله است که با نرخ ٧‌هزار تومان برای فروش گذاشته شده است. ‏قصابی‌های سطح شهر، اما این موضوع را رد نمی‌کنند و می‌گویند آلایش گوشت یا همان تکه‌های ‏اضافه و دورریز گوشت و مرغ خریدارانی پیدا کرده است. ‏

البته مهدی یوسف خانی، رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ و ماهی نیز با تأیید این ادعا می‌‏گوید: «فروش جگر مرغ و سنگدان افزایش پیدا کرده است و بسیاری از شهروندان سنگدان مرغ را چرخ ‏کرده و از آن به‌عنوان گوشت چرخکرده استفاده می‌کنند.» ‏

قاچاق جگر مرغ به روسیه ‏
قاچاق ٦٦٥ کیلوگرم جگر مرغ یکی از خبر‌های جالب چند روز گذشته بود. خبری که در میان ‏اخبار قاچاق سال‌های گذشته کمتر دیده می‌شد، اما حالا افزایش چند برابر قیمت دلار قاچاق کالا‌های عجیب ‏و غریب را رقم زده است. ‏

مهدی یوسف خانی، رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ و ماهی می‌گوید: «قیمت جگر مرغ ‏در بازار ایران معادل نصف قیمت مرغ است. به‌عنوان مثال اگر مرغ کیلویی ١٠‌هزار تومان باشد، ‏جگر آن کیلویی٥‌هزار تومان است. در صورتی که قیمت صادراتی آن بالاتر است و احتمال دارد با ‏قیمت مرغ در کشور برابری کند. این درحالی است که به دلیل کاهش هزینه‌های رسمی، قاچاق جگر ‏مرغ برای قاچاقچیان حتی باصرفه‌تر از صادرات رسمی است.» ‏

او ادامه می‌دهد: «قاچاق جگر مرغ بیشتر به روسیه و کشور‌های آسیای میانه انجام می‌شود، زیرا این ماده ‏غذایی در این کشور‌ها طرفداران زیادی دارد و در رستوران‌های این کشور‌ها مورد مصرف قرار می‌گیرد.» ‏ محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی هم توضیح می‌دهد که میزان ‏مصرف جگر مرغ در ایران با میزان تولید برابری می‌کرد و در سال‌های گذشته کمبودی در این زمینه ‏وجود نداشت، اما حالا قاچاقچیان با صادرات این کالا، بازار داخل را احتمالا با کمبود مواجه می‌کنند. ‏

او در ادامه با اشاره به این‌که فعلا بازار از این نظر مشکلی ندارد، اما در روز‌های گذشته وزارت صنعت، ‏معدن و تجارت اعلام کرده صادرات مرغ در ماه‌های اسفند و فروردین ممنوع است، می‌گوید: «در ‏روز‌های اخیر ابلاغیه‌ای مبنی برممنوعیت صادرات مرغ در ماه‌های اسفند و فروردین دریافت کرده‏ایم و صحبتی از ممنوع بودن آلایش مرغی مانند؛ پا، دل و جگر آن وجود ندارد.» ‏

او در این زمینه اضافه می‌کند: «البته ممنوعیت صادرات مرغ هم به دلیل آن است که در ایام عید با ‏کمبودی مواجه نشویم و به صورت موقت است.» ‏

تهرانی‌ها و استان‌های محروم؛ رکورددار مصرف جگرمرغ
قاچاق جگر مرغ درحالی رخ داده که قیمت گوشت و مرغ روز به روز رو به افزایش است، شاید همین ‏امر ذائقه مردم را تغییر داده تا گرایش بیشتری به خرید جگر مرغ داشته باشند، یا آن‌که به ‏جای جگر گوسفند به خورد مردم داده شود. ‏ محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی می‌گوید که نه‌تن‌ها تقاضای ‏مستقیم مردم برای خرید سنگدان، جگر و پای مرغ افزایش داشته است، بلکه حالا بسیاری از قصابی‌ها هم ‏سنگدان مرغ را چرخ کرده و به جای گوشت به مردم غالب می‌کنند. ‏

او البته تأکید می‌کند که: «در فصل پاییز و زمستان ما با افزایش تقاضا برای آلایش‌های مرغی روبه‌رو ‏هستیم.» به گفته یوسفی شهری، چون تهران به دلیل جمعیت بالا صدرنشین مصرف جگر مرغ و ‏سنگدان است و پس از تهران استان‌های محروم که تمکن مالی ندارند، به مصارف جگر و ‏سنگدان مرغ روی آورده‌اند. ‏

