bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۹۷۱۴۹

دو سناریو درباره اهداف لغو معافیت‌های فروش نفت

طنز تلخ روزگار این است که دیدار‌های دو وزیری که برای نجات برجام، شب و روز تلاش کرده‌اند، خود عاملی شده است برای نابودی آن. ترامپ همزمان با لغو معافیت‌های تحریمی، در توئیتی نوشت: «جان کری در حال دادن نصیحت بسیار بدی به ایران است.»

تاریخ انتشار: ۱۲:۲۶ - ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
دو سناریو درباره اهداف لغو معافیت‌های فروش نفت

فرارو- روز دوشنبه آمریکا گام مهمی برای تشدید کارزار فشار حداکثری اقتصادی بر ایران برداشت. دولت آمریکا اعلام کرد که از دوم ماه مه، معافیت‌های فروش نفت ایران به هشت کشور را تمدید نخواهد کرد. ناظران و دیپلمات‌های خارجی اهداف متعددی برای این اقدام برشمرده‌اند که در یک چیز مشترک هستند و آن بی‌خاصیت کردن توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ است.

به گزارش فرارو، اندکی پس از خروج یکجانبه کاخ سفید از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، مقامات آمریکایی صفر کردن صادرات نفت ایران را به عنوان یک هدف دنبال کردند. دیروز، مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، طی یک نشست خبری، با اعلام لغو معافیت‌های نفتی ایران، گفت: «ما به سمت صفر کردن (صادرات نفت ایران) حرکت می‌کنیم.»

با انقضای معافیت‌های نفتی در دوم ماه مه، هرگونه خرید نفت از ایران، نقض تحریم‌های آمریکا تلقی خواهد شد. چنین سیاستی، روابط آمریکا را با چندین کشور بزرگ، نظیر هند و چین، تنش‌آلود می‌کند. طبق برخی برآوردها، ایران در حال حاضر حدود یک میلیون بشکه نفت در روز صادر می‌کند که بخش عمده آن به هند و چین می‌رود.

در سالیان گذشته، آمریکا، ایران و صادرات نفت آن را چندین بار تحریم کرده بود، اما هرگز صفر کردن صادرات نفت ایران را به عنوان هدف دنبال نکرده بود. در اوج تحریم‌های دوره ریاست‌جمهوری باراک اوباما، صادرات نفت ایران حدودا یک میلیون بشکه در روز باقی ماند. اکنون، اما، آمریکا هدف بی‌سابقه‌ای را دنبال می‌کند.

مجبور کردن ایران به خروج از برجام
شاید بتوان گفت ملموس‌ترین نتیجه امضای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵، استمرار و افزایش صادرات نفت ایران بود. به رغم اینکه دولت باراک اوباما، در زمینه خرید نفت از ایران، به چندین کشور معافیت داده بود، اما صادرات نفت ایران در دور قبلی تحریم‌ها به طرز چشمگیری کاهش یافت. هر چند که به صفر نرسید. با امضای برجام، بار دیگر صادرات نفت ایران افزایش یافت و به سطح ۲.۵ میلیون بشکه در روز رسید.

خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از برجام و بازگشت تحریم‌های نفتی، صادرات نفت ایران را مجددا در معرض خطر بزرگی قرار داد. اما تا زمانی که صادرات نفت استمرار داشت، ایران به این توافق پایبند ماند. برخی ناظران معتقدند که دلیل عدم خروج ایران از توافق هسته‌ای، همین استمرار فروش نفت، ولو با مقدار کمتر، است. چرا که از مزایای اقتصادی برجام، چیزی جز فروش نفت باقی نمانده است. شرکت‌های خارجی مدت‌ها پیش، یکی پس از دیگری، از ایران خارج شدند و تعاملات بانکی ایران با خارج هم محدود شد.

