bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۹۸۵۱۷

آبراهام لینکلن در خلیج فارس؛ اهرم‌سازی دیپلماتیک یا ابزاری برای جنگ؟

آمریکا حدود دو هفته پیش دقیقا از همین ناو هواپیمابر به عنوان یک ابزار دیپلماتیک یاد کرده بود. در آن زمان، لینکلن در دریای مدیترانه بود و پیام‌هایی به روسیه ارسال می‌کرد. جان هانتسمن، سفیر آمریکا در روسیه، در اقدامی نامتعارف، در حالی که روی ناو هواپیمابر لینکلن ایستاده بود، به سی‌ان‌‎ان گفت: «زمانی که شما ۲۰۰۰۰۰ هزار تُن از دیپلماسی دارید که در مدیترانه حرکت می‌کند، نیازی به گفتن چیز‌های دیگر نیست.»

تاریخ انتشار: ۱۴:۳۱ - ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۸
آبراهم لینکلن در خلیج فارس؛ اهرم‌سازی دیپلماتیک یا ابزاری برای جنگ؟

فرارو- با گذشت یک سال از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵، جمهوری اسلامی ایران به این جمع‌بندی رسیده است که برای اولین بار به تحریم‌های آمریکا از طریق بازنگری در اجرای برخی تعهداتش در توافق هسته‌ای پاسخ عملی بدهد. در آستانه اعلام این پاسخ، که چندی پیش به اطلاع اروپایی‌ها رسیده است، آمریکا با هیاهوی بسیار تجهیزات نظامی جدیدی به خلیج فارس اعزام کرد تا محاسبات مقامات ایران را تغییر دهد.

به گزارش فرارو، روز دوشنبه تنش‌ها میان ایران و آمریکا به سطح جدیدی رسید. دولت آمریکا با متهم ساختن ایران و گروه‌های نزدیک به آن به تهدید کردن نیرو‌های آمریکایی در منطقه، یک ناو هواپیمابر و تعدادی بمب‌افکن به خلیج فارس اعزام کرد. در همین روز، رسانه‌های دولتی ایران گزارش کردند که روز چهارشنبه آینده، این کشور در واکنش به خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، بخشی از فعالیت‌های هسته‌ای، که در چارچوب برجام متوقف شده بود، را از سر خواهد گرفت. منابع ایرانی دقیقا مشخص نکرده‌اند که کدام فعالیت‌ها از سر گرفته خواهد شد. اما دیپلمات‌های اروپایی، که با مقامات بلندپایه تهران در تماس هستند، می‌گویند به احتمال زیاد، ایران پژوهش در زمینه سانتریفیوژ‌های پیشرفته را دوباره شروع و محدودیت‌هایی بر برخی بازرسی‌های هسته‌ای اعمال خواهد کرد.

در این شرایط، جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، با صدور بیانیه‌ای شدیدالحن علیه ایران، اعزام ناو هواپیمابر «آبراهام لینکلن» و تعدادی بمب افکن به خلیج فارس را اعلام کرد. بولتون در بیانیه کوتاه خود، اعزام این تجهیزات را «پیام واضحی» به جمهوری اسلامی دانست مبنی بر اینکه هرگونه حمله به منافع آمریکا یا منافع متحدان آن، با «نیروی بی‌رحمانه» مواجه خواهد شد. در واکنش به این اقدام آمریکا، کیوان خسروی، سخنگوی شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، بولتون را «فاقد فهم نظامی و امنیتی» دانست که دنبال «خودنمایی» است. خسروی افزود: «براساس رصد دقیق نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران، ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن ۲۱ روز قبل وارد دریای مدیترانه شده است و بیانیه بولتون استفاده ناشیانه از یک رویداد سوخته برای جنگ روانی است.»

