مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در مورد نحوه مصرف ویتامین D گفت: وزارت بهداشت بر اساس بخشنامهها و پروتکلهایی که در شبکههای بهداشتی و درمانی در حال اجراست توصیه به مصرف یک عدد قرص ۵۰ هزار واحدی ویتامین D به صورت ماهانه کرده است که برای گروه سنی ۲ تا ۱۲ سال به مصرف هر دو ماه یک عدد قرص ۵۰ هزار واحدی ویتامین D توصیه شده است.
به گزارش فرادید، دریافت کافی انواع ریزمغذیها مانند ویتامینها، املاح معدنی و دریافت کافی منابع پروتئینی به بهبود عملکرد سیستم ایمنی کمک میکند که هر چقدر تغذیه مناسبتر باشد مقاومت بدن در مقابل بیماری کرونا و عملکرد سیستم ایمنی بهتر خواهد بود.
کدام ویتامینها به تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند؟
یک سیستم ایمنی سالم به ترکیبی متعادل از ویتامینها و مواد معدنی و همچنین الگوی متناسب خواب و ورزش منظم نیاز دارد و توصیه میشود به جز در برخی موارد استثنا، بهتر است ویتامینها و مواد معدنی را از غذاهای خود به جای قرصهای مکمل دریافت کنید.
در ادامه نکاتی برای دریافت ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز برای تقویت سیستم ایمنی بدن به نقل از پایگاه اینترنتی سازمان بهداشت "کلیولند" بیان میشود:*ویتامین C: بیشتر افراد در مورد اهمیت نقش مصرف
ویتامین C. در تقویت سیستم ایمنی بدن میدانند، اما منابع این ویتامین حیاتی را به جز مرکباتی مانند پرتقال نمیشناسند. سبزیجاتی با برگهای سبز مانند اسفناج و همچنین کلم، فلفل دلمهای، جوانه بروکسل، توت فرنگی و پاپایا نیز منابع بسیار خوبی برای این ویتامین هستند. در حقیقت، ویتامین C. در غذاهای زیادی وجود دارد و بیشتر افراد با مصرف آنها نیازی به مصرف مکملها نداشته باشند، مگر اینکه پزشک توصیه کرده باشد.
*ویتامین E: این ویتامین نیز مانند ویتامین C. یک آنتی اکسیدان قوی است که به بدن کمک میکند تا از عفونتها جلوگیری کند. بادام، بادام زمینی، فندق و تخمهی آفتابگردان سرشار از
ویتامین E. هستند. همچنین اسفناج و کلم بروکلی نیز منبعی برای این ویتامین محسوب میشوند. ویتامین E. برای حدود ۲۰۰ واکنش بیوشیمیایی بدن لازم است، از این رو برای عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار حائز اهمیت است. همچنین مصرف غذاهای سرشار از ویتامین B. ۶ شامل موز، سینه مرغ کمچرب، ماهیهای آب سرد مانند تنماهی، سیب زمینی پخته شده و نخود نیز در کنار ویتامین E. توصیه میشود.
*ویتامین A: برای دریافت این ویتامین باید به سراغ مواد غذایی رنگارنگ بروید. غذاهایی که دارای ترکیبات رنگارنگی به نام کاروتنوئید هستند شامل هویج، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل طالبی و کدو حلوایی بوده و بدن کاروتنوئید آنها را به
ویتامین A. تبدیل میکند. این مواد غذایی یک خاصیت آنتی اکسیدانی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت دارند.
*ویتامین D: همانطور که بهتر است بیشتر ویتامینهای خود را از مواد غذایی دریافت کنید، اما ویتامین D. ممکن است از این قاعده مستثنا باشد. شما میتوانید میزان مصرف خود را از طریق غذاهایی مانند ماهیهای چرب از جمله قزل آلا، ماهی خالخالی، ماهی تن و ساردین و غذاهای غنی شده مانند شیر، آب پرتقال و غلات افزایش دهید. بسیاری از افراد به سختی قادر به جذب ویتامین D. از مواد غذایی هستند، بنابراین اگر کمبود ویتامین D. دارید، در مورد مصرف مکملهای این ویتامین با پزشک خود مشورت کنید.
*فولات/فولیک اسید: فولات فرم طبیعی این ماده معدنی بوده و اسید فولیک فرم مصنوعی آن است که به دلیل فواید سلامتی آن اغلب به غذاها اضافه میشود. برای دریافت فولات بیشتر و به طور مرتب لوبیا و نخود فرنگی و همچنین سبزیجات دارای برگهای سبز را به بشقاب غذایی خود اضافه کنید.
