bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۶۰۹۵۱
فروغ رجایی‌فر دانشجوی فعال در تسخیر سفارت آمریکا

چرا به سفارت شوروی حمله نکردیم؟

چرا به سفارت شوروی حمله نکردیم؟

فروغ رجایی‌فر یکی از دانشجویان تسخیرکننده سفارت آمریکا گفت: به نظر می­‌رسد کسانی که می‌­گویند چرا به سفارت شوروی یا انگلیس حمله نشد، یا نسبت به موضوع و شرایط زمانی آن آگاه نیستند یا اهداف دیگری دارند و به دنبال انحراف افکار عمومی از کانون خطر هستند.

تاریخ انتشار: ۱۰:۰۵ - ۱۴ آبان ۱۳۹۹

فروغ رجایی‌فر یکی از دانشجویان تسخیرکننده سفارت آمریکا که برخلاف دیگر دانشجویان که از طیف خط امام و جناح چپ مذهبی بودند، بعد‌ها به سمت راست گرایش پیدا کرد و خط فکری خود را از دیگر دانشجویان تسخیرکننده سفارت جدا کرد، به ایرنا گفته که هرگز تصور نمی‌­شد این اقدام ۴۴۴ روز طول بکشد یا بیش از ۴۰ سال بعد همچنان مسئله اول فضای سیاسی ایران باشد. نقدی که سال‌هاست به تسخیرکنندگان سفارت وارد می‌شود، این است که چرا به جای سفارت آمریکا سراغ سفارت شوروی نرفتند؛ درحالی‌که مثلا گفته می‌شود بخشی از جنبش دانشجویی ازجمله چهره‌هایی مانند احمدی‌نژاد، موافق تسخیر سفارت شوروی بودند.

شرق در ادامه نوشت: رجایی‌فر گفته است: «لازمه هوشمندی و تصمیم درست، سنجیدن اولویت‌­هاست. در ۲۵ سال آخر زمامداری شاه، این آمریکایی‌ها بودند که برای حفظ منافع منطقه­‌ای و اقتصادی خود، موجب تضییع حقوق سیاسی و اجتماعی ما شده بودند. ما از انگلیس یا شوروی در طول تاریخ معاصر ضربه خورده بودیم. حتی اسکندر هم زمانی به ایران حمله کرده بود! ولی منطقی نیست که به ترتیب اجرای نقش، اول سراغ یونان برویم، چون زودتر از بقیه و دو هزار سال پیش به ایران حمله کرده بود! واضح است که از سال ۳۲ طرف ما آمریکا بوده و انتقال شاه به آمریکا موجب نگرانی و یادآور پروژه ساقط‌کردن دولت ملی مرحوم دکتر مصدق بود.

به نظر می­‌رسد کسانی که می‌­گویند چرا به سفارت شوروی یا انگلیس حمله نشد، یا نسبت به موضوع و شرایط زمانی آن آگاه نیستند یا اهداف دیگری دارند و به دنبال انحراف افکار عمومی از کانون خطر هستند».

او با اشاره به اینکه ظاهرا نماینده دانشگاه علم و ­صنعت چنین دیدگاهی را درباره حمله به سفارت شوروی مطرح کرده، ولی مورد پذیرش جمع اولیه قرار نگرفته، گفته بود: «البته این نظر در میان دانشجویان انقلابی هم طرفداری نداشت. به نظر می­‌رسد این موضع که تا حدی هم به نهضت آزادی نزدیک بود، فارغ و غافل از تحلیل سیاسی نقش آمریکا در ایران و ناشی از یک نگاه صرفا فرهنگی بوده که شاید نسبت به نفوذ کمونیسم در میان دانشجویان و عامه مردم احساس خطر می‌کردند و می‌گفتند آمریکا مسیحی است و مردمش دیندار و خداباور هستند و باید با کمونیسم که مبتنی بر الحاد است، مقابله کرد.

درحالی‌که نقد ما کاملا متوجه قدرت سیاسی و رفتار وابسته رژیم بود و نتیجه آن که اقدام ما باید علیه کشوری باشد که با تضییع حقوق و با غارت منابع مادی و معنوی ما، اراده خود را به ملت ایران تحمیل کرده است».

