bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۷۶۰۳۷

خطیب‌زاده: برجام نیاز به میانجی ندارد

خطیب‌زاده: برجام نیاز به میانجی ندارد

سخنگوی وزارت خارجه گقت: برجام نیاز به میانجی‌گری ندارد. همه چیز در این توافق بین المللی نوشته شده است و در زمان تدوین این توافق حتی در مورد ویرگول‌ها و کاما‌ها نیز بحث و گفتگو شده است.

تاریخ انتشار: ۱۴:۰۱ - ۲۰ بهمن ۱۳۹۹

سخنگوی وزارت خارجه گفت: اگر آمریکایی‌ها بخواهند رفتار عاقلانه‌ای در پیش بگیرند ما نه تنها جلوی آن‌ها را نمی‌گیریم بلکه از این موضوع استقبال می‌کنیم و آن‌ها را تشویق می‌کنیم.

به گزارش ایسنا، سعید خطیب زاده در نشست مطبوعاتی روز دوشنبه خود که با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی در محل وزارت خارجه برگزار شد، گفت: محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه کشورمان صبح امروز با نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور یمن دیدار کرد.

سخنگوی وزارت حارجه در پاسخ به این سوال که به تازگی آقای مکرون رئیس جمهور فرانسه اعلام کرده که حاضر است در ارتباط با موضوع برجام بین ایران و آمریکا میانجی‌گری کند، اظهار کرد: برجام نیاز به میانجی‌گری ندارد. همه چیز در این توافق بین المللی نوشته شده است و در زمان تدوین این توافق حتی در مورد ویرگول‌ها و کاما‌ها نیز بحث و گفتگو شده است.

وی با تاکید بر اینکه کشور‌های اروپایی عضو برجام باید به تعهدات خود برگردند، گفت: در خصوص اروپا قدم اول این است که اروپایی‌ها به تعهدات خود برگردند؛ چرا که یکی از طرف‌های نقض برجام کشور‌های اروپایی هستند.

خطیب زاده با تاکید مجدد بر این موضوع که برجام نیازمند میانجی‌گری نیست، افزود: اروپا می‌تواند نقش بسیار تاریخی و درستی را ایفا کند. با اجرای تعهدات خود و اینکه از این برداشت که می‌تواند از اهرم‌های غیر انسانی که دولت ترامپ ایجاد کرده استفاده کند فاصله بگیرد؛ چرا که این سیاست شکست خورده است.

این دیپلمات ارشد کشورمان با تاکید مجدد مبنی بر اینکه اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها باید به صورت موثر از گذشته فاصله بگیرند و نشان دهند که طرف قابل اعتمادی هستند، افزود: متاسفانه این اعتماد با نقض تعهدات از سوی آن‌ها مخدوش شده است.

وی گفت: اگر آن‌ها می‌خواهند مسیر گذشته را همچنان ادامه دهند. پاسخ ما به این موضوع در بالاترین سطح مقامات کشور مشخص شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در ارتباط با توقف اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران در صورتی که طرف‌های برجام به تعهدات خود بازنگردند، اظهار کرد: باید به این مسئله توجه داشته باشیم که ایران موضوع پروتکل الحاقی را به صورت داوطلبانه اجرا کرده است و ما عضو آن نیستیم که بخواهیم خارج شویم. توقف برخی از نظارت‌های فراپادمانی در صورتی که طرف‌های مقابل تا تاریخ مشخص شده به تعهدات خود باز نگردند در چارچوب برجام است. ما هر کدام از گام‌های کاهش تعهدات برجامی خود را به اطلاع آژانس بین المللی انرژی اتمی رسانده‌ایم و آژانس نیز راستی آزمایی کرده است.

خطیب زاده با تاکید مجدد بر این موضوع که قدم‌های ایران همانطور که پیش از این اعلام کرده ایم در صورتی که طرف‌های مقابل به تعهدات‌شان عمل بکنند برگشت پذیر است، گفت: اگر طرف‌های مقابل به تعهدات خود عمل نکنند طبق قانون مجلس، سوم اسفند ماه ایران اجرای نظارت‌های فراپادمانی را متوقف می‌کند و اگر طرف‌های مقابل به تعهداتشان بازگردند اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی قابل انجام است و همه این مسائل به انتخاب آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها بر می‌گردد.

وی گفت: ما اقدامات خود را در چارچوب زمان بندی تعیین شده انجام می‌دهیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ایران معتقد است که همچنان طرح چهار ماده‌ای که در سال ۹۴ در ارتباط با موضوع یمن ارائه کرد با توجه به تغییر و تحولات صورت گرفته همچنان قابل اجراست و چرا ایران صرفا بر گفت وگوی یمنی یمنی تاکید می‌کند. این در حالی است که بخشی از یمن توسط امارات و عربستان اشغال شده است، گفت: طرح چهار ماده‌ای ایران در ارتباط با موضوع یمن همچنان امروز نیز از ابعاد مختلف قابل اجراست.

