خانم گینزبرگ در سال ۱۹۹۳ میلادی از سوی بیل کلینتون، رئیس جمهور وقت آمریکا برای فعالیت در عالیترین نهاد قضایی این کشور انتخاب شد. او قصد داشت در سال ۲۰۱۶ میلادی پس از پیروزی هیلاری کلینتون در انتخابات ریاست جمهوری، خود را بازنشسته کند. اما شکست کلینتون و در مقابل به قدرت رسیدن دونالد ترامپ باعث شد که او با وجود وخیمتر شدن وضعیت جسمانیاش، همچنان کرسی قضاوت را حفظ کند.
به ندرت مرگ شخصیتی در ایالات متحده آمریکا تا این اندازه برای آینده این کشور مهم بوده است. روث بیدر گینزبرگ، قاضی دیوان عالی ایالات متحده روز جمعه ۱۸ سپتامبر در سن ۸۷ سالگی پس از دورانی طولانی دست و پنجه نرم کردن با سرطان لوزهالمعده درگذشت. خبر درگذشت او مانند بمبی در واشنگتن صدا کرد.
این قاضی چپگرا که توانسته بود با موفقیت بر چند سرطان و بیماریهای دیگری فائق آید، تقریبا به چهرهای جاودانه تبدیل شده بود و دستکم این امیدواری را در میان دموکراتها (که با هر بار بستری شدن قاضی گینزبرگ در بیمارستان نفسها را در سینه حبس میکردند) بوجود آورده بود که میتواند تا ژانویه ۲۰۲۱ میلادی یعنی زمان برگزاری مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید آمریکا زنده بماند.
اما ۱۸ سپتامبر به گونهای دیگر رقم خورد و اکنون ذینفعان انتخابات ریاست جمهوری پیشروی آمریکا در هر دو حزب، باید در کنار دست و پنجه نرم کردن با چالشهایی مانند همهگیری ویروس کرونا، رکود اقتصادی و تنشهای حاصل از تبعیض نژادی، تنها ۶ هفته مانده به برگزاری این انتخابات وارد نبرد بر سر تعیین جانشین برای قاضی گینزبرگ و پر کردن کرسی خالی او در دیوان عالی ایالات متحده شوند.
خانم گینزبرگ در سال ۱۹۹۳ میلادی از سوی بیل کلینتون، رئیس جمهور وقت آمریکا برای فعالیت در عالیترین نهاد قضایی این کشور انتخاب شد. او قصد داشت در سال ۲۰۱۶ میلادی پس از پیروزی هیلاری کلینتون در انتخابات ریاست جمهوری، خود را بازنشسته کند. اما شکست کلینتون و در مقابل به قدرت رسیدن دونالد ترامپ باعث شد که او با وجود وخیمتر شدن وضعیت جسمانیاش، همچنان کرسی قضاوت را حفظ کند.
مرگ قاضی گینزبرگ کفۀ ترازو را به نفع محافظهکاران آمریکا سنگین کرد و این فرصت را در سنای این کشور در اختیار آنها گذاشت تا بتوانند از میان قضات محافظهکار، جانشینی همعقیده با خود را برای این کرسی برگزینند.
دیوان عالی آمریکا متشکل از ۹ قاضی است و دونالد ترامپ از زمان ورودش به کاخ سفید دو قاضی محافظهکار را برای این مقام منصوب کرده؛ چنانچه او موفق به انتصاب سومین قاضی برای این مقام بشود آنگاه در مجموع ۶ قاضی محافظهکار در مقابل ۳ قاضی چپگرا در بالاترین نهاد قضایی آمریکا حضور خواهند یافت که اتفاقی کمسابقه در تاریخ این کشور است.
این موضوع از آن رو نگران کننده است که همه تصمیمات اصلی در ایالات متحده در این دیوان گرفته میشود؛ از رای نهایی درباره سقط جنین و قوانین مهاجرتی گرفته تا دریافت کمکهای درمانی، حق رای و اعلام حرف آخر در صورت وجود ابهام در نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا؛ تصمیماتی که بر سرنوشت مردم آمریکا آنهم برای چند دهه تاثیر میگذارند.
اکنون در اردوگاه جمهوریخواهان آمریکا امید دوبارهای قوت گرفته است. دونالد ترامپ میتواند با انتصاب قاضی جدید، انگیزه جمهوریخواهان را در هفتههای آخر مبارزات انتخاباتی تقویت کند و بخت خود را برای پیروزی در هماورد ۳ نوامبر افزایش دهد. این کار بخصوص برای جلب نظر اوانجلیستهای آمریکا که همواره خواستار لغو حق سقط جنین بودند، ضروری به نظر میرسد.
بهطور معمول روند انتصاب یک قاضی جدید برای دیوان عالی، دو تا سه ماه طول میکشد. قضات عالی آمریکا از سوی رئیس جمهور معرفی میشوند، اما این سنای آمریکاست که باید به فرد پیشنهاد شده رای اعتماد بدهد.
دموکراتها عمدتا طرفدار این دیدگاه هستند که جانشین قاضی گینزبرگ در سال ۲۰۲۱ میلادی توسط برنده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تعیین شود. برخی سناتورهای جمهوریخواه نیز اعلام کردهاند که مخالف تعیین قاضی جدیدی برای دیوان عالی قبل از برگزاری انتخابات ۳ نوامبر هستند، اما به نظر میرسد که بسیاری از هم حزبیهایشان دیدگاه متفاوتی دارند.
انتخاب سریع نهمین قاضی همچنین از آن رو برای جمهوریخواهان اهمیت دارد که چنانچه ابهامی در نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری بهوجود آید، آنگاه کار تعیین تکلیف درباره نتیجه انتخابات به دیوان عالی واگذار خواهد شد. در این حالت چنانچه نهمین قاضی وجود نداشته باشد، این خطر وجود دارد که ۸ قاضی حاضر با دادن رای مساوی ۴-۴ بار دیگر سرنوشت انتخابات این کشور را به بنبست بکشانند.
منبع: یورو نیوز
کشور خودمونم از چپگراها خیلی ضربه خورده
منتظر باش!