گروه‌های چپ چند ماه قبل‌تر از حمله دانشجویان مسلمان به سفارت آمریکا حمله کرده بودند که با مخالفت امام و مأموریت به ابراهیم یزدی، دانشجویان از سفارت تخلیه شدند.

رجایی‌فر در پاسخ به این سؤال که چرا در آن زمان با دانشجویان چپ که هم عقبه این کار را هم داشتند و هم انگیزه کافی، همراهی نکردند، گفته است: «در آن زمان، فضای سیاسی دانشگاه‌ها از حال‌و‌هوای وحدت در دوره انقلاب عبور کرده بود و گروه‌های دانشجویی در حال هویت‌یابی و تعیین و تثبیت گرایش‌ها بودند. اگر به طور کلی دو جریان چپ و اسلامی را فعال صحنه بدانیم، در هرکدام طیفی از گرایش‌ها وجود داشت. مثلا در جریان چپ، توده‌ای‌ها، فداییان اکثریت، فداییان اقلیت، پیکار در راه آزادی طبقه کارگر، رنجبران، با نوعا وابستگی به چین و شوروی و حتی آلبانی وجود داشت و در درون جریان اسلامی هم از تمایل به حزب جمهوری اسلامی تا سازمان مجاهدین (منافقین) و نهضت مجاهدین خلق (میثمی) و جنبش مسلمانان مبارز و جاما و... که این تعدد و وابستگی به جریان­‌ها و چهره‌­ها موجب اختلافات نظری و عملی و عدم امکان همکاری جدی می‌شد.

از طرفی برخی از همان جریان‌های دانشجویی چپ از طریق حزب مادر به خارج از کشور وابستگی و ارتباط داشتند؛ مثل حزب توده که قطعا شوروی بسیار تمایل داشت که این حرکت ضدآمریکایی را مصادره کند. این یک اقدام هوشمندانه بود که نام جدیدی برگزیده شد تا نماد استقلال از جریان‌های سیاسی باشد. در انجام این اقدام مهم هر خطایی که موجب حضور عناصر نفوذی می‌­شد، می‌توانست در هدف و رویکرد و حتی اثر تاریخی انحراف ایجاد کند؛ مانند آنچه در جریان حمله به سفارت انگلیس در سال ۹۰ رخ داد و به علت عدم ملاحظه این مقدمات، موجب میلیون‌ها پوند خسارت شد».

او در پاسخ به این سؤال که دانشجویان تسخیرکننده سفارت با اتهام سیاسی‌کاری در انتشار اسناد سفارت روبه‌رو هستند، گفته است: «اما در شورای هماهنگی اسناد تجمیع شده و براساس اهمیت و اولویت، دسته‌بندی و افشا می‌شد. اگر بعضی از آنان اذعان کرده‌اند که سیاسی‌کاری رخ داده، مسلما این کار اخلاقی نبوده است. اما باید به یک عامل احتمالا مؤثر اشاره کرد و آن، غلبه جو موجود بود.

نهضت آزادی در ابتدای انقلاب مورد اعتماد امام قرار گرفت و نیروی اجرائی مناسبی هم برای گذار از نظام شاهنشاهی به جمهوری اسلامی در اختیار داشت. چهر­ه‌های موجه و برجسته روحانیت انقلابی هم در شورای انقلاب حضور داشتند. دولت موقت به کار اصلاحی و تدریجی اعتقاد داشت؛ ولی امام و روحانیت انقلابی‌گری بیشتری را انتظار داشتند؛ بنابراین هم در عمل و هم در سطح نظر خصوصا در مورد نقش آمریکا اختلافاتی دیده می‌شد.

شاید تحت تأثیر این فضای دوقطبی، بعضی تصور می‌­کردند که باید به افشای اسناد علیه نهضت آزادی اولویت دهند. در موضوع دستگیری مرحوم امیرانتظام هم اگر شورای هماهنگی دخالت و اقدام مستقیمی داشته، مترجمان و از‌جمله بنده بی‌اطلاع بودیم».

