bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۸۳۷۹۶
علی بیگدلی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو

ابعاد پیدا و پنهان خرابکاری هسته‌ای نطنز

ابعاد پیدا و پنهان خرابکاری هسته‌ای نطنز

در این رابطه آمریکا خود را متعهد به امنیت اسرائیل می‌دانند و در این زمینه هیچ شک و شبهه‌ای وجود ندارد، با توجه به چنین موضوعی ما باید یک نقشه راه مناسب و منطقی برای ادامه مذاکرات داشته باشیم تا بتوانیم منافع ملی خود را حفظ کنیم، بنابراین لازم است با توجه به این نقشه راه، عاقلانه و هوشمندانه به ادامه مذاکرات بپردازیم تا بتوانیم، منافع ملی خود را تامین کنیم.

تاریخ انتشار: ۱۰:۴۰ - ۲۴ فروردين ۱۴۰۰
فرارو- روزنامه جروزالم پست مدعی شده است اتفاقی که در تاسیسات نطنز افتاده "حادثه" نبوده و خسارات آن "بسیار سنگین‌تر" از آن است که مقام‌های ایران می‌گویند. در همین حال نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در تازه‌ترین اظهارات خود درباره ایران، گفت که بزرگ‌ترین وظیفه دستگاه‌های اطلاعاتی و نظامی این کشور مقابله با ایران است.

به گزارش فرارو، روزنامه نیویورک‌تایمز به نقل از دو منبع اطلاعاتی مدعی شد که حادثه نطنز یک انفجار بزرگ بود که سیستم برق‌رسانی این مجموعه را به کلی از کار انداخته است. این گزارش که بر پایه اظهارات مقامات اطلاعاتی آمریکایی و اسرائیلی بدون اشاره به نام آن‌ها منتشر شده است، حادثه مورد اشاره در تاسیسات هسته‌ای ایران را به اسرائیل نسبت می‌دهد و ادعا می‌کند بر اثر این رخداد ضربه شدیدی به توانایی ایران در غنی‌سازی اورانیوم وارد آمده است. ارزیابی این مقامات حاکی از آن است که ایران برای بازگشت به نقطه‌ای که پیش از این انفجار در آن قرار داشت، دست‌کم ۹ ماه زمان لازم دارد.

در همین حال رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان اقدام علیه مرکز غنی‌سازی نطنز را نشان‌دهنده شکست مخالفان پیشرفت‌های صنعتی و سیاسی کشور برای جلوگیری از توسعه چشمگیر صنعت هسته‌ای دانست.

علی اکبر صالحی در واکنش به حادثه نطنز گفت: اقدام علیه مرکز غنی‌سازی نطنز نشان‌دهنده شکست مخالفان پیشرفت‌های صنعتی و سیاسی کشور برای جلوگیری از توسعه چشمگیر صنعت هسته‌ای است.

وی تاکید کرد: این اقدام همچنین نشان دهنده ناکامی مخالفان مذاکرات ایران برای رفع تحریم‌های ظالمانه است.

صالحی افزود: ایران ضمن محکوم کردن این حرکت مذبوحانه بر ضرورت بر خورد جامعه بین‌المللی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با این تروریسم هسته‌ای تاکید می‌کند.

رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ایران همچنین حق خود را برای اقدام علیه عاملان و آمران و مباشران محفوظ می‌داند، تصریح کرد: ایران همچنین برای ناکام گذاشتن چنین تحرکات مذبوحانه‌ای، با جدیت گسترش صنعت هسته‌ای و تلاش برای رفع تحریم‌های ظالمانه را پیگیری می‌کند.

از سویی «فردریک دال» سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به آن واکنش ناشن داد. او گفت: «ما از گزارش‌های روز گذشته رسانه‌ها درباره حادثه نطنز اطلاع داریم و در خصوص این گزارش‌ها با مقام‌های ایران در تماس است».

اتحادیه اروپا نیز به این حادثه واکنش نشان داد و اعلام کرد که این نهاد اروپایی «با نگرانی» در حال دنبال کردن حادثه در نطنز است. اتحادیه اروپا اعلام کرد که اختلاف درباره برنامه هسته‌ای ایران را نمی‌توان از طریق ابزار‌های غیردیپلماتیک حل کرد.