شاید به همین دلیل است که دیپلمات‌های اروپایی معتقدند که تحریم کل صادرات نفت ایران، موجب خروح این کشور از برجام خواهد شد. از دیدگاه این دیپلمات‌ها، لغو معافیت‌ها، تلاشی است برای مجبور کردن ایران به نقض توافق هسته‌ای است. تا از این طریق آمریکا بتواند ائتلافی علیه ایران ایجاد کند. در حال حاضر، اروپایی‌ها از کارزار فشار حداکثری علیه ایران حمایت نمی‌کنند. تقریبا فقط عربستان، امارات و اسرائیل از رویکرد کنونی آمریکا علیه ایران حمایت می‌کنند.

در همین رابطه، یک دیپلمات اروپایی به وبگاه المانیتور گفت: «فکر می‌کنم هدف (دولت آمریکا) این است که یک ائتلاف جهانی علیه ایران ایجاد کند و برای محقق کردن این امر، آن‌ها ایران را برای نقض کردن» توافق هسته‌ای تحت فشار قرار می‌دهند. به گفته این دیپلمات، این سیاست «تا به حال کاملا شکست خورده است.»

امتیازگیری از ایران در اسرع وقت
حدود یک سال پیش، آمریکا از برجام خارج شد. اما بر خلاف انتظار آمریکایی‌ها، نه ایران وارد مذاکره با دولت ترامپ شد و نه اقتصاد آن فروپاشید. علاوه بر این، خویشتنداری ایران در برابر تحرکات جسورانه کاخ سفید، موجب مطرح شدن این تلقی در غرب شد که ایران سیاست صبر کردن تا پایان ریاست جمهوری ترامپ را در پیش گرفته است. طبق این دیدگاه، ایران از پاسخ دادن به اقدامات خصمانه ترامپ خودداری می‌کند به امید اینکه در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا، ترامپ شکست بخورد و یک رئیس‌جمهور دمکرات به قدرت برسد. چرا که فشار‌های یک رئیس‌جمهور دمکرات بر ایران، اگر از فشار‌های ترامپ کمتر نیست، مطمئنا بیشتر هم نخواهد بود.

فارغ از درستی یا نادرستی چنین دیدگاهی، محافل محافظه‌کار واشنگتن از استراتژی صبر ایران نگران شده‌اند. به عنوان نمونه، مارک دوبوویتز، رئیس اندیشکده «بنیاد دفاع از دمکراسی‌ها» اخیرا، طی یادداشتی، برای خنثی کردن این استراتژی، پیشنهاد داده است که دولت ترامپ تحریم‌های اصلی ایران را، نه ذیل عنوان هسته‌ای، بلکه ذیل عناوینی نظیر حمایت از تروریسم و توسعه موشک‌های بالتسیک و امثال این‌ها بازگرداند؛ تا یک رئیس‌جمهور دمکرات نتواند این تحریم‌ها را رفع کند.

ایده روی کار آمدن یک دمکرات پس از ترامپ، موجب شد که فشار‌ها بر ایران بیشتر شود. مخالفان جمهوری اسلامی ایران در واشنگتن بر این باور هستند که تمدید معافیت‌های نفتی ایران در دوم ماه مه، استراتژی ترامپ در برابر ایران را تضعیف می‌کند. چرا که در صورت تمدید، دولت ترامپ باید شش ماه دیگر - تا دوم نوامبر ۲۰۱۹- صبر کند تا معافیت‌ها را لغو کند. در همین رابطه، یک مقام دولت آمریکا اخیرا، به الی لیک، دیدگاه‌نویس خبرگزاری بلومبرگ، گفته است که آخرین فرصت واقع‌بینانه دولت ترامپ برای پایان دادن به معافیت‌ها، دوم ماه مه آینده است. چرا که ضرب الاجل بعدی - یعنی دوم نوامبر- به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بسیار نزدیک است و ترامپ از اتخاذ هرگونه اقدامی که موجب افزایش قیمت‌های نفت شود، متنفر خواهد بود. در آن زمان، ایران به اندازه کافی درآمد نفتی ذخیره کرده است که بتواند تا آخر دوره ترامپ صبر کند. به امید اینکه در انتخابات ۲۰۲۰ یک دمکرات پیروز شود.
 



