"شینزو آبه" که به عنوان نخستین رهبر ژاپن بعد از چهار دهه به ایران سفر میکند قصد دارد از ظرفیت روابط دوستانه و سنتی تهران و توکیو برای کاهش تنشها در منطقه به ویژه میان ایران و آمریکا که به بالاترین حد رسیده است استفاده کند. برنامه دو روزه سفر “شینزو آبه” به تهران دیدار و گفت و گو با مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله “حسن روحانی” رئیس جمهوری اسلامی ایران است
فرارو- "شینزو آبه"، نخست وزیر ژاپن به منظور دیدار و گفت و گو با مقامات جمهوری اسلامی ایران، صبح امروز توکیو را به مقصد تهران ترک کرد. او ساعت چهار به تهران رسید و در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال ظریف قرار گرفت.
“شینزو آبه” که به عنوان نخستین رهبر ژاپن بعد از چهار دهه به ایران سفر میکند قصد دارد از ظرفیت روابط دوستانه و سنتی تهران و توکیو برای کاهش تنشها در منطقه به ویژه میان ایران و آمریکا که به بالاترین حد رسیده است استفاده کند.
برنامه دو روزه سفر “شینزو آبه” به تهران دیدار و گفت و گو با مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله “حسن روحانی” رئیس جمهوری اسلامی ایران است “تارو کونو” وزیر خارجه ژاپن نیز چند ساعت قبل از دیدار آبه با رئیس جمهوری اسلامی ایران، با “محمد جواد ظریف” همتای ایرانی خود دیدار کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی صبح امروز (پنجشنبه) در دیدار با آقای آبه شینزو نخست وزیر ژاپن و هیأت همراه تأکید کردند: جمهوری اسلامی ایران هیچ اعتمادی به امریکا ندارد و تجربه تلخ مذاکرات قبلی با امریکا در چارچوب برجام را به هیچ وجه تکرار نخواهد کرد زیرا هیچ ملت آزاده و عاقلی مذاکره تحت فشار را نمی پذیرد.
در ابتدای این دیدار آقای آبه شینزو نخست وزیر ژاپن خطاب به مقام معظم رهبری گفت: من قصد دارم پیام رئیس جمهور امریکا را به جنابعالی برسانم.
رهبر انقلاب اسلامی خطاب به نخست وزیر ژاپن گفتند: ما در حسن نیت و جدی بودن شما تردیدی نداریم اما در خصوص آنچه از رئیس جمهور امریکا نقل کردید، من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمیدانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: مطالبی را که بیان خواهم کرد، در چارچوب گفتگو با نخست وزیر ژاپن است زیرا ما ژاپن را کشوری دوست می دانیم، اگرچه گلایه هایی نیز وجود دارد.
ایشان با اشاره به صحبت های نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه ترامپ به او گفته «امریکا قصد تغییر رژیم در ایران را ندارد»، تأکید کردند: مشکل ما با امریکاییها موضوع تغییر رژیم نیست، زیرا آنها اگر چنین قصدی هم داشته باشند، قادر به اجرای آن نیستند، همانطور که رؤسای جمهور قبلی امریکا، در چهل سال گذشته، برای نابودی جمهوری اسلامی ایران تلاش کردند اما نتوانستند.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: اینکه ترامپ می گوید قصد تغییر رژیم را ندارد یک دروغ است زیرا اگر می توانست این کار را انجام دهد، انجام می داد اما نمی تواند.