وی در تشریح برخی از موارد این طرح چهار ماده‌ای اظهار کرد: در این طرح بر توقف فوری درگیری ها، دسترسی مردم یمن به امکانات بشردوستانه از جمله آب و غذا، انجام گفتگو‌های فراگیر یمنی یمنی و تشکیل دولت فراگیر یمن تاکید شده است.

وی ادامه داد: هیچ طرح صلح و ثباتی در کشوری رخ نمی‌دهد مگر اینکه کشور‌های خارجی در جریان حل آن بحران صرفا نقش تسهیل کننده داشته باشند. امروز ریشه مشکلات در یمن تجاوز عربستان به این سرزمین است.

این دیپلمات ارشد کشورمان با تاکید بر اینکه ایران تمام تلاش خود را برای تسهیل گفتگو‌ها در یمن به منظور حل این بحران به کار می‌برد، گفت: عربستان و امارات نیز می‌توانند با توقف جنگ و تجاوز خود به یمن در این مسیر نقش آفرینی کنند و همانطور که گفتم در مورد آینده یمن این مردم یمن و گروه‌های یمنی هستند که باید تصمیم گیری کنند.

وی در بخش دیگری از نشست امروز تاکید کرد: اگر آمریکایی‌ها بخواهند رفتار عاقلانه‌ای در پیش بگیرند ما نه تنها جلوی آن‌ها را نمی‌گیریم بلکه ازاین موضوع استقبال می‌کنیم و آن‌ها را تشویق می‌کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا وزیر خارجه عراق در سفر هفته گذشته خود به ایران حامل پیامی برای تهران بود، با رد این موضوع گفت: این سفر در چارچوب روابط دو جانبه و رایزنی‌ها بین دو کشور صورت گرفت. در این سفر در ارتباط با مباحث اقتصادی، مراودات مرزی و پیگیری پرونده ترور سردار سلیمانی بحث و گفتگو شد. در هر سه مورد گفتگو‌های خوبی انجام شد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد سفر اخیر رئیس مجلس به روسیه و برخی از اظهار نظر‌ها مبنی بر اینکه علت عدم دیدار پوتین با قالیباف به کم کاری‌های وزارت خارجه در این حوزه بر می‌گردد، گفت: حیف است که یک سفر به این مهمی که توسط رئیس مجلس شورای اسلامی و همراه با پیام مقام معظم رهبری انجام می‌شود را برخی از افرادی که اطلاع از امور ندارند می‌خواهند از این موضوع برای برخورد‌های جناحی استفاده کنند.

خطیب زاده با تاکید بر اینکه از همان ابتدا برنامه‌ای برای ملاقات با پوتین طراحی نشده بود افزود: ایشان برای دیدار‌های خارجی خود پروتکل‌های خاص خودشان را دارند و اگر موضوع کرونا و برخی از پروتکل‌ها نبود ممکن بود که برخی از ملاقات‌ها انجام شود.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه ما اکنون در شرایط ویژه‌ای به سر می‌بریم و نفع انجام این سفر در این شرایط بسیار مهم است خاطرنشان کرد: آقای قالیباف در این سفر دیدار‌های خوبی انجام خواهند داد. برنامه ریزی خوبی در این زمینه انجام شده است و از اول به ایشان و دوستان در مجلس این موضوع گفته شده بود و آن‌ها در جریان بودند، ولی متاسفانه می‌بینیم برخی از افرادی که در جریان امور نیستند اظهارات غیر سازنده‌ای مطرح می‌کند. اینگونه اظهارات، سازنده نیست و پیغام غلط است. ما از این دوستان می‌خواهیم که در مورد مسائل حاکمیتی شأن حاکمیتی داشته باشند و اجازه بدهند که قوا در تعامل نزدیک با یکدیگر امور را به پیش ببرند.

وی افزود: وزارت خارجه به عنوان دستگاه حاکمیتی حتی اگر یک تاجر هم بخواهد جایی برود تمام تسهیلات را فرام می‌کند و با توجه به جایگاه رئیس مجلس در این سفر حداکثر همراهی و همکاری بین وزارت خارجه و مجلس صورت گرفت و نشست‌ها و رایزنی‌هایی در سطوح مختلف برگزار شد و دوستانی نیز از وزارت خارجه در این سفر آقای قالیباف را همراهی می‌کنند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با سفر رئیس قوه قضائیه به عراق اظهار کرد: این سفر نیز مهم و حائز اهمیت برای روابط ایران و عراق است. در این سفر برخی از پرونده‌ها و مسائل کنسولی مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. نمایندگان وزارت خارجه در این سفر همراه آقای رئیسی هستند. ایشان در سفر به عراق به بغداد سفر می‌کنند و ملاقات‌های فشرده‌ای خواهند داشت و یکی از اصلی‌ترین مسائلی که در این ملاقات‌ها مطرح خواهد شد گفتگو در مورد پروسه‌ای است که در قوه قضائیه در ارتباط با تکمیل کیفرخواست متهمان ترور سردار سلیمانی آغاز شده است و در این سفر نیز پیگیری‌هایی در این ارتباط انجام خواهد شد.