جان بولتون و مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا، مدعی شدند که بروز نشانه‌هایی از احتمال حمله نیرو‌های ایران یا نیرو‌های شبه‌نظامی نزدیک به آن به منافع آمریکا، دلیل اعزام ناو هواپیمابر به خلیج فارس است. تعدادی دیگر از مقامات ناشناس آمریکایی در گفتگو با رسانه‌های غربی تاکید کرده‌اند که افزایش احتمال حمله گروه‌های شبه‌نظامی نزدیک به ایران در عراق و یمن به اهداف آمریکایی، دلیل اصلی اعزام آبراهام لینکلن به خلیج فارس است. اما نقشه حضور نیرو‌های آمریکایی در منطقه نشان می‌دهد که دلیل اعلام‌شده آمریکایی‌ها، قانع‌کننده نیست. چرا که اولا ناو هواپیمابر لینکلن از چند هفته پیش در دریای مدیترانه مستقر بود و طبق برنامه قبلی، ممکن بود به خلیج فارس اعزام شود. ثانیا، آمریکا در پایگاه‌های نظامی خود در منطقه، خصوصا در پایگاه العدید قطر، به اندازه کافی نیرو و تجهیزات نظامی برای مقابله با تهدیدات محدود را دارد. بنابراین، بایستی دلایل دیگری برای اعزام ناو به خلیج فارس وجود داشته باشد.
 
آبراهم لینکلن در خلیج فارس؛ اهرم‌سازی دیپلماتیک یا ابزاری برای جنگ؟

قدرت‌نمایی دیپلماتیک با ابزار‌های نظامی
در یک سال گذشته، آمریکا پس از خروج از برجام، تحریم‌های گسترده و سنگینی علیه ایران اعمال کرده است که آخرین مورد آن لغو برخی معافیت‌های هسته‌ای و کل معافیت‌های نفتی بود. فقط در ماه آوریل گذشته، آمریکا سه اقدام مهم کم‌سابقه یا بی‌سابقه علیه ایران انجام داد. ابتدا کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی قرار داد، سپس کل معافیت‌های فروش نفت ایران به هشت کشور را لغو کرد و در آخرین مورد، صادرات اورانیوم غنی‌شده مازاد ایران و توسعه بیشتر نیروگاه بوشهر را ممنوع کرد. در چنین شرایطی، طبیعی است که ایران به فکر پاسخ دادن به این اقدامات یکجانبه بیافتد. در ماه‌های اخیر، آژانس‌های اطلاعاتی غربی، ضمن تایید پایبندی ایران به برجام، هشدار داده بودند که ایران ممکن است در اجرای برجام تجدید نظر کند. اما بازنگری در برجام، تنها گزینه ایران نیست. برخی مقامات ایران در هفته‌های اخیر نشان داده‌اند که بستن تنگه هرمز می‌تواند یکی از گزینه‌های اصلی ایران در پاسخ به آمریکا باشد. امری که اگر اتفاق بیافتد، یکی از مسیر‌های اصلی تامین انرژی جهان را به خطر خواهد انداخت و قیمت‌های نفت را به صورت نجومی بالا خواهد برد. دقیقا همان چیزی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از آن بیزار است.

واکنش‌های مقامات آمریکایی به تهدید‌های ایران برای بستن تنگه هرمز، نشان می‌دهد که آن‌ها به شدت از امکان اجرایی شدن تهدید ایران نگران هستند. از میان سه حوزه‌ای که ایران ممکن است در آن‌ها به آمریکا پاسخ دهد - از سرگیری غنی‌سازی اورانیوم با درصد بالا، تقابل نظامی نیرو‌های نزدیک به ایران در کشور‌های عربی با نیرو‌های آمریکایی و بستن تنگه هرمز-، احتمال مختل شدن عبور و مرور نفت در هرمز بیش از سایر حوزه‌ها مقامات آمریکا را نگران می‌کند. احتمالا به همین دلیل است که آمریکا تصمیم گرفته است که یکی ابزار‌های دیپلماتیک سنگین خود را به خلیج فارس اعزام کند تا گزینه مسدودسازی تنگه هرمز را خنثی کند.

آمریکا حدود دو هفته پیش دقیقا از همین ناو هواپیمابر به عنوان یک ابزار دیپلماتیک یاد کرده بود. در آن زمان، لینکلن در دریای مدیترانه بود و پیام‌هایی به روسیه ارسال می‌کرد. جان هانتسمن، سفیر آمریکا در روسیه، در اقدامی نامتعارف، در حالی که روی ناو هواپیمابر لینکلن ایستاده بود، به سی‌ان‌‎ان گفت: «زمانی که شما ۲۰۰۰۰۰ هزار تُن از دیپلماسی دارید که در مدیترانه حرکت می‌کند -این (ناو هواپیمابر) چیزی است که من آن را دیپلماسی می‌نامم. این دیپلماسی عملیات متقدم است- نیازی به گفتن چیز‌های دیگر نیست. شما با کمال اعتماد به نفس می‌نشینید و جهت پیدا کردن راه‌حل‌هایی برای مشکلاتی که برای سال‌های زیاد بین ما تفرقه ایجاده کرده‌اند، تلاش می‌کنید.»
 