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به صحبت های نخست وزیر ژاپن مبنی بر درخواست امریکا برای مذاکره درباره موضوع هسته ای، گفتند: جمهوری اسلامی ایران به مدت پنج، شش سال در موضوع هسته ای با امریکا و اروپایی ها در قالب ۱ + ۵ مذاکره کرد و به یک نتیجه هم رسید، اما امریکا زیر این توافق و قرارداد قطعی زد، بنابراین کدام فرد عاقلی است که دوباره با کشوری که زیر تمام توافق ها زده، مذاکره کند؟
رهبر انقلاب اسلامی به بخش دیگری از صحبتهای نخست وزیر ژاپن مبنی بر عزم امریکا برای جلوگیری از ساخت سلاح هسته ای بوسیله ایران اشاره کردند و افزودند: ما با سلاح هسته ای مخالفیم و فتوای شرعی من حرام بودن ساخت سلاح هسته ای است اما این را بدانید که اگر ما قصد ساخت سلاح هسته ای داشتیم، امریکا هیچ کاری نمی توانست بکند و اجازه ندادن امریکا، هیچ مانعی ایجاد نمی کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید بر اینکه انباشت سلاح هسته ای نیز اقدامی خلاف عقل است، خاطرنشان کردند: امریکا به هیچ وجه صلاحیت حرف زدن درباره اینکه کدام کشور سلاح هستهای داشته باشد یا نداشته باشد، ندارد زیرا امریکا، چند هزار کلاهک هسته ای در انبارهای خود دارد.
ایشان با اشاره به سخنان نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه امریکا آماده مذاکرات صادقانه با ایران است، خطاب به آقای آبه گفتند: ما این حرف را اصلاً باور نمی کنیم زیرا مذاکرات صادقانه از جانب شخصی همچون ترامپ، صادر نمیشود.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: صداقت در میان مقامات امریکایی بسیار کمیاب است.
حضرت آیت الله خامنه ای خطاب به نخست وزیر ژاپن افزودند: رئیس جمهور امریکا چند روز پیش با جنابعالی دیدار و گفتگو و درباره ایران هم صحبت کرد، اما بعد از بازگشت از ژاپن، بلافاصله تحریم صنایع پتروشیمی ایران را اعلام کرد، آیا این پیام صداقت است؟ آیا این نشان میدهد که او قصد مذاکره صادقانه دارد؟
ایشان تأکید کردند: ما به هیچ وجه تجربه تلخ مذاکره چند سال اخیر با امریکا را تکرار نخواهیم کرد.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به روند مذاکره با امریکاییها در چارچوب برجام گفتند: بعد از توافق هسته ای، اولین کسی که برجام را بلافاصله نقض کرد، شخص اوباما بود، همان کسی که درخواست مذاکره با ایران کرده و واسطه هم فرستاده بود.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: این تجربه ما است و جناب آقای آبه بدانید که ما این تجربه را تکرار نمی کنیم.
ایشان با اشاره به سخنان نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه ترامپ گفته «مذاکره با امریکا موجب پیشرفت ایران خواهد شد»، تأکید کردند: ما به لطف خداوند، بدون مذاکره با امریکا و با وجود تحریم هم به پیشرفت خواهیم رسید.
رهبر انقلاب اسلامی با استقبال از پیشنهاد نخست وزیر ژاپن برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران، خاطرنشان کردند: ژاپن کشور مهمی در آسیا است و اگر به گسترش روابط با ایران تمایل دارد باید اراده قاطع خود را نشان دهد، همانگونه که برخی کشورهای مهم این اراده را نشان داده اند.
ایشان با اشاره به دشمنی های چهل ساله امریکا با ملت ایران و ادامه این دشمنی ها، افزودند: ما معتقدیم از طریق مذاکره با امریکا، مشکلات ما حل نخواهد شد و هیچ ملت آزاده ای، مذاکره زیر فشار را قبول نخواهد کرد.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین با اشاره به بخشی از سخنان نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه امریکاییها همواره می خواهند طرز فکر و عقاید خود را به دیگر کشورها تحمیل کنند، گفتند: اینکه شما این واقعیت را تصدیق می کنید، خوب است و این را هم بدانید که امریکاییها در تحمیل دیدگاههای خود به هیچ حدی قانع نیستند.
در این دیدار که آقای روحانی رئیس جمهور کشورمان هم حضور داشت، آقای آبه شینزو با اشاره به مذاکرات خود در تهران ابراز امیدواری کرد این گفتگوها زمینه گسترش بیشتر همکاریها را فراهم کند.
«شینزو آبه» نخستوزیر ژاپن، صبح امروز (پنجشنبه) با حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی دیدار و گفتوگو کرد.
نخستوزیر ژاپن، با رهبر انقلاب اسلامی دیدار و گفتوگو کرد.
