bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۹۸۱۱۵

تمدید معافیت‌های هسته‌ای؛ ریل‌گذاری آمریکا برای نقض برجام

به نظر می‌رسد که هدف دولت آمریکا از اینگونه محدودیت‌های معنادار این است که یا ایران را به توقف کامل غنی‌سازی مجبور کند یا اینکه ایران را به نقض برجام وادار کند. مورد اول صریحا در بیانیه وزارت خارجه آمریکا ذکر شده است. در این بیانیه آمده: «ایران باید تمام فعالیت‌های حساس اشاعه‌ای، از جمله غنی‌سازی را متوقف کند، و ما اقداماتی که از ادامه غنی‌سازی حمایت کند را نخواهیم پذیرفت.»

تاریخ انتشار: ۱۴:۳۳ - ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
تمدید معافیت‌های هسته‌ای؛ ریل‌گذاری آمریکا برای نقض برجام

فرارو- دولت آمریکا برخی معافیت‌های هسته‌ای را، که به موجب آن‌ها سایر اعضای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) می‌توانند با ایران در زمینه فناوری هسته‌ای صلح‌آمیز همکاری کنند، تمدید کرد. اما به طور همزمان محدودیت‌هایی اعمال کرد که ممکن است نقض برجام را اجتناب‌ناپذیر کند.

به گزارش فرارو، پس از هفته‌ها بحث وجدل درباره تمدید یا لغو معافیت‌های هسته‌ای ایران، سرانجام وزارت خارجه آمریکا جمعه شب با صدور بیانیه‌ای رسمی، برخی از این معافیت‌ها را تمدید و در عین حال محدودیت‌های جدیدی را اعمال کرد. طبق این بیانیه، معافیت‌های تمدیدشده به سایر اعضای برجام اجازه می‌دهد که بدون نگرانی از تحریم شدن کار در پروژه‌های تغییر کاربری تاسیسات هسته‌ای فردو و اراک را ادامه دهند.

در رو‌زهای اخیر، برخی محافل مخالف ایران در کنگره به شدت وزارت خارجه آمریکا را برای لغو کل معافیت‌های هسته‌ای تحت فشار قرار داده بودند. هرچند که این مخالفان نتوانسته‌اند جلوی تمدید شدن معافیت‌ها را بگیرند، اما ظاهرا فشار‌های آنان باعث شد وزارت خارجه آمریکا محدودیت‌هایی اعمال کند که ادامه اجرای برجام را به خطر می‌اندازد. آمریکا مدت معافیت‌ها را از ۱۸۰ به ۹۰ روز کاهش داده است. کلسی دیونپورت، رئیس بخش سیاست عدم اشاعه در انجمن کنترل تسلیحات، به ان‌بی‌سی‌نیوز گفته است که کمتر کردن مدت معافیت‌ها حمایت آمریکا از پروژه‌های تغییر کاربری فردو و اراک در آینده را مبهم می‌کند. به گفته دیونپورت، کاهش مدت معافیت‌ها در کنار تحریم صادرات نفت ایران، ممکن است باعث خروج ایران از توافق هسته‌ای شود.

طبق برجام، ایران می‌تواند در چند تاسیسات هسته‌ای، مانند فردو، اراک و بوشهر، برخی فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز داشته باشد. در پنجم نوامبر ۲۰۱۸، همزمان با اجرای دور دوم تحریم‌های آمریکا علیه ایران، وزارت خارجه آمریکا، با صدور بیانیه‌ای به استمرار همکاری‌های بین المللی هسته‌ای در تاسیسات یادشده مجوز‌هایی داد که تا به امروز ادامه دارند. اما در روز‌های اخیر، این مجوزها، خصوصا مجوز فردو و اراک، در کانون جدال‌های تندرو‌های واشنگتن قرار گرفته است. محافل مخالف جمهوری اسلامی در واشنگتن می‌گویند این مجوز‌ها باید مانند معافیت‌های فروش نفت لغو شوند. به رغم اینکه هدف اصلی معافیت‌های هسته‌ای فعلی، تغییر کاربری تاسیسات فردو و اراک است، اما تندرو‌های واشنگتن با تمدید آن‌‎ها مخالفت کردند. مخالفان تمدید معافیت‌ها ادعا می‌کنند که ایران از اینگونه معافیت‌ها برای زنده نگه داشتن آمال هسته‌ای خود استفاده می‌کند تا در وقت مناسب فعالیت هسته‌ای غیرصلح‌آمیز انجام دهد. برخی نمایندگان کنگره نیز با طرح این استدلال که آمریکا از برجام خارج شده است، با تمدید معافیت‌های هسته‌ای مخالفت کردند. سناتور تد کروز یکی از این نمایندگان است که بر لغو معافیت‌های هسته‌ای اصرار می‌کند و حتی تایید جفری ابرهارت، نامزد مورد نظر دونالد ترامپ برای تصدی سمت نماینده ویژه آمریکا در امور عدم اشاعه، در کمیته روابط خارجی مجلس سنا را به لغو معافیت‌های هسته‌ای مشروط کرد. یک مقام جمهوریخواه در کنگره آمریکا به ان‌بی‌سی نیوز گفته است که کروز تلاش می‌کند که دولت ترامپ اجرای برجام را متوقف کند.

