bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۰۲۱۷۱
وزیر نیرو: نگفتم ایرانی‌ها باید روزی یک وعده غذا بخورند

توضیح وزیر نیرو درباره مصاحبه جنجالی‌اش

متن انتشار یافته این گفتگو (که کل آن بیش از چند هزار کلمه است و مباحث بسیاری در آن مطرح شده) فقط در ۳۳۱ کلمه روی خروجی خبرگزاری قرار گرفت و یک عبارت کمتر از ۲۰ کلمه‌ای از آن درباره اشاره‌ای به عادات و رفتار مردم کشور چین، پررنگ شد و به محتوای غالب رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی تبدیل شد.

تاریخ انتشار: ۰۹:۵۸ - ۲۲ خرداد ۱۳۹۸
توضیح وزیر نیرو درباره مصاحبه جنجالی‌اش
 
رضا اردکانیان وزیر نیرو در یادداشتی در روزنامه ایران به جنجال ایجاد شده پیرامون مصاحبه اخیر خود پرداخت.

وی نوشت: روز ۱۲ خرداد به دعوت خبرگزاری ایلنا از این خبرگزاری بازدید کرده و با کارکنان این رسانه ملاقات کردم. این دیدار فرصتی بود که در آن بیش از ۶۰ دقیقه با خبرنگار محترم این خبرگزاری گفتگو کنم. متن انتشار یافته این گفتگو (که کل آن بیش از چند هزار کلمه است و مباحث بسیاری در آن مطرح شده) فقط در ۳۳۱ کلمه روی خروجی خبرگزاری قرار گرفت و یک عبارت کمتر از ۲۰ کلمه‌ای از آن درباره اشاره‌ای به عادات و رفتار مردم کشور چین، پررنگ شد و به محتوای غالب رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی تبدیل شد.



شایسته دیدم به احترام ملت ایران که مفتخرم خادم ایشان هستم و نیز وظیفه پاسخگویی، توضیحاتی در این باره ارائه کنم:

اول
خرسندم از اینکه در نظام و دولتی خدمت می‌کنم که تا حد ممکن پاسدار آزادی رسانه‌ها بوده است به نحوی که شبکه‌های اجتماعی گسترش فزاینده‌ای یافته‌اند تا دسترسی عمومی به گردش آزاد اطلاعات به حدی برسد که حتی عبارتی چند کلمه‌ای از میان مصاحبه‌ای مفصل نیز از چشم‌ها دور نمی‌ماند و حساسیت عمومی را برمی‌انگیزد.

دوم
من به زیستن در جامعه‌ای که در آن میلیون‌ها شهروند با اذهانی حساس و چشمانی تیزبین کوچک‌ترین کردار مسئولان را زیر نظر دارند، افتخار می‌کنم. زندگی در دنیایی شفاف، حتی اگر فشار رسانه‌ای ناشی از برداشت مردم از یک عبارت کوتاه بسیار سنگین باشد، به نفع همه شهروندان و ایران ماست.

سوم
در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا درباره این موضوعات سخن گفتم: اول، سدها، تاریخچه سدسازی در قرن بیستم، نقش و کارکرد سد‌ها در کاربرد‌های مختلف؛ دوم، آب‌رسانی به روستاها؛ سوم، مدیریت سیلاب و چندرشته‌ای بودن این عرصه و ضرورت اجتناب از قضاوت‌های زودهنگام درباره سیلاب، علل و مدیریت آن؛ چهارم، مهندسی رودخانه‌ها و اقداماتی که باید در این زمینه صورت گیرد؛ پنجم، آثار مثبت بارش‌های اخیر برای تالاب‌ها، تأمین آب مناطق مختلف، بهبود محصولات در کشاورزی؛ ششم بحث مفصلی درباره مدیریت مصرف و تقاضای منابع آب و برق و نوع نگاه وزارت نیرو به تعرفه‌ها و اصلاح آن‌ها به نحوی که در خدمت اصلاح الگوی مصرف باشد؛ هفتم، ظرفیت‌های تولید و صادرات انرژی برق فسیلی و تجدیدپذیر کشور؛ هشتم، الحاق ایران به اتحادیه اوراسیا و منافع آن برای کشور و نهم، انتقال آب بین‌حوضه‌ای و شرایط لازم برای تحقق این کار. هیچ کدام از این مباحث تا این لحظه منتشر نشده و بازتابی نیافته است.

