در آستانه یک رویداد سیاسی مهم در کشور، مدیران پیشین صداوسیما بار دیگر بهخط شدهاند تا وارد گود انتخابات شوند. آنان یا میخواهند مستقیم در انتخابات حضور داشته باشند و به عنوان کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ نقشی اصلی ایفا کنند یا از همین حالا تلاش دارند که در این عرصه تأثیر بگذارند و دستکم کنار کاندیداهای اصلی، در نقشهای دوم و سوم جلوی دوربین انتخابات بروند.
انتخابات ریاستجمهوری هر دوره صفی هم برای مدیران صداوسیما دارد. چهرههایی که سالها فعالیت را در صداوسیما تجربه کرده و دم انتخابات که میشود خیز برمیدارند تا پس از صدرنشینی در «جامجم» خود را به راس «پاستور» برسانند.
اعتماد در ادامه نوشت: البته سیاسی شدن تنها به بالاترین مدیریت سازمان صداوسیما اختصاص ندارد و بهاعتقاد بسیاری، مدیران ارشد صداو سیمای جمهوری اسلامی، نهتنها وارد دستهبندیهای جناحی میشوند، بلکه تا آنجا پیش میروند که گاه، دست به کار تاسیس دسته و جریانی میشوند که البته عمدتا ذیل جریان اصولگرا تعریف شده است.
اکنون هم در آستانه یک رویداد سیاسی مهم در کشور، مدیران پیشین صداوسیما بار دیگر بهخط شدهاند تا وارد گود انتخابات شوند. آنان یا میخواهند مستقیم در انتخابات حضور داشته باشند و به عنوان کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ نقشی اصلی ایفا کنند یا از همین حالا تلاش دارند که در این عرصه تأثیر بگذارند و دستکم کنار کاندیداهای اصلی، در نقشهای دوم و سوم جلوی دوربین انتخابات بروند.
عزتالله ضرغامی، رییس اسبق صداوسیما شاید یکی از جدیترین گزینه در این جمع نسبتا کمتعداد است و برای ناظران و کنشگران سیاسی، از مدتی پیش همچون آفتابی که پشت ابر نمیماند و اکنون مثل روز، روشن است که ضرغامی بیتاب «پاستور» است و منتظر هر موقعیتی تا برای خود تبلیغاتی کند و بخشی از این مسیر را بپیماید. چه آنکه چندی پیش، در توییتی بهطور تلویحی از کاندیداتوری در انتخابات ۱۴۰۰ پرده برداشته است.
هرچند حالا اختلاف در اردوگاه اصولگرایی چنان زیاد شده و کاندیداهای اصولگرا آنقدر متعدد و متکثرند که دیگر تنها عزم جزم ضرغامی نیست که پازل انتخابات ۱۴۰۰ را تکمیل میکند. او، اما با سخنرانی و مصاحبههای پرتعدادش راه خود را میرود؛ مسیری که ضرغامی خوش دارد به همان حوالی منزلش، در میدان پاستور تهران ختم شود! اما راهبردهای صداوسیماییها برای رسیدن به «پاستور» یا در مسیر تأثیرگذاری بر انتخابات ریاستجمهوری با یکدیگر متفاوت است.
ضرغامی با اینکه خاستگاه اصولگرایی دارد، اما تلاش میکند خود را منتقد این جریان سیاسی نشان دهد. او طی این سالهای اخیر در دیدارهای پرتعدادی که با شخصیتها و چهرههای فرهنگی و سیاسی داشته، همواره از برخی رویههای همقطاران خود انتقاد کرده است. هرچند تا به حال نپذیرفته که این انتقادها به خودش نیز وارد است و درنتیجه تنها سعی کرده کمتر درباره همپوشانی مواضع خود بهویژه طی سالهایی که رییس صداوسیما بود، با دیگر اصولگرایان صحبت کند.
ضرغامی دیروز با ادبیاتی تند و تیز به نقد منشِ مسئولان ارشد کشور پرداخته و به پایگاه خبری-تحلیلی جماران گفته است: «بسیاری از مسوولان بزرگ ما اخلاق بزرگی ندارند. به آنها میگوییم در این جایگاه کمی منش بزرگی و جوانمردی داشته باش و مثل بچه عمل نکن؛ نمیتوانند! من خیلی به این مساله اعتقاد دارم. آدمهای بزرگ اسباب بزرگی میخواهند.»
او همچنین رفتار طیف دیگری از مقامات کشور را در مواجهه با رهبری مورد نقد قرار داده و گفته است: «من به تعبیری معمولا میگویم «آقا اجازهها» را اصلا قبول ندارم. «آقااجازه» یعنی هر کاری میخواهید انجام بدهید، باید از یک نفر اجازه بگیرید. البته این کلی است و ربطی به بحث ما درمورد رهبری ندارد. درمورد خود رهبری معظم هم همین بحث من بهطریق اولی حاکم است. من این را در جاهای مختلف تبیین کردهام. یعنی رهبری شما را برای کاری میگذارند و خط کلی را هم به شما میدهند. اگر شما هر لحظه بخواهید سوال کنید، رهبری میفرمایند که من تو را گذاشتهام آنجا کار کنی؛ نه اینکه هر روز از من سوال کنی!» حال آنکه طیفهای مختلف اصولگرا دیدگاهی خلاف آنچه ضرغامیرا مدعی است، مدنظر دارند و اغلب در سمتهایی که داشتهاند، تلاش کردهاند که جزییات هر موضوعی را با رهبری هماهنگ کنند یا سخنان رهبری را پشتوانه عمل خود قرار دهند.