دیشب برخی معافیت‌های هسته‌ای تایید شد، اما به نظر می‌رسد که مخالفت کروز و همفکرانش در نوع تمدید معافیت‌ها اثرگذار بوده است. آمریکا همزمان با تمدید برخی معافیت‌ها، محدودیت‌های جدیدی بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران اعمال کرد. این محدودیت‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که ممکن است ایران را به نقض مفاد برجام مجبور کنند.

طبق بیانیه وزارت خارجه آمریکا، انتقال اورانیوم غنی‌سازی‌شده ایران به خارج در ازای دریافت اورانیوم طبیعی (کیک زرد) و نیز ارسال آب سنگین مازاد ایران به عمان ممنوع شده است. بر اساس مفاد برجام، ایران فقط می‌تواند ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی‌شده نگهداری کند و اورانیوم مازاد خود را صادر کند. اکنون با ممنوعیت صادرات اورانیوم مازاد، ایران دو راه خواهد داشت که هر دو به نقض برجام منجر خواهند شد. نخست؛ طبق برجام غنی‌سازی اورانیوم در سطح ۳.۶۷ درصدی را ادامه دهد. اگر ایران چنین کند و مقدار اورانیوم غنی‌شده آن از ۳۰۰ کیلو فراتر رود، این امر نقض صریح برجام خواهد بود. چرا که براساس برجام ایران نمی‌تواند بیشتر از ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی‌سازی شده نگهداری کند. دوم؛ ایران غنی‌سازی را کاملا متوقف کند تا مقدار اورانیوم غنی شده از ۳۰۰ کیلو فراتر نرود. این هم نقض برجام خواهد بود. چون ذیل برجام ایران حق غنی‌سازی ۳.۶۷ درصدی را دارد.

به نظر می‌رسد که هدف دولت آمریکا از اینگونه محدودیت‌های معنادار این است که یا ایران را به توقف کامل غنی‌سازی مجبور کند یا اینکه ایران را به نقض برجام وادار کند. مورد اول صریحا در بیانیه وزارت خارجه آمریکا ذکر شده است. در این بیانیه آمده: «ایران باید تمام فعالیت‌های حساس اشاعه‌ای، از جمله غنی‌سازی را متوقف کند، و ما اقداماتی که از ادامه غنی‌سازی حمایت کند را نخواهیم پذیرفت.»
محبت اله زارع
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
ایستاده بمیر! زیباتر است.
ناشناس
Austria
۲۱:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
اورانیوم مثل نفت و کالاهای دیگر نیست که اتحادیه اروپا پای بخش خصوصی را وسط بکشد و خودش را عقب بکشد. حداقل می توانند این اورانیوم ها را خریداری کنند اگر در حرفشان صادق هستند.
بصير
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
دولت تعطيل و ناميد ،متاسفانه همه چيز را به برجام گره زد و امروز هنوز هم نفهميده اند بابا برجام براي آمريكا و اروپا مرده است و فقط دنبال عدم پيشرفت ما بودند كه با دستهاي ناتوان اين دولت محقق شد
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
خوب تعطیل کنین این غنی سازی بیهوده و تولید آب سنگین رو. تا الان چه خاصیتی جز دردسر برای کشور داشته؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
کی به هسته ای فکر می کنه الان. همه نگران قیمتهای نجومی هستند که داره ملت رو از پا در میاره
انتشار یافته: ۹
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
با این کار بر همگان آشکار شد که موضع آمریکا باطل و موضع ایران حقه. وقتی آمریکا با تحریم های یک جانبه علیه فعالیت های هسته ای ایران از جمله ذخیره سازی ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده که مورد تایید هیچ کشوری غیر از چند کشور معلوم الحال و رژیم صهیونیستی نیست میخوان به زور ایران رو وادار به خروج از توافقی کنن که خودشون قبلا عضوی از اون بودن، یعنی فکر و هدف آمریکا باطله و هیچ چیز جز اعمال قدرت نامشروع نیست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
فکر نکنم کسی اهمیت بده
حمید
United States of America
۱۷:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
حالتون خوبه؟ ایران غنی سازی رو متوقف کنه نقض برجامه؟ غنی سازی حق ایرانه وظیفش که نیست میتونه از حقش بگذره این که دیگه نقض برجام حساب نمیشه
ناشناس
United States of America
۱۷:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
«تمدید» یا «لغو» معافیت های هسته ای؟ جناب فرارو! شما همیشه نیمۀ پر لیوان را می بینید؟