چهارم
در آن مصاحبه بیش از هر چیز تلاش کردم توضیح دهم که اگر تاکنون وزارت نیرو نگاه درآمدی به افزایش تعرفه‌های آب و برق داشته (که البته نگاه درآمدی هم نبوده و به علت یارانه‌ای بودن آب و برق، هر افزایش تا قبل از رسیدن به قیمت تمام‌شده، صرفاً کاستن از میزان زیان است و نه کسب درآمد و سود) نگاه جدید ما به اصلاح تعرفه‌ها، افزایش تعرفه به منظور بازدارندگی است. تعرفه بازدارنده یعنی تعرفه‌ای که وضع می‌شود تا مصرف‌کننده کمتر مصرف کند و حتی به قیمت کمتر شدن درآمد تولیدکننده آب و برق (به علت مصرف کمتر مصرف‌کننده) مقدار مصرف کم شود نه اینکه درآمد تولیدکننده افزایش یابد. توضیح دادم تعرفه بازدارنده برای آن است که حدود ۲۵ درصد مصرف‌کنندگان که از الگو بالاتر مصرف می‌کنند تشویق شوند که ۱۰ درصد مصرف‌شان را کاهش دهند.

پنجم
برای خبرنگار محترم توضیح دادم که برخی مصرف‌کنندگان خیلی بیشتر از الگو مصرف می‌کنند و گفتم که اگر از مصرف‌کننده پرمصرف، قیمت واقعی دریافت کنیم، هم او عقلانی‌تر مصرف می‌کند و هم می‌توانیم برای اقشار ضعیف آب و برق ارزان‌تر ارائه کنیم. تصریح کردم که «دنبال اصلاح خودمان و پای‌بندی به اخلاقیات و ایمن کردن جامعه از حیث شیوه‌های مصرف باشیم.» به مقتضای بحث رایج این روز‌های جامعه درباره تحریم‌ها گفتم «تحریم روی جامعه‌ای اثر می‌گذارد که آلوده به بدمصرفی باشد. اگر جامعه‌ای آلوده به بدمصرفی و بیمار نباشد، تحریم کنند چه اتفاقی می‌افتد؟ ... وقتی وابستگی‌مان به نفت کمتر شود یعنی کارآیی‌مان را بالا برده‌ایم، یعنی تولیدمان را بالا برده‌ایم یعنی میزان کار و بهره‌وری را افزایش داده‌ایم.» موضوع بدمصرف بودن جامعه ایران را اولاً با توجه به اینکه همه ایرانیان پرمصرف نیستند و برخی مصرف‌کنندگان خارج از الگو مصرف می‌کنند طرح کردم و در ضمن بر ضرورت کاستن از وابستگی به نفت تأکید نمودم.

ششم
به‌واقع به بدمصرف بودن جامعه و اقتصاد ایران اعتقاد دارم. ما در مصرف بنزین، آب، برق، گاز و مواد غذایی بدمصرف هستیم. شهر‌هایی با آلودگی هوا، انبوه نان خشک، سطل‌های زباله مملو از مواد غذایی هدر شده و شدت بالای مصرف انرژی در این کشور نشانه بدمصرفی است. بدیهی است مردم تنها مقصر بدمصرفی نیستند. ساختار‌های صنعتی، شهرسازی، کشاورزی و آب و انرژی ما به اندازه کافی کارآمد نیست، اما به واقع اخلاق و عادات رفتاری نادرست ما هم در بدمصرفی سهیم است.

آن یک عبارت درباره غذا خوردن مردم چین نباید سبب شود ایده اصلی بدمصرفی جامعه و اقتصاد در ایران امروز را به فراموشی بسپاریم. از مردم تشکر می‌کنم که آن قدر به سخنم حساسیت نشان دادند تا برای روشن شدن مسأله در اینجا مقصودم را با صراحت بیشتری تشریح کنم و حتی فرصت مجددی برای گفتگو درباره آن دست دهد، اما از همین مردم هشیار تقاضا می‌کنم از کنار ایده بدمصرفی جامعه ایرانی و ضرورت مطالبه برای اصلاح آن به سادگی عبور نکنند.

