bato-adv
bato-adv

آنفولانزا چیست و چگونه می‌توانیم از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟

علائم آنفولانزا معمولا ناگهانی بروز پیدا می‌کند و فرم شدید تری نسبت به سرما خوردگی ایجاد می‌کند. عامل ایجاد کننده‌ی آنفولانزا ویروس است.

آنفولانزا چیست؟ و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟
 
فرارو- آنفولانزا یک بیماری مسری دستگاه تنفسی است که در اثر ویروس‌های آنفولانزا بوجود می‌آید و قسمت‌های مختلف بدن از جمله گلو، بینی و ریه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری طیفی از خفیف تا شدید را شامل می‌شود و گاهی باعث مرگ فرد نیز خواهد شد. اما نشانه‌های آن چیست؟ عوامل ایجاد کننده‌ی آن کدام‌اند و با رعایت چه مواردی از ابتلا به آن می‌توان جلوگیری کرد؟ همه این‌ها سوالاتی هستند که ما در این مقاله به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

سه نوع ویروس آنفولانزا وجود دارد:
• آنفولانزا A. • آنفولانزا B. • آنفولانزا C. انواع ویروس‌های A. و B. تقریباً هر زمستان باعث بروز همه گیری‌های فصلی در ایالات متحده و اروپا می‌شوند.

ویروس آنفولانزا نوع C. باعث بیماری خفیف تنفسی می‌شود و نقشی در شیوع همه گیری ندارد.


چند حقیقت کوتاه از بیماری و ویروس آنفولانزا

قبل از بررسی دقیق این بیماری ۴ نکته کلیدی از ویروس آنفولانزا را با هم بررسی می‌کنیم:

• آنتی بیوتیک‌ها قادر به درمان آنفولانزا نیستند، اما برخی دارو‌های ضد ویروسی این قابلیت را دارند.
• طبق آمار، تقریبا ۵-۲۰ درصد آمریکایی‌ها مبتلا به این بیماری می‌شوند.
• متخصصین بر این باورند بهترین راه جلوگیری از ابتلا، دریافت سالانه‌ی واکسن آنفولانزا است.
• واکسن آنفولانزا برای تمام گروه‌ها از جمله افرادی که به بیماری‌های آلرژیک خصوصا حساسیت به تخم مرغ مبتلا هستند مناسب نیست.

آنفولانزا چیست؟ و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟


نشانه‌های آنفولانزا

سردرگمی بین تشخیص آنفولانزا با سرماخوردگی شدید امری شایع است. علائم آنفلوانزا و سرماخوردگی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

• آبریزش یا انسداد بینی
• تب و لرز
• گلودرد
• سرفه

علائم آنفولانزا معمولا ناگهانی بروز پیدا می‌کند و فرم شدید تری نسبت به سرما خوردگی ایجاد می‌کند. برای کمک به شما در جدا کردن آن‌ها، در زیر برخی از علائم آنفولانزا که با سرماخوردگی متفاوت است را ذکر می‌کنیم:

• درجه حرارت بالا
• عرق سرد و لرز
• سر درد
• درد مفاصل و اندام‌ها
• احساس خستگی بیشتر

همچنین ممکن است علائم گوارشی مانند تهوع، استفراغ و اسهال وجود داشته باشد. این موارد در کودکان بیشتر از بزرگسالان شایع است.

به طور معمول، علائم حدود ۱ هفته باقی می‌ماند، اما با این حال، احساس خستگی می‌تواند برای چند هفته ادامه دار باشد.
 
شایان ذکر است که همه مبتلایان به آنفولانزا تمام این علائم را ندارند. به عنوان مثال، آنفلوانزا بدون تب نیز امکان پذیر است.
 
اغلب، خستگی یکی از اولین نشانه‌های آنفولانزا و سرما خوردگی است؛ که در موارد آنفولانزا میزان شدیدتری از آن را فرد تجربه می‌کند.

آنفولانزا چیست؟ و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟


رطوبت پایین، بهترین دوست ویروس آنفولانزا

محققان دانشگاه Yale در آمریکا دلیل اصلی این که چرا افراد در ماه‌های زمستان بیشتر به بیماری آنفلوآنزا مبتلا می‌شوند و بعضا تسلیم این بیماری می‌شوند، را یافتند، رطوبت کم.

در حالی که کارشناسان می‌دانند که دمای پایین و رطوبت کم انتقال ویروسآنفولانزا را افزایش می‌دهد، اما درک کمتری در مورد تاثیر رطوبت کاهش یافته در برابر سیستم ایمنی بدن علیه عفونت آنفولانزا وجود دارد. تیم تحقیقاتی دانشگاه Yale، به رهبری Akiko Iwasaki، این سوال را با استفاده از موش‌های اصلاح شده ژنتیکی برای مقاومت در برابر عفونت ویروسی مورد بررسی قرار دادند. موش‌ها همه در محفظه‌هایی با دمای مشابه، اما با رطوبت کم یا رطوبت نرمال قرار داشتند.
 