این اظهارات هانتسمن پیام واضحی به روسیه بود که در سوریه تجهیزات نظامی قابل‌توجهی مستقر کرده است. حال، به نظر می‌رسد که آمریکا تصمیم گرفته از همین ابزار دیپلماتیک به ایران پیام‌هایی ارسال کند. پیام‌هایی که ضرورتا به جنگ ختم نمی‌شوند و هدف اصلی آن‌ها ممکن است منصرف کردن ایران از مسدود کردن تنگه هرمز باشد. درست است که مقامات آمریکایی می‌گویند تهدیدات احتمالی گروه‌های شبه نظامی نزدیک به ایران باعث اعزام ناو هواپیمابر لینکلن شد، اما برخی منابع روایت دیگری را مطرح می‌کنند. طبق این روایت، محافل اطلاعاتی نزدیک به دولت ترامپ هنوز نمی‌دانند که ایران دقیقا چه پاسخی به آمریکا خواهد داد. فقط می‌داند که در اثر تشدید فشار‌ها بر ایران، آستانه تحمل مقامات این کشور کمتر شده است.
 
وبگاه خبری آمریکایی «آکسیوس» در خبری اختصاصی، مدعی شد که اسرائیل اطلاعاتی درباره طرح‌های ادعایی ایران برای حمله به مواضع آمریکایی به کاخ سفید داده است. به گفته یک مقام بلندپایه اسرائیلی، حدود دو هفته پیش، مئیر بن شابات، مشاور امنیت ملی اسرائیل، در کاخ سفید با بولتون دیدار کرد و یافته‌های موساد درباره طرح‌های ایران را به بولتون داد. با این حال، حتی خود اسرائیلی‌ها هم اذعان می‌کنند که در مرحله کنونی، طرح‌های ادعایی ایران واضح نیست. همین امر این گمانه‌زنی را تقویت می‌کند که آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها در خصوص نوع واکنش ایران سردرگم شده و نمی‌دانند که ایران چه واکنشی نشان خواهند داد؛ لذا این احتمال را مطرح می‌کنند که ایران تنگه هرمز را ناامن یا مسدود کند. در همین رابطه یک مقام اسرائیلی به آکسیوس گفت: «هنوز برای ما واضح نیست که ایرانیان تلاش می‌کنند چه کاری انجام دهند و برای انجام آن چگونه برنامه‌ریزی می‌کنند. اما واضح است که در نتیجه افزایش فشار آمریکا بر ایران، درجه حرارت آن‌ها رو به افزایش است. آن‌ها در حال بررسی انتقام‌گیری از منافع آمریکایی در خلیج (فارس) هستند.»
 
آبراهم لینکلن در خلیج فارس؛ اهرم‌سازی دیپلماتیک یا ابزاری برای جنگ؟

هر چند که این روز‌ها برخی ناظران درباره احتمال جنگ میان ایران و آمریکا هشدار می‌دهند، اما به نظر می‌رسد که وقوع جنگ بین دو کشور در کوتاه مدت بعید است. دو طرف تمایلی به ورود به یک نزاع مسلحانه ندارند و حتی تحرکات آن‌ها، در واقع تلاشی برای کسب اهرم بیشتر در هرگونه مذاکرات محتمل در آینده یا تغییر محاسبات طرف مقابل به نفع خود است. جان بولتون، در بیانیه خود، صریحا گفته است که آمریکا «دنبال جنگ با ایران نیست.» البته این بدین معنا نیست که احتمال درگیری محدود و محاسبه‌‎نشده بین دو طرف بعید است، بلکه ممکن است یک سوء محاسبه یا یک اقدام برنامه‌ریزی‌نشده، آتش جنگ بین ایران و آمریکا را برافروزد.