ناظران معتقدند که کارزار فشار حداکثری آمریکا بر ایران، نتایج مطلوب را محقق نکرده است. این در حالی است که انتخابات ریاست‌جمهوری آینده آمریکا، روز به روز نزدیکتر می‌شود. بنابراین، دولت ترامپ ناگزیر شده است که قبل از انتخابات، ایران را به حدی تحت فشار قرار دهد که در همین دو سال باقیمانده به آمریکا امتیاز دهد.

به نظر می‌رسد که گرفتار شدن برجام در دعوا‌های سیاسی و حزبی درون آمریکا، تاثیر مهمی بر افزایش فشار‌ها بر ایران داشته است. چندین کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری از حزب دمکرات، مثل کامالا هریس، الیزابت وارن و برنی سندرز، وعده بازگشت به برجام داده‌اند. علاوه بر این، دقیقا یک سال پیش، در آوریل ۲۰۱۸، جان کری، وزیر خارجه اسبق آمریکا، با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، درباره نجات برجام، دیدار و گفتگو کرد. طنز تلخ روزگار این است که دیدار‌های دو وزیری که برای حصول و سپس نجات برجام، شب و روز تلاش کرده‌اند، خود عاملی شده است برای نابودی آن. ترامپ همزمان با لغو معافیت‌های تحریمی، در توئیتی نوشت: «جان کری در حال دادن نصیحت بسیار بدی به ایران است.»