هفتم
۱۷ سال از نزدیک با چینی‌های بسیاری ارتباط داشته و به مدت ۱۰ سال در سمت‌های مدیریتی در مجموعه‌های مرتبط با آب سازمان ملل متحد فعالیت کرده و پروژه‌هایی را نیز در چین اجرا کرده‌ام. شناخت خوبی از چین دارم و کاملاً آگاهم که چینی‌ها به علل مختلف از جمله برخی سیاست‌های صنعتی، جمعیت زیاد اقتصادی، قدرت اتمی بودن و سطح گسترده تجارت با جهان، آسیب‌پذیری کمتری در مقابل تحریم دارند. اما سخت‌کوشی و کم‌مصرفی جامعه چینی را هم از نزدیک دیده‌ام بالاخص در دورانی که سال‌های آغازین حرکت به سمت توسعه صنعتی امروزین را پشت سر می‌گذاشتند و عزم خود را جزم کرده بودند تا به قدرتی اقتصادی در جهان بدل شوند.

عبارتی که درباره چین بیان کردم اولاً بدان معنا نبود که ایرانیان باید یک وعده غذا بخورند، بلکه معنایی نمادین داشت و تأکید بر سخت‌کوشی و ظرفیت تحمل جامعه چینی برای رسیدن به اهداف متعالی‌تر را بیان می‌کرد. ثانیاً کم‌اهمیت جلوه دادن سایر ابعاد سیاست‌های دولت و جامعه چین برای توسعه را نیز مدنظر نداشتم. ثالثاً، در عرصه‌ای بی‌ارتباط با حوزه فعالیت تخصصی خودم سخن نمی‌گفتم، بلکه بحث کاملاً در ارتباط با مسأله مصرف آب و انرژی بود.

مثالی را ذکر کردم که ماهیت رویکرد من به بدمصرفی را نشان می‌داد و اتفاقاً نگاه انتقادی آن مثال هم متوجه مسئولان بود. برای ایشان گفتم من در سفری که به یکی از شهر‌های گرمسیری داشتم، در پاویون فرودگاه، دفتر مقامات استانی و حتی دفتر مدیر شرکت تابعه وزارت نیرو، در حالی که دمای محیط در آن زمان ۳۵-۳۴ درجه بود و دمای آسایش هم ۲۵-۲۴ است، بدون استثنا دمای کولر گازی تمام ساختمان‌ها روی ۱۶ و ۱۷ درجه تنظیم شده بود. این یعنی وضع مدیریت مصرف خیلی نامناسب است و خیلی بدعادت و بدمصرف شده‌ایم. آن عبارت درباره چین بر بستر چنین بحثی و در حد چند کلمه ذکر شده و نه تنها نکته محوری و پیام مصاحبه نبوده، بلکه حاشیه‌ای‌ترین نکته مصاحبه به‌شمار می‌رود.

هشتم
بازتاب زیاد چند کلمه از یک مصاحبه چند هزار کلمه‌ای، واقعیت جامعه رسانه‌ای و شبکه‌ای شده، میزان حساسیت مردم و تحت نظارت بودن مسئولان و ضرورت در نهایت دقت سخن گفتن را یادآور شد. دنیای رسانه‌های امروز بسیار حساس و پرغوغاست و باید هر مسئولی با ملاحظه بسیار و با احساس مسئولیت فراوان در قبال افکار عمومی و اعتماد جامعه سخن بگوید. در ضمن، از خبرگزاری وزین ایلنا هم خواسته‌ام که متن دقیق و کامل مصاحبه را منتشر کنند تا ماهیت واقعیت آنچه در آن مصاحبه مدنظر بوده است، برای افکار عمومی آشکار شود. همه منتقدان را به دقیق خواندن متن کامل آن مصاحبه دعوت می‌کنم.