ضرغامی هم در حالی این سخنان را مطرح میکند که هیچ مسوولیت اجرایی رسمی ندارد و جالب آنکه مشابه این سخنان را وقتی که رییس سازمان صداوسیما بود، از او نشنیدهایم. بههرحال، اما ظاهرا طرح انتقادهایی که با عنوان درونگفتمانی شناخته میشود یکی از شگردهای تبلیغاتی ضرغامی برای حضور در انتخابات ریاستجمهوری سال آینده است.
علی لاریجانی از روسای اسبق صداوسیما نیز ازجمله چهرههای سیاسی سالهای بهنسبت دور این سازمان است که حالا در صف کاندیداهای ریاستجمهوری ایستاده، منتها بهسبک و سیاقی یکسر متفاوت از ضرغامی! لاریجانی در دفتر خود نشسته و هر هفته جمعی به سراغ او میروند و با او از انتخابات میگویند.
هرچقدر ضرغامی اهل مصاحبه و ظهور و بروز رسانهای است و اهل فعالیت در توییتر و سایر شبکههای اجتماعی، لاریجانی از هرگونه اظهارنظر عمومی پرهیز میکند و درحالی که کمتر میشنویم کسی از جمع سیاسیون از چند و، چون کاندیداتوری ضرغامی بگوید، هر روز یکی از نزدیکان لاریجانی از احتمال و حتی شرایط حضورش در انتخابات ۱۴۰۰ میگویند. با این حال لاریجانی هم مانند ضرغامی در حال بررسی شرایط است و چنانچه ببیند که فضا مساعد است، علنیتر وارد گود انتخابات میشود.
هرچند همزمان این احتمال هم مطرح است که هردو در روزهای منتهی به انتخابات ۱۴۰۰ عقب بکشند و کنش انتخاباتی هردو و بهخصوص لاریجانی بسیار محتاط و محافظهکار است و دیروز یکی از چهرههای نزدیک به لاریجانی علت این رفتار محافظهکارانه را تبیین کرده است.
منصور حقیقتپور، مشاور علی لاریجانی در مجلس دهم و نایبرییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم دیروز گفته است: «آقای لاریجانی هنوز تصمیمی برای ورود به عرصه انتخابات ریاستجمهوری نگرفته است، البته ایشان دارای توانمندی و درجهای از شناخت از مسائل داخل و خارج و داشتن راهکارهای معقول و مناسب است و کسی همتای ایشان در تسلط بر مسائل کشور نیست.»
او به اعتمادآنلاین گفته است: «متاسفانه به اندازهای فضای انتخابات را مسموم و سمپاشی کردهاند که چهرهای مثل لاریجانی تمایلی به ورود به این عرصه ندارد. من تصور میکنم بمب شیمیایی در فضای انتخابات زدهاند. ایشان از حاشیهها پرهیز میکنند. از یاد نبریم که در دورهای به چه اندازه مورد بیمهری و تهمت واقع شدند. جای تاسف است که برخی از اصولگرایان ارزش سرمایههای کشور را نمیدانند و از مسیری در کشور حرکت میکنند که مسیر برنامهریزی دشمنان و مسیر مورد تایید منافقین است چراکه منافقین به دنبال این هستند که چهرههای نظام را پرحاشیه و مسالهدار نشان دهند.»
سخنان حقیقتپور نشان میدهد که بیم اصلی لاریجانی از اصولگرایانی است که در زمان ریاست او بر مجلس نیز بهشدت مخالفش بودند و چنانچه از همین حالا و بهطور علنی وارد عرصه رقابت شود، احتمالا با توان حداکثری اقدام به تخریب میکنند.
بهتازگی پروانه سلحشوری، نماینده اصلاحطلب دوره دهم مجلس با اشاره به احتمال کاندیداتوری ظریف و لاریجانی گفته، اگر این افراد در انتخابات حضور پیدا کنند، رقیبی جدی برای تندروها خواهند بود؛ از اینرو از هر حربهای برای حمله به آنها استفاده میکنند و نهایتا از کاندیداتوریشان میترسند.
اما صداوسیماییهای اهل انتخابات تنها به لاریجانی و ضرغامی محدود نیستند. محمد هاشمی، از مدیران قدیمی صداوسیما پیشینه نامنویسی را در انتخابات ریاستجمهوری دارد، بعید نیست این دوره هم برای انتخابات ریاستجمهوری پا پیش بگذارد؛ هرچند این هم بعید نیست که همچون دوره پیشین، بار دیگر با مهر ردصلاحیت شورای نگهبان از مسیر مطلوب خود بازبماند.
از دیگر چهرههایی که پیش از این نامش را در عرصه سیاست شنیدهایم، محمد سرافراز است. او یکی از معدود مدیران صداوسیماست که حاشیههای جدی در زندگی سیاسیاش داشته است. با این حال زمانی برخی نزدیکان احمدینژاد از برای گزینه پوششی احمدینژاد درصورت ردصلاحیت حمایت میکردند. هرچند او کمکم به خاطر همان حاشیههایی که ازقضا او را بیشتر به احمدینژاد شبیه میساخت، از عرصه سیاست رسمی خارج کرد و حالا چند صباحی هست که دیگر خبری از سرافراز و روزهای سرافرازیاش در جمع سیاسیون و بهویژه میان اصولگرایان نیست.