پس از سپری کردن یک دوره سرماخوردگی یا آنفلوآنزای شدید ممکن است یکی از علائم بیماری یعنی سرفهای آزاردهنده همچنان همراه شما بوده و از بین نرفته باشد.
به گزارش عصر ایران به نقل از "پریونشن"، بیشتر علائم سرماخوردگی طی یک دوره هفت تا ۱۰ روزه از بین میروند، اما پژوهشها نشان میدهند که برخی مبتلایان به این بیماری پس از سپری شدن این دوره همچنان با سرفه مواجه هستند. سرفه میتواند بیش از هر یک از علائم سرماخوردگی ادامه یابد، زیرا سیستم ایمنی بدن همچنان در تلاش است تا شرایط مسیرهای هوایی را به حالت عادی بازگرداند.
با از بین رفتن احتقان، ترشحات پشت حلق نیز میتوانند موجب سرفه شوند. ممکن است این گونه به نظر برسد که سرفه برای همیشه با شما همراه خواهد بود، اما میتوان اقداماتی را در راستای متوقف کردن آن انجام داد.
اگر سرفه برای بیش از دو ماه ادامه داشته باشد باید به پزشک مراجعه کنید، زیرا این میتواند نشانهای از مسالهای دیگر مانند آلرژی ها، آسم یا بازگشت اسید معده باشد. (همچنین، اگر افزون بر سرفه دیگر علائم بیماری کووید-۱۹ را تجربه میکنید باید با پزشک خود صحبت کنید.)
برای پیشگیری از سرفه طولانی مدت میتوانید موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
محافظت از خود
سادهترین روش برای پرهیز از تجربه سرفه طولانی مدت، پرهیز از ابتلا به بیماری در وهله نخست است. به شستشوی منظم دستها پس از بازگشت به خانه، لمس سطوح مختلف، یا حضور در کنار افراد بیمار توجه داشته باشید. اگر احساس میکنید علائم بیماری در حال شکل گیری هستند، مصرف مواد مغذی مانند روی و ویتامین C را مد نظر قرار دهید. مطالعات نشان داده اند که این مواد مغذی میتوانند به کوتاهتر شدن دوره سرماخوردگی در صورت آغاز مصرف هنگام ظهور نشانههای اولیه بیماری کمک کنند.
استراحت کافی
زمانی که خواب هستید، بدن به طور طبیعی خود را ترمیم میکند و زمانی که بیمار هستید، خواب و استراحت کافی به سیستم ایمنی زمان لازم برای مبارزه با عوامل بیماریزا را میدهد. استراحت میتواند به کوتاهتر شدن دوره علائم کمک کند. اگر سرفه موجب بیدار شدن شما از خواب میشود، سر خود را با کمک یک بالش اضافه حدود ۱۵ درجه بالاتر از دیگر قسمتهای بدن قرار دهید. این کار به باز شدن مسیرهای هوایی کمک میکند، از این رو تنفس راحتتر صورت میگیرد و ممکن است از انباشت مخاط در گلو نیز جلوگیری شود.
توجه به شرایط هوا
اگر در تلاش برای تسکین علائم سرماخوردگی هستید، از محرکهایی که میتوانند موجب تشدید سرفه و طولانیتر شدن دوره آن شوند، پرهیز کنید. از دود، عطر، و هر چیزی که به آن آلرژی دارید، پرهیز کنید. دستگاههای تصفیه کننده هوا میتوانند به حذف گرد و غبار، پوست حیوانات، و دیگر ذراتی که ممکن است در تحریک گلوی شما نقش داشته باشند، کمک کنند. دستگاههای گرمایشی مانند هیترها میتوانند موجب خشکی هوا شوند که این شرایط میتواند سرفه را تحریک کند، از این رو، استفاده از یک دستگاه مرطوب کننده هوا میتواند رطوبت را به هوا بازگرداند.
برای خلاص شدن از سرفه طولانی مدت نیز میتوانید موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
مصرف عسل
چای گرم همراه با عسل میتواند به تسکین گلوی خراشیده شما کمک کند. مایعات گرم به پاکسازی مخاط در سینه و سینوسها کمک میکنند و عسل دارای خواص طبیعی ضد باکتری است که ممکن است به مبارزه با عفونت کمک کند. یک قاشق عسل ممکن است به تنهایی نیز به تسکین سرفه کمک کند. نتایج یک مطالعه نشان داد که مصرف یک قاشق عسل توسط کودکان دو ساله یا بزرگتر میتواند به اندازه دکسترومتورفان، یکی از مواد تشکیل دهنده اصلی در داروهای مهارکننده سرفه بدون نسخه در تسکین سرفه موثر باشد.
بخور صورت
زمانی که بیمار هستید، دوش آب گرم احساس بهتری در شما ایجاد میکند و این دلیل خوبی دارد. هوای گرم و مرطوب به پاکسازی مخاط محرک سرفه کمک میکند و مسیرهای بینی و مجاری تنفسی را مرطوب میکند که به تسهیل تنفس منجر میشود. گیاه اکالیپتوس از خواص ضد ویروس و ضد باکتری برخوردار است که میتواند فواید استفاده از بخار را هرچه بیشتر افزایش دهد. بر همین اساس، شما میتوانید چند قطره روغن اساسی اکالیپتوس را در یک ظرف آب جوش ریخته، سپس بخاری که از ظرف بلند میشود را استنشاق کنید.
مصرف دارو
زمانی که متوقف کردن سرفه برای شما غیرممکن به نظر میرسد، داروهای بدون نسخه حاوی سرکوب کنندههای سرفه و خلط آورها (رقیق کننده مخاط) را امتحان کنید. اگر آنها نیز کمکی به تسکین سرفه نکردند، پزشک ممکن است دارویی قویتر را برای شما تجویز کند. شما باید داروهای سرماخوردگی بدون نسخه را تنها برای یک هفته مصرف کنید. پس از آن، اثربخشی این داروها کاهش مییابد و بهتر است از آبنباتهای تسکین سرفه برای تسکین گلوی خراشیده خود استفاده کنید.
نتیپاتها و شستشوی سینوس نیز میتواند به از بین بردن مخاط اضافه کمک کند، اما فقط یک بار در روز از آنها استفاده کنید تا میزان مخاطی که پاکسازی میشود بیش از حد زیاد نشود، زیرا این شرایط موجب خشکی مسیرهای هوایی شده و همچنین گلبولهای سفید که با عفونت مبارزه میکنند را از بین میبرد.