bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۴۰۳۲۷

یک راهکار ساده برای مقابله با کرونا؛ رونمایی از مدل ۱۰-۴ روز

یک راهکار ساده برای مقابله با کرونا؛ رونمایی از مدل ۱۰-۴ روز

ویروس کرونا یک دوره نهفته دارد؛ یک تأخیر سه روزه وجود دارد میان زمانی که فرد به ویروس مبتلا می‌شود و زمانی که این فرد می‌تواند دیگران را آلوده کند. بر اساس این نقطه ضعف، کارشناسان یادشده این مدل را پیشنهاد کرده اند: مردم در یک چرخه دو هفته‌ای کار خود را از سر می‌گیرند. در این دو هفته، چهار روز سر کار حاضر می‌شوند و سپس ۱۰ روز خود را در خانه قرنطینه می‌کنند. دلیل انتخاب چهار روز این است که افراد در این روز‌ها ممکن است به ویروس مبتلا شوند، ولی احتمالا نمی‌توانند دیگران را مبتلا کنند. سپس در آخر این چهار روز، زمانی که قابلیت مبتلا کردن دیگران را به دست می‌آورند، خود را به مدت ۱۰ روز در خانه قرنطینه می‌کنند.

تاریخ انتشار: ۱۲:۴۹ - ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
فرارو- این روزها، از سرگیری فعالیت‌های اقتصادی در عین حفظ سلامتی مردم، دغدغه مشترک تقریبا همه سران کشورهاست. یک روزنامه آمریکایی راهکار ساده و موثری در این زمینه مطرح کرد.

به گزارش فرارو، تعطیلی‌های کرونا ادامه‌دار شده است. چند ماه است که بسیاری از کسب و کار‌ها و فعالیت‌های عمومی به منظور جلوگیری از شیوع بیماری کرونا تعطیل شده اند. بسیاری از دولتمردان در جهان به این جمع بندی رسیده اند که ادامه این تعطیلی‌ها دیگر ممکن نیست. اما با توجه به اینکه بیماری هنوز از بین نرفته است، از سرگیری فعالیت‌های عمومی و اقتصادی می‌تواند تبعات هولناکی برای جوامع داشته باشد. از این رو، یافتن راه حلی که در آن، هم فعالیت‌ها از سرگرفته شود و هم تلفات بیماری بیشتر نشود، به اولویت این دولتمردان تبدیل شده است.
 
روزنامه نیویورک تایمز، طی یادداشتی به قلم دو کارشناس مسائل بیولوژی و یک کارشناس مسائل اقتصادی (یوری آلون، رون میلو و اران یاشیو)، راه حلی در این زمینه پیشنهاد کرد که از یک «نقطه ضعف» ویروس کرونا بهره می‌گیرد.

به گفته این کارشناسان، ویروس کرونا یک دوره نهفته دارد؛ یک تأخیر سه روزه وجود دارد میان زمانی که فرد به ویروس مبتلا می‌شود و زمانی که این فرد می‌تواند دیگران را آلوده کند. بر اساس این نقطه ضعف، کارشناسان یادشده این مدل را پیشنهاد کرده اند: مردم در یک چرخه دو هفته‌ای کار خود را از سر می‌گیرند. در این دو هفته، چهار روز سر کار حاضر می‌شوند و سپس ۱۰ روز خود را در خانه قرنطینه می‌کنند. دلیل انتخاب چهار روز این است که افراد در این روز‌ها ممکن است به ویروس مبتلا شوند، ولی احتمالا نمی‌توانند دیگران را مبتلا کنند. سپس در آخر این چهار روز، زمانی که قابلیت مبتلا کردن دیگران را به دست می‌آورند، خود را به مدت ۱۰ روز در خانه قرنطینه می‌کنند. اگر جمعیت به دو گروه خانوار تقسیم شوند که به طور متناوب در هفته‌ها سر کار بروند، این استراتژی بهتر عمل می‌کند.
 