دولت دونالد ترامپ، به طرز واضحی از سیاست رونالد ریگان، معروف به «صلح از طریق قدرت» استفاده می‌کند. سیاستی که بر مبنای آن آمریکا برای اجبار طرف مقابل به پذیرش خواسته‌های خود، تا سرحد تقابل نظامی پیش می‌رود، اما در نهایت از این قدرتنمایی برای اهرم‌سازی دیپلماتیک استفاده می‌کند. دقیقا همین استراتژی در برابر کره شمالی به کار گرفته شد. ترامپ حتی کره شمالی را به حمله هسته‌ای و نابود کردن کل آن کشور تهدید کرد. اما طولی نکشید که ترامپ یکباره با تغییر رویکرد خود، «عاشق» کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، شد؛ لذا این احتمال مطرح است که آمریکا با اعزام ناو هواپیمابر به خلیج فارس، بیش از آنکه دنبال ورود به تقابل نظامی با ایران باشد، به دنبال معتبرسازی «گزینه نظامی» است. گزینه‌ای که در یک سال گذشته، دولت ترامپ، به رغم لفاظی علیه ایران، به طرز قابل‌توجهی آن را مطرح نکرده است. مقامات آمریکایی از زمان خروج از برجام تاکنون، انواع تهدید‌ها را علیه ایران بیان کرده‌اند، اما به ندرت از جمله «همه گزینه‌ها روی میز است» استفاده می‌کنند. اصولا آن‌ها نیازی به استفاده از این جمله، که تلویحا به حمله نظامی اشاره می‌کند، نمی‌بینند. بسیاری از ناظران بر این باور هستند که هدف نهایی کارزار فشار حداکثری واشنگتن علیه تهران، فراهم کردن زمینه‌ای برای فروپاشی از درون است. امری که به شلیک یک گلوله هم نیاز ندارد.
 