همچنین برخی از مواد غذایی غنی شده با فولیک اسید از جمله نانهای غنی شده، پاستا، برنج و سایر محصولات غلات ۱۰۰ درصد سبوس در بازار موجود است که میتوانید با چک کردن برچسبهای روی این محصولات از غنی بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
*آهن: آهن که در جابجایی اکسیژن در سراسر بدن نقش مهمی دارد، به شکلهای مختلفی وجود دارد. بدن میتواند به راحتی "آهن هِم" را که در گوشت بدون چربی مرغ و بوقلمون وجود دارد جذب کند. همچنین غذاهای دریایی نیز سرشار از آهن هستند. شکل دیگری از آهن در لوبیا، کلم بروکلی و کلم نیز وجود دارد که البته جذب آن برای بدن سختتر، ولی ممکن است.
*سلنیوم: سلنیوم تاثیر به سزایی در تقویت سیستم ایمنی بدن به خصوص در کاهش سرعت واکنش بیش از حد بدن به برخی از انواع تهاجمی سرطان دارد. سیر، کلم بروکلی، ماهی ساردین، تن ماهی، آجیل برزیلی و جو از منابع مهم سلنیوم به شمار میروند.
*روی: روی در مرغ و گوشت قرمز بدون چربی، لوبیای پخته شده، ماست و نخود فرنگی وجود دارد. روی باعث کند شدن پاسخ ایمنی و کنترل التهاب در بدن میشود.
همچنین پزشکان توصیه کردهاند در صورت عدم دسترسی به برخی از مواد غذایی میتوانید از نوع منجمد آنها استفاده کنید و نگرانی از بابت این نوع مواد غذایی نداشته باشید.
داستان ویتامین D و ابتلا به کرونا چیست؟
ویتامین D یا ویتامین آفتاب، یک ویتامین محلول در چربی است که از طریق تنظیم هوموستاز کلسیم و فسفات نقش مهمی در متابولیسم استخوان ایفا میکند. تحقیقات نشان میدهد، ممکن است این ویتامین در تنظیم سیستم ایمنی نیز نقش مهمی داشته باشد، میزان انسولین خون را تنظیم میکند و موجب کنترل دیابت میشود، عملکرد ریهها و سلامت قلبی و عروقی را حمایت میکند و بر روی ژنهایی که در رشد سرطان نقش دارند، اثر میگذارد.
ویتامین D. در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید توسط بدن تولید میشود، اما در برخی مواد خوراکی همچون ماهی روغنی، تخم مرغ، لبنیات و مواد غذایی غنی شده نیز یافت میشود.
حالا سازمان بهداشت جهانی در یافتههای خود هشدار میدهد که کمبود این ویتامین ممکن است خطر عفونت کرونا ویروس جدید را افزایش دهد، اما از سویی دیگر از مردم میخواهد از مصرف خودسرانه این ویتامین بپرهیزند.
سویه جدید کروناویروس که اکنون کووید-۱۹ نام دارد و از ووهان چین سرچشمه گرفته، باعث ایجاد مشکلات بهداشتی و تنفسی و در برخی موارد مرگ بیمار میشود. کارشناسان میگویند کروناویروس یک بیماری عفونت تنفسی است و علائمی شبیه به آنفلوآنزا یا سرماخوردگی دارد. ممکن است تعجب کنید که چگونه این مسئله با کمبود ویتامین D. مرتبط است.
مطالعات مشاهدهای گذشته و اخیر، رابطه بین عفونتهای دستگاه تنفسی مانند برونشیت یا سرماخوردگی و کمبود ویتامین D. را نشان داده است. ویتامین D. گذشته از سالم و قوی نگه داشتن استخوانها، تقویت سیستم ایمنی بدن را نیز برعهده دارد. یک سیستم ایمنی قوی میتواند با اثر بخشی بیشتر با باکتریها و ویروسهای بیماری زا مبارزه کند.
مطالعات نشان میدهد که ویتامین D. به طور مستقیم با سلولهای مسئول مبارزه با عفونت در تعامل است. به همین دلیل محققان نتیجه میگیرند که کمبود ویتامین D. میتواند خطر ابتلا به عفونت ویروس را افزایش دهد.
با این حال سازمان بهداشت جهانی هشدار میدهد که مصرف بیش از حد مکملهای ویتامین D. در مدت طولانی میتواند باعث تجمع کلسیم در بدن و منجر به هیپرکلسمی شود، شرایطی که میتواند استخوانها را تضعیف کند و به قلب و کلیهها آسیب برساند.
میزان مناسب ویتامین دی در بدن بین ۵۰ تا ۷۰ است.