سپس آن‌ها را در معرض ویروس آنفلوآنزای نوع A. قرار دادند. محققان دریافتند که رطوبت کم مانع بروز پاسخ‌هایایمنی در حیوانات از سه طریق می‌شود:

۱) رطوبت کم مانع عملکرد مژه‌ها می‌شود، مژه‌ها ساختار‌هایی مو مانند در سلول‌های مسیر هوایی هستند که ذرات ویروسیرا خارج می‌کنند.
۲) همچنین توانایی سلول‌های مجرای هوایی برای ترمیم آسیب ناشی از ویروسدر ریه‌ها را کاهش می‌دهند.
۳) مکانیسم سوم در واقع شکست خوردن یکی از اصلی‌ترین مکانسیم‌هایدفاعی ضد ویروسی سیستم ایمنی ذاتی شامل اینترفرون‌ها است اینترفرون‌ها پروتئین‌های سیگنال دهنده‌ایهستند که توسط سلول‌های آلوده به ویروس منتشر می‌شوند تا هشداری برای سلول‌های مجاوردر برابر تهدید ویروسی باشند.

این مطالعه دیدگاه کنونی را در مورد اینکه چرا آنفلوانزا هنگام خشک شدن هوا شایعتر است، پاسخ می‌دهد.Iwasaki گفت:"به خوبی درک شده است در صورتی که رطوبت کاهش یابد، افزایش میزان ابتلا به آنفلوانزا و مرگ و میر ناشی از آن اتفاق می‌افتد.
 
اگر یافته‌های ما در موش‌ها، در انسان هم صادق باشد، مطالعه ما می‌تواند زمینه‌ای برای درک بیشتر از مکانیزم دخیل درماهیت فصلی بیماریآنفولانزا فراهم کند. افزایش بخار آب در هوا با رطوبت ساز در محیط خانه، مدرسه، کار و حتی بیمارستان استراتژی بالقوه برای کاهش علائم آنفلوانزا و بهبود سریع این بیماری می‌باشد. "


درمان آنفولانزا

عامل ایجاد کننده‌ی آنفولانزا ویروس است. برخی دارو‌های ضد ویروسی تجاری سازی شده برای درمان آنفولانزا توسط سازمان غذا و دارو ثبت شده‌اند. آنتی‌بیوتیک‌ها نمی‌توانند درمان کننده بیماری باشند مگر اینکه آنفولانزا سبب ایجاد بیماری دیگری شود که باکتری‌ها در آن نقش داشته باشند. باید توجه داشت که دارو‌های ضد ویروسی برای افراد بالای ۱۲ سال تجویز می‌شود.

درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. اما در زیر برخی مراقبت‌ها و درمان‌های خانگی آنفولانزا برای تسکین علائمرا مشاهده می‌کنید.

• آب و مایعات زیاد بنوشید
نوشیدن مقادیر بیشتری آب و دیگر مایعات هنگام ابتلا به آنفولانزا اهمیت زیادی دارد. آب به حفظ رطوبت بینی، دهان و گلو کمک می‌کند اجازه ساخت موکوس و خلط را نمی‌دهد. درصورتی که به مقدار طبیعی غذا نخورید و نوشیدنی میل نکنید نیز بدن شما با دهیدراتاسیون یا کم آبی مواجه خواهد شد. اسهال و تب که از نشانه‌های معمول آنفولانزا هستند نیز می‌توانند باعث کم آبی بدن شوند.
 
آنفولانزا چیست؟ و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟

درصورتی که بدن شما به اندازه کافی آب در اختیار داشته باشد و دچار کم آبی نباشد:
 دفعات ادرار طبیعی خواهید داشت.
رنگ ادرار شما تقریبا روشن یا زرد کمرنگ است.
اگر ادرار شما به رنگ زرد پر رنگ و کهربایی است، نشانه‌ای از کمبود آب می‌باشد.

• به قدر کافی استراحت کنید
اهمیت استراحت و خواب زیاد در دوران بیماری بر کسی پوشیده نیست. خواب می‌تواند سیستم ایمنی شما را تقویت کند و تقویت سیستم ایمنی یعنی مبارزه‌ی بیشتر با ویروس آنفولانزا. برنامه‌های روزانه‌ی خود را تعطیل کنید و خواب را اولویت قرار دهید تا زمانی که دوباره با قدرت روی پای خود بایستید!
 
آنفولانزا چیست؟ و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟

• سوپ، دوای درد شماست
سوپ مرغ یا گوشت قلم علاوه بر اینکه مایعات از دست رفته‌ی بدن شما را باز می‌گرداند، می‌تواند به رفع احتقان بینی و سینوس نیز کمک کند. سوپ گوشن قلم سرشار از پروتئین و مواد معدنی مثل سدیم و پتاسیم است که می‌تواند سلول‌های سیستم ایمنی شما را در مبارزه با ویروس‌ها تقویت کند. می‌توانید انواع سوپ‌های آماده را نیز مصرف کنید، اما حتما به دنبال مواردی باشید که میزان نمک کمتری دارند.
 
