رئیس کمیته دستمزد شورایعالی کار گفت: درباره سبد هزینه معیشت کارگران در سال جاری اظهارداشت: این محاسبات به روال همیشگی و براساس دادههای رسمی و قیمتهای اعلامی اقلام، صورت گرفته و در نتیجه، حداقلی است؛ در واقع، اگر قیمت واقعی اقلام غیرخوراکی مانند مسکن، درمان، آموزش و حمل و نقل را بخواهیم در نظر بگیریم، رقم نهایی بسیار بیشتر میشود.
رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی کار درباره سبد هزینه خانوار گفت: هزینه سبد معیشت کارگران در دی ماه امسال نسبت به بهمن ماه ۹۸ حدود ۳میلیون و ۷۹۰ هزار تومان بیشتر شده و پوشش سبد توسط دستمزد به ۳۸.۴۷ درصد کاهش یافته است.
فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی کار در گفتگو با تسنیم، درباره هزینه سبد معیشت کارگران در سال ۹۹ گفت: اعداد و آماری که مرکز آمار ایران برای سبد معیشت کارگران اعلام کرده است قابل استناد نیست چرا که راستی آزمایی در آن آمارها صورت نگرفته است.
وی ادامه داد:خودمسئولان و کارشناسان مرکزآمار ایران میدانند به هیچ عنوان اطلاعات هزینه کرد خانوار راستی آزمایی نمیشودو به هیچ عنوان نمیتوان به آن استناد کرد. هزینه کرد خانوار مشتمل بر یکسری اطلاعات و دادههای خام جمع آوری شده از سوی یک تعداد خانوار است و هیچ موقع اعداد و ارقامی که در آنجا درج میشود مورد راستی آزمایی قرار نمیگیرد بلکه بر اساس آن یک میانگین ابتدایی ریاضی میگیرند و اعلام میکنند برای مثال در آمد خانوارها A تومان و هزینه کردشان A-B تومان است. این نشان میدهد هر سال خانوادههای ایرانی در حال ثروت مندتر شدن هستند حال سئوال اینکه آیا به واقع این چنین است؟!. خیر؛ چون این اطلاعات و آمار با واقعیتهای جامعه فاصله بسیار زیادی دارد.
رئیس کمیته دستمزد شورایعالی کار افزود: بجای عدد سازی و سند سازی یک بارهم که شده باید به واقعیتهای جامعه رو آورد. سبد معیشت سال گذشته حدود ۵ میلیون تومان (۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان) محاسبه شد.
وی درباره سبد هزینه معیشت کارگران در سال جاری اظهارداشت: این محاسبات به روال همیشگی و براساس دادههای رسمی و قیمتهای اعلامی اقلام، صورت گرفته و در نتیجه، حداقلی است؛ در واقع، اگر قیمت واقعی اقلام غیرخوراکی مانند مسکن، درمان، آموزش و حمل و نقل را بخواهیم در نظر بگیریم، رقم نهایی بسیار بیشتر میشود.
باید در نظر داشته باشیم که قرار بود راههای احصای قیمت این اقلام در کمیته دستمزد ذیل شورایعالی کار، به بحث گذاشته شده و نهایی شود، اما هرگز دولتیها و کارفرمایان حاضر به بحث در این رابطه نشدند؛ بنابراین متر و معیار رسمی برای احصای قیمت اقلام غیرخوراکی سبد در دست نیست و ناچاراً سبد معیشت را به روال همیشه، با مبنا قرار دادن همان سبد خوراکیها و آشامیدنیهای خانوار محاسبه میکنیم.
وی با بیان اینکه از آنجاییکه بر اساس دادههای رسمی مرکز آمار ایران اندازه خانوار متوسط ایرانی ۳.۳ نفر است گفت:اگر ۲۷۳۰۸۸ را در ۳.۳ ضرب کنیم عدد به دست آمده ۹۰۱۱۹۰.۴ است که رقم خوراکیها و آشامیدنیهای یک روز خانوار را نشان میدهد؛ بنابراین هزینه خوراکیها و آشامیدنیهای ماهانه یک خانواده اگر ۹۱۱۱۹۰.۰۴ را در ۳۰ روز ضرب کنیم عدد به دست آمده ۲۷۰۳۵۷۱۲ میشود؛ بنابراین بر اساس دادههای تورمی دی ماه، یک خانوار متوسط ایرانی فقط ۲ میلیون و ۷۰۳ هزار تومان هزینه خوراکی ماهیانه دارد.
باید دقت کنیم که هزینه سبد خوراکیها به تنهایی، حدود صد هزار تومان از دستمزد فعلی کارگران که ۲ میلیون و ۶۱۱ هزار تومان است، بیشتر است.
توفیقی با اشاره به مولفههایی که در افزایش قیمت خوراکیها و آشامیدنیها در سال ۹۹ تأثیردارد گفت: سبد خوراکی فعلی و سبد خوراکی مبنا در مذاکرات مزدی ۱۱۷۴۶۲۸۱= ۱۵۲۸۹۴۳۱-۲۷۰۳۵۷۱۲ ریال است؛ بنابراین از بهمن ۹۸ تا ابتدای بهمن ۹۹، یک میلیون و ۱۷۴ هزار تومان، هزینه خوراکیها و آشامیدنیهای خانوارهای کارگری افزایش یافته است که این افزایش، معادل ۷۶.۸۳ درصد است.
وی با اشاره به اینکه دستمزد ۶۱ درصد از سبد عقبتر است گفت: ۸۷۳۵۲۸۶۶= ۳۰.۹۵ / ۱۰۰ × ۲۷۰۳۵۷۱۲ بااین محاسبه هزینه سبد معیشت کارگران در دی ماه حدود ۸ میلیون و ۷۳۵ هزار تومان است که در مقایسه با سبد معیشت کارگران در بهمن ماه ۹۸ حدود ۳ میلیون و ۷۹۰ هزار تومان بیشتر است. پوشش سبد توسط دستمزد، فقط ۳۸.۴۷ درصد است.
در واقع دستمزد کارگران فقط ۳۸.۴۷ درصد از هزینههای زندگی ماهانه را پوشش میدهد. فاصله بین درآمدیک کارگر در بهترین حالت و هزینه سبد معیشت حدود ۵ میلیون و ۳۷۴ هزار تومان است که در شرایط فعلی کارگران هیچ منبعی برای تأمین این کسری ندارد و با آبرو زندگی میکنند.