خطیب زاده همچنین در ارتباط با سفر نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن به تهران نیز گفت: انجام این سفر از خیلی وقت پیش پیش بینی و برنامه ریزی شده بود، ولی به خاطر موضوع کرونا انجام آن عقب افتاده بود و اکنون بعد از چند بار تنظیم زمان سفر این سفر انجام شده است.

وی با بیان اینکه نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن امروز با آقای ظریف دیدار کرده است افزود: طرح چهار ماده‌ای ایران در ارتباط با بحران یمن همچنان روی میز است و در کنار آن ما تعامل و رایزنی‌های نزدیکی با سازمان ملل، نماینده ویژه سازمان ملل و طرف‌های درگیر در این ارتباط داریم.

وی با بیان اینکه امیدواریم ان‌شاءالله به زودی گشایش‌هایی برای خاتمه بحران یمن ایجاد شود افزود: خوشحال هستیم برخی جهات که فکر می‌کردند با کشتار به اهداف خود در موضوع یمن می‌رسند به این نتیجه رسیدند که راه حل این بحران سیاسی و انجام مذاکرات فراگیر است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد وضعیت سند جامع راهبردی ایران و افغانستان نیز گفت: این سند نهایی شده است، به جز یکی دو مورد که آن نیز بسیار قابل حل است. در سفر اخیر آقای عراقچی به افغانستان در ارتباط با این سند گفتگو‌های نهایی خوبی انجام شد و امروز نیز که من در خدمت شما هستم سطح دیگری از این گفتگو‌ها در این خصوص در حال انجام است. برای این سند تا کنون وقت زیادی گذاشته ایم و این سند می‌تواند برای روابط دو جانبه ایران و افغانستان کارگشا باشد.

وی همچنین به برخی از مسائل موجود بین دو کشور در ارتباط با حوزه آب نیز اشاره کرد و گفت: مدیریت آب می‌تواند نقطه اشتراک بین دو کشور باشد. به جای اینکه به نقطه افتراق تبدیل شود.

وی ادامه داد: امیدواریم که به زودی طرف افغانستانی در مورد دو سه تا موضوع کوچک که باقیمانده زودتر به جمع بندی برسد و جمع بندی خود را اعلام کند و ما همان موقع که این جمع بندی اعلام شود آمادگی برای امضای این سند داریم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ارتباط با پرونده اسدالله اسدی و حکمی که دادگاه بلژیک برای این دیپلمات ایرانی صادر کرده است گفت: در خصوص دادگاه آقای اسدالله اسدی همانطور که قبلا تاکید کرده ایم ما معتقدیم این فرآیند یک فرآیند بیمار و مسموم بوده است. یک دام و عملیات فریب بوده است و برخی از جهات سوم در آن دخیل بوده اند. در این پرونده نقض آشکار مصونیت دیپلماتیک صورت گرفته است و یک بدعت اشتباه از سوی برخی از کشور‌های اروپایی پایه گذاری شده است. در این پرونده ما یک مقابله با نهاد دیپلماسی توسط برخی کوته بینان در تعدادی از پایتخت‌های کشور‌های اروپایی مشاهده می‌کنیم.

خطیب زاده تاکید کرد: ایران نه تنها حق خود را برای پاسخگویی محفوظ می‌داند و از تمام ابزار‌های حقوقی و سیاسی خود برای احقاق حقوق آقای اسدی استفاده می‌کند. ما نه تنها رای این دادگاه را به رسمیت نمی‌شناسیم بلکه خود دادگاه را نیز صاحب صلاحیت نمی‌دانیم و به کشور‌های اروپایی تاکید می‌کنیم که از این مسیر و بدعت خطرناکی که پایه گذاری کرده اند فاصله بگیرند.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه یکی از مقامات کره جنوبی به تازگی اعلام کرده است که بین این کشور و آمریکا گفتگو‌هایی برای پرداخت بدهی ایران به سازمان ملل از حساب پول‌های بلوکه شده ایران در سئول انجام شده است گفت: از منابع بانک مرکزی در کره جنوبی مجاری برای پرداخت بدهی ایران به سازمان ملل معرفی شده بود که دولت قبلی آمریکا آن را بلوکه می‌کرد. بعد‌ها بانکی از آمریکا را به عنوان واسط معرفی کردند که ما به خاطر رفتار‌های سرکشانه دولت آمریکا این موضوع را نپذیرفتیم. چون مطمئن نبودیم که این پول‌ها از این طریق به مقصد می‌رسد. این موضوع مطرح شده که سازمان ملل پول را به واحد پولی کره برداشت کند. ما نیز شنیده ایم که گشایش‌هایی انجام شده است و امیدواریم که در عمل این گشایش‌ها انجام شود. ما تا کنون بیش از حد لازم کندی در طرف کره‌ای دیده ایم. در روز‌های اخیر رایزنی‌های خوبی بین مقامات دو کشور صورت گرفته است و امیدواریم که طرف کره‌ای برای پرداخت کل بدهی ما و همچنین بدهی ما به سازمان ملل به صورت موثر عمل کند.