فرارو- اولیانوف نماینده روسیه در آژانس بین المللی انرژی اتمی روز شنبه در توئیتی نوشت: وضعیت نادر و بی سابقهای پیرامون برجام بوجود آمده و همه شرکت کنندگان برجام و نیز آمریکا برای احیای معامله هستهای تلاش میکنند.
وی افزود: چنین بنظر میرسد که اهداف استراتژیک با یکدیگر مطابقت میکند و جای خوش بینی وجود دارد.
اولیانوف با بیان اینکه بنظر میرسد اقدامات برای احیای برجام موفق باشد، ادامه داد:، اما در این مسیر اختلافات زیادی وجود دارد و فقط با تلاشهای مشترک و همکاری میتوان آن را برطرف کرد.
نشست کمیسیون مشترک برجام روز جمعه به ریاست «انریک مورا» معاون دبیر کل سرویس اقدام خارجی اتحادیه به نمایندگی از جوسپ بورل هماهنگ کننده برجام برگزار شد و سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ریاست هیات ایرانی را بر عهده داشت.
در این نشست شرکت کنندگان پیرامون دورنمای احتمال بازگشت ایالات متحده آمریکا به برجام و اطمینان از اجرای کامل و موثر این توافق توسط تمام طرفها رایزنی کردند.
میخاییل اولیانوف نماینده دائم روسیه در سازمانهای بین المللی در وین به تازگی در گفت وگویی تلویزیونی اعلام کرد: وضع احیای برجام در یک و نیم تا دو ماه آینده روشن میشود.
عباس عراقچی، مذاکره کننده ارشد و معاون وزیر امور خارجه ایران نیز، اعلام کرد که در این نشست بحثهای صریح و جدی انجام شد.
بر اساس گزارش وزارت امور خارجه ایران، قرار شده که ادامه این نشست روز سهشنبه هفته آینده به صورت حضوری در وین برگزار شود تا طرفین "اقدامات مربوط به لغو تحریمها و گامهای هستهای را از طریق گروههای کارشناسی مربوطه مشخص کنند."
عراقچی همچنین لغو تحریمهای آمریکا را "اولین گام" در جهت احیای برجام دانست و افزود که «ایران به محض لغو تحریمها و راستیآزمایی آنها، گامهای جبرانی هسته ای را متوقف خواهد کرد.»
پس از آن رسانهها و مقامات اروپایی خبر از آن دادند که توافق شده که در نشست وین آمریکا نیز حضور داشته باشد و مذاکرات به صورت غیر مستقیم میان ایران و آمریکا انجام شود.
پس از انتشار این اخبار موضع گیری های ضدو نقیضی مطرح شد. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه نیز در توئیتی در این باره نوشت: "در جلسه مجازی کمیسیون مشترک برجام ایران و اتحادیه اروپایی، سه کشور اروپایی +۲ توافق کردند سهشنبه آینده در وین گفتوگو را به صورت رو در رو از سر بگیرند. ایران و ایالات متحده آمریکا دیداری نخواهند داشت، غیر ضروری است."
عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه نیز، در واکنش به گزارشها درباره حضور آمریکا در وین همزمان با نشست کمیسیون برجام، اعلام کرد که مذاکرهای بین دو کشور انجام نخواهد شد.
او تاکید کرد که آمریکا در هیچ نشستی که ایران در آن حضور داشته باشد، از جمله نشست کمیسیون مشترک برجام، حضور نخواهد داشت و این موضوع قطعی است.
عراقچی در عین حال گفت: «اینکه سایر طرفهای برجام بخواهند به صورت دوجانبه یا چندجانبه با آمریکا رایزنیهایی داشته باشند، چه در وین و چه در هر جای دیگر، به خودشان مربوط است و البته مسبوق به سابقه است.»
براساس گزارش ها قرار است در نشست وین نمایندگان آمریکا در اتاق مذاکرات حضور نداشته باشند اما در محل مذاکرات حضور دارند و احتمالا با واسطه در جریان محتوای مذاکرات خواهند بود. موضع گیری ها در رسانههای غربی حاکی از این بود که ظاهرا قرار است در نشست وین طرح گام به گامی برای رفع تحریم ها و بازگشت ایران به برجام مطرح شود.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، علاوه بر تایید برنامه این کشور برای مذاکره غیرمستقیم درباره برنامه هستهای ایران، گفت واشنگتن فعلا پیشبینی نمیکند که گفتوگوی مستقیمی انجام شود، هرچند که برای آن آماده است.
پرایس روز جمعه با انتشار بیانیهای نوشت آمریکا انتظار گشایش فوری ندارد، بلکه "مذاکرات دشواری" را پیشبینی میکند.
با این حال همچنان ایران بر رد هرگونه گفت و گویی با آمریکا را تاکید کرد. شبکه پرس تی وی به نقل از یک مقام بلندپایه ایرانی در این رابطه گفت: «هیچ گفتگویی با آمریکا چه با واسطه و چه بدون واسطه انجام نخواهد داد.» او تاکید کرد که «هیچ طرحی را که بر مبنای رفع گام به گام تحریمها توسط آمریکا باشد»، پذیرفته نمیشود.
شب گذشته نیز عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد ایران موضعی مشابه گرفت و گفت که هیچ گونه مذاکره ای با آمریکا چه مستقیم و چه غیرمستقیم وجود نخواهد داشت. او افزود "از نظر ما هیچ طرح گام به گامی وجود ندارد و ما به نقشه راه احتیاج نداریم. ما فقط یک گام نهایی داریم که آمریکا باید بردارد و تحریمهایی که در چهار سال گذشته اعمال کرده، چه مجددا اعمال کرده، چه جدید اعمال کرده و چه برچسبهایش را عوض کرده را باید بردارد و بعد از آن است که ما راستی آزمایی میکنیم و بعد هم ایران به تعهداتش برمیگردد."
پیش از این لاوروف وزیر خارجه روسیه اعلام کرده بود که کشورش برای بازگشت آمریکا به برجام نقشه راه ارائه خواهد داد. روز گذشته نیز نماینده روسیه در مذاکرات هسته ای اعلام کرد که کشورش آماده میانجیگری است.
با وجود تمام این موضع گیریها ناظران نگاه خوشبینانه به نشست روز جمعه دارند و معتقدند که گشایشی در مذاکرات حاصل شده است. دیپلمات های غربی نیز تاکید دارند که مذاکرات در مسیر درست قرار دارد.