«شینزو آبه» نخستوزیر ژاپن، صبح امروز (پنجشنبه) با حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی دیدار و گفتوگو کرد.
بعضی حرفهایی که برای مردم ایران خواهم گفت، شاید به گوش های شما خوش نواز نباشد، اما چون آرزو دارم پشتوانه شما بشوم، جسارتا این حرف ها را خواهم گفت
شنیزو ابه نخست وزیر ژاپن: برای اینجانب بسیار اقتحار امیز است که در 90مین سالگرد روابط دو کشور، به ایران سفر کردم و با استقبال گرم و محبت امیزی روبرو شدم.
در واقع، اینجانب راه بسیار طولانی را پیمودم تا به ایران رسیدم. 41 سال پس از سفر نخست وزیر ژاپن انجام شده است.
ژاپن و ایران به عنوان کشورهای کهن و تاریخی و کشورهای بزرگ فرهنگی، از طریق دل های مردم و رفت های آمدهای احساسی و پیوسته را ادامه داده اند.
اینجانب با گذشت 36 سال پس از اولین سفرم به تهران، امروز مجددا به تهران امدم، هنگام سفر پدرم به ایران، آن موقع، ایشان را همراهی کردم. آن موقع 20 ساله بودم، و از دیدین منظره با ابهت تهران و مهمان نوازی ایرانیان تحت تاثیر قرار گرفتم و خاطره فراموش نشدنی برایم بوده
احساسم این است که ارزوی سی ساله ام به ثمر نشسته و توانسته ام دوست های سی ساله ام را ببینم.
بعضی حرف های اینجانب که برای مردم ایران خواهم گفت، شاید به گوش های شما خوش نواز نباشد، اما چون آرزو دارم پشتوانه شما بشوم، جسارتا این حرف ها را خواهم گفت.
در حال حاضر در خاورمیانه تنش رو به افزایش است و احتمال وقوع درگیری تصادفی به گفته تحلیلگران مورد اشاره شده. ولی باید جلوی درگیری نظامی را گرفت. ثبات در این منطقه برای رونق اقتصادی در تمام جهان مهم است. ژاپن ارزو دارد برای ایجاد ثبات و صلح تلاش حداکثری خود را بکند.
ایران از زمان باستان، کشور بزرگ خاورمیانه بوده و خواهد بود. برای اینکه در حال حاضر، تنش در خاورمیانه رو به افزایش است، و برای اینکه صلح و ثبات را بوجود اوریم، ایران لازم است نقش سازنده خود را ایفا کند
دین اسلام، دین صلح و تسامح است. همیشه از معنویت اسلام و میانه روی علاقمند بودم.
از اینکه ایران همکاری با اژانس انرزی اتمی را ادامه داده می و دهد، بسیار مثبت است و قویا میخواهم پایبندی خود به برجام را حفظ کند.
امروز با روحانی در مورد اینکه چطور میتوانیم تنش را کاهش دهیم و اینکه چگونه می توانیم از بی ثباتی بیشتر در منطقه جلوگیری کنیم و همینطور در مورد صلح، تبادل نظر کردیم.
چنانکه در مقدمه گفتم، راه طولانی را پیموده ایم. اما اعتقاد راسخ دارم که راه مقابل راه باز و همراه با افق بازی خواهد بود. برای تحقق این امر باید هر دو تلاش کنیم. فکر میکنم نیاز به صبر و شکیبایی زیادی باشد.
برای صلح در منطقه، از این پس نباید ناامید شد و باید نقش حداکثری خود را ایفا کنیم. و امروز اولین قدم را برداشتیم. امیدوارم که شما را بزودی ببینم و مطمئنم که این بزودی محقق خواهد شد.
اگر ما شاهد برخی تنش ها هستیم، ریشه این تنش ها به جنگ اقتصادی امریکا علیه ملت ایران برمیگردد
کنفرانس خبری مشترک رئیس جمهوری ایران و نخست وزیر ژاپن برگزار شد.
متن اظهارات این دو در نشست خبری در زیر می آید:
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران: از اینکه شخص اقای نخست وزیر مصمم به توسعه روابط در حوزه های منطقه ، اقتصادی و بین المللی هستند، استقبال می کنیم.
ما امروز در جلسه خصوصی و در جلسه دو هیات، در خصوص روابط دوجانبه از جمله سرمایه گذاری ژاپن در جنوب ایران، سواحل مکران و چابهار صحبت کردیم.
از اینکه ژاپن علاقمندبه ادامه خرید نفت ایران و حل و فصل روابط مالی بین دو کشور هست، استقبال میکنیم و توسعه روابط دو کشور را تضمین می کند.
ما علاوه بر مسائل مربوط به روابط دو جانبه، راجع به بحث امنیت و تنش زدایی در منطقه باهم گفتگو کردیم.
خوشحالیم که هر دو کشور برای ثبات و امنیت منطقه اهمیت بسیار زیادی قائلند و من به اقای نخست وزیر گفتم، ما در منطقه اغاز گر جنگ نیستیم حتی با آمریکا. اما اگر جنگی شروع شود علیه ما، پاسخ قاطعی خواهیم داد.
اقای نخست وزیر نسبت به اینده خوشبینی قابل ملاحظه ای داشتند و می گفتند، من می بینم تغییرات مثبت در راه است.
من به اقای نخست وزیر گفتم که ما علاقمند به ادامه این توافق هستیم و اقداماتی که ایران انجام خواهد داد، در چارچوب برجام و در چارچوب بند 36 برجام خواهد بود.
من از اقای نخست وزیر خواستم که بین دو کشور شاهد همکاری در حوزه هسته ای باشیم، چراکه هر دو کشور معتقد به برنامه صلح امیز هسته ای هستیم و هر دو با سلاح هسته ای مخالفیم.
من در مذاکرات امروز بر این نکته تاکید کردم که اگر ما شاهد برخی تنش ها هستیم، ریشه این تنش ها به جنگ اقتصادی امریکا علیه ملت ایران برمیگردد، و هر زمان که این جنگ متوقف شود، ما شاهد تحول بسیار مثبتی در جهان و منطقه خواهیم بود.
از جناب آقای نخست وزیر و هیات همراه که کاملا با حسن نیت و برای ارمان هایی که مورد نظر طرفین است و آن صلح و تنش زدایی در منطقه است و به خاطر آن، این سفر را انجام دادند، تشکر میکنم. امیدوارم این سفر اغازی بر روابط بهتر دو کشور و تحولات مثبت در منطقه باشد.
ژاپن کشور مهمی است و همواره برای صلح و امنیت منطقه ما، قدم های خوبی برداشته اند.
برای اقای نخست وزیر و هیات همراه، آرزوی اقامتی خوش در ایران را دارم.
تجمع علیه شینزو آبه در مهرآباد!
خبرگزاری فارس نوشت: جمعی از دانشجویان دانشگاههای تهران همزمان با حضور نخست وزیر ژاپن در تهران، با حضور در فرودگاه مهرآباد تجمع کردند.
دانشجویان با در دست داشتن دستنوشتههایی تاکید کردند، تلاش نخست وزیر ژاپن برای میانجیگری میان ایران و آمریکا فایدهای ندارد و این سفر اگر با این هدف باشد، دستاوردی نخواهد داشت.
مراسم استقبال رسمی روحانی از شینزوآبه در سعدآباد انجام شد
رئیسجمهور کشورمان عصر امروز (چهارشنبه) از شین زوآبه نخست وزیر ژاپن در بدو ورود به کشور استقبال کرد.
در این مراسم که در مجموعه سعد آباد برگزار شد، حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی از شین زو آبه نخست وزیر ژاپن پس از خیر مقدم وزیر امور خارجه کشورمان محمدجواد ظریف در فرودگاه مهر آباد ، استقبال کرد.
نخستوزیر ژاپن وارد تهران شد
شینزو آبه نخستوزیر پادشاهی ژاپن بعد از ظهر چهارشنبه (۲۲ خرداد ۹۸) جهت دیدار با مقامات عالیرتبه کشورمان وارد تهران شد و از سوی محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در پاوین جمهوری فرودگاه مهرآباد مورد استقبال قرار گرفت.
قرار است تا دقایقی دیگر حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری در مجموعه تاریخی- فرهنگی سعدآباد در مراسمی رسمی از شینزو آبه استقبال کند.
دیدار با رئیسجمهوری، برگزاری جلسه مذاکرات مشترک هیئتهای عالیرتبه دو کشور و برگزاری کنفرانس خبری مشترک با حسن روحانی از برنامههای سفر شینزو آبه به تهران است.
همچنین دیدار با مقام معظم رهبری از دیگر برنامههای سفر دو روزه نخست وزیر ژاپن به تهران است.
دیدار وزیر امور خارجه ژاپن با ظریف
«کونو تارو» وزیر امور خارجه ژاپن ظهر امروز، چهارشنبه (۲۲ خرداد) با حضور در ساختمان وزارت امور خارجه با «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه دیدار کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ژاپن در این دیدار، در رابطه با سفر نخست وزیر ژاپن به تهران، روابط دوجانبه، آخرین وضعیت برجام و تحولات منطقهای و بین المللی با ظریف تبادل نظر خواهد کرد.
این دیدار در حالی صورت میگیرد که «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن تا ساعاتی دیگر وارد تهران شده و مورد استقبال حجت الاسلام والمسلمین «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران در کاخ سعد آباد قرار میگیرد.
تصاویر بیشتر را اینجا ببینید
تحلیل محمد حسن بهشتیپور از سفر یک سامورایی به ایران؛ شینزو آبه چه طرحی در چنته دارد؟
این تحلیلگر مسائل بین الملل سه عامل را در اهمیت سفر آبه به تهران موثر می داند. بهشتی پور گفت: اولا ژاپنیها در دنیا سابقه مثبتی دارند. آنها حتی در دوران جنگ ایران و عراق با وجود تمام فشارهایی که بر دوششان بود، روابطشان را با ایران حفظ کردند. علاوه بر این ژاپنیها سابقه استعماری در ایران نداشته اند. هرچند ژاپن در شرق آسیا مثل کره و چین سابقه استعماری دارد، ولی در غرب آسیا سابقه مثبتی دارد.
او افزود: دوم اینکه ژاپن به دنبال امنیت انرژی خود است و بیش از ۸۰ درصد انرژی خود را از منطقه خاورمیانه و به ویژه خلیج فارس تامین میکند. از این جهت برای ژاپن بسیار مهم است که به امنیت منطقه کمک کند. ژاپن در بازار ایران نزدیک به ۲ تا ۳ میلیارد دلار تبادل مالی دارد. پیشتر روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت از ایران واردات داشتند.
بهشتی پور ادامه داد: سوم اعلام خبر سفر آبه به ایران همزمان با دیدار و گفتگوی او با ترامپ و هماهنگ شدن با آمریکا اعلام شد. این نشان میدهد آبه با دست خالی به ایران نیامده است و میخواهد به طرحی برسد که بر اساس آن، تنش بین ایران و آمریکا را دست کم کاهش دهد؛ ولی اینکه جزییات طرح چیست و چه کار میخواند بکنند نمیدانیم. من معتقدم از آنجایی که نخست وزیر ژاپن سفرش را با آمریکاییها هماهنگ کرده است و در بالاترین سطح وارد عمل شده است و میخواهد در بالاترین سطح با رهبری و رییس جمهور دیدار کنند، حتما قرار است طرحی را بررسی کنند. حالا این طرح اگر با منافع ایران هماهنگ بود قاعدتا ایران هم میپذیرد و یک شروع جدید است، ولی اگر ایران نپذیرد، سفر آبه هم مانند سایر واسطههایی خواهد بود که پیشتر به ایران آمدند.
این تحلیل بهشتی پور درباره سفر شینزو آبه به ایران را اینجا بخوانید
شینزو آبه در تهران؛ آیا تنشها کمتر میشود؟
هنوز معلوم نیست که آبه تا چه اندازه امکان موفقیت دارد. چالشها و موانع وساطت ژاپن کم نیست. آمریکا به رغم ابراز تمایل به گفتگو و مذاکره با ایران، هیچ انعطاف عملی نشان نداده و مکررا بر تحریمهای اقتصادی علیه ایران میافزاید. در مقابل، ایران تاکید میکند که آمریکا علیه آن جنگ اقتصادی به راه انداخته است و تا وقتی که این جنگ متوقف نشود، تنشها در منطقه کمتر نخواهد نشد. در واقع، سخن اصلی ایران این است که آمریکا اول باید فشار اقتصادی را کمتر کند تا زمینه برای گفتگو مهیا شود. اما کاخ سفید نه تنها به کمتر کردن تحریمها فکر نمیکند، بلکه بر این باور است که تحریمها موثر بوده، رفتار ایران را تغییر دادهاند و نهایتا آن را به میز مذاکره خواهند کشاند.
چند ساعت قبل از سفر آبه به تهران، ترامپ بار دیگر تاکید کرد ایران به دلیل تحریمهای آمریکا، «اکنون کشور بسیار متفاوتی شده است.» او مدعی شد وقتی که او به کاخ سفید وارد شد ایران کارهای تروریستی انجام میداد، اما الان این کارها را نمیکند. ترامپ سپس افزود: «آنها (ایرانیان) تورم عظیمی دارند. پولشان بیارزش شده است. شما نمیتوانید یک تکه نان بخرید.»
ادامه این گزارش را اینجا بخوانید
درخواست ایران از "شینزو آبه" مشخص شد
یک خبرگزاری انگلیسی از قول مقامات ایران مدعی شد که در جریان سفر شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، به تهران، ایران از او درخواست خواهد کرد که برای کاهش تحریمهای نفتی آمریکا، میان تهران و واشنگتن وساطت کند.
ادامه این خبر را اینجا بخوانید
می خواهم از طریق "تبادل صریح دیدگاه ها" به کاهش تنشها کمک کنم
در همین صبح امرز «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن پیش از ترک توکیو به مقصد تهران در جمع خبرنگاران اظهار امیدواری کرد که گفت و گو و دیدار با مقامات جمهوری اسلامی ایران به گونه ای باشد که تنش ها در منطقه خاورمیانه را کم و یا خنثی کند.
"شینزو آبه" صبح روز چهارشنبه (به وقت محلی) در فرودگاه "هاندا" توکیو گفت که می خواهد از طریق میانجیگری میان ایران و آمریکا به صلح و ثبات منطقه کمک کند.
او که به عنوان نخستین رهبر ژاپن بعد از چهار دهه به ایران سفر می کند قصد دارد از ظرفیت روابط دوستانه و سنتی تهران و توکیو برای کاهش تنش ها در منطقه به ویژه میان ایران و آمریکا که به بالاترین حد رسیده است استفاده کند.
آبه تاکید کرد که می خواهد از طریق "تبادل صریح دیدگاه ها" به کاهش تنش ها در منطقه کمک کند.
«آبه» در حد و اندازه میانجی نیست
علی شکوهی در روزنامه اعتماد نوشت: سفر نخستوزیر ژاپن به ایران از جهاتی دارای اهمیت است. نکاتی را در این باره قابل طرح و توجه به برخی حواشی را ضروری میدانم که در چند محور زیر دستهبندی میکنم.
قد و قواره کشور و سیاستمداران ژاپنی، «میانجیگری» نیست. اساسا این کشور در وضعیتی نیست که بتواند در یک بحران بزرگ بینالمللی نقش محوری کسب کند و بازیگر مستقل باشد. ژاپن اگر چنین نقشی را میتوانست برعهده بگیرد، ما در برجام باید با ۵ بهعلاوه ۲ مذاکره میکردیم یعنی همان نقشی که دولت آلمان بازی کرد. ژاپن بیشتر به کشوری شباهت دارد که میتواند پیام بیاورد و پیام ببرد و بنابراین نباید برای سفر «آبه» به ایران، بزرگنمایی کرد و انتظارات بزرگی را از این سفر دامن زد.
برنامه آبه در تهران و چرایی سفر در این مقطع
برنامه دو روزه سفر "شینزو آبه" به تهران دیدار و گفت و گو با مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله "حسن روحانی" رییس جمهوری اسلامی ایران است "تارو کونو" وزیر خارجه ژاپن نیز چند ساعت قبل از دیدار آبه با رییس جمهوری اسلامی ایران، با "محمد جواد ظریف" همتای ایرانی خود دیدار خواهد کرد.
