روز گذشته ادینسون کاوانی مهاجم اروگوئهای منچستریونایتد از سوی فدراسیون فوتبال انگلستان محروم و جریمه شد. او پس از بازی با ساوتهمپتون که با دبل او خاتمه یافت، در یک استوری اینستاگرامی برای تشکر از دوستش نوشته بود: «Gracias negrito - ممنون [دوست]سیاه». این عبارت از نظر کاوانی و باشگاه منچستریونایتد یک «پیام دوستانه» بود که در آمریکای جنوبی رایج است، اما فدراسیون فوتبال انگلستان آن را نژادپرستانه خواند.
محرومیت ادینسون کاوانی به دلایل نژادپرستانه، در فضای فوتبال ایران نیز بازتاب گستردهای داشت. دو ماه عیسی آل کثیر مهاجم جدید سرخپوشان به دلیل خوشحالی گل جنجالی اش پس از بازی با پاختاکور ازبکستان، از سوی کمیته انضباطی و اخلاق کنفدراسیون فوتبال آسیا به محرومیت شش ماهه از حضور در میادین ورزشی و پرداخت ۱۰ هزار دلار آمریکا به عنوان جریمه محکوم شد.
حالا پرسش اصلی طرفداران پرسپولیس این است که چرا ادینسون کاوانی تنها سه جلسه محروم شده و عیسی آل کثیر شش ماه (حدود ۲۰ بازی)؟ ابتدا باید توجه کرد که ادینسون کاوانی به پرداخت ۱۰۰ هزار پوند جریمه مالی نیز محکوم شده که این رقم ۱۱ برابر جریمهای است که مهاجم تیم فوتبال پرسپولیس باید بپردازد؛ هرچند که این رقم تنها نیمی از حقوق هفتگی این مهاجم است و جریمه مهاجم پرسپولیس نیمی از حقوق ماهانه او.
با این حال علت تفاوت تعداد جلسات محرومیت کاوانی با آل کثیر در تفاوت اساسنامه انضباطی فدراسیون فوتبال انگلیس با کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) است. از نظر هر دو، حرکات این دو بازیکن نژادپرستانه بود، اما حداقل محرومیت برای انجام چنین اقدامی از نظر AFC شش ماه محرومیت است، اما فدراسیون فوتبال انگلیس ممکن است برای پیامهای نژادپرستانه یا اقدامات این چنینی را محرومیت یک جلسهای یا جریمه مالی در نظر بگیرد.
بنابراین آنچه که سبب شده تا آل کثیر تقریبا شش برابر ادینسون کاوانی محروم شود، بند ۵۸.۱ قانون انضباطی و اخلاقیای اف سی است که اولا حرکت او را نژادپرستانه دانسته و دوما جزئیترین محرومیت (شش ماه) را برایش در نظر گرفته. چه بسا مهاجم پرسپولیس خوش شانس بوده که با محرومیت سنگین تری مواجه نشده است. همچنین احتمالا اگر کاوانی به جای پیام اینستاگرامی، این حرکت را در زمین مسابقه انجام میداد، با حکم به مراتب شدیدتری مواجه میشد.
نکته دیگر از ماجرای پرونده محرومیت ادینسون کاوانی این است که او و باشگاه منچستریونایتد باوجود رد اتهام اقدام نژادپرستانه و انجام تعمدی آن، به خاطر «احترام به فدراسیون فوتبال و مبارزه با نژادپرستی» حتی به حکم اعتراض هم نکردند و آن را پذیرفتند. اما در ایران، علاوه بر اعتراض پرسپولیس در کمیته استینافای اف سی و دادگاه عالی ورزش، بسیاری از رسانهها و افراد نیز با اتهامهای مختلف بهای اف سی حمله کردند.
اگرای اف سی حرکت آل کثیر را «عمدی یا همراه با نیت» میدانست، او احتمالا محرومیت بسیار سنگینی را متحمل میشد.
منچستریونایتد تنها خواهان آن شده که مهاجمش به عنوان «بازیکنی نژادپرست» خوانده نشود و در واقع فدراسیون فوتبال در توضیح حکم خود، بگوید که ادینسون کاوانی قصدی در انجام حرکت نژادپرستانه نداشته است.
آنچه که فدراسیون فوتبال انگلستان میگوید، شاید یک پیام صریح برای تمام ورزشکاران دنیا باشد: «ارجاع صریح یا ضمنی به رنگ، نژاد یا قومیت مصداق بارز نژادپرستی است» حال آنکه اگر قرار باشد با همین گزاره کیسهای موجود در فوتبال ایران بررسی شوند، بعید است که کار با محرومیت سه جلسهای تنها یک بازیکن حل و فصل شود.
ورزش سه
لعنت بر وطن فروش های دوپینگی