bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۴۶

آتش‌بس در مسجد سرخ

تاریخ انتشار: ۲۲:۰۹ - ۱۸ تير ۱۳۸۶
آخرين اخبار از بحران مسجد سرخ اسلام‌آباد از موافقت طلاب شورشي براي مذاكره با دولت خبر مي‌دهند.
یکی از سخنگویان طلاب حاضر در مسجد به خبرگزاری فرانسه گفته است "عبدالرشید قاضی" رهبر طلاب مسجد سرخ حاضر شده جهت آزادی زنان و دختران به گروگان گرفته‌شده، با نيروهاي دولتي به مذاكره بنشيند. 

اين درحالي‌ست كه امروز چند خبرگزاري اعلام كرده‌بودند از پس هفت روز پرالتهاب آتش و خون در حوالي مسجد سرخ اسلام‌آباد، ژنرال پرويز مشرف رئيس‌جمهور پاكستان فرمان حمله به اين پايگاه طلاب شورشي را صادر كرده‌است. البته برخي ديگر از خبرگزاري‌ها از فرصتي خبر داده‌بودند كه دولت در اختيار شورشيان قرار داده تا خود را تسليم نيروهاي دولتي كنند. هراس ارتش از اقدام به حمله‌اي تمام‌عيار عليه مبارزان سنگرگرفته در مسجد از آن رو بود كه جان زن و كودكان بسياري كه گروگان شورشيان بودند در معرض خطري جدي قرار داشت. 

خبر توافق احتمالي مخالفان درحالي مخابره شد كه روز گذشته پرويز مشرف رئيس‌جمهور و شوكت‌عزيز نخست‌وزير در جلسه‌اي با حضور مقامات ارشد پاكستان پايان غائله‌ي مسجد سرخ را فقط در حمله به اين پايگاه مبارزان مخالف دولت دانسته‌بودند.
بحران مسجد سرخ كه از هفت روز پيش آغاز شده، تاکنون باعث كشته و زخمي شدن ده‌ها نفر شده‌است. درحالی‌كه دولت تعداد كشته‌ها را 24 نفر اعلام كرده، سخنگوي مبارزان به كشته شدن دست‌كم400 نفر در اين درگيري‌ها اشاره كرده‌است. 

تاكنون تلاش‌هاي مختلف دولت براي ختم اين غائله راه به جايي نبرده‌است. در اين راستا طي روزهاي گذشته دولت روحانيون نزديك به مبارزان را براي ميانجي‌گري به مسجد روانه كرد. اما مخالفان حاضر به مصالحه نشدند. در آخرين سلسله از اين اقدامات، مشرف شجاعت‌حسين نخست وزير سابق پاكستان را به‌عنوان آخرين مذاكره‌كننده به مسجد فرستاد. به نظر مي‌رسد مذاكرات شجاعت حسين كه آخرين راه‌كار مسالمت‌آميز دولت براي اين بحران قلمداد مي‌شد، توانسته به موفقيت‌هايي دست يابد. 

در طي روزهاي گذشته بيش از يك‌صد طلبه تسليم پليس شده‌اند. طلبه‌هاي تسليم شده اعلام كرده‌بودند تعدادي از جنگجويان در مسجد سرخ، به زبان‌هاي عربي و بعضا زبان خاصي با هم گفت‌وگو مي‌كرده‌اند. پيش از اين گفته شده بود كه دوازده تروريست پنهان شده در اين مسجد و نيز مدرسه حفصه با بستن كمربندهاي انتحاري آماده عمليات عليه نيروهاي نظامي محاصره‌كننده اين دو مكان هستند. اين امر نشان مي‌دهد كه مسجد سرخ و مدرسه حفصه در قلب پاكستان به‌عنوان پايگاهي براي عرب‌افغان‌هاي مخالف دولت، مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
در كشاكش اين بحران، سران احزاب مخالف دولت پاكستان در انگلیس خواستار استعفای مشرف شدند. "نواز شریف" در کنفرانس احزاب مخالف پاکستان در لندن تصریح کرد:" او باید استعفا دهد، در غیر این صورت، ملت 160 میلیون نفری پاکستان وی را وادار به کناره گیری خواهند کرد." اعضای شرکت‌کننده در این کنفرانس خواستار انتخابات جدید و دولتی به رهبری یک فرد جدید بدون مشرف شدند.
مسجد سرخ سال‌هاست كانون شبه‌نظامي‌گيري در پاكستان به شمار مي‌رود. پيش از اين عبدالرشيد قاضي رهبر مبارزان داخل مسجد كه به حمايت از نيروهاي طالبان و مخالفت با اقدامات دولت مشرف در حمايت از آمريكا معروف است، در پاسخ به درخواست دولت كه از وي خواسته بود يا تسليم بشود و يا بميرد، اعلام كرده‌بود: حاضر است بميرد و خود را تسليم دولت پاكستان نكند. 

بحران مسجد سرخ به اعتقاد كارشناسان بزرگ‌ترين بحراني است كه دولت مشرف از آغاز روي كار آمدن با آن مواجه بوده‌است. با افزايش مخالفت‌ها با دولت پرويز مشرف درحال حاضر دولت مشرف با دو جريان كاملا متعارض روبه‌روست. يكي گروه‌هاي افراطي و طرفدار طالبان كه از همكاري دولت با نيروهاي آمريكايي ناراضي هستند و ديگر اپوزيسيون سكولاري كه محدود كردن فضاي سياسي جامعه و برخورد با نيروهاي سياسي را عامل ايجاد اين فضاي جديد و سوق دادن كشور به سمت جنگي داخلي مي‌دانند.

bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین