فرارو- محافل رسمی و رسانهای در اسرائیل و آمریکا ایران را به داشتن فعالیتهای هستهای اعلام نشده، متهم میکنند. این محافل ممکن است با مطرح کردن ادعاهای هستهای، در حال تدارک یک سناریوی جدیدی علیه ایران هستند.
به گزارش فرارو، بنیامین نتانیاهو بار دیگر مدعی شد ایران یک سایت پنهانی هستهای دارد. به ادعای نخست وزیر اسرائیل، ایران در سال ۲۰۱۹ یک سایت هستهای پنهانی در آباده دایر کرد و پس از آنکه متوجه شد که اسرائیل از آن مطلع شده، سایت مزبور را نابود کرد. آمریکا هم به سرعت این روایت را قبول کرد. همزمان، آژانس بین المللی انرژی اتمی، نیز از ایران خواست فورا به سوالاتی پاسخ دهد که در اساس حدود یک سال توسط اسرائیل مطرح شده بود.
ریشه اکثر ادعاها و اتهاماتی که اکنون از سوی آمریکا و بعضا محافل مرتبط با آژانس علیه ایران مطرح میشود، به اسرائیل بازمیگردد. حدود یک سال پیش، دقیقا اندکی پیش از خروج یکجانبه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، نتانیاهو با حضور در وزارت جنگ اسرائیل، یک نشست خبری ویژه برگزار کرد. در این نشست، نتانیاهو ادعا کرد دستگاه جاسوسی موساد با حمله به یک انبار در منطقه شورآباد تهران، حدود نیم تن سند از آرشیو برنامه هستهای ایران سرقت و آنها را به اسرائیل منتقل کرد. چند روز بعد، ترامپ هنگام اعلام خروج از توافق هستهای به این اسناد ادعایی استناد کرد.
چند ماه بعد، نتانیاهو طی سخنرانی خود در سازمام ملل از روستایی در توابع تهران به نام تورقوزآباد نام برد و مدعی شد که ایران «انبار اتمی مخفی» دیگری در نزدیکی تهران دارد. نخستوزیر اسرائیل محل این «انبار مخفی» را کوچه ماهر در تورقوزآباد تهران معرفی کرد. مکانی که به گفته او در نزدیکی یک قالیشویی ساده قرار دارد.
بیش از یک سال از ادعاهای نتانیاهو میگذرد. ولی این اواخر هم از سوی اسرائیل و آمریکا و هم از سوی آژانس ادعاهای مشابه جدیدی مطرح شده است که همگی ریشه در ادعاهای قدیمی نتانیاهو دارند. سه روز پیش، خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی مدعی شد که بازرسان آژانس در انبار تورقوزآباد آثار اورانیوم پیدا کردند. آژانس از ایران سوالاتی در این خصوص پرسیده، اما ایران به این سوالات پاسخی نداده است. روزنامه وال ستریت ژورنال، نیز در گزارشی مدعی شد که ایران در بازرسیهای آژانس در ایران کارشکنی کرده است.
در بحبوحه این اتهامزنیها، کورنل فروتا، مدیرکل موقت آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران سفر کرد و در پایان این سفر بیانیهای صادر کرد که در آن، از ایران خواست فورا به سوالات آژانس پاسخ دهد.
در ادامه همین تحولات، نتانیاهو بار دیگر، در یک نشست خبری ادعاهای دیگری مطرح کرد. وی با نشان دادن تصاویر ماهوارهای این بار مدعی شد ایران یک سایت اعلام نشده هستهای را در منطقه آباده نابود کرده است. به ادعای نخست وزیر اسرائیل، ایران پس از آنکه متوجه شد که اسرائیل از این سایت اطلاع یافته، آن را در ماههای اخیر نابود کرده است. نتانیاهو ادعا کرد این سایت، محل ساخت تسلیحات هستهای بود.
محافل رسانهای اسرائیل میگویند افشاگری ادعایی نتانیاهو با هدف افزایش محبوبیتش در انتخابات آینده کنست (پارلمان) صورت گرفته است. ادعاهای نتانیاهو مورد توجه محافل رسمی و رسانهای آمریکا نیز قرار گرفته است. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در توئیتی ایران را به عدم همکاری کامل با آژانس متهم کرد و نوشت: «عدم همکاری کامل ایران با آژانس، سوالاتی درباره فعالیتها یا مواد هستهای اعلام نشده احتمالی مطرح میکند.» پمپئو در ادامه ایران را به دروغگویی متهم کرد. محافل محافظه کار رسانهای و اندیشکدهای نزدیک به دولت ترامپ حتی ایران را به نقض پیمان «ان پی تی» هم متهم میکنند. مارک دوبوویتز، رئیس اندیشکده بنیاد دفاع از دمکراسیها، در توئیتی نوشت: «رژیم در ایران، تعهداتش ذیل ان پی تی را آشکارا نقض میکند. دروغگویی هستهای آن ادامه دارد.» این محافل حتی مسئله ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت را هم مطرح میکنند. ظاهرا آمریکاییها از این تحرکات و اتهامات جدید، به عنوان کارتی برای اعمال فشار بیشتر استفاده میکنند. اخیرا، هیئت نمایندگی آمریکا در آژانس، با صدور بیانیهای از این نهاد درخواست کرد که علیه ایران موضعگیری کند.
اینکه چرا الآن ادعاهای هستهای مطرح میشود، پرسشی است که هنوز پاسخی به آن داده نشده است. سایت تورقوزآباد حدود یک سال پیش رسانهای شد. اما به تازگی گزارشهایی درباره پیدا شدن اورانیوم در آن منتشر شده است. یک احتمال این است که آمریکا همزمان با گام سوم کاهش تعهدات هستهای ایران، میخواهد با مطرح کردن ادعاهایی در مورد برخی فعالیتهای اعلام نشده، این کشور را تحت فشار بین المللی قرار دهد. رسانههای نزدیک به دولت ترامپ، آژانس را به سهل انگاری در نظارت بر برنامه هستهای ایران متهم میکنند. بنابراین، محتمل است که از طریق افشاگری اسرائیل در مورد سایتهای ادعایی ایران، دنبال این هستند که آژانش را به سختگیری علیه ایران ترغیب کنند. احتمالا پس از نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، در صورتی که حسن روحانی و دونالد ترامپ دیدار نکنند، سناریوسازی هستهای علیه ایران با جدیت دنبال خواهد شد.