البته برای صفر کردن صادرات نفت ایران، دلیل دیگری هم وجود دارد که با دلایل مزبور منافاتی ندارد. در اکتبر ۲۰۲۰، یکی از بند‌های قطعنامه برجامی شورای امنیت سازمان ملل منقضی می‌شود. با انقضای این بند، ایران اجازه خواهد داشت که تسلیحات متعارف خریداری کند. اگر تا اکتبر ۲۰۲۰ برجام فرونپاشد، خرید تسلیحات متعارف توسط ایران طبق قطعنامه شورای امنیت، مجاز خواهد بود. بنابراین، فروپاشی برجام، چنین بندی را ملغی خواهد کرد.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
این برجام دیگه چه سودی برای ایران داره؟ همه برنامه هایی که قرار بود برجام مانع اونها بشه داره سرمون میاد، ماندن در برجام به نوعی توهین به خودمان هست، هیچ جربوزه ای هم از اروپا و روسیه دیده نمی شود
ناشناس
United States of America
۰۹:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
با توجه به ترسو بودن امریکایی ها. با پایان رسیدن دوره های نفتی باید از برجام خارج شویم و غنی سازی سنگین را اغاز کنیم. با توجه به این نکته که امریکایی ها از جنگ بسیار می هراسند مطمئن درخواست صلح خواهند کرد. از خروج از برجام بسیار لازم است و ماندن در قرار دادی که نفعی برای ما ندارد به نفع امریکایی ها و موجب نشان دادن ضعف و حقارت است
ناشناس
United Arab Emirates
۰۷:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
ایران باید از نیروهای وفادار خود در خارج از کشور برا ی فشار استفاده کنه
جواد
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
الان که میگن ایران در تنگنای اقتصادی چرا هیچ صرفه جویی صورت نمی گیره خرج های غیر ضروری در شهرداری وهمه ارگان ها . همه فشار تحریم که نباید رو دوش مردم ضعیف باشه چرا مسولین پول بیت المال رو با مدریت غلط اینگونه نابود میکنند. تعریف مدریت یعنی بتونی از هیچی پول در بیاری بعد مدیریت در ایران فقط شده هدر دادن منابع مدیرت در سیاست خارجی یعنی دشمنی ها رو به حد اقل رساندن وقتی ایران در مذاکرات بود یادش رفت همسایگان رو وباید با عربستان و عربها وارد مذاکره میشد الان دیگه خیلی دیر شده سیاست خارجی یعنی دشمنرو به دوست تبدیل کنی و رقیب را به شریک تبدیل کنی نه اینکه هی برای خودت رقیب بتراشی
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
به نظر من باید صبر کنیم این روزها بالاخره می گذرد با سختی. اما مسولیین بایید بخود بیاییند به جای دعواهای جناحی اگر از فرصتها استفاده میکردند الان اوضاع اینطور نبود بجای اینکه کشور دو دسته کنیم باید با هم همدل بشیم در مقابل دشمنان واین بازیهای سیاسی چپ و راست را تمام کنیم
انتشار یافته: ۴۵
ناشناس
United States of America
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
به دوستان و تحلیلگران و کارشناسان سیاست خارجی در داخل کشور باید واقعیات را بدون تعارف گفت تا شاید بتوان تصمیمات بهتری را گرفت. در مورد ترامپ باید گفت که اگر سه ماه پیش امکان اینکه دمکراتها در انتخابات 2020 برنده شوند سی درصد بود حالا این میزان زیر ده درصد است. اقتصاد امریکا به صورت تاریخی عملکرد غیر قابل باوری پیدا کرده و میزان بیکاری به کمترین رقم در پنجاه سال گذشته رسیده ضمن اینکه نرخ تورم هم به زیر 1.5 درصد محدود شده. انها که امریکا را از نزدیک می شناسند می دانند که چه اندازه اقتصاد برای تصمیم گیری مردم امریکا در موسم انتخابات مهم است. از طرف دیگر هر روز بر محبوبیت ترامپ دارد اضافه می شود و به خصوص بعد از تبرئه ترامپ از بازپرسی مولر حتی دمکراتها هم شانس خود را برای پیروزی بر ترامپ بسیار کم ارزیابی میکنند. همچنین اقدامات ترامپ در مورد دیوار مکزیک و برخورد با چین و اروپا بر سر تعرفه تجاری باعث محبوبیت بی سابقه او شده است. خلاصه اینکه تقریبا قطعی بدانیم که تیم ترامپ و پنس حداقل برای ده سال اینده در امریکا باقی خواهند ماند و تصمیمات خود را بر این اساس بگیریم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