آنفولانزا چیست؟ و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟

• مصرف روی را بیشتر کنید
مصرف تمام مواردی که تقویت کننده‌ی سیستم ایمنی هستند در دوره بیماری اهمیت دو چندان دارند، اما عنصر معدنی روی یا Zinc یکی از مهم‌ترین اجزا برای سیستم ایمنی شما به شمار می‌رود. این عنصر به گلبول‌های سفید خونی کمک می‌کند تا با پاتوژن‌ها مبارزه‌ی بهتری داشته باشند. مطالعات نشان داده‌اند که روی می‌تواند سرعت تکثیر ویروس را نیز کاهش دهد.
 
آنفولانزا چیست؟ و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟
 
برخی خوراکی‌های حاوی روی عبارتند از:
 گوشت قرمز
 عدس
 نخود
 لوبیا
 آجیل
 لبنیات
 تخم مرغ

• آب نمک غرغره کنید
یکی از مهمترین خواص نمک، خاصیت میکروب‌کشی و غلظت آن است که باعث از بین رفتن میکروب‌های دهان و دندان می‌شود. یکی دیگر از ویژگی‌های نمک جذب بالای آب است که در هنگام غرغره آب‌نمک میکروب‌ها را به دام انداخته و آن‌ها را از بین می‌برد.
 
غرغره‌ی آب نمک جز مواردی است که تجویز بسیاری از مادربزرگ‌ها محسوب می‌شود! پژوهش‌های اخیر نشان می‌دهد که شتشوی نمکی با آب گرم اهمیت زیادی در پاکسازی مخاط گلو دارد. بهترین زمان برای استفاده از آب نمک قبل از خواب و بعد از مسواک زدن می‌باشد.
 
آنفولانزا چیست؟ و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟

۱- مقداری آب را بجوشانید و اجازه دهید تا در دمای محیط ولرم شود. یک‌دوم قاشق غداخوری نمک را به یک فنجان از آب اضافه کنید.
۲- آب نمک را به مدت ۱۰-۳۰ ثانیه در دهان و گلو غرغره کنید.
۳- آب نمک را خالی کنید و این کار را ۲-۴ بار تکرار کنید.

• دمنوش گیاهی بنوشید
چندین دمنوش گیاهی با خاصیت ضد ویروسی و ضد باکتریال وجود دارند. یکی از بهترین گیاهان که دمنوش آن خواص شگفت انگیزی دارد، دمنوش گیاه بادیان رومی یا بادیان ستاره‌ای است. این گیاه که شکل ستاره مانند داردیک منبع آنتی اکسیدان بسیار قوی است که خواص ضد عفونی کنندگی آن با الکل برابری می‌کند.

برخی دیگر از دمنوش‌های مفید مثل چای زنجبیل، چای زردچوبه و چای سبز نیز بعلت داشتن آنتی اکسیدان‌های فراوان، باعث تقویت سیستم ایمنی در مقابل ویروس‌ها و باکتری‌ها می‌شوند.
 
آنفولانزا چیست؟ و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟

چای‌های گیاهی را با عسل خالص شیرین کنید. عسل، ژله‌ی رویال و سایر محصولات زنبور عسل به عنوان خاصیت ضد ویروسی و ضد باکتریایی طبیعییافت شده‌اند.

• از بخور رطوبت ساز سرد استفاده کنید
ویروس آنفولانزا در هوای خشک مدت زمان بیشتری زنده می‌ماند. همین امر باعث گسترش راحت‌تر ویروس در فضای خانه می‌شود. ستفاده از مرطوب کننده برای افزودن رطوبت در خانه و محل کار ممکن است به کاهش ویروس‌های آنفلوانزا در هوا کمک کند.
 
آنفولانزا چیست؟ و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟

• بخار درمانی کنید
تنفس در بخار از یک سطل آب گرم می‌تواند به تسکین بینی، گلو، سینوس‌ها و ریه‌ها برای کاهش احتقان مخاط کمک کنید. هوای گرم همچنین باعث کاهش تورم و التهاب در بینی و ریه‌ها می‌شود. هنگام بخار درمانی مراقب پوست صورت و دستان خود باشید. بخار آب داغ سوختگی‌های جبران ناپذیری برجای می‌گذارد.
 
آنفولانزا چیست؟ و چگونه از ابتلا به آن جلوگیری کنیم؟

• مصرف فیبر را افزایش دهید
مطالعه‌ای که اخیرامنتشر شد نشان می‌دهد به طور جالبیرژیم غذایی غنی از فیبر باعث تقویت سیستم ایمنی موش‌ها بر علیهآنفولانزا می‌شود که این کار را از طریق کاهش اثرات مخرب سیستم ایمنی در پاتولوژی بیماری (نقش منفی سیستم ایمنی در تشدیدآنفولانزا) و در مقابل تقویتگلبول‌های سفید ضد ویروسی (تقویت نقش مثبت سیستم ایمنی ضد آنفولانزا) به انجام می‌رساند.

References:
www.sciencedaily.com
www.healthline.com
bato-adv
bato-adv
bato-adv