آلمان هم مانند اتحادیه اروپا نگران تبعات این حمله است. هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان روز دوشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی در برلین گفت که تحولات رخ داده پیرامون تأسیسات اتمی نطنز برای مذاکرات در مورد توافق هسته‌ای ۲۰۱۵سازنده نیست.

ابعاد پیدا و پنهان خرابکاری هسته‌ای نطنزپیام این حمله برای ایران و آمریکا
علی بیگدلی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه خرابکاری هسته‌ای در سایت نطنز اوضاع را بسیار حساس و پیچیده کرده است، گفت: با توجه به اینکه مقامات اسرائیلی و رسانه‌های این رژیم به صورت ضمنی اعلام کردند که خرابکاری کار آن‌ها بوده، به نظر می رسد این حمله دارای دو پیام برای ایران و آمریکاست.

وی افزود: اسرائیل با انجام این کار این هشدار را برای کشورمان صادر کرده که خرابکاری هسته‌ای و حمله تروریستی به تاسیسات هسته‌ای کشورمان که طی یک سال اخیر دو بار رخ داده، باید در امنیت و حفاظت از این تاسیسات تجدید نطر کرد و سطح امنیتی و حراست را بالا برد، چرا که این حمله نشان داد، یک آسیب پذیری در این رابطه وجود دارد و در این زمینه باید بسیار مراقب بود، از سوی دیگر بخش مهم‌تر پیام این حمله برای آمریکا بود.

بیگدلی اضافه کرد: اسرائیل این پیام را برای آمریکا مخابره کرد که این رژیم منتظر آمریکا نخواهد ماند و خود مستقیماً وارد عمل می شود، بر این اساس می‌توان ارزیابی کرد که این اقدام می‌تواند هشداری به دولت دموکرات جو بایدن نیز به حساب آید.

این استاد دانشگاه ادامه دارد: ما در شرایط بسیار حساس قرار داریم و باید هر چه زودتر کار را در این زمینه تمام کرد، حتی قبل از انتخابات ریاست جمهوری، بنابراین هیچ‌گونه وقفه‌ای در این کار نباید رخ دهد.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل یادآور شد: هر چه این موضوع به تاخیر بیفتد، ضررش برای کشور ما بیشتر است، زیرا که ما با تحریم‌های بسیار سنگینی دست و پنجه نرم می‌کنیم و از لحاظ اقتصادی نیز واقعا ادامه این وضعیت وجود ندارد، بنابراین هر چه زودتر باید تکلیف نهایی برجام مشخص شود، زیرا هرگونه از دست دادن زمان در این راستا می‌تواند عواقب جبران ناپذیری به بار آورد. از سوی دیگر این امکان نیز وجود دارد که دوباره ترامپ و حامیانش در سال ۲۰۲۴ به کاخ سفید راه یابند، به بیان دیگر هر چه زودتر برجام باید احیا شود این کار منفعت آن برای ما بیشتر از بقیه است.

بیگدلی با اشاره به اینکه با توجه به پیمان صلح اسرائیل با کشور‌های عرب حوزه فارس، این رژیم خود را متعهد به تامین امنیت این کشور‌ها نیز می‌دانند، تصریح کرد: بر این اساس به صورت غیرمستقیم نیز منافع شیخ نشین‌های خلیج فارس را این خرابکاری هسته‌ای نیز تامین کرده، در این زمینه باید بسیار هوشیار بود، همچنین سفر وزیر امورخارجه آمریکا آنتونی بلینکن به سرزمین‌های اشغالی بلافاصله بعد از انجام این حمله نشان می‌دهد که این موضوع با موافقت و چراغ سبز آمریکا همراه بوده که این موضوع نیز خود از اهمیت بسزایی برخوردار است.
 
وی اظهار داشت: در این رابطه آمریکا خود را متعهد به امنیت اسرائیل می‌دانند و در این زمینه هیچ شک و شبهه‌ای وجود ندارد، با توجه به چنین موضوعی ما باید یک نقشه راه مناسب و منطقی برای ادامه مذاکرات داشته باشیم تا بتوانیم منافع ملی خود را حفظ کنیم، بنابراین لازم است با توجه به این نقشه راه، عاقلانه و هوشمندانه به ادامه مذاکرات بپردازیم تا بتوانیم، منافع ملی خود را تامین کنیم.