2020 هم قطعا یقینا تو مشته دونالد ترامپه!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
بیکاری این همه کامنت مینویسی! حقوق ملت را میگری و مفت میخوری!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
اين تحليل شما از متن خبر عالی تر بود.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
کو گوش شنوا، کی به ما این رسالت رو داده که باید با کل کشورهای دنیا دربیوفتیم
حمید
United States of America
۱۶:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
قبلا میگفتن 6 ماه دندون رو جیگر بذارید تا بریم مذاکره کنیم حالا میگن دو سال دیگه صبر کنید اون موقع هم میگن 4 سال دیگه صبر کنید همه هم میگیم چشم اطاعت میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
عملکرد بد مسئولین ایران را نباید با قهرمان نمایی ترامپ توجیه کرد. به زعم همه کارشناسان و محللین ایالات متحده، ترامپ و تیم او با خروج از یک معاهده بین المللی(برجام) که 7 سال برای آن زحمت کشیده شده بود عملا نظام بین الملل را به سخره گرفته است.و همه اقدامات بعد از آن از جمله تحریم نفت ایران و... که پس از خروج غیرقانونی امریکا از این معاهده بین المللی شروع شدهف غیرقانونی است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
تحلیل درستی بود. در ضمن، صحبت از کاندیداتوری ایوانکا ترامپ برای 2024 شده که مطمئنا بی طرفدار نخواهد بود. این جریان نئوکان و وایت سوپرماسیست قدرت را به آسانی از دست نخواهند داد. بنابراین، ایران باید در سیاست اش تجدید نظر بکند.
ناشناس
-
۰۹:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
حرف حق حساب نداره
ناشناس
-
۰۹:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
دقیق نوشتید داداش
ناشناس
United States of America
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
خواهشا چطور از مسئولین بخواهیم که دوباره مانند دور قبلی تحریمها در سالهای 90 و 91 و اشتباه و تخمین نادرست از توانایی طرف مقابل برای اجرای کامل تحریمهای نفتی را انجام ندهند. باور کنید انها بهتر از ما می دانند توان دور زدن تحریمهای ما چه اندازه است. یادتان هست در دور قبلی تحریمها مسئولین وزارت نفت می فرمودند که اصلا نفت ایران قابل تحریم نیست چون برخی پالایشگاههای اروپا یا ژاپن فقط برای پالایش نفت ایران تنظیم و طراحی شده اند. و یا با تحریم نفت ایران قیمت نفت به بالای 250 دلار می رسد. و یا با یک اخم ایران پژو فرانسه ورشکست می شود! حتی از ان بدتر مدیران نفتی دولت مدیر جهانی گویا با افرادی نابالغ و کودک طرف هستند برای سنگین کردن برگ های برنده خود در زور ازمایی نفتی با یک تبلیغات عجیب و غریب خبر از کشف یکی از بزرگترین ذخایر گازی و نفتی دنیا در دریای خزر را دادند و نام ان را هم حوزه گازی سردار جنگل گذاشتند و دهها سکه و نشان خدمت و افتخار به متصدیان این کشف بزرگ ! دادند تا کاملا قابل باور جا بیافتد. گمان می کردند که امریکا یا اروپا یا دنیا نمی داند دریای خزر چه خبر است. خوب است اقای زنگنه و مسئولین وزارت نفت گزارشی در مورد میدان عظیم! سردار جنگل و چرا هیچ کاری برای بهره برداری ان در این 8 سال نشده ارایه دهند و از ان مهمتر شاید بتوانند کمی از ان سکه ها و پاداشهای نجومی را به خزانه بر گردانند.