درحالی‌که برخی از چهره‌های حاضر در تسخیر سفارت در سال‌های گذشته به نوعی منتقد عملکرد خود بوده‌اند، رجایی‌فر همواره از آن اقدام دفاع کرده و این بار هم گفته است: «من در میان دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، نه دیده و نه شنیده‌­ام که کسی اعتقاد داشته باشد اگر زمان برگردد، آن کار را انجام نخواهد داد. بله! برخی معتقدند که امروز چنین کاری را انجام نمی‌دهند که این بسیار منطقی است؛ اما هیچ‌یک تا به حال عمل آن زمان را زیر سؤال نبرده‌­اند و در درست‌بودن آن تصمیم و ادامه آن به علت تأیید حضرت امام و ملت بزرگ ایران تردید ندارند».

نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۸
به این دلیل ساده که شوروی فامیل مامیل حایش نبود و یهو مثل کشور های عاصی بلوک شرف مثلا چکوسلواکی عمل میکرد.
رادیو فردا
Norway
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۶
یعنی خود زنی کنیم؟؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۶
اون مورد رو تخفیف دادیم
اگه ناراحتی به اونجاهم حمله کنیم
نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۵
دانشگاه ملل
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۶
همکلاسی های معروف
نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۵
چون که نون توی اون کار نبود
انتشار یافته: ۲۶
شلتوک
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
کسانی که این سئوال رو میپرسن بی اطلاع نیستن....مثل شماها از سفارت شوروی حقوق نمیگیرن!
سعید مسلمان
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
نتیجه این عمل دلاورنه برای ملت ایران چی بوده شما یک توضح کوتاه مرقوم بفرمایید
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
درود بر تو
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
با یک عکس از این خانم که آفتابی نمیشه مارو در قضاوتش دست باز میگذاشتید لا اقل...
پرتو
United Arab Emirates
۲۳:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
اصلا معلوم نیست ایشون کجاست و چکار می کنه ؟
نام
Germany
۱۳:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
چرا به سفارت شوروی حمله نکردیم؟
نگو سفارت کشوربرادر ودوست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۵
کشور خواهر نداریم؟؟؟ همه برادر؟؟؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
چرا به سفارت شوروی حمله نکردیم؟
خودت می‌دونی به چه علت
به این علت: پاتریس لومومبا
سالار
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
آفرین صد آفرین
کمی تحقیق کنید ببینید چه کسی دستور حمله را صادر کرد، کم کم داره واقعیت روشن میشه
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
چون اونها ارباب هستند
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
الان باتسخیر سفارت آمریکا چه گلی به سرمون زدی!؟ ای کاش عقلایی بودن و جلوی شما رو می گرفتند
محمد
Netherlands (Kingdom of the)
۱۹:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
به همون دلیل که اونا هم تو کودتای نوژه هوامونو داشتن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۵
کودتای کار خود روس ها بود
سالار
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
خانم محترم لطفا یک عکس از خودت در اون روزها منتشر کن البته اگر جرات داری!!!
نام
France
۲۳:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
حمله به هر سفارتی اشتباه محض است از نظر قوانین بین الملل و اخلاقیات حالا ی مهمان رفتار بد کرد دستش و میگرند هدایت میکنند از خونه بیرون
و امروز مردم ایران خسارت حمله کننده گان را پرداخت میکنن فرزندان حمله کنندگان در آمریکا زندگی میکنن
حمله به سفارت آمریکا یا هر کشوری از نظر قوانین بین الملل اشتباه بزرگ‌است حالا آمریکا باشه طبعا خسارت سنگین تر
عربستان باشه یا هر کشوری دیگر غلط و غلط است
اصولا این حمله کنندگان باید باید خسارت مردم و کشور را بپردازند
ترسو
United Arab Emirates
۲۳:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
خانم رجایی فر را کجا پیدا کردین؟ اصلا اثری از اثارش هیچ جا نیست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۵
ما به سفارت روسیه حمله نکردیم زیرا نمک گیر و وام دار روسیه در قضیه حمله به هواپیماهای آمریکائی در کویر طبس بودیم .
سیامک
-
۲۱:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۵
ماجرای طبس بعد از اشغال سفارت بود
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۵
چون حزب توده مسلما زمینه چنین حمله ای را نمی ساخت.
نام
United States of America
۱۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۵
چون دستتون با شوروی تو یه کاسه بود
bato-adv
bato-adv