فرارو- پرونده بازار سهام در سال ۹۹ با رشد ۱۵۵درصدی شاخص کل بسته شد. بورس در ۵ ماه نخست این سال به لطف سیل خروشان نقدینگی، ابرنوسان بیش از ۳۰۰درصدی را ثبت کرد؛ اما در ۷ ماه پایانی بخشی از این حباب بزرگشده، تخلیه شد، در این باره بسیاری از فعالان بورسی افراد تازه وارد را که در پیک رشد بورس وارد بازار شدند را بازندههای بزرگ این بازار و دولت را برنده بزرگ بازار سرمایه در سال ۹۹ میدانند.
به گزارش فرارو، فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بورس در روزهای کاری عید نوروز میتوانند متعادل و رو به بالا حرکت کند، به فرارو گفت: با توجه به اینکه بورس این روزها در وضعیت متعادلی به سر میبرد، میتوان امیدوار بود که در روزهای پیشرو نیز این روند ادامه پیدا کند، در این رابطه میشود پیش بینی کرد، در بهار بازار سهام روند مثبت و با ثباتی را طی کند، همچنین باید به این نکته توجه کند که دیگر از رشدهای شارپ خبری نخواهد بود.
آقابزرگی با اشاره به اینکه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری میتواند محرکی خوبی برای رشد بورس باشد، اظهار داشت: در بهار پیشرو با توجه به اینکه ضریب نفوذ بازار سهام در بین مردم افزایش پیدا کرده، به طوریکه امروز ۵۰ میلیون سهام دار در کشور وجود دارد، این امر موجب آن خواهد شد که طیفهای سیاسی که در حضور انتخابات حضور دارند نظرات خود را در رابطه با بازار سرمایه اعلام کنند که این موضوع باعث حمایت از بازار خواهد شد.
وی افزود: در چنین شرایطی بازار سهام میتواند روزهای خوبی را تجربه کند و بسیاری از نمادها رشد مناسب و معقول را در پیش داشته باشند، این موضوع به خصوص در خرداد ماه میتواند نمود بسیار خوبی داشته باشد، اما باید توجه کرد که برای کسب بازدهی مناسب افراد باید اولاً در نمادهایی که دارای بنیاد خوب و مناسب هستند، سرمایه گذاری کرده؛ در ثانی دیدگاه خود در زمینه سرمایهگذاری را حداقل بر مبنای میان مدت و سه ماهه قرار دهند، زیرا که این مدت در مجموع میتواند افراد را به سود خوبی برساند، از سویی سرمایهگذاران در این زمینه باید از عجله و هیجان به شدت پرهیز کنند.
تحلیل بورس در ۹۹حمیدرضا افشار کارشناس بازار سهام در
گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه سال ۹۹ برای بازار سرمایه سالی پر از فراز و نشیب بود و به دو نیمه متفاوت تقسیم شد، گفت: نیمه اول از شروع سال با معاملات پر حجم و مثبت شروع شد و در اکثر نمادها با صفهای خرید سنگین روبرو بودیم، بطوریکه از ابتدای سال تا مرداد ماه شاخص کل از ۵۰۰ هزار واحد به ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی رسید.
وی افزود: اما نیمه دوم از اواسط مرداد آغاز شد که بعد از نوسان کوتاه مدت شاخص کل ناگهان حجم عرضهها افزایش یافت و با رنجهای منفی اکثر نمادها با صفهای فروش روبرو شدند، بطوریکه در بازه زمانی کوتاهی تقاضا به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرد. از سویی حال میتوان به وضع بازار در سال ۹۹ از چند منظر نگاه کرد، اول از دید دولت که مشوق اصلی مردم برای ورود به بازار سرمایه بود، شاید بتوان برنده اصلی بورس در سال ۹۹ را دولت دانست که در این وضع تحریمی قسمت قابل توجهی از کسری بودجه خود را از بازار سرمایه تامین کرد.
افشار اظهار داشت: دولت داراییهای بورسی خود را به راحتی و با قیمت مناسب در بازار سهام به فروش رساند. همچنین با توجه به افزایش بی سابقه حجم معاملات دولت درآمد مالیاتی مناسبی نیز کسب کرد، در واقع طی سال ۹۹ بازار سرمایه از چند منبع برای دولت سود ساز بود. دوم اگر بخواهیم از دید شرکتهای بورسی هم به قضیه نگاه کنیم، هم وضع بازار سرمایه بسیار دلنشین به نظر میآید و ارزش بازار اکثر شرکتها نسبت به گذشته افزایش چندین برابری داشته که منجر به اصلاح ساختار مالی آنها از طریق افزایش سرمایه بود، قدر مسلم در چنین وضعیتی سهامداران حقوقی هم از این رشد سود بردند.
این کارشناس بازار سهام اضافه کرد: سوم هم اینکه یکی دیگر از صنایع وابسته که مستقیما در سال ۹۹ متحول شد، صنعت کارگزاری بود که با توجه به افزایش بی نظیر ارزش معاملات که در روزهای منفی و کم رونق امسال به زیر ۳ هزار میلیارد تومان نیامد، در مقایسه با سالهایی که روزهایی کل ارزش معاملات در روز به ۱۰۰ میلیاردتومان نمیرسید، بنابراین درآمد کارگزاریهای بورس هم با رشد قابل توجهی روبرو شد.
افشار ادامه داد: چهارم هم اینکه اگر بخواهیم از دید سهامداران خُرد بخواهیم به بازار سرمایه نگاه کنیم با دو گروه اقلیت قدیمی و اکثریت تازه وارد روبرو هستیم. حقیقیهای قدیمی بازار سرمایه در سال ۹۹ آنقدر سود بردند که احتمالا منفیهای شش ماه دوم سال نیز تنها قسمتی از سود آنها را از بین برد، ولی مطمئنا اکثریتی که امسال در راستای تبلیغات عمومی و جو روانی جامعه وارد بازار شده بودند، بازنده بزرگ بورس در سال ۹۹ بودند، گروهی که بدون داشتن هیچ اطلاعاتی وارد بورس شدند و به خاطر جو ابتدای سال سود کردند و با ریزش بازار حتی سرمایه اصلی را از دست دادند. گروهی که دنبال سود کوتاه مدت و البته بدون زحمت و حتی صبر بودند.
این کارشناس بازار سهام با اشاره به اینکه چشم انداز بورس در سال ۱۴۰۰ با توجه به تغییر روند بازار که از اواخر بهمن شروع شد را میتوان مثبت ارزیابی کرد، یادآور شد: بر این اساس میتوان سه ماهه اول سال را سبزپوش پیشبینی کرد. موضوعی که با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری محتمل به نظر میرسد. در این رابطه باید به این نکته اشاره کرد که بررسی سابقه بازار سرمایه قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سه دوره اخیر نشان دهنده آن است که روندی که طی شده مثبت بوده و این امیدواری وجود دارد که در بهار ۱۴۰۰ نیز این موضوع تکرار شود، البته بعد از تغییر دولت احتمال رکود در بازار تا تعیین خط مشی دولت بعدی نیز دور از ذهن نیست.