خوراکیهای حاوی ویتامین D برای پیشگیری از ویروس کرونا
بنابر بررسیهای محققان، ویتامین D فواید مختلفی از جمله بهبود وضعیت پوست، تنظیم مقدار کلسیم و فسفات بدن، سالم نگهداشتن استخوانها، دندانها، ماهیچهها و همچنین افزایش توان سیستم ایمنی بدن دارد.
به گزارش دیلی میل و هلف لاین، ویتامین D از طریق نور خورشید و رژیم غذایی مناسب به بدنمان میرسد، اما بیشتر مردم به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار ندارند و در عین حال رژیم غذایی مصرفیشان ویتامین D کمی دارد. در ضمن افرادی که پوست تیرهتری دارند، باید زمان بیشتری زیر نور خورشید قرار داشته باشند تا ویتامین D کافی جذب بدن آنها شود.
محققان در بررسیهای خود دریافتهاند که ویتامین D با بهبود وضعیت سیستم ایمنی بدن میتواند از خطر ابتلا به ویروس کرونا یا از شدت آن بکاهد. همچنین این ویتامین میتواند جلوی عفونتهای تنفسی دیگر فصل زمستان را هم بگیرد. در بررسیهای بیشتر مشخص شده است افراد مبتلا به کمبود ویتامین D بیش از دیگران به عفونتهای مجرای تنفسی فوقانی مبتلا میشوند.
مجرای تنفسی فوقانی به بخشهایی گفته میشود که خارج از قفسه سینه قرار دارند و عبارتنداز بینی، حفره بینی، سینوسها، گلوگاه بالا و پایین و حنجره که البته بخشی از حنجره در بخش دستگاه تنفسی تحتانی قرار دارد؛ بنابراین باید با روشهای مختلف جلوی کمبود این ویتامین مهم در بدن را گرفت. در اینجا بهترین منابع خوراکی دریافت ویتامین D معرفی شده است:
۱. قرص
قرص ویتامین D ۳ آسانترین روش رساندن این ویتامین به بدن است و بنابه توصیه متخصصان در روزهای زمستانی که نور خورشید کمتری وجود دارد، به روزانه ۲۸ میکروگرم ویتامین(D (۱۱۲۰ IU ویتامین D نیاز داریم. این مقدار ویتامین با مصرف روزانه دو قسمت ماهی سالمون یا ۱۶ عدد تخممرغ برابر است. البته هنگام مصرف مکملهای ویتامین D، آنها را همراه با وعده غذاییتان مصرف کنید، زیرا چربیهای موجود در غذا، جذب ویتامین D را آسانتر میکنند.
۲. نان
مصرف نانی که با غلات کامل درست شده است و با ویتامینهای B و D غنی شدهاند، یکی دیگر از روشهای آسان و مفید مصرف ویتامین D ۳ است. غلات کامل علاوهبر ویتامین D حاوی فیبر و ویتامین B هستند که اولی برای سیستم گوارش مفید است و دومی سیستم عصبی بدن را سالم نگه میدارد.
۳. ماهی
ماهیهای چرب و غذاهای دریایی منابعی عالی از ویتامین D هستند. در هر ۱۰۰ گرم ماهی سالمون، ۳۸۶ IU ویتامین D وجود دارد. محتوای دقیق ویتامین D غذاهای دریایی بسته به نوع ماهیها متفاوت است. از انواع غذاهای دریایی که حاوی ویتامین D فراوانی هستند میتوان به ماهیهای تن، خالمخالی، ساردین، ماهی کولی و همچنین صدف خوراکی و میگو اشاره کرد.
۴. قارچ
قارچها تنها منبع کاملا گیاهی ویتامین D هستند. قارچها هم مانند انسان ویتامین D خود را از نور ماوراءبنفش خورشید میگیرند. با این تفاوت که ویتامین تولیدشده در بدن انسان از نوع D ۳ است و ما به اختصار آن را D مینامیم، اما ویتامین تولیدشده در قارچ از نوع ویتامین D ۲ است که البته اگر بهاندازه D ۳ قوی و موثر نباشد، باز هم برای بدن مفید است.
۵. زرده تخممرغ
زردههای تخممرغ، منبع دیگری از ویتامین D هستند که میتوان بدون دردسر آن را به رژیم غذایی افزود. البته زردهها هم مانند هر منبع غذایی طبیعی دیگر، مقدار متفاوتی ویتامین D دارند. تخممرغهای جوجههایی که در محیطی بسته بزرگ میشوند و به فضای بیرون دسترسی ندارند، ۲ تا ۵ درصد مقدار مورد نیاز روزانه ویتامین D است. اما تخممرغ جوجههای دیگر که در فضای باز بزرگ میشوند، ۴ برابر یا بیشتر از این مقدار است.
منابع: فرادید و خبرآنلاین