جگر مرغ در منوی فست فود‌ها
جگر مرغ به جز مصرف خانگی مردم بیشتر در فست فود‌های تهران رایج است و حالا ساندویچ جگر ‏مرغ در منوی بسیاری از رستوران‌های تهران دیده می‌شود. ‏ رئیس اتحادیه مرغ و ماهی مصرف جگر مرغ را محدود به فست فودی‌ها نمی‌داند و بر این باور ‏است: «جگر مرغ نه‌تن‌ها در فست فود‌ها، بلکه مورد استفاده مصارف خانگی هم قرار می‌گیرد. برای همین ‏در بسته‌بندی‌های ٤٠٠گرمی و با قیمت ٣هزار و ٥٠٠تومانی در بازار به فروش می‌رسد تا از این ‏طریق نیاز مشتریان خانگی را برطرف کند.» ‏ ساندویچ جگر مرغ یکی از ارزان‌ترین ساندویچ‌هاست که در تهران قیمتی بین ٨ تا ٩‌هزار تومان دارد. ‏

کمبود جگر در بازار جدی شد                                                                                                                          جگرکی‌ها، اما می‌گویند که امکان ندارد جگر مرغ به جای جگر گوساله و گوسفند کباب شود و به مردم ‏فروخته شود، زیرا طعم جگر مرغ بعد از کباب شدن تلخ می‌شود. ‏ این موضوع درحالی رخ می‌دهد که آن‌ها هم می‌گویند با افزایش قیمت‌ها بسیاری از مشتریان‌شان را ‏از دست داده‌اند. ‏ حالا قیمت یک دست کامل جگر در بازار بین ٧٥ تا ٨٥‌هزار تومان است.

این درحالی است که ‏جگرکی‌ها می‌گویند تا پارسال هر دست جگر کامل را ٤٠ تا ٥٠‌هزار تومان می‌خریده‌اند. اتحادیه ‏صنفی فروشندگان دل، جگر و قلوه می‌گوید قیمت مصوب یک سیخ ۲۵ گرمی دل، جگر و قلوه ‏گوسفندی، ۲هزار و ۸۰۰ تومان است. اما برای خرید همان وزن دل، جگر و قلوه گوساله باید ۲‌هزار و ‏‏۲۰۰ تومان هزینه کرد‎. ‎ با این حال جگرکی‌ها به دلیل کمبود در بازار و نابسامانی‌های رخ داده در بازار گوشت، زیر بار قیمت‏های مصوب نمی‌روند و کنترل این بازار به نوعی از دست اتحادیه خارج شده است.

غلامحسین شیرازی، رئیس اتحادیه فروشندگان دل، جگر و قلوه به ایرنا گفته است: «مصرف روزانه دل ‏و جگر و قلوه در شهر تهران ٥ تُن برآورد می‌شود درحالی‌که میزان عرضه آن به بازار به کمتر از ‏‏٢ تن رسیده است‎.» او تأکید کرده است: «ادامه این روند می‌تواند موجب زیان واحد‌های صنفی فعال در این بخش شود، زیرا ‏اکنون قیمت هر دست کامل جگر گوسفندی به ٨٥‌هزار تومان رسیده است و هر دست کامل گوساله نیز ‏‏٥٥‌هزار تومان فروخته می‌شود‎.» وی افزود: «برای جلوگیری از مشکل در واحد‌های صنفی، درخواستی مبنی بر واردات دل و جگر به ‏وزارت صنعت، معدن و تجارت ارایه شده است‎.»

علی اصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفند هم درباره پیشنهاد واردات دل، جگر و قلوه می‌گوید: «با ‏وجود این‌که واردات گوشت قرمز توسط شرکت پشتیبانی امور دام و بخش خصوصی انجام می‌شود، اما ‏لاشه گوشت وارداتی شامل دل، جگر و قلوه و کله و پاچه دام نیست و از این رو در بازار این محصول ‏کمبود ایجاد شده است‎.»

او گفته است: «اکنون هر دست دل، جگر و قلوه پاک کرده ٧٠‌هزار تومان توسط قصابی‌ها خریداری ‏می‌شود که علت اصلی آن کاهش ذبح دام زنده داخلی است‎.» این مقام صنفی تصریح کرد: «قاچاق بی‌رویه به دلیل تغییر نرخ ارز روی داده است، زیرا اگر قیمت هر ‏کیلوگرم دام زنده در داخل کشور ٢٦‌هزار تومان باشد، بهای صدور آن به کشور‌های عراق، امارات، ‏کویت، قطر و عمان به ٥٠‌هزار تومان می‌رسد که همین اختلاف انگیزه قاچاق را افزایش می‌دهد‎.»