بیشتر بخوانید:


کشور اتریش در مدارس‌اش مدلی شبیه به این مدل را اجرا می‌کند. از روز ۱۸ ماه مه، دانش آموزان اتریش به دو گروه تقسیم می‌شوند که هر گروه در هر دو هفته پنج روز به مدرسه می‌رود.

بر اساس مدل کارشناسان یادشده، چرخه دو هفته‌ای می‌تواند تعداد بازتولید ویروس را به کمتر از یک نفر کاهش دهد. به عبارت دیگر، میانگین تعداد کسانی که توسط هر فرد بیمار به ویروس آلوده می‌شوند، کاهش می‌یابد. لذا، چرخه ۱۰-۴ می‌تواند بیماری را مهار کند و در عین حال امکان تداوم فعالیت اقتصادی را فراهم کند.

حتی اگر فردی به ویروس مبتلا شد و علایمی نداشت، او هر دو هفته به مدت فقط چهار روز با افراد خارج از خانواده اش در تماس خواهد بود نه به مدت ۱۰ روز. این استراتژی اثر مهم دیگری نیز دارد: تراکم افراد در محل کار یا مدرسه را کاهش می‌دهد و بدین ترتیب سرایت ویروس را محدود می‌کند.

دانش آموزان می‌توانند در دو گروه متناوب، هر دو هفته چهار روز متوالی در مدرسه حاضر شوند و سایر روز‌ها از روش‌های آموزش از راه دور استفاده کنند. دانش آموزان می‌توانند در همان روزی که والدین‌شان سر کار می‌روند به مدرسه بروند.
 
کرونا؛ یک راهکار ساده برای حفظ جان و نان
برخی کشورها شاهد اعتراضاتی در مخالفت با تدوام محدودیت‌های کرونایی بوده اند. 
 
در هر مقیاس
کسب و کار‌ها می‌توانند تقریبا به طور پیوسته کار خود را از سر گیرند. دو گروه کارکنان به طور متناوب سر کار حاضر می‌شوند. این می‌تواند در عین حفظ روند تولید، اعتماد مشتریان را افزایش دهد و عرضه و تقاضا را به طور همزمان تقویت کند.

در روز‌های تعطیلی، این رویکرد فقط مستلزم رعایت سطح فاصله گذاری است که از قبل وجود داشت. چنین رویکردی مانع از هزینه‌های اقتصادی و روانشناختی بازگشایی و سپس تعطیل دوباره اقتصاد در اثر افزایش موارد ابتلا خواهد بود. امیدبخشی و سپس تزریق ناامیدی، می‌تواند باعث یأس و مقاومت شود.

روند ۱۰-۴ روزه، حداقل می‌تواند اشتغال پاره وقت برای میلیون‌ها نفر فراهم می‌کند که اخراج یا مرخصی بدون حقوق گرفته اند. این اشتغال، از اثرات مخرب و بلندمدت ذهنی و فیزیکی ناشی از بیکاری جلوگیری می‌کند. آن‌هایی که به پول روزمره نیاز دارند، چهار روز کار می‌تواند معیشت آن‌ها را تامین کند و نیاز اقتصادی برای بی‌توجهی به تعطیلی را کاهش ‌دهد.

اجرا و توضیح این استراتژی ساده است و همچنین از نظر اینکه چه کسانی حق دارند سر کار بازگردند، عادلانه است. می‌توان آن را در هر مقیاسی – مدرسه، شرکت، شهر و کشور- اجرا کرد. منطقه‌ای که از استراتژی چرخشی استفاده می‌کند، در برابر بیماری ایمن است: موارد ابتلا که از خارج وارد می‌شوند، به طور گسترده شیوع پبدا نخواهند کرد اگر تعداد بازتولید کمتر از یک باشد.