در این دور جدید تحریم هم قطعا بدانید و مسئولان کشور بدانند که انها بسیار بهتر از ما شرایط بازار و اقتصاد ایران و میزان صادرات نفت ایران را می دانند. نگذاریم باز خیلی دیر شود و باز دوباره تحت عنوان حل یک مسئله غیر ضروری در وقت اضافه و وقتی که همه دنیا متوجه شدند برای ایران راهی جز تعامل و مذاکره نیست به میز مذاکره برگردیم. شما تصور می کنید حتی اگر ایران بتواند 500 هزار بشکه هم در روز به قاچاقچیان بین المللی نفتی چینی و هندی و مالزی و... بفروشد انها چند دلار بابت هر بشکه نفت ملت ایران به دولت بر خواهند گرداند. بابک زنجانی و رضا صراف و پولهای نفتی که قرار بود با دور زدن تحریمها به کشور بیاورند الان از دفتر وکلا و قضات امریکا و اروپا سر دراورده و هرگز هم مانند ثروت خاوری به ایران بر نخواهد گشت. مومن باید چند بار دچار ضرر از یک راه شود تا متوجه شود؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
عالی؛ احسنت؛ ممنون.
ناشناس
United States of America
۱۲:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
برخی هنوز به این تصورات ساده انگارانه مشغولند که مثلا امریکا یا ترامپ از بالا رفتن قیمت نفت ضرر می کند یا اقتصاد امریکا دچار ضرر می شود. الان بعد از نفت 150 دلاری و بنزین گالنی چهار دلاری سالهاست که اقتصادی کشورهای صنعتی و در راس انها امریکا به قیمت انرژی بالا عادت کرده و مصرف کننده های نفت و بنزین امریکا حتی به راحتی می توانند همان گالنی سه دلار را هم بدون هیچ تاثیری در رشد اقتصادی و طرفداری از ترامپ بپردازند. ده سال پیش که قیمت نفت 150 دلار بود درامد سرانه در امریکا 45 هزار دلار بود. الان که قیمت نفت به 70 دلار رسیده درامد سرانه در امریکا به 60 هزار دلار رسیده. بنابراین اصلا تصور نکنید که قیمت نفت حتی صد دلار که با توجه به وفور انرژی در بازار تقریبا محال است می تواند تاثیری استراتژیک بر تصمیم گیری ترامپ بگذارد. از انطرف سال انتخابات امریکا 2020 هست. ترامپ با گران کردن نفت و بنزین در سال 2019 هم درامد دولت فدرال را افزایش می دهد و هم به ادامه رشد و رونق اقتصادی شرکتهای عظیم نفت و گاز امریکا کمک می کند و با افزایش شدید تولید در سال 2019 که خود ناشی از گران شدن نفت به دلیل تحریم نفت ایران و ونزویلا هست مقدمات سقوط قیمتها و کاهش قیمت بنزین برای تابستان و پاییز سال اینده که فصل انتخابات است را فراهم می نماید. به علاوه و مهمتر از همه اینها ترامپ برای برنده شدن در انتخابات 2020 نیاز به فشار بیشتر به ایران دارد. حتی اگر این فشار به نتیجه نرسد ولی ترامپ لازم دارد که همه سفارشات نتانیاهو و لابی تندرو او در امریکا را عمل کند تا انها هم به پیروزی او در دور دوم کمک کنند. پس باید خود را برای شرایط بسیار دشوار تری اماده کنیم که قطعا نیاز به تصمیات بزرگی دارد. برای روسیه هم هیچ چیزی بهتر از همین نفت گران نیست. روزی که شرایط ایران و ونزویلا به صورت طبیعی بر گردد و نفت ایران و ونزویلا به بازار بر گردد روزی است که روسیه و سایر تولید کننده های بزرگ نفت دنیا دچار خسران بزرگی خواهند شد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
داداش شما باید مشاور ترامپ بشی . فکر کنم خود مشاورانش هم اینها رو به این صورت نمی دونند
ناشناس
United States of America
۱۲:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
در حال حاضر متاسفانه به غیر از ظرفیت خالی ایران و ونزویلا بازار جهانی با 3 تا 4 میلیون ظرفیت خالی و اضافه بیشتر روبرو هست که با افزایش قیمت نفت در این چند ماه میزان سه تا چهار میلیون بشکه نفت شیل امریکا نیز به این ظرفیت اضافه خواهد شد. تولید گاز امریکا هم در همین دو سال اینده تا 300 میلیارد مترمکعب افزیش خواهد یافت. همین الان در برخی از میادین گازی امریکا و تکزاس قیمت گاز منفی شده است! یعنی تولید کننده گاز پولی به مصرف کننده گاز که عمدتا نیروگاههای برق هستند می پردازند تا گاز انها را مصرف کنند! ( شاید دوستان بگویند مگر می شود؟ بسیاری از گاز تولیدی جدید امریکا که مانند سونامی در حال تولید هست گاز همراه با نفت شیل هست. از انجا که مطابق قوانین سخت زیست محیطی امریکا این شرکتهای تولید شیل نفتی اگر بخواهند به تولید شیل نفتی پر ارزش خود ادامه دهند باید گاز تولیدی را یا به فروش برسانند و اگر بخواهند اتش بزنند خسارات و جرایم سنگینی باید به دولتهای ایالتی و فدرال پرداخت کنند. بنابر این برای انها می صرفد که در قیاس با جرایم حتی دستی پولی به مصرف کننده های گاز بدهند تا گاز تولیدی انها را مصرف کنند!) مخلص کلام اینکه که بازار دنیا در نفت و گاز تولیدی شیل و همچنین در سایر انرژی های باد و خورشید و از همه مهمتر پیشرفت تکنولوژی و مصرف کمتر دارد غوطه می خورد. فقط مصرف برق ژاپن در ده سال گذشته به صورت مطلق بیست درصد کاهش یافته . همه اینها گفته شد که شرایط خطیر کشور و اقتصاد به مسئولان یاداوری شود. تصور نکنیم هنوز در پنجاه سال پیش هستیم و هنوز داریم جزوه استاد دانشگاه انزمان را تحویل مسئولان ارشد کشور می دهیم که بله تحریم نفت ایران و حتی عربستان و ونزویلا و عربها نشدنی است!
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
من هم به دلار حقوق می گرفتم همچین نظراتی می گذاشتم.اگر همه چیز به نفع آمریکا بود و شرایط براشون اینقدر عالی لازم نپبود خودشون رو به هر خفتی بندازند برای مذاکره.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
ناشناس معلومه بیکاری ها ! یه دفعه سه تا تحلیل چندیدن خطی نوشتی !!خخخخ
ناشناس
Finland
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
6 ساله مملکتو منتر و معطل برجام معجزه کردین اینم آخرش . اینم اقتصاد نابودشده با یک تورم ونزوئلایی خوشگل . چرا باید کار دیپلماسی ما به التماس کردن برسه ؟
کیان
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
دوست عزیزم این موضوع ربطی به برجام نداره و روحانی یا امثال ایشان نمی توانند اقدام مثبتی انجام بدهند. موضوع خیلی فراتر از این حرف هاست و به رفتارهای منطقه ای ما بر می گردد. من فقط حیفم میاد که چقدر هزینه ها کردیم، چقدر منابع کشور به هدررفتن و چقدر مردم شرمنده خانواده هاشون شدن به خاطر مشکلات اقتصادی!! آخرش دوباره میایم سر میز مذاکره اما چه فایده که تورم 100، 200 تا 500 درصد رو هم تجربه کردیم و دیگر هم چیزی تغییر نمی کند.
ناشناس
Finland
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
اگه همفکران شما میبودن الان همه دنیا با آمریکا بودند نه فقط چند کشور
بالاخره اوضاع ما الان اصلا جالب نیست ولی میتونست خیلی بدتر از این باشه
و اینکه من به روحانی رای دادم ولی پشیمونم بخاطر سوء مدیریتش
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
شما همچنان خودت را به خواب بزن .
الان به جای اینکه از ملت بخاطر مخالفت با برجام عذرخواهی کنید خودتان را به خواب زده اید برای خواب کردن ملت .
دوره شما رو به پایان است
ناشناس
Luxembourg
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
مملکت خیلی قبلتر از این شش سال معطل بود.احمدی نژاد کشور رو به ورطه ی نابودی کشوند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
ایران برای مالیدن پوزه ترامپ و نتانیاهو به خاک فعلا باید تحت هر شرایطی در برجام باقی بماند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
اتفاقا این حجم سکوت چیزی بجز سرفکندگی و چرخش در نظرات رو اثبات نمی کنه
ضدآمریکایی
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
باسلام.چرا نظام اسلامی ایران ، موضوع خصومت های آشکارآمریکا برابر توافق نامه برجام به سازمان ملل ومجمع عمومی احاله نمیدهد؟چرادرمجامع بین المللی شکایت نمیکند که اگر در آینده کل برجام تفویت شد مشکل ائتلاف سازی ازناحیه آمریکا وهم پیمانانش حاصل نیاید؟لطفا دراین مورد نظریه کارشناسی اخذ وگزارش فرمایید
کیان
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
آقا کل دنیا یعنی آمریکا، ما همیشه می گیم و خواهیم گفت. به خود آمریکا شکایت کنیم؟!!
تورنادو
Georgia
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
این است قدرت آمریکا یا تمکین کنید یا بجنگید باید ده امتیاز بدهید تا یک امتیاز بگیرید
ناشناس
Turkiye
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