مصاحبه‌ها و متن‌ها فرصتی برای گفتگو هستند، حتی اگر نسخه ناقص و نادقیقی از آنها، در معرض سوء تعبیر‌ها و حتی بداخلاقی‌هایی نظیر تاختن بر زندگی خصوصی و نسبت‌های ناروا به گوینده سخن قرار گیرد. بازتاب رسانه‌ای این مصاحبه خوشایند نبود، اما با رویکردی مثبت، می‌توان آن را به عنوان نشانه‌ای از ظرفیت‌های عظیم گفتگو در جامعه ایرانی تلقی نمود. مهم این است که از این میان، فرصتی برای گفتگو بسازیم و راهی به سوی آینده بهتر بگشاییم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
يه وزير يا نماينده مجلس يا مدير يك شركت بزرگ چيني رو پيدا كنيد كه فرزندش در خارج از كشور آنهم كشوري كه از صبح تا شب هرچه بي لياقتي داريم را به آنها نسبت ميدهيم زندگي تحصيل يا كار كند يا فرزندانش را آنجا به دنيا بياورد
سامان
Syrian Arab Republic
۱۳:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
آقا توجیه نکن. گند زدی با حرف زدنت.
برو فرزندانت رو از آنور آب جمع کن.
خدا اون بالا نشسته به حق خون شهدا و امام شهدا روز مردم انتقامی سخت از شما و یاران همه کاسه تان خواهند گرفت. و آن روز دیر نخواهد بود.
علي
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
مشكل اينجاست كه جديدا مد شده مسئولين نسبتا محترم بجاي كار و تلاش و مديريت درست بفكر توصيه هاي اخلاقي و سفارش هاي فلسفي براي مردم هستند . در حاليكه زندگي خودشون و فرزندان و بستگانشون در داخل و خارج كشور خيلي با مردم عادي فرق داره .
همه ميدونن كه اگر قرار بر لياقت و كارداني باشه خيلي افراد جامعه از اين اقايون با سوادتر و لايق ترند . پس لطفا بجاي سخن فرسايي ادبي و ارماني ، كارتون را بخوبي انجام بديد .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
عبارتی که درباره چین بیان کردم اولاً بدان معنا نبود که ایرانیان باید یک وعده غذا بخورند، !!!! خرده فرمایشات فقط برای دیگران است. محل زندگی شما !!! خودرو سواری شما !!! سطح زندگی فرزندان شما !!! میزان کار شما و اعضای خانواده محترم شما !!! توصیه هائی که برای صرفه جوئی خانواده محترم دارید!!!!ملت دیگر می داند فریب حرفهای زیبا نمی خورد . امت نیست ملت است.
سینا
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
در حال حاضر نگاه به شرق جای غربگرایی را گرفته و باید از شرق ملحد اقتباس کنیم
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
Germany
۱۰:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
میشه ایشان دیگه حرف نزنند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
ببخشید کیفیت غذای چینیها مانند کیفیت غذا در کشور ماست
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
مرد نا حسابی تو خودت مثل یک مدیر چینی سخت کوش هستی ؟
چه مدل خودرویی خوذت و خانوادت سوار میشن
خانه ای که زندگی میکنی متراژش چقدر؟
اصولا کدوم یک از معیارهای مدیران چینی را دارید؟
سامان
Syrian Arab Republic
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
حرف حق رو زدی . دمت گرم
کیشو
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
تردیدی نیست که امروزه مردم چین به لحاظ همبستگی، تلاش، از خود گذشتگی وبرخی استانداردهای اجتماعی دیگر از ما مردم ایران جلوتر هستند. ولی این نقیصه در درجه نخست نتیجه عملکرد حکومت هاست نه مردمی که تحت مدیریت حاکمان عملا مجبور به چنین رفتارهایی هستند. برای صحت مدعا حال وروز مردم کنونی چین را با مردم صد سال پیش آن کشور مقایسه کنید. پس به جای انتقاد از مردم از بزرگترهایی که موجب چنین وضعیتی شده اند انتقاد کنید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
نگران نباش در جامعه ايي زندگي مي كني كه هر چند مردم آن با چشمان تيز همه چيز را رصد مي كنند اما مسئولين آن بابت رفتارشان و كردارشان و گفتارشان مسئوليت ندارند لذا هر چه دوست داري بگو مسير ماست مالي خدا رو شكر باز است!