استراتژی چرخشی باید بخشی از یک استراتژی جامع برای خروج از محدودیت‌های بیماری باشد. از جمله اینکه افرادی که علایم دارند باید خود را قرنطینه کنند، تماس‌های افراد مبتلا باید ردیابی شوند و از گروه‌های در معرض ریسک محافظت شود. می‌توان استراتژی چرخشی را در مناطق محدود برای مدتی به آزمایش گذاشت. اگر نرخ ابتلا افزایش پیدا کرد، می‌توان از روز‌های کاری کم کرد. در مقابل، اگر امور به خوبی پیش رفت، می‌توان به روز‌های کاری اضافه کرد. در برخی سناریو‌های خاص، فقط چهار یا پنج روز تعطیلی در هر دو هفته، می‌تواند از ظهور بیماری جلوگیری کند.
محمدرضا جعفری
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۸
چرا مثبت و منفی های نظرات کامل نمایش داده نمی شود .
به عنوان مثال اگر نظر مثبت بدی فقط همان مثبتا معلوم میشه و منفی هم همینطوره .
ای کاش سامانه اصلاح بشه تا نا بخردان بدانند چقدر حرف و نظرشون مقبوله .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۸
چرته
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۸
چقدر هوشمندانه و منطقي
ناشناس
United States of America
۱۳:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۸
تمام کشورهایی که در دو سه هفته اخیر پوشیدن ماسک را اجباری کردند مانند المان و چگ و اسلواکی و اتریش و سویس و فرانسه و... مانند کره جنوبی و ژاپن و تایوان و چین که پوشیدن ماسک را خیلی زودتر اجباری کردند موفق شدند میزان گسترش ویروس را شدیدا متوقف کنند. در ایران دولت در نهایت با اکراه استفاده از ماسک را در برخی جاها مانند مترو اجباری کرده ولی هرگز نسبت به اجرای دقیق ان نظارت انجام نمی دهد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۹
۲۰ سال است تو ایران گذاشتن کلاه کاسکت برا موتور سوار ها اجباریه. کلی هم جریمه و دوربین و غیره برای در نظر گرفتن اما چه فایده؟ ملت یه کلاه دارن نزدیک چهار راه که میرسن میذارن که جریمه نشوند بعدش بر میدارند. با خودشون نمیگن این کلاه برای حفظ جان اون ها است. هر سال هم کلی جان‌باخته از حوادث موتور سواری داریم. دولت ماسک را اجبار نکرده مردم باید خودشون رعایت کنند‌. حتما باید یه چماق بالا سرشون باشه؟
ناشناس
United States of America
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۸
بنا بر یافته های اولیه دانشمندان المانی یکی از دلایل اصلی شدت بیماری در برخی بیماران میزان و حجم ورود همزمان و اولیه ویروس به بدن می باشد. به این معنی که اگر میزان کمی از ویروس وارد بدن شود به احتمال بسیار بالا شخص فقط عوارض خفیف بیماری را ازخود نشان خواهد داد. دانشمندان کره ای هم اعلام کردند که معمولا اگر تعداد ویروس در بدن زیر 5000 مورد باشد نه تنها هیچ عوارضی از خود نشان نمی دهد حتی تستها هم منفی خواهد بود ولی بدن انها را تشخیص و انتی پاد دفاعی را تولید می کند. از همین رو پوشیدن ماسک باز هم اهمیت پیدا می کند. حتی اگر پوشیدن ماسک شانس الوده شدن به ویروس را به صفر کاهش ندهد ولی قطعا میزان بسیار کمتری از ویروس به طور همزمان امکان گذشتن از ماسک و ورود به بدن را پیدا می کنند و این می تواند فقط عوارض خفیفی را برای شخص ایجاد کند و حتی خبر خوبی برای او هم می تواند باشد چون بدن او نسبت به ویروس کرونا ایمنی پیدا کرده بدون اینکه حال بیمار وخیم شود و حتی می تواند در سطح ملی به ایمنی گله ای و عبور از خطر ویروس کرونا کمک کند.
انتشار یافته: ۷
علی امیری فراهانی
United States of America
۱۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۸
متاسفانه در چند روز گذشته شاهد شیوع مجدد کرونا در خوزستان و برخی استان‌های جنوبی مانند هرمزگان و سیستان و بلوچستان بودیم. برای بسیاری از مردم و البته مسئولین بهداشت کشور و این استان‌ها این سوال بوجود آمده است که دلیل شیوع مجدد کرونا در این استان‌ها چیست؟ پاسخ بسیار ساده است. همراه با عدم جدی گرفتن فاصله گزاری و عدم اجرای اجباری پوشیدن ماسک، گرم شدن هوا در این استان‌ها و شروع به کار مجدد دستگاه‌ها تهویه مطبوع ساختمان‌های بزرگ.