ناشناس
Germany
۱۷:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
اقایان سردار بفرمایید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
شما ببینید از لحظه ای که بولتون اعلان کرد ناو بسمت خلیج فارس حرکت کرد , بورس تو این چند روز بی سابقه ترین سقوط را تجربه کرد و مردم در حال خروج سرمایه از بورس هستن..
ما سرمون به اینکه جنگ نظامی بشود یا نشود گرم هست ولی دشمن جنگ اقتصادی ویرانگری را شروع و داره پیش میبره که مسیولین هم همه آچمز و الآن مهمترین دغدغه پخش آهنگ ساسی در مدارس هست !!!
صدام حسین با ایران و کویت در فاصله کم جنگید ولی از بین نرفت اما جنگ اقتصادی نابودش کرد..
مسئولین بدور از هیجان و احساسات باید کار اصولی انجام بدن.
جنگ اقتصادی بسیار ویرانگرتر از جنگ نظامی هست..
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
عدم درک درست از توانایی نظامی طرف مقابل و میزان قدرت خودمان علاوه بر مسئولین در بین مردم هم مشاهده میشه، اگه قراره ما آمریکا رو تو یک جنگ شکست بدیم مگه دل درد داره که صدها برابر ما خرج توسعه قدرت نظامیش کنه؟ یه دو ثانیه هم فکر کنیم بد نیست
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
بر خلاف ما اون ها شعار نمیدن بلکه عمل میکنند. اف-۳۵ را دریابید.
m87
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
اشتباه منفی دادم
ایرانی اصیل
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
ان شالله با آمدن این ناو فرجی حاصل بشه
انتشار یافته: ۲۵
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
آمریکا عرضه نداره با ایران وارد جنگ بشه. میزنیم لهش میکنم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
فقی یک کلمه : F35
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
شما خودشو ناراحت نکن . حالا بزنش ولی لهش نکن!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
ولی مسولان ما، میگن این تست موشک را انجام ندیم، آمریکا ناراحت میشه، خدایا این دولت چقدر شل، بی‌تدبیر و بدون برنامه است شایدهم ترسو و جولانگاه نفوذی ها شده.
نادر
Turkiye
۱۴:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
برادران عزیز سپاه در مدت کوتاه این ناوها را از بین می برند و به نظر این آقایان جنگ نعمت است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
اولا سیاست ریگان در مقابل شوروی که قدرت نظامی و هسته ای برابر با آمریکا داشت، نباید ملاک مسئولین ما در محاسبه عدم وقوع جنگ قرارگیرد. دوما حتی اگر درصد پائینی احتمال برای جنگ وجود داشته باشد باید قبل از آنکه دیر شود شروط آمریکا که در نهایت به نفع مردم ایران خواهد بود را بپذیریم! در این میان برای حفظ جان و ناموس ۸۰ میلیون ایرانی و زیر ساخت های کشور که با خون دل درست شده اند، اگر فرد یا افرادی هم از مسئولان عالی کشور فدای سیاست های غلطشان شوند، ارزشش را دارد. مهم مردم ایران و کشور یکپارچه ایران است نه شعارهای بدون نتیجه!
ناشناس
Turkiye
۱۵:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
به فرموده امام راحل آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند چهل سال است انواع و اقسام تحریم ها و مشکلات و جنگ را بر ما امت قهرمان و مسلمان ایران تحمیل کرد اما ما با قدرت جلو رفتیم و پیشرفتهای خارق العاده کردیم الان هم اگر ۴۰۰سال دیگر به اینکارها ادامه دهد باز هیچ غلطی نمیتواند بکند و امت مسلمان و خداجوی ایران اسلامی همچون چهل سال گذشته مقاومت و ایستادگی خواهند کرد و از دین و مقدساتشان دفاع خواهند کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
هنوز غلطی نکرده که کشورمون به کل زمین گیر شده؟ اگر بخواد غلط کنه چیکار میکنه
ناشناس
Germany
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
دیگه چکار می خوای بکنه ، فعلا که نون و پیاز هم گیر این مردم نمی آد البته آدمهایی که مثل تو تاراج کردند باید ازاین حرفها بزنی
بهرام
United States of America
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
خداییش غلط دیگه ای مونده که آمریکا نکرده باشه به جز جنگ مستقیم
ساسان
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
میخوای بگی ما خیلی گنده ایم؟؟؟؟؟؟؟؟ نه داداش ما خیلی گنده میایم..........
حافظ
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
بزنیم بترکونیم تا دیگه از این غلط ها نکنن.
ناشناس
Finland
۱۵:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
تمام خرجش چنتا موشکه که اگه زنده موندید پوشکش هم میدیم که برگردید : ))
دوره این رعب ایجاد کردنو به نتیجه رسیدن خیلی وقته تمام شده..
گاو شیرده جای دیگس مردک
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
خیلی دوست دارم نویسنده این پیام رو ببینم کی هست و چقدر سواد داره و با چه طرز فکری بزرگ شده و چیکار میکنه؟؟؟؟
و از همه مهم تر چی میزنه؟ صنعتی یا سنتی یا ترکیبی؟؟؟؟!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
تمام غرور آمریکاهمین ناوه باید اونرو باتمام هواپیماهاش در خلیج فارس غرق کنیم تاترامپ ومتحدینش شوکه بشن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
اون موقع از نسل ما چیزی نمیمونه که به کار پدرانشان افتخار کنند.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
آمریکا نیازی به اثبات توان نظامی خود ندارد. از طرفی در شرایط فعلی ترساندن ایران از جهت نظامی نفعی برای آمریکا ندارد زیرا که تحریم های فلج کننده آمریکا در حال وارد کردن صدمات سنگین به اقتصاد ایران است. وارد کردن این ناوگروه و افزایش قدرت نظامی در منطقه تنها به منظور آماده سازی برای حمله قریب الوقوع است. این ناوگروه توانی بیش از کل توان نظامی ایران دارد که شامل 130 هواپیما فوق مدرن، 9 کشتی، 9000 خدمه و چندین زیردریایی اتمی است. این گروه مجهز به هزاران موشک کروز غیر قابل ردگیری و همچنین ده ها موشکهای اتمی بالستیک غیر قابل رهگیری و انهدام با سرعتی 23 برابر سرعت صوت است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
ما چه سیستم پیشرفته ای داریم برای ناوی که با ناوچه ها و بالگرد های فوق مدرن محافظت میشه و با جنگنده های نسل پنجم پشتیبانی میشه...بیایید واقعیت ها را ببینیم و کشور را بیشتر از این در منجلاب فرو نبریم.
تبریزی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
امریکا بنابر دلایلی چون فروش تسلیحات به کشورهای منطقه ، تقویت حضور نظامی وپایگاهایش،تشدید وتعمیق منازعه ایدئولوزیک ریاض-تهران، اختلاف افکنی درجهان اسلام وجلوگیری از قدرت یابی ان، به حاشیه راندن مساله فلسطین و تامین منافع اسراییل و ...همچنان به برنامه ایران هراسی ادامه خواهد داد. واشنگتن زمانی به ایران حمله مکند که منافع دشمنی دو کشور کمتر از زیان های ان باشد.ضمن اینکه در بلندمدت هم سیاست اصلی واشنگتن فروپاشی از درون است.
bato-adv
bato-adv
bato-adv