امروز اون شریک راهبردی شما کجاست شماییکه بهترین فرصت را برای صادرات گاز به اروپا را فقط بخاطر حمایت از روسیه از دست دادید اگر امروز اروپا مشتری گاز ایران بود هیچ قدرتی نمی توانست ایران را تحت فشار بگذارد ولی نقطه مقابل شما روسیه امروز از این وضعیت ایران با دمش گردو میشکند و باز هم تاریخ تکرار شد وروسیه حاکمان ایران رافریب داد و با دشمنان ایران دست اخوت داد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
صبر استراتژیک دیگه چیه؟!؟!؟یا رومی روم یا زنگی زنگ!یا به وعده هاتون عمل کنید و ضمن امحای برجام تنگه هرمز رو هم مسدود کنید یا برای یک صلح و سازش همه جانبه و پایا با پرزیدنت ترامپ آماده بشید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
ایران هیچ راهی جز سکوت تا ابد نداره چون واقعا دستش از همه لحاظ خالیه
ناشناس
Finland
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
نه اینطورها هم نیست . میخوای آمریکا رو تو یک چشم به هم زدن برات نابود کنم . بفرما : مرگ بر آمریکا . اونم مُرد بهمین راحتی
ناشناس
Finland
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
بذار یکدفعه راحتت کنم . مرگ بر آمریکا نه ، مرگ بر کل گیتی با تموم موجوات زنده اش بغیر از سه کشور دوست . آهان همه مُردن . خیالمون راحت شد
یک هموطن
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
اشتباه است اگر به دنبال دور زدن تحریم ها برویم.
حتی اگر چند صباحی بتوانیم این کار را بکنیم و به ریش آمریکایی ها بخندیم ولی این بازی موش و گربه نهایتا به نفع آنها تمام خواهد شد.
باید از مسیری معقول و مطمئن راهی برای شکستن این محاصره پیدا کرد.
بهتر است هر چه سریعتر یکی از این دو روش را پیش بگیریم قبل از آنکه حلقه محاصره تنگ تر و تنگ تر شود و مجبور شویم تسلیم خواسته های ترامپ و باند جنگ طلب او شویم:
1- انتحاری عمل کنیم.یعنی فضا را بصورت کنترل شده ای ملتهب کنیم.از تمام معاهدات بین المللی اعم از برجام و NPT و ...خارج شویم ، فعالیت نیروگاههای اتمی را مجددا شروع کنیم؛ تنگه را ببندیم و گارد جنگی بگیریم و نهایتا با وساطت بعضی کشورها به صلح برسیم.بقول خود آمریکاییها وقتی با یک دیوانه حرف می زنی چماقی در دست بگیر و با صدای بلند حرف بزن.
البته باید بسیار با احتیاط حرکت کنیم و مواظب ریسک جنگ احتمالی باشیم هر چند احتمال آن بسیار پایین است.
2- بدون هیچ سر و صدایی با اروپایی ها به نمایندگی از آمریکا مذاکره کنیم و در مقابل برآورده کردن خواسته های آنها ؛ امتیازات مناسبی بگیریم و به طور اساسی تغییر جهت بدهیم.
لازمه موفقیت در هر دو تای این مسیرها رو آوردن به مردم ؛ ایجاد آشتی ملی و میدان دادن به مردم در عرصه تصمیم گیری است.
ناشناس
Luxembourg
۱۰:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
دیگه واسه این حرفها خیلی دیره هموطن،دیگه آشتی ملی مشکلی رو حل نمی کنه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
اصلاح طلبی یعنی توجیه ترس در برابر آمریکا و لاغیر
ناشناس
Turkiye
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
تو هنوز از سال ۷۶ تا حالا بیدار نشدی؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
خواهشا از این اینترنت امریکائی برای اهداف ضدامریکائی استفاده نفرمایید تا صداقتتان ایفاد گردد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
مردم خیری از اصولگرا و اصلاح طلب ندیدند. چه فرقی می کنه وقتی دوره هر جناح ارزش پول ملی 300 درصد افت می کنه و مردم فقیرتر می شن.
ناشناس
Luxembourg
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
داداش میشه اصولگرایی رو هم برامون تعریف کنی شما تا ما از جهل وبی خبری نجات پیدا کنیم؟
ناشناس
United Arab Emirates
۲۳:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
هیچ سندمکتوبی که براون اساس کشورها ایالات متحده ٱمریکا رابعنوان ناظر وحاکم برکشورها برگزیده باشندوجودنداره که بخودش اجازه بده فروش نفت وگازبخش عمده درٱمدکشورمون هس روموردتحریم قراربده. یکی ازاقدامات لازم بکارگیری وکلای بین المللی باتجربه وطرح شکایت ازٱمریکادردادگاههای بین المللی بمنظور صدورحکم لغوتحریمهای یکجانبه ونیزمطالبه زیانکردهایی که به اقتصادما تحمیل نمودند
bato-adv
bato-adv
bato-adv