این قلم در تعطیلات نوروز در تاریخ 5 فروردین با ارسال یادداشتی به سایت شما و سایت های دیگر در مورد خطرات گسترش کرونا و اوج گیری مجدد آن با روشن شدن سیستم‌های تهویه مطبوع مرکزی ساختمان‌ها هشدار داده بود. از هفته گذشته که دمای هوا در خوزستان و استان‌های جنوبی به بالای 40 درجه رسیده و استفاده وسیع از تهویه مطبوع آغاز شده شاهد قرمز شدن وضعیت خوزستان و حاد شدن وضعیت در استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان هستیم. این قسمتی از ان یادداشت 5 فروردین هست که کاملا دلیل شیوع مجدد کرونا در خوزستان را توضیح می‌دهد:

"....اما در ادامه بحث تاکید بسیار بر استفاده از ماسک می‌توان به نکته مهم دوم اشاره کرد که هر چند این ویروس تا کنون بیشتر فقط از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده یا ترشحات آلوده انتشار یافته ولی در شرایطی به خصوص با توجه به رسیدن فصل گرما در فضاهای سر بسته حتی می‌تواند از طریق هوا هم منتشر شود. مرکز اصلی شیوع بیماری کرونا در کره جنوبی از یک کلیسا در طبقه دهم یک ساختمان (درکشورهای آسیای شرقی به دلیل گران بودن زمین بسیار معمول است که یک طبقه از یک ساختمان بلند مرتبه یا برج تجاری تبدیل به کلیسا یا مسجد یا مرکز عبادت شود) بود. یکی از زنان شرکت کننده در این کلیسا که از ووهان برگشته بوده و از بیماری خود آگاه نبوده در برنامه دعا و اواز همگانی در این کلیسا شرکت کرده و از انجا که محیط بسته بوده و ترشحات بسیار ریز دهان و بینی او که حاوی چند ویروس می‌تواند باشد وارد چرخه سیستم تهویه ساختمان شده و توانسته افرادی به مراتب دور تر از این شخص را هم دچار بیماری کند. کوتاه سخن آنکه با توجه به فصل گرما و فعال شدن تهویه مطبوع بسیاری از ساختمان‌های دولتی و اماکن و حتی بیمارستان‌ها خطر سرایت این ویروس از طریق هوا نیز بیشتر می‌شود..... "

"....(به عنوان تجربه شخصی خود من، بیشتر بیمارستان‌ها و ساختمان‌های بزرگ آمریکا شمالی و استرالیا و اروپا دارای سیستم تهویه مطبوع مرکزی بسته مانند متروها هستند که برای ایمنی و عدم انتشار و تبادل عوامل بیماری زا حتی هیچ پنجره‌ای که بتوان آن‌ها را باز کرد وجود ندارد و جالب است که استرالیا که در فصل تابستان هست حدود 430 نفر از کادر درمانی بیمارستان‌های استرالیا مبتلا به این ویروس شدند که به احتمال بسیار بالا نتیجه همین سیستم تهویه مطبوع ساختمان‌ها است که می‌تواند حتی بخش‌های غیر کرونایی و غیر قرنطینه را هم الوده کند(شیوع گسترده کنونی ویروس در برزیل و مکزیک هم می‌تواند به همین دلیل استفاده از سیستم تهویه مطبوع در هوای گرم انها باشد). و قطعا در کشور ما هم با توجه به امدن فصل تابستان و روشن شدن این سیستم‌های تهویه مطبوع در ساختمان‌های اداری و تجاری بزرگ و حتی در بیمارستان‌ها باید به آن به عنوان یکی از احتمالات افزایش شدید مبتلایان پرداخته شود..... ما همچنین شاهد گسترش بسیار وسیع و سریع تر ویروس کرونا در کشتی های بزرگ توریستی یا ناوهای هواپیما بر و خانه‌های سالمندان و کارگاه‌های صنعتی و بسته بندی مانند مراکز فراوری گوشت که از دستگاه تهویه مطبوع مرکزی استفاده می‌کنند هستیم)... "