دیدار آبه از تهران که نخستین دیدار یک رهبر ژاپن از ایران بعد از دیدار سال ۱۹۷۸ "تاکئو فوکودا" نخست وزیر وقت ژاپن است به دنبال خروج آمریکا از قرارداد هسته ای ایران موسوم به برجام و بازگشت مجدد تحریم ها علیه ایران انجام می شود، ژاپن عضو برجام نیست اما از این قرارداد بین المللی حمایت کرده است.
مقامات ژاپن می گویند «آبه نمی تواند یک واسطه باشد، بلکه هدف او از سفر به ایران کاهش تنش ها و افزایش ثبات در خاورمیانه به عنوان تامین کننده انرژی این کشور است».
ایران تا زمانی که آمریکا معافیت های خرید نفت ژاپن را لغو کرد یکی از تامین کنندگان اصلی انرژی توکیو بوده است.
آبه پیش از سفر به تهران حمایت "دونالد ترامپ" رییس جمهوری آمریکا که اواخر ماه میلادی گذشته به ژاپن سفر کرد را جلب کرد، او همچنین پیش از سفر با مقامات عربستان سعودی، رژیم صهیونیستی و امارات تلفنی گفت و گو کرد.
تحلیل زیباکلام از سفر شینزوآبه به تهران
صادق زیباکلام درباره "سفر شینزوآبه به تهران" در روزنامه آرمان نوشت: سخنی دور از ذهن و عجیب نیست اگر گفته شود که بسیاری نه تنها در منطقه، بلکه در بیرون از منطقه خاورمیانه مشتاقانه منتظر نتایج میانجیگریهایی هستند که این روزها در تهران مشاهده میشود. در روزهای اخیر وزیر امور خارجه آلمان آمد و امروز نخست وزیر ژاپن میآید و دیگران نیز تماسهایی داشتهاند. همه بیصبرانه منتظرند تا ببینند که میانجیگریها راه به جایی خواهد برد یا نه؟ از طرف دیگر از میان همه میانجیها یقیناً میانجیگری که از امروز شروع میشود، یعنی آمدن نخست وزیر ژاپن اهمیت بیشتری دارد.
چرا که همه میدانیم ژاپن یک قدرت عظیم اقتصادی است که همزمان مورد تأیید و احترام آمریکا و ایران است؛ لذا قطعاً اگر آقای شینزوآبه زمینههایی برای احتمال پیشبرد میانجیگری نمیدید به ایران سفر نمیکرد یا حداقل با اعزام وزیر امور خارجه یا یکی از مشاورینش، خود نخست وزیر به سرمایهگذاری روی این مساله نمیپرداخت، اما اینکه خود آقای آبه به تهران آمده و قرار است که با مقام معظم رهبری نیز دیدار داشته باشد، حکایت از آن دارد که موضوع جدی است.
دلیل دیگر جدیت کار آن است که یقیناً مذاکرات میان آبه و ترامپ در حدود دو هفته پیش در ژاپن باعث شد که آمریکاییها و ژاپنیها روزنه امیدی در میانجیگری ببینند. خواسته مشخص ایران این است که از سوی آمریکاییها به رسمیت شناخته شود و مساله تغییر رژیم یک بار برای همیشه کنار رود. اگر این مساله اساسی میان ایران و آمریکا حل شود آن زمان مساله آمریکاستیزی و دشمنی با آمریکا نیز عملاً کنار گذاشته خواهد شد. میماند فهرست گسترده از موضوعاتی که میان دو کشور مسالهساز بوده است. از نقش آمریکاییها در کودتای ۲۸ مرداد گرفته تا امروز که مساله تحریمها برای ایران مسالهساز شده است. به هر حال آنچه مسلم است تاریخ گذشته و رفته و نمیتوان در مورد کودتای ۲۸ مرداد کاری کرد و ایضا نمیتوان درخصوص اشغال سفارت آمریکا و گروگانگیری نیز کاری کرد. (بیشتر بخوانید)