ناشناس
Sweden
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
اگر میتوانستید همه مردم ایران را از گرسنگی تلف میکردید تا راحت مملکت به این بزرگی بشود برای خودتان
فرزاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
آقای اردکانیان با بورس دولتی در دانشگاه مک مستر کانادا تحصیل کرده و آنوقت 10 سال برای سازمان ملل کار می کرد!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
کدوم وزیر چینی فرزندش رو میفرسته انگلستان زندگی کنه و بعد به مردمش میگه شما یک وعده غذا بخورید ؟
شما هم لطفا میزان دارایی های خود و اقوام درجه یک خود را اعلام بفرمائید.
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
من در کلاس درس هیچ وقت هیچ وقت نمی تونم به کاری که خودم عمل نمیکنم به دانشجوها توصیه کنم... خجالت میکشم.. اسمش بی شرفی هست... مثلا بچه های خودم اروپا زندگی کنن بگم ما وظیفه داریم ایران و بسازیم قانع باشیم... این اسمش .... است...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
مقایسه خوبی است اگر خودشان را هم با چینی ها مقایسه کنند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
حتی درظاهرهم به مردم احترام نمیذاره.
نگاه ارباب ورعیتی درکلام این آقاموج میزنه.
متاسفم بابت ملتی که اینهاروناجی خودشون میدونستن!
خودکرده راتدبیرنیست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
همین که این همه توضیح دادی یعنی اینکه توجیه اشتباهی که کردی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۲
خیلی جالبه، همین آقایونی که این روزها زیادی افاضات می فرمایند مثلا ایشون که می گه چینی ها یک وعده غذا می خورند و یا آقای ولایتی که می گه یمنی ها لنگ می بندن و نون سق می زنند، مردم ما هم باید همینجوری باشند، حاضر نیستند که از برج های عاج خود پایین بیایند، فرزندانشان که با پول ملت در خارج زندگی می کنند را به کشور برگردانند و از سعدآباد بیایند و پایین تر زندگی کنند. چرا این همه سختگیری از لباس و خوردن و زندگی کردن را بر زن و دختر و جوانان و... روا می دارید و فکر می کنید باید همه به حرف شما گوش کنند در حالی که فرزندانتان برای حرف شما تره هم خرد نمی کنند و زندگی در خارج و در کشور دشمن را به زندگی در ایران اسلامی که شما مدیریتش می کنید ترجیح می دهند؟ راستی یک لحظه از خودتان پرسیده اید، وقتی سبک زندگی مورد تایید شما را فرزندانتان که در سایه شما بزرگ شده اند نمی پسندند چرا برای مردم توصبه و رهنمود می دهید؟ والله مردم اندازه شما به منابع ثروت و قدرت دسترسی ندارند که فرزندانشان از قید فشارهای شما رهاکنند و به خارج بفرستند پس ظاهراً محکومند که هر سازی که شما می زنید به آن برقصند ولی خوب فرزندانتان و خانواده تان در خارج از کشور با ساز غرب خوب می رقصند و از نظر شما اشکالی هم ندارد که هر طور بگردند و زندگی کنند و جشن کریسمس بگیرند و پارتی شرکت کنند و لاکچری زندگی کنند ولی همین ها اینجا برای جوانان مردم ایراد دارد و با دین و آیین شما و قوانین من در آوردی شما سازگار نیست و با آن مخالفت می کنید. واقعا این تناقضات را چگونه توجیه می کنید؟ این آقای وزیر خودش و خانواده اش روزی چند وعده غذا می خورند؟ چه ماشینی سوار می شوند؟ چه مارکی لباس می پوشند؟ کجا زندگی می کنند؟ واقعا آدم باید حرفی که می زنه را مزه مزه کنه که هر حرف مفتی از دهنش در نیاد. فعلا شما سوارید و مردم پیاده ولی خوب معلوم نیست که این تا ابد ادامه داشته باشه شاید روزی شما هم مجبور شدید مثل خیلی از مردم بیچاره امروز، یک وعده یا حتی کمتر بخورید. خدا را چه دیده اید؟ کاری کردید و طوری رفتار کرده اید که ملت بدترین ها را برای خودتان و خانواده تان از خدا خواسته اند نه فقط شما که همه نامدیران نالایق را.