همانطور که می‌بینید دقیقا نسبت به خطر فصل گرما و روشن شدن سیستم‌های تهویه ساختمان‌ها هشدار داده شده بود. بنابراین در اینجا چند نکته مهم را یاداوری می‌کنیم:

1- فصل گرما در ایران که از خوزستان و استان‌های جنوبی شروع شده ظرف چند هفته اینده به تهران و نیمه شمالی کشور خواهد رسید که همراه خواهد بود با روشن شدن سیستم‌های تهویه مطبوع مرکزی در این مناطق. پس طبیعی است که خدای نکرده شاهد شیوع مجدد کرونا در نیمه شمالی کشور هم باشیم.

2- به هر حال در هوای گرم جنوب یا هوای گرم تهران و نیمه شمالی کشور در خرداد و تیر نمی‌توان از مردم و کارکنان بیمارستان‌ها و اداره جات و ساختمان‌های بزرگ تجاری و اداری یا مترو و حمل و نقل عمومی و خودروها انتظار داشت که از سستم تهویه مطبوع مرکزی خود را روشن نکنند. پس راه حال چیست؟

3- تنها راه حل عملی که متاسفانه هنوز با وجود تکرار آن در ایران به صورت جدی اجرا نمی‌شود و به صورت گسترده اجباری نشده همان لزوم استفاده از پوشیدن ماسک برای کلیه کارکنان و مراجعه کنندگان به ساختمان‌ها یا مراکز خرید و تجاری مسقف مانند مترو و حمل و نقل عمومی است. حتی در اماکن مسکونی اگر در خانواده ای مورد کرونا وجود دارد باید اکیدا نسبت به استفاده از ماسک توصیه نمود.

4- در پایان به عنوان کسی که بارها در یادداشت‌های متعدد از اوایل اسفند بر لزوم استفاده اجباری از ماسک در فضای عمومی بارها تاکید نمودیم (داروی پارسی برای کرونا) و ( بهترین محافظ در برابر کرونا). باز یادآوری می‌نماییم که تا زمانیکه حداقل 80 درصد مردم در فضای عمومی از ماسک استفاده نکنند امکان توقف ویروس کرونا وجود نخواهد داشت. آخرین تایید بر نظر ما هم همین 14 می یا 25 اردیبهشت است که یکصد استاد و دانشمند برجسته جهان طی نامه‌ای سرگشاده به سیاستمداران و فرمانداران 50 ایالت امریکا و دنیا خواستار اجباری شدن استفاده از ماسک به عنوان بهترین و کارا ترین ابزار برای توقف شیوع کرونا شدند:

"اصول علمی ساده است. پوشیدن ماسک کرونا را متوقف می‌کند"

روز 14 ماه می من ( جرمی هاوارد -Jeremy Howard- دانشمند تحقیقی در دانشگاه سان فرانسیسکو ) به همراه 100 نفر از دانشگاهیان برجسته جهان نامه سرگشاده ای را به تمام فرمانداران آمریکا ارسال نمودیم و لزوم «الزام رسمی استفاده از ماسک(حتی پارچه ای) در تمام مکان های عمومی همچون فروشگاه ها، سیستم های حمل و نقل و ساختمان‌های عمومی» را از آنها خواستار شدیم. "

* برای کلیه علاقمندان و دست اندرکاران:
متن اصلی و مشروح نامه
و ترجمه فارسی آن هم در سایت خبرگزاری فارس موجود است.