bato-adv
bato-adv

(تصویر) گزارش ساواک از فعالیت‌های هنری داریوش ارجمند

(تصویر) گزارش ساواک از فعالیت‌های هنری داریوش ارجمند

براساس اسناد ساواک، اجرای نمایش ابوذر به کارگردانی داریوش ارجمند در مشهد و تهران حساسیت ساواک را برانگیخته بود به طوری که سازمان اطلاعات و امنیت کشور طی گزارشی به تاریخ ۱۰ اسفند ۱۳۴۹ درباره آن نمایش، دست‌اندرکاران و ارتباط آن‌ها با شریعتی به جمع‌آوری اطلاعات پرداخته بود

تاریخ انتشار: ۱۲:۰۷ - ۱۵ مهر ۱۳۹۸

فرارو- چندی پیش گفت‌وگویی از داریوش ارجمند، بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون درباره فعالیت‌های فرهنگی وی در دهه ۴۰، ارتباط با دکتر شریعتی و حضور در پای منبر‌های آیت‌الله خامنه‌ای در مسجد کرامت منتشر شد که در آن گفتگو، داریوش ارجمند به پایگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی درباره تاثیرپذیری‌اش از آیت‌الله خامنه‌ای و دکتر علی شریعتی گفته بود.

به گزارش پایگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی، او که در مشهد از دانشجویان دکتر شریعتی بود و به گفته خودش با وی ارتباط نزدیکی داشت، قرار بود در پاریس وی را ببیند، اما با درگذشت دکتر شریعتی این دیدار میسر نشد. ارجمند در این مصاحبه از مزاحمت‌های ساواک گفته و اینکه در اواسط دهه ۴۰ از سوی ساواک مورد بازخواست قرار گرفته و حتی تهدید به اعدام شده است.

بازیگر نقش مالک اشتر در سریال امام علی (ع) می‌گوید در آن سال‌ها به خاطر ارتباط نزدیک با دکتر علی شریعتی به او لقب چاقوکش نواب صفوی داده بودند: «به علی شریعتی می‌گفتند نواب صفوی و به من هم می‌گفتند چاقوکش نواب صفوی!»

بعد از اتمام کلاس‌های دکتر شریعتی نوار سخنرانی‌هایش را به مرکز تئاتر خراسان می‌برده و برای دیگران پخش می‌کرده. داریوش ارجمند می‌گوید: «یک بار یکبار در ساواک به آقای شریعتی گفته بودند اسم دوستانت را بگو و او نام مرا برده بود.»

اسناد امنیتی رژیم پهلوی نیز حکایت از آن دارد که ماموران رژیم در بازجویی از دکتر شریعتی از او درباره روابطش با داریوش ارجمند و نمایشنامه ابوذر می‌پرسند و دکتر شریعتی نیز پاسخ آن‌ها را می‌دهد.

براساس اسنادی که در مجموعه سه جلدی «شریعتی به روایت اسناد ساواک» از انتشارات موسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است، بازجوی ساواک در ۷ مهرماه ۱۳۵۲ از شریعتی می‌خواهد تا دوستانش را معرفی کند و او ضمن ذکر نام داریوش ارجمند به عنوان «دانشجوی سابق من در مشهد» از افرادی، چون ورجاوند، میناچی، مختاری، زمردیان و ... هم نام می‌برد.

در جلسه دیگری از بازجویی که مربوط به اواخر آبان همان سال است، بازجو از شریعتی درباره نمایشنامه ابوذر سوال می‌کند و می‌پرسد: «چند مرتبه در حسینیه ارشاد نمایشگاه تشکیل گردید؟ و تشکیل دهنده و سرپرست نمایشگاه چه افرادی بودند؟ آن‌ها را معرفی کنید و در نمایشگاه چه چیزی را به نمایش گذاشته بودند و همچنین کلیه نمایشنامه‌ها را شرح دهید و نام ببرید.»

دکتر شریعتی در پاسخ به این سوال درباره نمایشنامه ابوذر می‌گوید: «.. قبلا در دانشگاه مشهد از طرف گروه هنری دانشگاه مشهد مدت ده دوازده شب در تالار بزرگ دانشگاه نمایش داده شده بود. همین گروه، چون نمایشنامه خوب اجرا شده بود از طرف دانشگاه ملی و آبادان هم دعوت شده بودند که در آنجا تکرار شود که به دلیل آماده نبودن کسی که نقش ابوذر را اجرا می‌کرد عملی نشد. کارگردان داریوش ارجمند بود که اکنون کارگردان هنری سازمان تئاتر خراسان وابسته به اداره فرهنگ و هنر خراسان است، نویسنده نمایشنامه، دانشور دانشجوی مشهد و اجرا کننده ایرج صغیری دانشجوی دانشکده ادبیات مشهد. در حسینیه ابتدا متن نمایشنامه و نام اعضاء شرکت کننده به سازمان امنیت از طرف حسینیه معرفی و نمایشنامه تسلیم شد و سپس به مدت سه یا چهار شب اجرا شد.»

علاوه بر این، براساس اسناد ساواک، اجرای نمایش ابوذر به کارگردانی داریوش ارجمند در مشهد و تهران حساسیت ساواک را برانگیخته بود به طوری که سازمان اطلاعات و امنیت کشور طی گزارشی به تاریخ ۱۰ اسفند ۱۳۴۹ درباره آن نمایش، دست‌اندرکاران و ارتباط آن‌ها با شریعتی به جمع‌آوری اطلاعات پرداخته بود که تصویر این سند را در ادامه مشاهده می‌کنید.

برای مشاهده ابعاد بزرگتر روی تصویر کلیک کنید

(تصویر) گزارش ساواک از فعالیت‌های هنری داریوش ارجمند
 
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۵
نامه همش از کمونیست ها و دکتر شریعتی ابراز نگرانی میکنه چه ربطی به فلانی داره!؟
مهمان
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۵
مثلا این شد سابقه انقلابی گری!؟
ناشناس
United Arab Emirates
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۵
دریغ از یه ذره انصاف
انتشار یافته: ۳